ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τι τρέχει με Μάρκο Σίλβα και Πόρτο;

Τι τρέχει με Μάρκο Σίλβα και Πόρτο;

Τέσσερις ρεπόρτερ της Πόρτο γράφουν στο Sport24.gr για τον Μάρκο Σίλβα και την Πόρτο. Γιατί τον θέλει ο Ντα Κόστα; Θα πληρώσει ενδεχόμενη ρήτρα σε Ολυμπιακό και Σπόρτινγκ; Ποιος ο ρόλος του Γκονσάλβες και του Grexit;

Μάρκο Σίλβα και Πόρτο. Φαγητό ξαναζεσταμένο ή το τελικό μπάσιμο των "δράκων"; Σενάρια στην Πορτογαλία (κυρίως) και στην Ελλάδα (δευτερευόντως) υποστηρίζουν ότι ο 38χρονος Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού, θα είναι ο κύριος υποψήφιος για την αντικατάσταση του Ζοζέ Πεζέιρο στην τεχνική ηγεσία της Πόρτο, το καλοκαίρι.

Εκ των κυρίων ήταν, άλλωστε, και τον περασμένη Γενάρη όταν κι απομακρύνθηκε ο Τζουλέν Λοπετέγκι. Το Sport24.gr απευθύνθηκε σε τέσσερις καθ' ύλην αρμόδιους ρεπόρτερ της Πόρτο. Όλοι τους, ζουν στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Πορτογαλίας. Τον Μπρούνο Φιλίπε Μοντέιρο της Ο jogo (εφημερίδα/ιστοσελίδα η οποία εδράζεται στο Πόρτο και πρόσκειται φιλικά στην ομάδα), τον Πέδρο Κούνια του Maisfutebol, τον Πασκοάλ Σόουζα της A bola και τον Ρουί Σόουζα της Ρέκορντ.

Τα ερωτήματα, πάνω-κάτω, τα ίδια σε όλους. Θα φύγει, εν τέλει, ο Πεζέιρο; Είναι ο Μάρκο Σίλβα ο πιο ισχυρός υποψήφιος; Πόσο τον θέλει ο εμβληματικός πρόεδρος της ομάδας, Πίντο ντα Κόστα; Μπορεί η Πόρτο να πληρώσει ενδεχόμενη ρήτρα τόσο στον Ολυμπιακό (αδιευκρίνιστο ποσό) όσο και στη Σπόρτινγκ (Ο Μάρκο Σίλβα δεν μπορεί να δουλέψει είτε στην Μπενφίκα είτε στην Πόρτο μέχρι την 30ή Ιουνίου του 2017. Εάν το πράξει θα πρέπει να καταβάλει τετραπλάσιο ποσό της αποζημίωσης που έλαβε, δηλαδή 1.000.000 ευρώ (4 x 250.000 ευρώ); Μπορούν να συμπεριληφθούν έμψυχα ανταλλάγματα δανεικών ποδοσφαιριστών σ' ένα ενδεχόμενο deal; Ποιος ο ρόλος του Κάρλος Γκονσάλβες και ποιος αυτός του... Grexit;

Τι τρέχει με Μάρκο Σίλβα και Πόρτο;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπρούνο Φιλίπε Μοντέιρο (O jogo)

"Θα ξεκινήσω με τη φράση του προέδρου, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Είπε: "Η Πόρτο έπιασε πάτο". Είχε προηγηθεί η εντός έδρας ήττα από την Τοντέλα, ουραγό του πρωταθλήματος. Η σεζόν ξεκίνησε προβληματική και ολοκληρώνεται προβληματική και ο Πίντο ντα Κόστα είπε ότι το καλοκαίρι θα είναι γεμάτο αλλαγές. Ούτε ο προπονητής θα τη γλιτώσει. Ο Ζοζέ Πεζέιρο έχει συμβόλαιο μέχρι το 2017, αλλά μόνον η κατάκτηση του Κυπέλλου θα μπορούσε να εξασφαλίσει την παραμονή του. Οι οπαδοί της Πόρτο θέλουν ένα προπονητή με περισσότερο κύρος, που να μπορεί να πάει την ομάδα μπροστά.

Δεν είναι δύσκολο να πληρώσει η Πόρτο τον Ολυμπιακό

Η πλειοψηφία των οπαδών βλέπει των Μάρκο Σίλβα, ως τον ιδανικό. Και δεν είναι μόνο οι οπαδοί. Να ξέρεις ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη διοίκηση. Έκανε καλές σεζόν με την Εστορίλ, κέρδισε το σεβασμό με τη Σπόρτινγκ. Κατάφερε να πάρει το Κύπελλο Πορτογαλίας ακόμη κι αν δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον Μπρούνο ντε Καρβάλιο (σ.σ πρόεδρο της Σπόρτινγκ). Το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, για πολλούς επιβεβαίωσε ότι είναι ο κατάλληλος να αλλάξει τα πράγματα στο "Ντραγκάο". Δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να τον πείσει η Πόρτο να αφήσει την Αθήνα για την επιστροφή στην Πορτογαλία.

Ο ατζέντης του Μάρκο, Κάρλος Γκονσάλβες, είναι παλιός γνώριμος της Πόρτο

Ούτε το να πληρώσει η Πόρτο τον Ολυμπιακό. Ακόμη πιο εύκολο το να βρει μια λύση, στη ρήτρα με τη Σπόρτινγκ. Όταν ο Πίντο ντα Κόστα θέλει πολύ ένα προπονητή, τίποτα δε μοιάζει αδύνατο. Σκέφτηκε τον Μάρκο Σίλβα, ως αντικαταστάτη του Τζουλέν Λοπετέγκι, ήδη το Γενάρη. Ο ατζέντης του Μάρκο, Κάρλος Γκονσάλβες, είναι παλιός γνώριμος της Πόρτο. Ήταν ατζέντης και του Βίλας Μπόας, τον οποίον οι φίλοι της Πόρτο δεν μπορούν να ξεχάσουν με τίποτα για τις επιτυχίες που έφερε. Αλλά και για τον ίδιο τον Μάρκο Σίλβα. Πέτυχε όλους τους στόχους που του έχουν τεθεί από τον Ολυμπιακό, είναι ελεύθερος για μια νέα πρόκληση. Να πάρει πρωτάθλημα στη χώρα, στην οποία γεννήθηκε".

Τι τρέχει με Μάρκο Σίλβα και Πόρτο;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πέδρο Κούνια (Maisfutebol)

"Μου δίνεις την καλύτερα πάσα. Ο πρόεδρος της Πόρτο έδωσε συνέντευξη πριν από λίγο (σ.σ την Πέμπτη). Δεν εγγυήθηκε ότι θα συνεχίσει ο Πεζέιρο. Τα άφησε όλα ανοικτά. Η αλήθεια είναι ότι ο Πίντο ντα Κόστα είναι απογοητευμένος από τον Πεζέιρο. Τα αποτελέσματά του είναι χειρότερα από του Λοπετέγκι. Ή τα πράγματα θα βελτιωθούν ριζικά, ή ο Πεζέιρο θα φύγει. Το όνομα του Μάρκο Σίλβα συνδέεται πάντα με την Πόρτο. Το 2013, το 2014 και το Γενάρη του 2016. Εάν είναι πιθανό, να τον δούμε στην Πόρτο; Σίγουρα, είναι. Ο πρόεδρος της Πόρτο είναι μεγάλος θαυμαστής του Μάρκο και της δουλειάς του κι όπως είπα, ο Ζοζέ Πεσέιρο το πιο βέβαιο είναι ότι θα αποχωρήσει. Εάν γίνει αυτό, ο Μάρκο θα είναι ισχυρός υποψήφιος να τον διαδεχθεί. Ο Πίντο ντα Κόστα και ο Αντέρο Ενρίκες (σ.σ τεχνικός διευθυντής της Πόρτο) λατρεύουν τον Μάρκο.

Για μένα, αργά ή γρήγορα, θα είναι προπονητής της Πόρτο.

Για μένα, αργά ή γρήγορα, θα είναι προπονητής της Πόρτο. Επίσης, ο Ντα Κόστα είναι φίλος με τον Βίλας Μπόας. Σίλβα και Βίλας Μπόας τυγχάνουν καθολικής αποδοχής εντός των "δράκων". Όσον αφορά στις ρήτρες, είμαι βέβαιος σε αυτό που σου λέω. Εάν η Πόρτο πάρει την απόφαση ότι ο Μάρκο Σίλβα είναι ο Νο1 στόχος, θα πληρώσει τους πάντες για να τον κάνει δικό της. Μπορεί να είναι από τη Λισσαβώνα, αλλά μεγάλο μέρος της καριέρας του το πέρασε στην Πόρτο, με τη φανέλα της Σαλγκέιρος. Ξέρει την πόλη, ξέρει το κλαμπ και δεν έχω αμφιβολία ότι ξέρει τι σημαίνει Πόρτο. Εάν θα προσέφερε έμψυχα ανταλλάγματα στον Ολυμπιακό για να διευκολύνει το deal; Έχει συμβόλαιο με 100 παίκτες και θα μπορούσε μερικούς από αυτούς να τους θέσει υπό διαπραγμάτευση για να ρίξει την τιμή".

Τι τρέχει με Μάρκο Σίλβα και Πόρτο;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πασκοάλ Σόουζα (A bola)

"Εδώ πιστεύουμε ότι ο Ζοζέ Πεζέιρο θα αφήσει την Πόρτο, ακόμη κι αν πάρει το Κύπελλο. Ακόμη κι αν έχει άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο, με οψιόν ανανέωσης γι' ακόμη έναν. Προφανώς και ο Μάρκο Σίλβα συνιστά ένα τέλειο υποψήφιο για την αντικατάστασή του. Όταν απολύθηκε ο Λοπετέγκι, τέσσερις ήταν οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Ισπανού. Ο Σίλβα, ο Ζαρντίμ, ο Κονσεϊσάο και ο Βίλας Μπόας. Δεν ξέρω τι γνώμη έχει ο Αντέρο Ενρίκες, αλλά ο Πίντο ντα Κόστα τρέφει μεγάλο θαυμασμό για τον Μάρκο.

Εάν κρίνει ότι ο Σίλβα είναι ο άνθρωπος που θέλει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πληρώσει τη ρήτρα.

Το έχει πει και δημόσια, δηλαδή. Θαυμάζει την προσωπικότητά του και την ικανότητά του, ως προπονητής. Εγώ, πιστεύω ότι θα είναι ο κύριος υποψήφιος. Η Πόρτο θέλει έναν που γνωρίζει καλά το πορτογαλικό πρωτάθλημα. Η Πόρτο θέλει να επιστρέψει στους τίτλους κι εάν κρίνει ότι ο Σίλβα είναι ο άνθρωπος που θέλει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πληρώσει τη ρήτρα. Δεν ξέρω τι λέτε στην Ελλάδα, αλλά εδώ όλοι παραδέχονται τον Σίλβα. Μεθοδικός, εργατικός, εξαιρετικές σχέσεις με τους παίκτες. Είναι εντυπωσιακή, η εξέλιξή του από την Εστορίλ. Το εάν το deal, θα περιέχει και ανταλλάγματα ποδοσφαιριστές, εξαρτάται από τον ίδιο τον Ολυμπιακό. Η Πόρτο στέλνει δανεικούς σε 30 πρωταθλήματα. Για εμένα ο Ολυμπιακός, αυτό θα έπρεπε να το εκμεταλλευτεί. Θα βόλευε και τον ίδιο".

Τι τρέχει με Μάρκο Σίλβα και Πόρτο;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ρουί Σόουζα (Record)

"Ακόμη κι αν στην Πορτογαλία συνηθίζουμε να τηρούμε τα συμβόλαια, θεωρώ δύσκολο να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Πεζέιρο. Κι αυτό γιατί η Πόρτο θέλει μιαν επανεκκίνηση για τη νέα σεζόν, ένα νέο πρότζεκτ. Κάτι εντελώς νέο, για την επόμενη σεζόν. Είναι δυνατό "χαρτί" για την Πόρτο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μίλησαν το Γενάρη του 2016, όταν έφυγε ο Τζουλέν Λοπετέγκι. Η Πόρτο, δηλαδή, είναι σοβαρό κλαμπ. Δε μιλά με κάποιον, χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον. Και το ότι μίλησε κάτι δείχνει. Νομίζω ότι μπορεί να πληρώσει τη ρήτρα. Εάν τον θέλει, θα πληρώσει και τον Ολυμπιακό και τη Σπόρτινγκ. Και την οικονομική δυνατότητα, και τη διάθεση έχει να το κάνει.

Η Πόρτο περιμένει να δει τι θα γίνει με το Grexit

Ακόμη και να ρίξει το ποσό. Θεωρώ ότι, σε τέτοια περίπτωση, θα "πέσουν" και δανεικοί στο τραπέζι. Άλλωστε μιλάμε για ομάδα, έμπειρη στις διαπραγματεύσεις. Δείτε τις αγοραπωλησίες της και θα καταλάβετε. Και οι οπαδοί της ομάδας, δεν έχουνε πρόβλημα. Υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά είναι ήπιων τόνων και ποτέ δεν προκάλεσε στην τεχνική ηγεσία της Σπόρτινγκ. Επίσης η Πόρτο περιμένει να δει, τι θα γίνει με το Grexit. Στην καλύτερη δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τον Ολυμπιακό, στη χειρότερη θα πληρώσει λιγότερα από ο,τι σε διαφορετική περίπτωση".

* Oι άνθρωποι του Ολυμπιακού τονίζουν ότι ο Μάρκο Σίλβα θα παραμείνει στην ομάδα, με την οποία πέρα από το συμβόλαιο, δεσμεύεται και με την αγάπη του για αυτήν, την οποία εκφράζει σε κάθε ευκαιρία. Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει ο ίδιος τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ