ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τρεις τρόποι για να ρεφάρει ο Ολυμπιακός

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÌÐÅÓÉÊÔÁÓ / EUROPA LEAGUE / OLYMPIAKOS - BESIKTAS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÌÐÅÓÉÊÔÁÓ / EUROPA LEAGUE / OLYMPIAKOS - BESIKTAS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η Μπεσίκτας έχει έναν καλό τρόπο να καμουφλάρει τις αμυντικές της αδυναμίες, που εντοπίζονται σε τρία βασικά σημεία που πρέπει να εκμεταλλευθεί ο Ολυμπιακός, για να ρεφάρει στη ρεβάνς της Τουρκίας το γκολ του Αμπουμπακάρ στο Φάληρο.

Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη (16/3, 20:00) θα βρεθεί στο "Kartal Yuvası" ("Φωλιά του Αετού" - Vodafone Arena) προκειμένου να διεκδικήσει το εισιτήριο της πρόκρισης στους 16 του Europa League απέναντι στην Μπεσίκτας.

Το 1-1 της πρώτης αναμέτρησης του Φαλήρου δίνει το προβάδισμα στους γηπεδούχους και οι Πειραιώτες θα επιχειρήσουν να χαλάσουν τη βραδιά των Τούρκων, μπαίνοντας ως αουτσάιντερ στο ματς.

Με βάση τα ονόματα αλλά και την... τριπλάσια χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ, η Μπεσίκτας δικαίως έμοιαζε ως το φαβορί του ζευγαριού από την στιγμή της κλήρωσης. Παρ' όλα αυτά η τουρκική ομάδα μόνο άτρωτη δεν είναι, αφού έχει αδυναμίες κυρίως στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού της.

Τρία σημεία που θα πρέπει να εκμεταλλευθεί ο Ολυμπιακός, αν θέλει τουλάχιστον να ρεφάρει το γκολ του Αμπουμπακάρ στο "Γ. Καραϊσκάκης" και να διεκδικήσει στη συνέχεια τις πιθανότητες πρόκρισης του στα προημιτελικά του Europa League.

1. ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΚΡΑ

Όση δύναμη κρύβουν επιθετικά τα άκρα της Μπεσίκτας, άλλο τόσο ευθύνονται συχνά για τις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται στην άμυνα της τουρκικής ομάδας.

Γκιοκχάν Γκιονιούλ (25 συμ.) και Αντρέας Μπεκ (26 συμ.) μοιράζονται τη θέση του δεξιού μπακ τη φετινή σεζόν, κακοί παίκτες δεν είναι, ωστόσο παρουσιάζονται ευάλωτοι στο ανασταλτικό κομμάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Super Lig, η Μπεσίκτας είναι η ομάδα που έχει δεχθεί την μεγαλύτερη απειλή συνολικά, αλλά και εντός έδρας, από την δεξιά της πλευρά και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 23%. Το 59% των προσπαθειών του αντιπάλου έρχεται από τον άξονα και το υπόλοιπο 18% από την αριστερή πλευρά.

Εκεί όπου με τον Τζανέρ Ερκίν τραυματία, ο Αντριάνο έχει πάρει... εργολαβία τη θέση. Σπουδαίος τεχνίτης και με επιθετικά χαρίσματα ο Βραζιλιάνος μπακ, που όμως δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός ανασταλτικά.

Γκιονιούλ, Μπεκ και Αντριάνο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι όταν η μπάλα έρχεται από αέρος. Δύσκολα ελέγχουν τη φάση ψηλά αλλά και όταν η μπάλα έχει προορισμό τον παίκτη που βγαίνει στην πλάτη τους. Φυσικά ρόλο στην αδυναμία της Μπεσίκτας να ελέγξει ανασταλτικά τους χώρους στα άκρα παίζει και η απροθυμία των Κουαρέσμα, Μπάμπελ να κατέβουν χαμηλά για να μαρκάρουν.

Σε σετ παιχνίδι αμφότεροι κρατάνε τα μέτρα τους ελέγχοντας τον χώρο, σε προϋποθέσεις κόντρας του αντιπάλου δεν... ψήνονται να ακολουθήσουν.

2. ΣΕ ΡΟΛΟ... ΒΕΓΓΟΥ Ο ΧΑΤΣΙΝΣΟΝ

Στο άξονα η ανασταλτική λειτουργία της Μπεσίκτας έχει σημείο αναφοράς τον Χάτσινσον. Ο Καναδός παρά τα 34 του χρόνια παραμένει ο βασικός πνεύμονας στη μεσαία γραμμή της ομάδας του και συνήθως είναι αυτός που τρέχει για τους υπόλοιπους. Ειδικά όταν στο πλάι του δεν έχει τον Τολγκάι Αρσλάν, ο Χάτσινσον τρέχει σαν τον... Βέγγο στο γήπεδο προσπαθώντας να κλείσει τρύπες.

Πολλές φορές όταν ο Καναδός βγει στο πλάι για να ντουμπλάρει μαρκαρίσματα, ο άξονας της Μπεσίκτας μένει γυμνός και προς εκμετάλλευση σε μια διάμετρο 10 μέτρων μπροστά από τους στόπερ. Εζιακούπ και Ταλίσκα έχουν δημιουργικές ικανότητες και ρόλο στην ενδεκάδα, αμφότεροι δεν είναι θιασιώτες του ανασταλτικού παιχνιδιού, τουλάχιστον όταν αυτό απαιτούν οι καταστάσεις στον αγωνιστικό χώρο.

3. ΠΟΝΑΕΙ ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ, ΠΛΗΓΜΑ ΜΕ ΜΑΡΣΕΛΟ

Αδυναμία παρουσιάζει η Μπεσίκτας και στην αντιμετώπιση των στημένων φάσεων, περισσότερο όταν η μπάλα έρχεται στο πρώτο δοκάρι. Η συγκέντρωση χάνεται, το ίδιο και τα μαρκαρίσματα, απόρροια των κακών τοποθετήσεων. Στο πρωτάθλημα της χώρας έχει δεχθεί έξι γκολ από στημένες φάσεις, τρία από πέναλτι και άλλα τρία από αυτογκόλ, επτά σε κανονική ροή αγώνα.

Κακή είδηση για τους Τούρκους, καλή για τον Ολυμπιακό, ο τραυματισμός του Μαρσέλο κόντρα στην Κάισερισπορ που αφήνει 10 μέρες εκτός δράσης τον Βραζιλιάνο στόπερ. Γεγονός που στερεί την πιο αξιόπιστη λύση της Μπεσίκτας στους αιθέρες και επιπροσθέτως κάνει πιο χτυπητή την αδυναμία της τουρκικής ομάδας στην αντιμετώπιση των στημένων φάσεων.

Σε πρώτο πλάνο έρχεται πλέον ο Ματέι Μίτροβιτς, ο υψηλόσωμος (187 εκ.) Κροάτης στόπερ, που αποκτήθηκε τον Γενάρη από την Ριέκα έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ταλέντο έχει, όχι όμως και την απαιτούμενη εμπειρία σε τέτοιο επίπεδο. Ροδόλφο και Γκιουλιούμ είναι εκτός ευρωπαϊκής λίστας, με τον Ντούσκο Τόσιτς και τον Ατίντς Νουκάν (έχει τον ρόλο του εφεδρικού, βασικός στο Κύπελλο) να συμπληρώνουν την τριάδα των διαθέσιμων στόπερ της ομάδας του Σενόλ Γκιουνές ενόψει Ολυμπιακού.

Σε ένα ούτως ή άλλως ασταθές κέντρο άμυνας, που δυσκολεύεται να αναχαιτίσει τον αντίπαλο σε ανοιχτό χώρο, η απουσία του Μαρσέλο από το ματς της Πέμπτης αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους Τούρκους αναφορικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων σε χόρτο και αέρα.

Καμουφλάζ μέσω κατοχής

Εντός έδρας η Μπεσίκτας επιτρέπει περισσότερες τελικές (10) στον αντίπαλο σε σχέση με τα εκτός έδρας παιχνίδια (8.9). Οι απειλές που δέχεται η εστία της είναι σε ποσοστό 55% εντός περιοχής (45% εκτός), κάτι που αναλογικά σημαίνει πως ο αντίπαλος κατά μέσο όρο έχει 5 έως 6 ευκαιρίες να βρει στόχο με προσπάθεια μέσα από το "κουτί". Μέσος όρος που ανεβαίνει πάνω από το 7 στα ματς (Νάπολι, Μπενφίκα, Ντινάμο Κιέβου, Χάποελ Μπερ Σεβά) της Ευρώπης φέτος - πάντα εντός έδρας. Στο γήπεδο της έχει δεχθεί γκολ σε όλα τα φετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια και σε εννιά από τα δώδεκα του πρωταθλήματος.

Οκτώ τελικές είχε η Μπενφίκα εντός περιοχής κόντρα στην Μπεσίκτας (3-3). Οι Πορτογάλοι τρεις φορές αστόχησαν, ισάριθμες σημάδεψαν τα δοκάρια και άλλες δύο βρήκαν δίχτυα.

Τρεις τρόποι για να ρεφάρει ο Ολυμπιακός

Τις αδυναμίες της ανασταλτικά η Μπεσίκτας καταφέρνει πολλές φορές να τις καμουφλάρει μέσω κατοχής της μπάλας (έχει 548 επιτυχημένες πάσες ανά παιχνίδι στο πρωτάθλημα). Σε ματς που έχει τον τίτλο του φαβορί συνήθως το ποσοστό της ξεπερνά το 60% στο κράτημα της μπάλας (65% είχε στο Φάληρο), ενώ ακόμη και σε επίπεδο Champions League κόντρα σε Νάπολι, Μπενφίκα και Ντινάμο Κιέβου το ποσοστό της έφτασε από 45% μέχρι 57% (εντός - εκτός έδρας).

Κύριος εκφραστής του possession game είναι ο Ατίμπα Χάτσινσον, που τη φετινή σεζόν έχει ολοκληρώσει 1527 πάσες με το... τρομακτικό 95% στην ακρίβεια και με το 61% να αφορά προώθηση της μπάλας. Όχι παράλληλο παιχνίδι ή γύρισμα στους στόπερ. Εκτός από το ανασταλτικό κομμάτι, ο Καναδός μέσος είναι κομβικός για τους Τούρκους και για την ανάπτυξη του παιχνιδιού από χαμηλά στο γήπεδο.

Σπανίως λαθεύει ο Χάτσινσον με την μπάλα στα πόδια

Τρεις τρόποι για να ρεφάρει ο Ολυμπιακός

Ο καλύτερος τρόπος άμυνας για μια ομάδα είναι να κρατά την μπάλα στα πόδια της όσο περισσότερο μπορεί. Αυτομάτως δεν κινδυνεύει. Αυτό θέλει και ο Σενόλ Γκιουνές μέσω του παιχνιδιού πρωτοβουλίας που ζητά από τους παίκτες του. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να "κρύψει" τα προβλήματα της Μπεσίκτας στα μετόπισθεν.

Τα οποία όμως είναι εκεί και υπάρχουν... Το θέμα για τον Βασίλη Βούζα και τους παίκτες του είναι να βρουν τον τρόπο να τα εκμεταλλευθούν το βράδυ της Πέμπτης, αφού ένα βασικό ζητούμενο στη ρεβάνς είναι να ανταποδώσουν οι Πειραιώτες το τέρμα που δέχθηκαν εντός έδρας στο πρώτο ματς.

Εξέλιξη που θα μπορούσε να μεταφέρει την πίεση στην πλευρά των γηπεδούχων και να τους χαλάσει την ηρεμία, κάτι που δεν είναι και τόσο δύσκολο να συμβεί σε παίκτες όπως οι Κουαρέσμα, Ταλίσκα και Μπάμπελ, που σφύζουν από ταλέντο, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιοι για το σύνολο αν χάσουν το μυαλό τους.

(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ