ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Θεωρίες των άκρων

Θεωρίες των άκρων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σεμπά - Ελιουνούσι σε πρώτο πλάνο και Φιγκέιρας σε δεύτερο, ήταν οι παίκτες που ξεχαρβάλωσαν την άμυνα της Αστάνα. Τι δείχνουν οι αριθμοί για τον Βραζιλιάνο αλλά και συνολικά για την τριάδα.

Ένα άνετο βράδυ Πέμπτης (20/10) πέρασε ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αστάνα. Φρόντισε από μόνος του γι' αυτό, καθώς από την στιγμή που ο πίνακας στο "Γ. Καραϊσκάκης" έδειχνε 3-0 στο 34', όλα τα υπόλοιπα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα.

Και το τελικό 4-1, στέλνει τους Πειραιώτες στους 6 βαθμούς πριν επισκεφθούν το Καζακστάν στις 3 Νοεμβρίου. Στο προηγούμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ για την ίδια διοργάνωση, ο Ολυμπιακός είχε κάνει 21 τελικές προσπάθειες. Και τρία δοκάρια. Χωρίς να σκοράρει, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 0-1. Σε αυτό με τους Καζάκους οι Πειραιώτες, έφτασαν ξανά στις 21 τελικές (16 open play, 5 στημένες φάσεις) στο παιχνίδι. Αυτή τη φορά όμως πέτυχαν 4 γκολ, τα τρία στο πρώτο μέρος.

Που εντοπίζεται η διαφορά; Στα δύο άκρα. Η αποτελεσματικότητα που έδειξαν οι Ταρίκ Ελιουνούσι και Σεμπά ήταν ίσως το σημαντικότερο "κλειδί" της άνετης επικράτησης του Ολυμπιακού. Σε σχέση με την αναμέτρηση κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, ο Βραζιλιάνος... νίκησε τον εαυτό του και ο Νορβηγός είχε πολύ μεγαλύτερη ουσία από τον Μαρίν, που είχε αγωνιστεί στο "φτερό" απέναντι στους Κύπριους. Όλα αυτά με βάση την αλήθεια των αριθμών.

ΣΥΓΓΝΩΜΗ, Ο ΚΥΡΙΟΣ;

Είναι ένας παίκτης που έχει ξεσηκώσει κουβέντα ολόκληρη από τους φίλους του Ολυμπιακού. Από την περσινή κιόλας σεζόν, όταν αποτέλεσε μια από τις προσωπικές επιλογές του Μάρκο Σίλβα στο μεταγραφικό παζάρι. Φυσικά η αναφορά γίνεται στον Σεμπαστιάο ντε Φρέιτας Κόουτο Ζούνιορ. Ή απλά Σεμπά.

Ο 24χρονος άσος απέχει πολύ από αυτό που φέρνει ο καθένας στο μυαλό του όταν ακούει την φράση "Βραζιλιάνος εξτρέμ". Και η αλήθεια είναι πως η περσινή εικόνα του Σεμπά στα 32 παιχνίδια που αγωνίστηκε, παρέπεμπε σε πολλά πράγματα, όχι όμως και σε κυνηγό από την "χώρα της σάμπα". Πέρα από τις δεδομένες αδυναμίες στο τεχνικό κομμάτι, τα 4 γκολ και οι 5 ασίστ σε 1675 λεπτά συμμετοχής είναι μια φτωχή συγκομιδή για ακραίο κυνηγό του Ολυμπιακού.

Διαφορετική -προς το καλύτερο- είναι η εικόνα του Σεμπά τη φετινή σεζόν. Όχι ότι ο Βραζιλιάνος έγινε ξαφνικά ο βιρτουόζος, μπαλαδόρος εξτρέμ, αλλά διατηρώντας την τακτική του προσήλωση, το αδιάκοπο pressing, την σωστή κάλυψη χώρων και την αγωνιστική του φιλοτιμία, έχει προσθέσει μια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις επιθετικές του προσπάθειες δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στον γρίφο του γκολ.

Όσα τέρματα πέτυχε συνολικά πέρσι ο 24χρονος ακραίος σε 32 παιχνίδια, τόσα έχει σκοράρει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο σε μόλις 11 ματς! Τέσσερα γκολ και μια ασίστ μετρά ήδη ο Σεμπά, που μοιάζει βελτιωμένος και με καλύτερη ψυχολογία σε αυτό το κομμάτι.

Φτάνοντας στο παιχνίδι με την Αστάνα, ο Βραζιλιάνος αποδείχθηκε κομβικός στην πορεία του Ολυμπιακού έως το 4-1. Και σούπερ αποτελεσματικός στην οικονομία του παιχνιδιού. Είχε 2 προσπάθειες στην εστία που κατέληξαν σε ισάριθμα γκολ και 90% ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις του!

Θεωρίες των άκρων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"4 ΣΤΑ 4" ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ

Το αντίβαρο του Σεμπά στα άκρα του Ολυμπιακού ήταν ο Ταρίκ Ελιουνούσι. Με τον Νορβηγό να ανεβάζει συνέχεια την απόδοση του, προερχόμενος από μια σεζόν όπου ουσιαστικά ήταν απενεργοποιημένος (7 ματς, 484 αγωνιστικά λεπτά) στη Χόφενχάιμ.

Επίσης άριστος στην τακτική προσέγγιση του αγώνα, με ένα εξαιρετικό σε εκτέλεση και φαντασία τέρμα και μια καταπληκτική ασίστ στον Σεμπά. Ο 28χρονος εξτρέμ ήταν αυτός που ουσιαστικά "σκότωσε" την Αστάνα με δύο τρομερές ενέργειες μέσα σε ένα λεπτό.

Θεωρίες των άκρων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Βάζοντας στη σούμα τις επιδόσεις του Σεμπά, οι δύο τους είχαν 3 γκολ σε 4 προσπάθειες, 86% σωστές πάσες, 1 ασίστ, 5 σέντρες και δημιούργησαν δύο ευκαιρίες για τους συμπαίκτες τους. Προσθέτοντας σε αυτή την θεωρία των άκρων και τον Φιγκέιρας, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Το heatmap και οι 159 (από τις συνολικά 717) επαφές που είχαν οι τρεις τους στο παιχνίδι

Θεωρίες των άκρων

Μια συνολική στατιστική απεικόνιση της τριάδας Φιγκέιρας - Ελιουνούσι - Σεμπά

Θεωρίες των άκρων

Ο Πορτογάλος μπακ βρέθηκε 4 φορές (!) σε θέση βολής, πέτυχε ένα γκολ, πάσαρε με 89% και έβγαλε 4 σέντρες στην περιοχή δημιουργώντας μια ευκαιρία. Εν ολίγοις, ο Ολυμπιακός πήρε όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει από τις πτέρυγες. Και αν όχι όλα, σίγουρα και τα 4 γκολ που πέτυχε στο ματς!

Οι χώροι που απείλησαν Φιγκέιρας - Ελιουνούσι και Σεμπά

Θεωρίες των άκρων

Σίγουρα η Αστάνα δεν αποδείχθηκε η αντίπαλος που θα έβαζε ζόρια στον Ολυμπιακό. Δεν ήταν το παιχνίδι για οριστικά συμπεράσματα, όσον αφορά την επιθετική λειτουργία των άκρων για τους Πειραιώτες. Από την άλλη δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου η αποτελεσματικότητα των Σεμπά - Ελιουνούσι αλλά και Φιγκέιρας, που βοήθησαν τα μέγιστα ώστε να απλουστευθεί η κατάσταση για την ομάδα τους στον αγωνιστικό χώρο. Ίσως το στοίχημα του Πάουλο Μπέντο είναι να διατηρήσει σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα την προσφορά των ακραίων του στο δημιουργικό/εκτελεστικό τομέα των αγώνων.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Καμία ανησυχία για Φορτούνη και Μιλιβόγιεβιτς
Τα γκολ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στον Sport24 Radio 103,3
Διαμαντόπουλος: Άσο ημίχρονο - ΠΑΟΚ τελικό
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού
Ισοπεδωτικός ο Ολυμπιακός, 4-1 την Αστάνα
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ