ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το προφίλ του Ιβάν Μαρκάνο

Το προφίλ του Ιβάν Μαρκάνο
Ο Μαρκάνο σε προπόνηση της Χετάφε (26-10-2010)

Το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ του Ιβάν Μαρκάνο. Μιλάνε για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού ο Νταβίδ Φουστέρ, συμπαίκτης του στη Βιγιαρεάλ και ο Μίτσελ, προπονητής του στη Χετάφε (pics & videos)

Ο Ιβάν Μαρκάνο είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και το Sport24.gr σας παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του.

Στατιστικά, φωτογραφίες και βίντεο από την καριέρα του, μαζί με την ανάλυση του Μίτσελ, προπονητή του στη Χετάφε και την άποψη του Νταβίδ Φουστέρ, συμπαίκτη του στη Βιγιαρεάλ.

Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του Ιβάν Μαρκάνο από τη Βιγιαρεάλ, στην προσπάθειά του να ενισχύσει την αμυντική του γραμμή. Ο Ισπανός από την Καντάμπρια αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας, αλλά και στην αριστερή πλευρά, άρα μπορεί να προσφέρει πρόσθετες λύσεις στην ομάδα του Βαλβέρδε. Ο «Βάσκος» γνωρίζει πολύ καλά τον Ιβάν, αφού οι δυο τους συνεργάστηκαν τη σεζόν 2009-10 στη Βιγιαρεάλ.

Το Sport24.gr παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του 24χρονου Μαρκάνο. Δείτε φωτογραφίες από την μέχρι σήμερα καριέρα του στο photostory και διαβάστε την πορεία του στο ποδόσφαιρο. Ας ξεκινήσουμε όμως με την άποψη δυο «ειδικών». Μιλούν στο Sport24.gr ο Νταβίδ Φουστέρ, πρώην συμπαίκτης του Ιβάν στη Βιγιαρεάλ, και ο Μίτσελ, προπονητής του Μαρκάνο την περσινή σεζόν στη Χετάφε.

Για το photostory πατήστε εδώ.

Ο Νταβίδ Φουστέρ μιλάει στο Sport24.gr για τον Μαρκάνο

"Ο Βαλβέρδε τον ξέρει καλά και ο Ιβάν θα τον δικαιώσει"

Το Sport24.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νταβίδ Φουστέρ που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ισπανία για τις καλοκαιρινές διακοπές του. Ζητήσαμε από τον παίκτη του Ολυμπιακού και πρώην συμπαίκτη του Μαρκάνο στη Βιγιαρεάλ την περίοδο 2009-10, να μας μιλήσει για το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «ερυθρόλευκων».

Το προφίλ του Ιβάν Μαρκάνο
Ο Φουστέρ στηρίζεται στον Μαρκάνο ενώ στο βάθος δεξιά διακρίνεται ο Ερνέστο Βαλβέρδε (16-10-2009)

Ο Φουστέρ στηρίζεται στον Μαρκάνο ενώ στο βάθος δεξιά διακρίνεται ο Ερνέστο Βαλβέρδε (16-10-2009)

« Ο Ιβάν είναι πολύ καλό παιδί, αλλά και άριστος συνάδελφος. Είναι χαρακτήρας έξω καρδιά, χαρούμενος και στα αποδυτήρια του αρέσει πάντα να κάνει πλάκες. Γνωριστήκαμε στη Βιγιαρεάλ και η σχέση μας ήταν άψογη. Διατηρώ ακόμα επαφή μαζί του και χαίρομαι ειλικρινά που θα είμαστε ξανά συμπαίκτες. Θεωρώ ότι η απόκτησή του θα αποδειχτεί πολύ θετική κίνηση για τον Ολυμπιακό. Ως παίκτης μπορεί να προσφέρει τόσο στο κέντρο της άμυνας, όσο και στην αριστερή πλευρά.

Στη Βιγιαρεάλ χρησιμοποιήθηκε και στις δυο θέσεις και απέδωσε πολύ καλά. Ο Βαλβέρδε του έδωσε και συμμετοχές και χρόνο και ο Ιβάν τον δικαίωσε σχεδόν πάντα. Στο κέντρο της άμυνας δεσπόζει στον αέρα με τη σωματική του κατασκευή που τον βοηθάει να καθαρίζει όλες τις φάσεις. Αλλά και με τη μπάλα κάτω είναι γρήγορος, θετικός και προωθεί με κοντινές κυρίως πάσες το παιχνίδι της ομάδας προς τους παίκτες του κέντρου.

Στην αριστερή πλευρά του αρέσει να προωθείται, να συνεργάζεται με τους χαφ και το εξτρέμ και έχει αρκετά καλή σέντρα όταν ανέβει ψηλά. Δεν είναι επιπόλαιος, αντίθετα διακρίνεται για τη σοβαρότητά του μέσα στον αγωνιστικό χώρο και συνεργάζεται πάντοτε με τους συμπαίκτες του. Του εύχομαι φυσικά καλή τύχη και πολλές επιτυχίες στον Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι θα εγκλιματιστεί γρήγορα στην ομάδα και θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει, όπως και εγώ, τίτλους εδώ στην Ελλάδα».

Ο Μίτσελ μιλάει στο Sport24.gr για τον Ιβάν Μαρκάνο

"Σωστός επαγγελματίας και ακούραστος εργάτης"

Το Sport24.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μίτσελ, προπονητή του Μαρκάνο την περασμένη χρονιά στη Χετάφε. Ζητήσαμε από την παλιά δόξα της Ρεάλ Μαδρίτης να μας μιλήσει για τον πρώην παίκτη του και να μας αναλύσει το αγωνιστικό προφίλ του Ιβάν και ιδού τι μας είπε:

Το προφίλ του Ιβάν Μαρκάνο
Ο Μαρκάνο μαζί με τον Μίτσελ, προπονητή της Χετάφε.

Ο Μαρκάνο μαζί με τον Μίτσελ, προπονητή της Χετάφε (2011)

« Ο Ιβάν είναι από τους παίκτες που χαίρεσαι να συνεργάζεσαι μαζί τους. Σωστός επαγγελματίας και πολύ καλός χαρακτήρας. Είναι ακούραστος εργάτης στην προπόνηση και συνδυάζει δυο πολύ σημαντικά στοιχεία μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Από τη μία είναι πολύ τακτικός στο παιχνίδι του και από την άλλη δεν είναι συμβατικός, δεν περιορίζει τα πράγματα που κάνει στη διάρκεια ενός ματς. Απαντά συνεχώς στις προκλήσεις που του παρουσιάζονται, χωρίς όμως να παρασύρεται.

Σαν προπονητή, εμένα μου έδινε σιγουριά, ήξερα ότι μπορώ να τον εμπιστευτώ και στις οδηγίες μου αλλά και στις πρωτοβουλίες του. Τακτικά τώρα, ο Ιβάν αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας αλλά και στην αριστερή πλευρά ως μπακ χαφ. Του αρέσει να ανεβαίνει την πλευρά, αλλά προωθείται με μέτρο, κυρίως δίνοντας ξεμαρκαρίσματα στο χαφ ή το εξτρέμ. Είναι γρήγορος, πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι και αρκετά σίγουρος με τη μπάλα στα πόδια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αρκετά νέος, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ακόμα περιθώρια για βελτίωση. Η παρουσία του Βαλβέρδε, παλιών συμπαικτών του στη Βιγιαρεάλ, αλλά και άλλων Ισπανών στην ομάδα, θα τον βοηθήσει σίγουρα να προσαρμοστεί εύκολα. Ο Ιβάν είναι επιθετικός και αποτελεσματικός ως παίκτης, συνεργάσιμος και ομαδικός ως χαρακτήρας και ποτέ δεν του λείπει όρεξη για να μάθει και να βελτιωθεί. Ειλικρινά του εύχομαι τα καλύτερα, κάθε επιτυχία στην καινούργια του ομάδα, το αξίζει!».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΜΑΡΚΑΝΟ

Η αρχή στο Σανταντέρ

Ο Iván Marcano Sierra γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1987 στο Σανταντέρ της Καντάμπρια στη βόρεια Ισπανία. Στην ηλικία των 10 ετών γράφτηκε στις ακαδημίες της τοπικής Ράθινγκ, όπου πήρε τις ποδοσφαιρικές βάσεις. Το 2006 προωθήθηκε στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου, με την οποία αγωνίστηκε πρώτα στην Segunda B (2006-07) και κατόπιν στην Tercera División (2007-08). Τη δεύτερη χρονιά του στην Racing B, κλήθηκε από τον Μαρθελίνο Γκαρθία να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στην Primera στις 30 Σεπτεμβρίου του 2007 εναντίον της Αλμερία.

Το προφίλ του Ιβάν Μαρκάνο

Με την Ράθινγκ εναντίον της Παρί Σεν Ζερμαίν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (27-11-2008)

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2008, πήρε το βάπτισμα του πυρός με τους «μεγάλους» στην Copa del Rey, εναντίον της Σαραγόσα. Στις 16 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας του, όταν αποβλήθηκε ο Τόνιο Μαρτίνεθ και η Ράθινγκ είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές της. Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να απολαύσετε το βίντεο με τις καταπληκτικές του επεμβάσεις σε εκείνο το ματς απέναντι στους επιθετικούς της Χετάφε.

Ο Χουάν Ραμόν Λόπεθ Μουνίθ ήταν ο προπονητής που τον καθιέρωσε στην πρώτη ομάδα της Ράθινγκ του Σανταντέρ τη σεζόν 2008-09, κυρίως στη θέση του αριστερού μπακ. Ο Μαρκάνο σημείωσε το παρθενικό του γκολ στην Πριμέρα Ντιβισιόν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2008 εναντίον της Μαγιόρκα, ενώ πήρε μέρος και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στις 22 Ιουνίου του 2009 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας U21 στον αγώνα της «furia roja» εναντίον της Φιλανδίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21 που διεξήχθη στη Σουηδία.

Βιγιαρεάλ και Βαλβέρδε

Ένα μήνα ακριβώς μετά την πρόσληψη του Βαλβέρδε στον πάγκο της Βιγιαρεάλ, η διοίκηση του «κίτρινου υποβρύχιου» ανακοίνωσε στις 2 Ιουλίου του 2009 την απόκτηση του Μαρκάνο από την Ράθινγκ έναντι του ποσού των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ιβάν υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας έξι χρόνων (μέχρι το 2015), με την Σανταντέρ να έχει δικαίωμα στο 20% από μελλοντική πώληση του παίκτη σε άλλη ομάδα.

Το προφίλ του Ιβάν Μαρκάνο
Μαρκάνο (δεύτερος από αριστερά) και Βαλβέρδε σε εκδήλωση συνδέσμου φιλάθλων της Βιγιαρεάλ (2009)

Μαρκάνο (δεύτερος από αριστερά) και Βαλβέρδε σε εκδήλωση συνδέσμου φιλάθλων της Βιγιαρεάλ (2009)

Ο Βαλβέρδε του έδωσε θέση βασικού στην ενδεκάδα και ο Μαρκάνο αρχικά τα πήγε αρκετά καλά, όμως η χρονιά αποδείχτηκε δύσκολη για όλη την ομάδα και έτσι στη συνέχεια η απόδοσή του κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην πάρει πολλές ευκαιρίες από τον Γκαρίδο (που στο μεταξύ είχε διαδεχτεί τον «Βάσκο» στον πάγκο της Βιγιαρεάλ). Και σα να μην έφτανε ο παραγκωνισμός του, ήρθε ένα συμβάν να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την παραμονή του Μαρκάνο στους «λεβαντίνους»: η περίφημη «juerga» (γλέντι) στη Σαραγόσα.

Η «juerga» στη Σαραγόσα

Ο Μαρκάνο έχει τη φήμη ενός υποδειγματικού ποδοσφαιριστή τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο. Σπάνια έχει δημιουργήσει προβλήματα, όμως ακόμα και τα καλύτερα παιδιά έχουν τις άτυχες στιγμές τους. Έτσι και ο Ιβάν έζησε τη δική του το βράδυ της 14ης Μαΐου του 2010 στην πόλη της Σαραγόσα. Παραμονή της τελευταίας αγωνιστικής της σεζόν 2009-10, η Βιαγιαρεάλ ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Αραγονίας, όπου στις 15 θα αντιμετώπιζε την τοπική ομάδα. Το ίδιο βράδυ, 5 παίκτες του «κίτρινου υποβρύχιου», οι Πιρές, Γονθάλο, Γκοντίν, Εσκουδέρο και Μαρκάνο, παραβίασαν τον εσωτερικό κανονισμό και βγήκαν κρυφά από το ξενοδοχείο της αποστολής.

Το προφίλ του Ιβάν Μαρκάνο
Ο Μαρκάνο κάνει πέναλτι στον Ιγκουαΐν σε αγώνα της Ρεάλ με την Βιγιαρεάλ (21-2-2010)

Ο Μαρκάνο κάνει πέναλτι στον Ιγκουαΐν σε αγώνα της Ρεάλ με την Βιγιαρεάλ (21-2-2010)

Αφού ξενύχτησαν σε μπαρ της πόλης, επέστρεψαν πίσω, αλλά ήδη είχαν γίνει αντιληπτοί από τους ανθρώπους της ομάδας. Στην πόρτα του ξενοδοχείου τους περίμενε ο πρόεδρος, Φερνάντο Ροτζ, ενώ ο Χουάν Κάρλος Γκαρίδο, προπονητής της Βιγιαρεάλ, έγινε έξαλλος μαθαίνοντας το «σκηνικό» και την επόμενη μέρα απέκλεισε από την 18άδα τον Πιρές (ως τον πρωταίτιο της «σκανταλιάς») και τον Μαρκάνο, από τον οποίο δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της Βιγιαρεάλ, θεωρούν ότι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που λίγες εβδομάδες αργότερα ο Γκαρίδο έδωσε τη συγκατάθεσή του ώστε να δοθεί ο Μαρκάνο δανεικός στη Χετάφε.

Δανεικός για μια καινούργια αρχή

Με το κλίμα να έχει γίνει ακόμα πιο βαρύ για τον Μαρκάνο μετά το κρούσμα απειθαρχίας στη Σαραγόσα και – κυρίως – μετά την ανανέωση του Γκαρίδο ως προπονητή της Βιγιαρεάλ, ήταν πλέον φανερό ότι ο παίκτης δεν είχε μέλλον στο «κίτρινο υποβρύχιο». Η διοίκηση – με τη σύμφωνη γνώμη του τεχνικού – αποφάσισε να τον παραχωρήσει δανεικό και η Χετάφε έγινε ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Μαρκάνο. Ο Μίτσελ τον εμπιστεύθηκε από την αρχή και του έδωσε την ευκαιρία για μια καινούργια αρχή.

Το προφίλ του Ιβάν Μαρκάνο
Μαρκάροντας τον Μέσι σε αγώνα της Χετάφε με την Μπαρτσελόνα (2010-11).

Μαρκάροντας τον Μέσι σε αγώνα της Χετάφε με την Μπαρτσελόνα (2010-11)

Ο Ιβάν αγωνίστηκε σε 29 ματς της Πριμέρα, ενώ είχε ακόμα 4 συμμετοχές στο Κύπελλο και 5 στο Europa League. Ο τεχνικός της Χετάφε τον χρησιμοποίησε και στις δυο θέσεις (σέντερ μπακ και αριστερό μπακ-χαφ) ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας και ο Μαρκάνο τον δικαίωσε ανεβάζοντας την απόδοσή του σε υψηλά επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι η Χετάφε σώθηκε μόλις την τελευταία αγωνιστική, ο Ιβάν υπήρξε από τους καλύτερους και σταθερότερους παίκτες της ομάδας στη διάρκεια της σεζόν.

Ο ΙΒΑΝ ΜΑΡΚΑΝΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

- Ο Μαρκάνο έχει ύψος 1.89 και βάρος 77 κιλά. Το καλό του πόδι είναι το αριστερό.

- Έχει αγωνιστεί σε 4 ομάδες μέχρι σήμερα: Racing B (2006-08), Racing Santander (2007-09), Villarreal (2009-10) και Getafe (2010-11).

- Έχει αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες της Ισπανίας: την Tercera (2007-08), την Segunda B (2006-07) και την Primera División (2008-11).

- Έχει 81 συμμετοχές στην Primera (4 γκολ), 32 στην Segunda B και 9 στην Tercera. Συνολικά δηλαδή έχει παίξει σε 122 ματς ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

- Έχει 11 συμμετοχές στο ισπανικό Κύπελλο και 17 συμμετοχές στην Ευρώπη, όλες στο Europa League και το ΟΥΕΦΑ.

- Έχει 6.874 συνολικά λεπτά συμμετοχής στα 81 ματς που έχει παίξει στην Primera División.

- Στα 81 παιχνίδια της Primera Division, ο Μαρκάνο έχει δεχτεί 25 κίτρινες και 3 κόκκινες κάρτες. Επίσης έχει αποβληθεί ακόμα μια φορά, σε ευρωπαϊκό ματς.

- Με την Εθνική Ισπανίας U21 ο Μαρκάνο έχει μια συμμετοχή (22-6-2009).

Βίντεο: Η επίσημη παρουσίαση του Ιβάν Μαρκάνο από τη Βιγιαρεάλ (4-7-2009)

Βίντεο: Ο Μαρκάνο υπερασπίζεται με επιτυχία την εστία της Ράθινγκ απέναντι στη Χετάφε (16-3-2008)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ