ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τύχη, τύχη, μη σε πετύχει...

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ EUROKINISSI SPORTS

Πέντε φορές έμεινε πίσω στο σκορ ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής στη σεζόν. Και τις πέντε επέστρεψε φεύγοντας νικητής από το γήπεδο. Ήταν θέμα συγκυρίας; Ή χρειάζεται και ικανότητα; Το Sport24.gr αναλύει.

Για ακόμη μια φορά τη φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός μετέτρεψε ένα παιχνίδι του σε ροντέο, κρατώντας την αγωνία των οπαδών του στα ύψη μέχρι το τελικό σφύριγμα του διαιτητή.

Ήταν η πέμπτη συνολικά φορά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο που οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ. Αυτό έχει συμβεί κόντρα σε Αρόουκα, Ηρακλή, ΠΑΟΚ, Παναιτωλικό και Αστέρα. Τέσσερις για το πρωτάθλημα και μια στην Ευρώπη. Τέσσερις φορές εντός έδρας και μια εκτός.

Στις τέσσερις από τις πέντε φορές ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε στο πρώτο ημίχρονο. Και τις πέντε έφτασε στην ανατροπή. Αυτό το στατιστικό χρήζει πολλαπλών ερμηνειών, ωστόσο η πιο απλή μπορεί να είναι η εξής: ότι οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν μπει ιδανικά προετοιμασμένοι (αγωνιστικά και ψυχολογικά) στην αναμέτρηση, όμως μέσα στο ματς έχουν διακρίνει τα λάθη, τα έχουν διορθώσει και φτάνουν στην ανατροπή του αποτελέσματος.

Η σωστή προετοιμασία πριν το παιχνίδι είναι κομμάτι που αγγίζει κυρίως το τεχνικό επιτελείο (χωρίς να εξαιρείται ατομικά κάθε παίκτης ως επαγγελματίας), που απλοϊκά και πάλι μπορεί κάποιος να διακρίνει ένα αρνητικό και ένα θετικό πρόσημο.

Η ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ... ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ένα καλό ερώτημα που προκύπτει είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να φτάσει στις ανατροπές, πέρα από το μέταλλο που διαθέτει ως ομάδα. Να δούμε αν υπάρχει ποδοσφαιρική εξήγηση, αποφάσεις του προπονητή που επηρεάζουν ή αν απλά πρόκειται για προϊόν τύχης. Το "σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση" θα μπορούσε εύκολα, γρήγορα και απλά να δώσει την απάντηση στις όποιες απορίες. Ας το αφήσουμε όμως στην άκρη.

Το ποδόσφαιρο από τη φύση του ως άθλημα δεν επιτρέπει στην τύχη να έχει... εισιτήριο διαρκείας σε μια ομάδα. Δεν μπορεί ποτέ ένα σύνολο να κερδίζει ή να ανατρέπει καταστάσεις εις βάρος του βασιζόμενο στην τύχη. Θα γίνει μια, θα γίνει δύο. Τρίτη δεν θα έχει.

Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των λαθών. Που μεταφράζεται ως εξής: όποιος κάνει τα λιγότερα, κερδίζει. Αυτός είναι ο κανόνας. Η εξαίρεση αφορά (και) τον παράγοντα τύχη. Θα υπάρξουν και τα ματς που θα κάνεις περισσότερα λάθη από τον αντίπαλο σου, δεν θα τα πληρώσεις, θα τα πληρώσει αυτός και θα κερδίσεις. Είναι ξεκάθαρο με απλή λογική ποιος είναι ο κανόνας και ποια η εξαίρεση.

Και το ίδιο ξεκάθαρο γίνεται το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να έχει φτάσει σε πέντε ανατροπές μέσα στη σεζόν αποκλειστικά και μόνο βασιζόμενος στην τύχη. Είναι πρώτα θέμα ικανότητας και μετά όλα τα άλλα.

Εξάλλου τις περισσότερες φορές, στο ποδόσφαιρο την τύχη σου την προκαλείς. Κάπως έτσι έχουν προκύψει για τον Ολυμπιακό οι δύσκολες καταστάσεις, έτσι όμως έχουν προκύψει και οι ανατροπές. Πάμε να δούμε τι έγινε στα ματς που οι Πειραιώτες έμειναν πίσω στο σκορ αλλά κατάφεραν να γυρίσουν τα δεδομένα υπέρ τους. Και να δούμε πόσο μικρό ή μεγάλο ρόλο έπαιξε η τύχη.

Ηρακλής - Ολυμπιακός 1-2

Με το καλημέρα της αναμέτρησης, ο Γηραιός πήρε κεφάλι στο σκορ χάρη σε τέρμα του Εμάνουελ Περόνε. Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Μπέντο πέρασε στο ματς τον Ελιουνούσι αντί του αρνητικού Πάρντο. Ο Νορβηγός τραβάει τους αμυντικούς του Ηρακλή στη χαμένη ευκαιρία του Ντομίνγκες στο 48', ενώ είναι αυτός που έχει συγκλίνει για να δημιουργήσει υπεραριθμία στον άξονα, δίνοντας στον Φιγκέιρας τον χώρο να ανέβει και να κάνει τη σέντρα που έφερε το πέναλτι και την εύστοχη εκτέλεση του Ντομίνγκες για το 1-1.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε, όμως το δεύτερο γκολ δεν ερχόταν. Στο 73' ο Μπέντο τραβά στον πάγκο τον σκόρερ της ομάδας του, ρίχνει στο ματς τον Ιντέγε και πάει σε 4-4-2. Ο Νιγηριανός δύο λεπτά αργότερα και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, πετυχαίνει το γκολ της ολικής ανατροπής για τους Πειραιώτες.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-1

Μόλις στο 6ο λεπτό ο Βαρέλα έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός στάθηκε τυχερός, καθώς ο ίδιος παίκτης στο 25' με αυτογκόλ έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Ο Γλύκος είναι σε εξαιρετική κατάσταση, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός γλυτώνει από του... χάρου τα δόντια σε φαρμακερές αντεπιθέσεις του "Δικεφάλου".

Η έμπνευση του Μπέντο να ξεκινήσει τον (ανέτοιμο συν τοις άλλοις) Βιάνα ως αριστερό μπακ αποδεικνύεται επιεικώς ατυχής. Όσο λάθεψε ο Πορτογάλος τεχνικός σε αυτή την επιλογή του, άλλο τόσο του βγήκε η απόφαση να ρίξει στο ματς τον Ελαμπντελαουί (μετά από σχεδόν εξάμηνη απουσία) και να στείλει στο αριστερό άκρο τον Φιγκέιρας.

Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να χάνει ευκαιρίες και ο Πορτογάλος μπακ στα χασομέρια του αγώνα είναι αυτός που χρεώνεται την ασίστ στο γκολ της νίκης από τον Μιλιβόγεβιτς.

Ολυμπιακός - Παναιτωλικός 3-1

Ο Παναιτωλικός αστοχεί σε δύο τετ-α-τετ, ο Καρντόσο χάνει ισάριθμες κλασικές ευκαιρίες και το ημίχρονο στο Φάληρο ολοκληρώνεται δίχως τέρματα. Στην ανάπαυλα ο Μπέντο αντικαθιστά τον Φορτούνη (από δικό του παιδικό λάθος έχασε τη 2η τρομερή ευκαιρία του ο Παναιτωλικός) με τον Ανδρούτσο και οι φιλοξενούμενοι ανοίγουν το σκορ με κεφαλιά του Κούσα στο 52'.

Από ωραία ατομική προσπάθεια και άνοιγμα του Ανδρούτσου στον Καρντόσο, ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει με τον Σεμπά στο 61'. Η είσοδος του Μανθάτη στο παιχνίδι αντί του Πάρντο από το 57' έχει δώσει επιπλέον ενέργεια στους Πειραιώτες, με τον 20χρονο να σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι εκτός περιοχής στο 81ο λεπτό.

Από μια συνεργασία που δουλεύει πολύ ο Ολυμπιακός (από τον άξονα η μπάλα περνά στο overlap του Φιγκέιρας που κινείται στην πλάτη της άμυνας) ήρθε το 2-1 του Καρντόσο στο 83'. Η ασίστ του Ντομίνγκες (είχε αντικαταστήσει τον Μαρτίνς στο 72') στον Φιγκέιρας δύο λεπτά αργότερα σφράγισε την ολική ανατροπή των "ερυθρολεύκων" για το τελικό 3-1.

Ολυμπιακός - Αστέρας 2-1

Με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μάσα στο 27', οι Αρκάδες παίρνουν κεφάλι στο σκορ και κρατάνε το προβάδισμα τους μέχρι το 54', όταν και ο Φορτούνης με τρομερό σουτ εκτός περιοχής ισοφαρίζει σε 1-1. Ανδρούτσος, Ιντέγε και Μαρίν είναι κατά σειρά οι κινήσεις του Μπέντο από τον πάγκο, που δίνουν φρεσκάδα μεσοεπιθετικά και βρίσκουν ήρωα της τελευταίας στιγμής τον "παροπλισμένο" Γερμανό κυνηγό για το τελικό 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού στο Φάληρο.

Ολυμπιακός - Αρόουκα 2-1 (μετά από παράταση)

Χρονικά, η πρώτη ανατροπή των "ερυθρολεύκων' στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Για τα play offs του Europa League ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Αρόουκα, νίκησε 1-0 στην Πορτογαλία και ηττήθηκε με το ίδιο σκορ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Η μονομαχία οδηγήθηκε στην παράταση. Με το ξεκίνημα του έξτρα χρόνου, ο Μπέντο πέρασε στο ματς τον Ντομίνγκες αντί του Καμπιάσο και ο Αργεντίνος δεν χρειάστηκε παρά 4 λεπτά για να σκοράρει με το αριστερό, ισοφαρίζοντας σε 1-1. Στο 113' με τον Ιντέγε να βρίσκει δίχτυα, οι Πειραιώτες σφράγισαν το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης.

ΧΩΡΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

Πάμε λοιπόν να δούμε συμπερασματικά:

  • Με τον Ηρακλή η αλλαγή του Ελιουνούσι έχει έμμεση σχέση με την ισοφάριση. Και αυτή του Ιντέγε, μαζί με την αλλαγή συστήματος άμεση. Πιο άμεση δεν γίνεται. Τίποτα δεν συνέβη τυχαία.
  • Με τον ΠΑΟΚ είναι το παιχνίδι που πράγματι η τύχη έχει παίξει σημαντικό ρόλο, μεγαλύτερο από την όποια επιρροή του προπονητή στο ματς, που στη σούμα ήταν περισσότερο επιζήμια παρά είχε θετικές συνέπειες για την ομάδα του.
  • Στο πρώτο ημίχρονο με τον Παναιτωλικό, ο Ολυμπιακός έχει πέσει από την Ακρόπολη χωρίς να έχει γρατζουνιά... Δύο φορές έχουν "λιποθυμήσει" οι φιλοξενούμενοι σε τετ-α-τετ. Στο δεύτερο όμως και παρά το ότι βρέθηκε από το 52' πίσω στο σκορ, το γυρίζει χάρη στην ικανότητα των παικτών και την τόλμη του προπονητή. Κάτω η μπάλα, ψυχραιμία, ευκαιρίες μέσα από την περιοχή (χωρίς γιόμες κτλ) και τρία γκολ μέσα από άψογες συνεργασίες.
  • Παρόμοιο στόρι με τον Αστέρα. Κατάσταση 50 - 50. Και με δύο γκολ θα μπορούσε να βρεθεί πίσω στο σκορ ο Ολυμπιακός στο ημίχρονο αλλά οι αντίπαλοι του δεν το πίστεψαν. Η έμπνευση/εκτελεστική ικανότητα του Φορτούνη έφερε το 1-1. Ο Μαρίν μπήκε ως αλλαγή στο ματς και πέτυχε το νικητήριο τέρμα, με τον Ολυμπιακό προηγουμένως να έχει χάσει κλασικές ευκαιρίες για να ανατρέψει το σκορ νωρίτερα.
  • Με την Αρόουκα η απεικόνιση του 90λεπτου ήταν δίκαιη. Ούτε άτυχος, ούτε τυχερός ήταν ο Ολυμπιακός. Ο Μπέντο έβαλε στο ματς τον Ντομίνγκες με την έναρξη της παράτασης και αυτός σκόραρε για το 1-1, πριν ο Ιντέγε γράψει το τελικό σκορ.

Στον αθλητισμό για να πετύχεις χρειάζεται και η τύχη. Το ποδόσφαιρο δεν είναι εξαίρεση. Πολύ περισσότερο όταν θες να γυρίσεις ένα παιχνίδι. Το ίδιο λογικό είναι όμως -όπως το δείχνουν και τα γεγονότα- ότι ποτέ και για κανένα λόγο η επιτυχία έρχεται με μοναδικό σύμμαχο την τύχη. Χρειάζεται και η ικανότητα. Του προπονητή να διορθώσει το λάθος του ή να διακρίνει τις ανάγκες στην εξέλιξη ενός αγώνα. Του παίκτη που θα δημιουργήσει ή θα σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός στις ανατροπές έχει πετύχει 11 συνολικά τέρματα. Σκοράρει καμία ομάδα 11 γκολ σε 5 ματς από... τύχη; Ποτέ. Από αυτά τα 11 γκολ, τα 7 σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα από τις αλλαγές του Μπέντο. Κυρίως σε πρόσωπα και δευτερευόντως σε θέσεις ή διάταξη.

Πράγματι, στα λάθος διαβάσματα αγώνων ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να την έχει πληρώσει πιο ακριβά. Εκεί έπαιξε ρόλο ο παράγοντας τύχη (που πολλές φορές μεταφράζεται στην ανεπάρκεια του αντιπάλου). Τα παιχνίδια αυτά όμως δεν γύρισαν ως δια μαγείας. Ήταν πρώτα θέμα ικανότητας.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πόσους μήνες έχει να σκοράρει ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο
Μανθάτης: "Σημαντική η εμπιστοσύνη του Μπέντο"
Μπέντο: "Ευχαριστημένος με τον Μαρίν"
Με ήρωα τον Μαρίν στις καθυστερήσεις, 2-1 ο Ολυμπιακός τον Αστέρα
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ