ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα ζόρια ήταν για λίγους

Τα ζόρια ήταν για λίγους
INTIME SPORTS

Δείτε μέσω infographics τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Σίλβα το ρόστερ του. Οι αριθμοί δικαιολογούν το "σκάσιμο" σε Ελλάδα και Ευρώπη με μια 8άδα παικτών να έχει 2353 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε το σερί του επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη, κατακτώντας τον 6ο συνεχόμενο τίτλο στην Super League, μετά το 3-0 επί της Βέροιας για την 24η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Οι Πειραιώτες έφτασαν λοιπόν με επιτυχία στον πρώτο τους στόχο, βρίσκονται ακόμη στην μάχη για το Κύπελλο Ελλάδας (αντιμετωπίζουν τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά), ενώ έμειναν στην Ευρώπη μέχρι τον Φλεβάρη, όπου ήρθε η απογοήτευση -είναι η αλήθεια- του αποκλεισμού από την Άντερλεχτ στους "32" του Europa League.

Με τη σεζόν να έχει μπει στο τελικό της στάδιο, μπορεί κανείς με ασφάλεια να διαπιστώσει τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Μάρκο Σίλβα το σύνολο των ποδοσφαιριστών που είχε στην διάθεση του.

Η προσέγγιση γίνεται καθαρά με βάση τους αριθμούς, όπου είναι ξεκάθαρο ότι 14+2 παίκτες αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ο Πορτογάλος τεχνικός στα παιχνίδια που έδωσαν οι "ερυθρόλευκοι" σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Περιορισμένο το ροτέισον σε Ελλάδα και Ευρώπη, "άνοιξε" ουσιαστικά μόνο στις δύο πρώτες φάσεις του Κυπέλλου και "έκλεισε" ξανά στη συνέχεια. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός εσχάτως έβγαλε κόπωση (δεν είχε την απαραίτητη φρεσκάδα και ένταση στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ενώ στον επαναληπτικό με την Άντερλεχτ από το 60' και μετά οι Βέλγοι έδειχναν μια ταχύτητα παραπάνω), μάλλον οφείλεται κατά ένα -σημαντικό- ποσοστό στην επιλογή του Μάρκο Σίλβα να πορευθεί μέσα στη σεζόν χρησιμοποιώντας κατά κόρον ένα συγκεκριμένο αριθμό ποδοσφαιριστών.

Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Σιόβας, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης και Ιντέγε είναι μια 8άδα που έχει γράψει από 2360 (Ιντέγε) μέχρι 2820 (Ρομπέρτο) λεπτά συμμετοχής.

Ακολουθούν οι Σαλίνο, Μποτία, Κασάμι, Ντουρμάζ, Πάρντο, Σεμπά με περισσότερα από 1500 αγωνιστικά λεπτά, ενώ Καμπιάσο και Ντομίνγκες είναι μια ξεχωριστή περίπτωση καθώς είναι οι μόνοι ποδοσφαιριστές που έχουν περισσότερα από 1000 και λιγότερα από 1500 λεπτά συμμετοχής.

Υπάρχουν άλλοι 17 παίκτες με λιγότερο από 1000 αγωνιστικά λεπτά στα πόδια τους. Δύο από αυτούς, οι Χάρα και Ντοσεβί, έπαιξαν με τα "ερυθρόλευκα" μέσα στον Αύγουστο αλλά παραχωρήθηκαν την τελευταία ημέρα της θερινής μεταγραφικής περιόδου. Άλλοι πέντε, οι Μανιάτης, Φινμπόγκασον, Γιαννιώτας, Αυλωνίτης και Τζανδάρης αποχώρησαν μέσα στον Γενάρη.

Στην θέση του τερματοφύλακα, ο Ρομπέρτο πήρε τα ματς πρωταθλήματος και Ευρώπης, ο Καπίνο αυτά του Κυπέλλου, με τον Σίλβα να έχει την πρόθεση να διατηρήσει τον Έλληνα στην συγκεκριμένη διοργάνωση μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Στις θέσεις των πλάγιων μπακ, Ομάρ και Μαζουακού είναι οι βασικές επιλογές, με τον Σαλίνο να αποτελεί το back up τους σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Τσιμίκας ως αριστερός μπακ πήρε τα ματς του Κυπέλλου, ενώ έχει και δύο συμμετοχές σε επίπεδο Super League.

Ντα Κόστα και Σιόβας έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στις θέσεις των κεντρικών αμυντικών, με τον Μποτία μπαλαντέρ και τον Βούρο να έχει ρόλο στο Κύπελλο αλλά εσχάτως και στο πρωτάθλημα.

"Αδιαπραγμάτευτος" ο Μιλιβόγεβιτς στην μεσαία γραμμή και δίπλα του ο Κασάμι πρώτος σε λεπτά συμμετοχής σε σχέση με τις υπόλοιπες λύσεις. Ο Καμπιάσο με βάση τους αριθμούς ήταν αυτός που μπαίνει "σφήνα" στον Σέρβο και τον Ελβετό διεθνή, ο Ζντιέλαρ πήρε αρκετό χρόνο από τον Γενάρη και μετά, ενώ ο Μπουχαλάκης ταλαιπωρήθηκε από μυϊκούς τραυματισμούς και μόλις πρόσφατα μπήκε στην εξίσωση.

Στα άκρα της επίθεσης, οι Ντουρμάζ και Πάρντο (αμφότεροι τραυματίες τη δεδομένη χρονική στιγμή) προηγούνται στις προτιμήσεις του προπονητή τους, με τον Σεμπά να αποτελεί συνήθως την εναλλακτική λύση. Ερνάνι, Φουστέρ και Κολοβός ακολουθούν αλλά με μεγάλη διαφορά σε χρόνο συμμετοχής, με τους δύο πρώτους να έχουν και κάποια προβλήματα τραυματισμών μέσα στη σεζόν.

Τον ρόλο του επιτελικού μοιράζονται Φορτούνης και Ντομίνγκες, με τον Αργεντίνο ωστόσο να έχει σχεδόν τα μισά αγωνιστικά λεπτά σε σχέση με τον Έλληνα μεσοεπιθετικό. Από την αρχή της σεζόν ήταν ξεκάθαρη η προτίμηση του Σίλβα στον Φορτούνη, ενώ ο Τσόρι δεν απέφυγε προβλήματα μυϊκών τραυματισμών που τον άφησαν πίσω.

Στην θέση του επιθετικού, ο Ιντέγε αποτέλεσε σημείο αναφοράς, καθώς έβγαινε από την ενδεκάδα μόνο αν συνέτρεχε σοβαρός λόγος. Ο Φινμπόγκασον έφυγε τον Γενάρη μετά από μόλις 542 λεπτά συμμετοχής και ο Πουλίδο αντίστοιχα βρήκε χώρο στο ροτέισον μετά την αποχώρηση του Ισλανδού. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι Φινμπόγκασον και Πουλίδο μαζί δεν έχουν ούτε τα μισά αγωνιστικά λεπτά σε σχέση με τον Ιντέγε.

Με τα παραπάνω στατιστικά και infographics, αποτυπώνεται πλήρως ο τρόπος που πορεύθηκε ο Ολυμπιακός μέσα στη σεζόν, όσον αφορά την διαχείριση του Μάρκο Σίλβα σε επίπεδο προσώπων, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ο Πορτογάλος κλήθηκε να αντιμετωπίσει και απρόβλεπτα δεδομένα όπως τραυματισμοί και τιμωρίες.

Η σεζόν για τον Ολυμπιακό δεν ολοκληρώθηκε παρά το γεγονός ότι δύο στόχοι έχουν "κλείσει" με τον ένα (κατάκτηση πρωταθλήματος) ή τον άλλο (αποκλεισμός από την Ευρώπη) τρόπο. Μπροστά τους οι Πειραιώτες έχουν τις διπλές αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, έναν πιθανό τελικό κόντρα στην ΑΕΚ αλλά και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Και είναι ένα στοίχημα για τον Ολυμπιακό γενικότερα, αλλά και τον Μάρκο Σίλβα, αν και με ποιο τρόπο θα καταφέρει να τα φέρει εις πέρας. Με τον Πορτογάλο τεχνικό να ψάχνει τις λύσεις για να παρουσιάσει έτοιμη την ομάδα του, έχοντας να αντιμετωπίσει τραυματισμούς αλλά και την κόπωση βασικών του ποδοσφαιριστών.

Οι παίκτες που έχουν περισσότερα από 2000 αγωνιστικά λεπτά στα πόδια τους:

Ρομπέρτο: 31 συμμετοχές, 2820'

Ελαμπντελαουί: 25 συμμετοχές, 2201'

Μαζουακού: 26 συμμετοχές, 2370'

Σιόβας: 27 συμμετοχές, 2430'

Ντα Κόστα: 27 συμμετοχές, 2129'

Μιλιβόγεβιτς: 26 συμμετοχές, 2346'

Φορτούνης: 32 συμμετοχές, 2170'

Ιντέγε: 30 συμμετοχές, 2360'

Οι παίκτες που έχουν περισσότερα από 1500 αγωνιστικά λεπτά στα πόδια τους:

Σαλίνο: 22 συμμετοχές, 1671'

Μποτία: 21 συμμετοχές, 1681'

Κασάμι: 24 συμμετοχές, 1808'

Ντουρμάζ: 24 συμμετοχές, 1814'

Σεμπά: 30 συμμετοχές, 1573'

Πάρντο: 26 συμμετοχές, 1643'

Δύο παίκτες με πάνω από 1000 αγωνιστικά λεπτά:

Καμπιάσο: 17 συμμετοχές, 1229'

Ντομίνγκες: 22 συμμετοχές, 1097'

Οι παίκτες με λιγότερα από 1000 αγωνιστικά λεπτά στα πόδια τους:

Καπίνο: 7 συμμετοχές, 630'

Βούρος: 6 συμμετοχές, 390'

Τσιμίκας: 8 συμμετοχές, 601'

Σάλιακας: 3 συμμετοχές, 151'

Ζντιέλαρ: 12 συμμετοχές, 986'

Μπουχαλάκης: 5 συμμετοχές, 251'

Ερνάνι: 19 συμμετοχές, 796'

Κολοβός: 11 συμμετοχές, 562'

Φουστέρ: 11 συμμετοχές, 620'

Πουλίδο: 11 συμμετοχές, 571'

*Γιαννιώτας: 1 συμμετοχή, 21'

*Μανιάτης: 5 συμμετοχές, 91'

*Αυλωνίτης: 3 συμμετοχές, 270'

*Φινμπόγκασον: 13 συμμετοχές, 542'

*Τζανδάρης: 1 συμμετοχή, 90'

**Ντοσεβί: 2 συμμετοχές, 22'

**Χάρα: 2 συμμετοχές, 111'

*αποχώρησαν τον Γενάρη

** αποχώρησαν την τελευταία μέρα της θερινής μεταγραφικής περιόδου

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ποια είναι η καλύτερη 11άδα του Ολυμπιακού στην εξαετία του Μαρινάκη;

Φουστέρ, η σταθερά της ΕΞΙ(σωσης)

Τα ερυθρόλευκα Oscar

Σίλβα: "Βάσει συμβολαίου συνεχίζω στον Ολυμπιακό"

Ποια είναι η καλύτερη κερκίδα στην Ελλάδα;

Οι πανηγυρισμοί μετά την "επισφράγιση" του 43ου!

Το απόλυτο κουίζ για τα 43 πρωταθλήματα

Ο δρόμος για το 43ο πρωτάθλημα!

Επικά σχόλια Ολυμπιακών για Φινμπόγκασον!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ