ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το "μυρμήγκι" που λέγεται Χουάν Κάρλος Παρέδες

Το "μυρμήγκι" που λέγεται Χουάν Κάρλος Παρέδες

Έχει το ίδιο παρατσούκλι από τότε που πήγαινε σχολείο. Ο Juan Carlos Paredes είναι γνωστός ως "μυρμήγκι", μάλλον γιατί "τρέχω πολύ και λόγω σωματοδομής". Διάβασε ποιος είναι ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού και τι μπορεί να προσφέρει.

Το μεσημέρι της Τρίτης (31/1) ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Juan Carlos Peredes και εσύ άρχισες να ψάχνεις... ποιος είναι αυτός ο τύπος. Παρεμπιπτόντως, να σου πω και πού μπορείς να βρεις όλες τις μεταγραφές που έγιναν στο "παράθυρο" του Γενάρη .

H παραλιακή πόλη Esmeraldas είναι η γενέτειρα του και αν σου θυμίζει κάτι, θα είναι γιατί ήταν πολύ κοντά (70 χιλιόμετρα) στο επίκεντρο των φονικών σεισμών του περασμένου Απριλίου. Έχει γενέθλια στις 8/7 -θα γίνει 30- και ο πρώτος σύλλογος που του έδωσε φανέλα του, ήταν αυτός της Huracán SC. Aρχικά δοκίμασε την επίθεση. "Τέχνη" που θα άλλαζε σε αυτή του δεξιού χαφ, προς το τέλος της δεκαετίας του 2000.

Ξεκίνησε από το πρώτο τμήμα των ακαδημιών και τον Ιανουάριο του 2004 έφτασε στην πρώτη ομάδα. Το Φεβρουάριο του 2006 τον έδωσαν στην Esmeraldas (με αντίτιμο) και ένα μήνα μετά, η ομάδα της πόλης του τον πούλησε στην Barcelona SC. Πήρε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο και την πρόσκληση να ζήσει στην Guayaquil, τη μεγαλύτερη και πιο δημοφιλή πόλη της χώρας. Του έδωσε και πέντε συμμετοχές σε μια σεζόν, πριν τον ενημερώσει πως θα ήταν χρήσιμο να βρει την επόμενη πρόκληση της καριέρας του -χωρίς να είναι υποχρεωμένος να δώσει κάτι ως αντάλλαγμα.

Τον έκανε δικό της η Deportivo Cuenca (27/2 του 2007) Αρχικά τον όρισε στην U20, μετά τον έστειλε ως δανεικό στην Rocafuerte, της τρίτης κατηγορίας. Τη βοήθησε να πάει στη δεύτερη (αγωνίστηκε σε 29 ματς) και τον Ιανουάριο του 2009 επέστρεψε εκεί όπου άνηκε, για να ζήσει την εμπειρία του Copa Libertadores (10 συμμετοχές, οι 9 ως βασικός, έως τους “16” της διοργάνωσης). Συνολικά, είχε 32 συμμετοχές, μαζί με 3 γκολ.

Το "μυρμήγκι" που λέγεται Χουάν Κάρλος Παρέδες

Τον Ιανουάριο του 2010 έφυγε για νέο προορισμό, τη Deportivo Quito και με αυτή έκανε κάτι καλύτερο στο Copa Libertadores (η πορεία σταμάτησε στους “16”), αλλά και αυτή του πρωταθλητή της εγχώριας Serie A. Στους τελικούς, η ομάδα του νίκησε την Emelec. Κράτα το αυτό, όπως και ότι σκόραρε στο Apertura του 2011 και στο Finales Del Campeonato της ίδιας χρονιάς. Έγινε διεθνής. Στα 23 του, έπαιζε δίπλα στους Christian Noboa (πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ), Εnner Valencia και Caisedo και εντρυφούσε στη θέση που πια είναι γνωστός. Στις 22/1 του 2013 περιήλθε εκ νέου στην κατοχή της Barcelona SC , με ξεκάθαρο προσανατολισμό την πώληση... που έγινε τον Ιούνιο του 2014. Μια στάση εδώ.

Το "μυρμήγκι" που λέγεται Χουάν Κάρλος Παρέδες
© GETTY IMAGES

Στο World Cup του 2014 επελέγη ως μέλος του Ecuador (έχει πια 68 συμμετοχές) και κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του, ως βασικός και στα τρία ματς στη Βραζιλία. Το χρόνο που προηγήθηκε, είχε εντοπιστεί από την οικογένεια Pozzo (της ανήκει η Udinese, η Watford και έως τον περασμένο Ιούνιο δική τους ήταν και η Granada) και αυτό που έγινε ήταν να πάει στη Watford, μέσω της Granada.

Έως ότου μάλιστα, ολοκληρωθεί η μετακίνηση (16/7), απείχε από τις προπονήσεις της Barcelona SC. Ο πρόεδρος των "Toreros", Francisco Hidalgo είχε δηλώσει πως “ οι διαπραγματεύσεις με την αγγλική ομάδα είναι προ του τέλους. Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί την αποχή του παίκτη από τις υποχρεώσεις της ομάδας. Δεν καταφέραμε καν, να επικοινωνήσουμε μαζί του, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο”. Eίπε και ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στον παίκτη, με τη συμφωνία να “κλείνει” τελικά και να αφορά πενταετή συνεργασία. Στα 27 λοιπόν, άλλαξε όχι μόνο χώρα, αλλά και ήπειρο.

Το "μυρμήγκι" που λέγεται Χουάν Κάρλος Παρέδες

Η ιστοσελίδα watford.vitalfootball.co.uk ανέλαβε να τον συστήσει στο κοινό της Αγγλίας. Για αρχή, ενημέρωσε πως το παρατσούκλι του είναι “La Hormiga”, που ελληνικά σημαίνει “μυρμήγκι”. Πώς προέκυψε; Ούτε ο ίδιος ξέρει. Το έχει όμως, από όταν πήγαινε στο σχολείο και υποθέτει πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι κοντόσωμος και επειδή τρέχει πολύ. Επίσης, δουλεύει πολύ -χαρακτηριστικό των μυρμηγκιών.

Έως τότε, δεν είχε βγει από τα σύνορα της χώρας του. Εκεί αγωνίστηκε, από όταν θυμόταν τον εαυτό του, ως δεξί μπακ. Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε ήταν αν θα εξελισσόταν σε μια νέα περίπτωση Essaïd Belkalem, παίκτης που επίσης πήγε στη Watford -μέσω της Granada- ως πολλά υποσχόμενος, αλλά δεν προσαρμόστηκε ποτέ. Επισημάνθηκε ότι έχει καλό ρυθμό και αποφασιστικότητα, στις ενέργειες του -πράγμα που φάνηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ιδιαίτερα στο 0-0 με τη Γαλλία.

Eίναι ήσυχος, δεν εκρύγνηται

Για να είναι ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ, το Vital Watford επικοινώνησε με τον Fernando Guerrero, αθλητικό συντάκτη στο “Ecuagol” του Εcuador. Αυτός λοιπόν, είχε να καταθέσει ότι “ο Paredes είναι πολύ γρήγορος παίκτης, με εξαιρετική φυσική κατάσταση. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα του. Είναι κλασική περίπτωση δεξιού μπακ. Του αρέσει να βγαίνει στην επίθεση, να μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή και είναι πολύ καλός στο να βρίσκει χώρους, αλλά και στην πειθαρχία ως προς τις τακτικές. Θα μπορούσε να παίξει και ως δεξιός μέσος, αλλά όχι σε άλλες αμυντικές θέσεις”.

Ο ειδικός τόνισε πως “ στα χρόνια του στη Barcelona Sporting Club, ξεκίνησε ως πολύ σημαντικός παίκτης, αλλά από ένα σημείο και έπειτα δεν ανταποκρινόταν και έγινε αναπληρωματικός”. Όταν ο Άγγλος ρεπόρτερ του επισήμανε πως στην Αγγλία χρειάζεται διάρκεια έως το σφύριγμα της λήξης και το ταλέντο δεν αρκεί, ο Guerrero σχολίασε ότι “ είναι ήσυχος στο γήπεδο. Δεν εκρήγνυται και πάντα αφήνει ό,τι έχει στον αγωνιστικό χώρο. Χωρίς αμφιβολία, θα είναι ο τέλειος αντικαταστάτης για τον Marco Davide Faraoni. Όπως σου ξαναείπα, ο “hormiga” τρέχει πάνω κάτω, είναι πολύ γρήγορος και έχει εξαιρετικό ρυθμό στο παιχνίδι του”. Και ποιο θα μπορούσε να είναι το μειονέκτημα του; “ Χρειάζεται να βελτιώσει την ικανότητα του να κοντρολάρει την μπάλα και τη ψυχραιμία στο τελείωμα των φάσεων, όταν προσπαθεί να “σπάσει” την αμυντική γραμμή”.

H εντυπωσιακή εκκίνηση

Η σεζόν 2014-15 ήταν κάπως ιδιαίτερη για τη Watford, αν σκεφτείς πως ήταν αυτή που κέρδισε την άνοδο στην Premier League, έχοντας συμπληρώσει οκτώ διαδοχικά χρόνια στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Η διαδρομή ξεκίνησε με τον Giuseppe Sannino στον πάγκο και τον Paredes να είναι σταθερό μέλος του 3-5-2. Ο Ιταλός όμως, έφυγε στις 31/8. Στη θέση του εμφανίστηκε ο Óscar García, έως τις 29/9, μετά ο Billy McKinlay έως τις 7/10 και από εκεί και πέρα, ανέλαβε ο Slaviša Jokanović, ο οποίος εμπιστεύτηκε στο διεθνή από το Εcuador μια από τις τέσσερις θέσεις που είχε στην άμυνα. Είχε 40 συμμετοχές (στις 32 ήταν βασικός), 4 ασίστ και 6 κίτρινες κάρτες.

Το καλοκαίρι του 2015, τα αφεντικά προσέλαβαν -μεταξύ άλλων- και τον Χοσέ Χολέμπας, ενώ έδωσαν το τιμόνι στον Quique Flores. Που δεν εμπιστεύτηκε τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, στο βαθμό που εκείνος είχε δηλώσει δημοσίως ότι “αν δεν παίζω ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ήθελα να φύγω”. Από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο, είχε αγωνιστεί σε οκτώ ματς (σε πέντε δεν ήταν καν στην αποστολή), για 23' κατά μ.ο. Τελείωσε στη Premier League με 17 συμμετοχές, 7 ως βασικός και 10 ως αναπληρωματικός. Δώδεκα φορές ήταν δεξί μπακ -τις άλλες δεξιός μέσος.

Aπό “εξαιρετικός” έγινε “αξιοθρήνητος”

Στις 23/1 του 2016, ο Flores τον έβαλε για δεύτερη φορά -στη σεζόν- στη βασική ενδεκάδα σε ματς Premier League, εναντίον της Newcastle United. Η Watford νίκησε (2-1) και ο κόουτς είπε πως “ο Juan Carlos ήταν τέλειος”, έως το 89' που έγινε αλλαγή. “Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον” συνέχισε ο Ισπανός τεχνικός, “ προπονείται πολύ σκληρά και άξιζε τη θέση. Σήμερα χρειαστήκαμε τα πόδια του, την ενέργεια και τη δύναμη που έχει και ανταποκρίθηκε στο έπακρο. Κατάλαβε πολύ καλά την τακτική και αντέδρασε υποδειγματικά όταν θέλαμε να επιτεθούμε, όταν θέλαμε αλληλοκάλυψη, όταν “σημαδεύαμε”. Ήταν εξαιρετικός”.

Στις 3/2 του 2016, ο αρχηγός της Watford, Troy Deeney τον χαρακτήρισε “ αξιοθρήνητο”. Τι είχε κάνει; Η ομάδα του είχε υποδεχθεί στο Vicarage Road την Chelsea, ματς που δεν ευτύχησε να ζήσει γκολ (0-0). Ο 28χρονος διεθνής με το Ecuador ενεπλάκη σε ένα τζαρτζάρισμα, προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Το άλλο μισό της ιστορίας, ήταν ο Diego Costa, με την Daily Mail να έχει γράψει πως την ιστορία την ξεκίνησε ο Paredes, όταν έσπρωξε από πίσω τον Costa. O Ισπανός απάντησε με τον ίδιο τρόπο, με τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού να πέφτει στον αγωνιστικό χώρο, σφαδάζοντας και κρατώντας το πρόσωπο του. Οι φωτογραφίες και το replay απέδειξαν πως δεν υπήρχε επαφή.

Το "μυρμήγκι" που λέγεται Χουάν Κάρλος Παρέδες

Κάποιοι τον κατηγόρησαν πως έκανε ό,τι έκανε, για να αποβληθεί ο Costa, με πρώτο και καλύτερο τον Guus Hiddink. “ Η φάση έγινε πολύ κοντά στον πάγκο μας. Ο Paredes έριξε γροθιά στην πλάτη του Diego, πριν βάλει το χέρι του στο πρόσωπο του, δείχνοντας χτυπημένος. Αλλά ο Diego δεν τον είχε αγγίξει. Πρόκειται για καθαρή πρόκληση”.

Ο διαιτητής έδειξε την κίτρινη κάρτα και στους δύο, με τον Deeney να δηλώσει στο talkSport πως “ αυτό είναι το new age ποδόσφαιρο. Μια μικρή επαφή και πέφτεις! Ο τρόπος που μεγάλωσα, παίζοντας ποδόσφαιρο είναι τέτοιος που όποιος προσποιούνταν πως χτύπησε, ενώ είχε χτυπήσει, έφευγε από το ματς. Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Juan Carlos ήταν λίγο αξιοθρήνητο. Ο ρεφ έδειξε την κίτρινη και στους δύο. Για αυτή που έδειξε στον συμπαίκτη μου δεν μπορώ να πω κάτι, γιατί αν κινείσαι σαν ηλίθιος, αυτά παθαίνεις. Συνηθίζω να προστατεύω τους συμπαίκτες μου, όσο περισσότερο μπορώ, αλλά όταν εκείνοι δεν βοηθούν τους εαυτούς τους, δεν μπορώ να κάνω και πολλά”. Είχε καταλήξει στο ότι “πρέπει να μιλήσω μαζί του, γιατί δεν είναι από την Αγγλία και δεν μεγάλωσε όπως μεγάλωσα εγώ. Για εμάς, φάσεις σαν και αυτή είναι φυσιολογικές”. Κατόπιν τούτου, προκλήθηκε ένα θέμα και με τον Flores και δεν του δόθηκαν ευκαιρίες.

Ο Mazzarri τον εξαφάνισε

Κατά την προσφιλή της συνήθεια, η Watford άλλαξε προπονητή με το τέλος της σεζόν και στις 21/5 ανακοίνωσε τον Walter Mazzarri, ο οποίος δεν φάνηκε να 'χει τη διάθεση να αξιοποιήσει τον Paredes. Εκείνος δεν ταξίδεψε με την παρέα του στην Αυστρία, τον Ιούλιο και έχασε την ευκαιρία να εντυπωσιάσει τον νέο κόουτς, στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας -που αφορούσε και φιλικά. Γιατί δεν ταξίδεψε; Είχε πρόβλημα με τη visa. Αυτός ήταν ο λόγος που είχε χάσει και την προετοιμασία του 2015, στη Γερμανία. Εν πάση περιπτώσει, έμεινε στην Αγγλία και έκανε προπονήσεις με την U21, δεδομένου όμως, ότι η Watford έπρεπε να “κόψει” πέντε ξένους και είχε επιστρέψει ο Juan Camilo Zuniga αντιλαμβάνεσαι πως υπήρχε ένα θέμα. Τότε ήταν που προέκυψαν και οι φήμες που τον ήθελαν να πηγαίνει στην Trabzonspor. Δεν πήγε.

Το "μυρμήγκι" που λέγεται Χουάν Κάρλος Παρέδες

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2016, οπότε η Watford ανακοίνωσε τα 25 μέλη του ρόστερ, ο Paredes δεν υπήρχε στη λίστα. Το μέλλον του στους Hornets έγινε -και επίσημα- αβέβαιο, πριν προκύψει και η αγωνιστική άνοδος του Christian Kabasele και έγινε περιττός. Εν τέλει, οι ιθύνοντες ομολόγησαν ότι θα επιχειρούσαν να τον πουλήσουν τον Γενάρη και πως μιλούσαν με την πρώην του (Barcelona SC). Εκείνος έκανε γιορτές στην πατρίδα του και οι πληροφορίες (της ιστοσελίδας Eluniverso.com) τον ήθελαν να 'χει αποφασίσει με την επιστροφή του στην Αγγλία, να λύσει το θέμα του.

Πριν δυο εβδομάδες, κυκλοφόρησε η πληροφορία πως η Rangers ενδιαφέρεται να τον κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή, από το 2010. Βλέπεις, η ομάδα του ζητούσε 2.3 εκατ. Ευρώ για να τον πουλήσει και αν υπήρχε συμφωνία, θα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο buy out που θα είχε πληρώσει η ομάδα, μετά τα 4.7 εκατ. Ευρώ στη Rapid Vienna για τον Nikica Jelavic -σύμφωνα με το BBC. Στη λίστα του υπήρχαν και οι Tigers του Μεξικού, όπως και η Emelec της πατρίδας του.

Τελικά, προτίμησε τον Ολυμπιακό, με δανεισμό για φέτος και την option αγοράς το καλοκαίρι, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Χολέμπας να... έχει βάλει το χεράκι του, ενημερώνοντας τους "ερυθρόλευκους" για όσα αφορούν τον Paredes.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ