ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

"Θα αγαπήσετε τον Σίλβα"

"Θα αγαπήσετε τον Σίλβα"
INTIME SPORTS

Το Sport24... ανέκρινε τους δημοσιογράφους του πορτογαλικού καναλιού SIC για τον Μάρκο Σίλβα και παρουσιάζει τα πιστεύω των συμπατριωτών του, για το νέο τεχνικό του Ολυμπιακού.

Συνεργείο της πορτογαλικής τηλεόρασης και συγκεκριμένα του καναλιού SIC, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Οι συνάδελφοι από την Πορτογαλία δεν έχασαν την ευκαιρία και έδωσαν το παρών στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός το μεσημέρι της Πέμπτης (9/7), προκειμένου να καλύψουν ένα αθλητικό γεγονός, την επίσημη παρουσίαση του Μάρκο Σίλβα από την πειραϊκή ΠΑΕ.

Αφού ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του Πορτογάλου τεχνικού, ο Anselmo Crespo με τον κάμεραμαν του Rodrigo είπαν να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας μια μπύρα με θέα την θάλασσα του Πειραιά. Τους αφήσαμε να πιουν δύο γουλιές με την ησυχία τους και μετά τους... περιλάβαμε.

Με ευγενικό τρόπο μας εξήγησαν ότι το βασικό τους ρεπορτάζ αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τον λόγο αυτό δεν ήταν σίγουροι ότι μπορούσαν να μας φανούν χρήσιμοι για τον Μάρκο Σίλβα. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι είχαν άδικο, καθώς μας έδωσαν μια πλήρη εικόνα, όχι μόνο για τον καινούριο προπονητή του Ολυμπιακού, αλλά γενικότερα.

Ανοίξαμε την κουβέντα με το θέμα των ημερών και πώς είναι τα πράγματα στην Πορτογαλία σε σχέση με την Ελλάδα.

"Είναι ελαφρώς καλύτερα. Για παράδειγμα η ανεργία στην Πορτογαλία είναι μικρότερη αναλογικά με την Ελλάδα, φτάνει στο 15%. Αλλά κι εμείς έχουμε ακόμη δρόμο. Τα προβλήματα μας παραμένουν και ναι μεν παρουσιάζουν βελτίωση, αλλά αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Ο λαός στην Πορτογαλία γνωρίζει τι συμβαίνει στην χώρα σας και αγωνιά. Συμπαραστέκεται με τον τρόπο του στην Ελλάδα", μας είπαν αρχικά οι Πορτογάλοι συνάδελφοι, που με την κουβέντα άρχισαν να λύνονται.

Έτσι μπήκαμε στο παρασύνθημα. Τι σόι τύπος είναι ο Μάρκο Σίλβα; Τι διαφορές ή ομοιότητες έχει με τους Λεονάρντο Ζαρντίμ και Βίτορ Περέιρα; Anselmo και Rodrigo, αμφότεροι οπαδοί της Μπενφίκα, ήταν ξεκάθαροι:

"Ξέρουμε ότι είναι ο τρίτος Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Είναι διαφορετικού στυλ με τους άλλους δύο. Το στυλ του είναι περισσότερο επιθετικό. Πίεση στα 3/4 του γηπέδου, ποδόσφαιρο ενεργητικό, πρωτοβουλίας και όχι αναμονής.

Ζητάει ταχύτητα στην ανάπτυξη και θέλει περισσότερους από έναν τρόπους επίθεσης. Ο Ζαρντίμ και περισσότερο ο Περέιρα, υποστηρίζουν ένα πιο συντηρητικό στυλ. Αποτελεσματικό ίσως, αλλά συγκρατημένο, δίχως ιδιαίτερα ρίσκα.

Ο Μάρκο έχει κοινό στοιχείο με τον Μουρίνιο: είναι πολύ κοντά στους ποδοσφαιριστές του. Μιλάει μαζί τους συνεχώς, χτίζει τις προσωπικές τους σχέσεις, είναι εξαιρετικός στον τομέα της ψυχολογίας. Και σε αντίθεση με τον Βίτορ Περέιρα, είναι πολύ ήρεμος. Μάθαμε και στην Πορτογαλία για τα προβλήματα που είχε με οπαδούς άλλων ομάδων στην Ελλάδα.

Δεν μας έκανε εντύπωση, είχε τέτοια ξεσπάσματα και στην Πόρτο. Τα δύο πρωταθλήματα που πήρε με την Πόρτο δεν ήταν κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα. Με τους παίκτες που είχαν τα τελευταία χρόνια εκεί, στην Πορτογαλία λέγαμε ότι προπονητής που δεν παίρνει πρωτάθλημα με την Πόρτο, δεν μπορεί παρά να είναι ο χειρότερος του κόσμου.

Το αντίθετο λοιπόν δεν συνιστούσε κάποιο κατόρθωμα. Και ο Περέιρα πήρε πρωτάθλημα με τον Πόρτο στο τελευταίο λεπτό μιας σεζόν, όπου η Μπενφίκα δεν έπαιζε τίποτα...

Ο Σίλβα δεν ενδιαφέρεται επί της ουσίας για μεταγραφές μεγάλων ονομάτων. Έχει μάθει να δουλεύει αλλιώς σε Εστορίλ και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Όταν πήγε στην δεύτερη, ήξερε πως δεν υπάρχει χρήμα για μεταγραφές. Δεν τον πτόησε ιδιαίτερα.

Του αρέσει να παίρνει παίκτες που του κάνουν τη δουλειά και να τους βελτιώνει. Δείτε για παράδειγμα τον Σλιμανί. Δεν ήταν γνωστός όταν πήγε στην Σπόρτινγκ, ο Σίλβα τον βελτίωσε πολύ πέρσι και τώρα κοστίζει πολλά χρήματα.

Ο Μάρκο επίσης λατρεύει να δουλεύει με νεαρούς. Δεν θα διστάσει να το κάνει αυτό και στον Ολυμπιακό, κι ας έχει πίεση για αποτελέσματα και καλό ποδόσφαιρο. Αν ο Ολυμπιακός διαθέτει καλούς νεαρούς Έλληνες ή ξένους, ο Σίλβα θα τους δώσει την ευκαιρία και θα τους στηρίξει".

"Θα αγαπήσετε τον Σίλβα"

Πώς νιώθει ο 38χρονος τεχνικός υπογράφοντας με τον Ολυμπιακό; Το βλέπει σαν ευκαιρία για την καριέρα του; Έκανε δεύτερες σκέψεις εξαιτίας της κατάστασης στην χώρα; Τι συνέβη με την Σπόρτινγκ; Που θα ήταν προπονητής, αν δεν τον έκλεινε ο Ολυμπιακός; Anselmo και Rodrigo ήταν σαφείς:

"Είναι απλό και πραγματικότητα: ο Μάρκο είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική του Ολυμπιακού. Καταρχήν νιώθει πολύ όμορφα, γεμάτος αυτοπεποίθηση και όρεξη να δουλέψει γιατί ευθύς εξ αρχής εισέπραξε την στήριξη των ανθρώπων της ομάδας, πριν καν βάλει την φόρμα της δουλειάς.

Έχει να λέει ότι ο Ολυμπιακός στάθηκε στο πλευρό του σε όλη αυτή τη διαμάχη με την Σπόρτινγκ, του άφησε όλο τον χρόνο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, δεν τον πίεσε, ούτε έψαξε άλλον προπονητή και ήταν σε συνεχή επαφή μαζί του.

Ήδη λοιπόν εκτιμά την στάση του Ολυμπιακού. Αυτό μας το είπε ο ίδιος. Ξέχωρα από το γεγονός ότι έχει πάρει όλες τις εγγυήσεις από την ελληνική ομάδα σχετικά με το συμβόλαιο του, ανεξαρτήτως από τις εξελίξεις στην χώρα σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.

Πέραν όλων των άλλων πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Μάρκο είναι κύριος. Ένας πραγματικός τζέντλεμαν. Θα τον αγαπήσετε, τόσο για τις προπονητικές του ικανότητες, όσο και για τον χαρακτήρα του. Ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας είναι... τρελός. Όχι μόνο θέλει να έχει λόγο στους παίκτες που χρησιμοποιούνται αλλά θέλει να κάθεται και στον πάγκο!

Όταν κατάλαβε ότι με τον Σίλβα αυτά δεν περνάνε, άρχισε ο πόλεμος μεταξύ τους. Έψαχνε κάθε απίθανη δικαιολογία για να κατηγορήσει τον Μάρκο και να τον διώξει. Σκεφτόταν "χμμ... τι να του καταλογίσω; Α, θα πω ότι πριν μήνες σε ένα παιχνίδι δεν φορούσε σακάκι και γραβάτα. Ανεπίτρεπτο.." και άλλα τέτοια τρομερά.

Τα ακούγαμε στην Πορτογαλία και κοιταζόμασταν με απορία μεταξύ μας! Κι όμως ο Σίλβα είναι τόσο κύριος που ποτέ δεν άνοιξε το στόμα του για να μπει κακή κουβέντα, σεβόμενος το κλαμπ και τους οπαδούς του.

Τράβηξε πολλά αλλά δεν είπε άσχημο λόγο. Τίποτα. Ακόμη και τώρα που ήρθε στην Ελλάδα και θα μπορούσε να ξεσπαθώσει για όσα του καταλογίστηκαν, κράτησε την ίδια στάση αξιοπρέπειας.

Οι οπαδοί της Σπόρτινγκ όμως λάτρευαν τον Μάρκο και ο πρόεδρος δεν τόλμησε να τον ακουμπήσει μεσούσης της σεζόν.

Η ομάδα έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, έπαιρνε αποτελέσματα και ο κόσμος το εκτιμούσε αυτό. Η Σπόρτινγκ πήρε το Κύπελλο στην Πορτογαλία μετά από πολλά χρόνια και βγήκε 3η στο πρωτάθλημα. Τι άλλο να κάνει; Παρ' όλα αυτά οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί.

Μόλις έγινε γνωστό ότι θα φύγει από την Σπόρτινγκ αλλά και ότι ο Ζεζούς αποχωρεί από την Μπενφίκα, όλοι στην Λισσαβώνα ήθελαν διακαώς τον Μάρκο! Και η διοίκηση της Μπενφίκα και οι οπαδοί της επιθυμούσαν να δουν τον Σίλβα ως νέο προπονητή στην ομάδα.

Αλλά η Σπόρτινγκ πέτυχε να τον "μπλοκάρει" για τα επόμενα δύο χρόνια (σ.σ. δεν μπορεί να δουλέψει σε Πόρτο ή Μπενφίκα). Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός πήρε έναν προπονητή που υπό άλλες συνθήκες μάλλον θα καθόταν στον πάγκο των "Αετών".

Ήταν έκπληξη στην Πορτογαλία η συνεργασία Σίλβα - Ολυμπιακού;

"Όχι κάθε άλλο. Ο Ολυμπιακός έχει καλή φήμη στην Πορτογαλία, όσον αφορά τη δυναμική του. Δεν μας έκανε εντύπωση. Αντίθετα μας είχε παραξενέψει το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε προσλάβει στον πάγκο του τον Βίτορ Περέιρα.

Δεν θεωρείται κάτι σπέσιαλ στην Πορτογαλία, αντίθετα με τον Μάρκο Σίλβα. Η εκτίμηση μας είναι ότι ο Περέιρα δεν θα αντέξει για πολύ στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε...".

Η κουβέντα μας με τους Anselmo και Rodrigo ολοκληρώθηκε κάπου εκεί, με τους δύο Πορτογάλους να συμφωνούν ότι "ο Μάρκο Σίλβα θα πετύχει στον Ολυμπιακό, αρκεί να του δοθεί ο χρόνος να περάσει την φιλοσοφία του, η οποία ταιριάζει με αυτή του συλλόγου. Και σίγουρα κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην Πορτογαλία για να προπονήσει κάποια από τις Πόρτο ή Μπενφίκα".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ