ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα "θέλω" του Ολυμπιακού

Τα "θέλω" του Ολυμπιακού
Τσάμπιονς Λιγκ κληρωτίδα

Τα καλύτερα και τα χειρότερα σενάρια για τον πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακό, ενόψει της 17ης κλήρωσης ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ όπου παίρνει μέρος.

Άλλη μια κλήρωση και θα μπορεί να βγάλει δίπλωμα, αφού πλέον θα έχει «ενηλικιωθεί»! Στο «Φόρουμ Γκριμαλντί» του Μονακό, ο Ολυμπιακός μετέχει αισίως στην 17η κλήρωση για φάση ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Και αν αυτή η διαδικασία από μόνη της δεν καθορίζει απόλυτα την τύχη μιας ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, σίγουρα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τι θα καταφέρει. Και ο πρωταθλητής Ελλάδας αντιμετωπίζει πολύ θετικά, αλλά και πολύ αρνητικά σενάρια, με βάση τους πιθανούς αντιπάλους.

Από την φετινή σεζόν, οι εφτά πρωταθλήτριες ομάδες των ισάριθμων πρώτων χωρών στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, μαζί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, παίρνουν αυτόματα θέση στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.

Σε περίπτωση που η πρωταθλήτρια Ευρώπης κατακτήσει και το πρωτάθλημα στην χώρα της, παίρνοντας βεβαίως ως (σχεδόν) δεδομένο ότι θα ανήκει στις πρώτες χώρες της βαθμολογίας, τότε θέση στην πρώτη οκτάδα παίρνει και η όγδοη ομάδα. Η τυχερή της υπόθεσης φέτος ήταν η Αϊντχόφεν, πρωταθλήτρια Ολλανδίας, η οποία εκμεταλλεύτηκε το «νταμπλ» που κατέκτησε η Μπαρτσελόνα.

Δείτε αναλυτικά όλους τους πιθανούς αντιπάλους του Ολυμπιακού

Αυτή η καινοτομία δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας (15η φορά από τις 17 συνολικά, όντας τις άλλες δύο στον τέταρτο), έχει αντιμετωπίσει συνολικά 35 ομάδες (από 14 διαφορετικές χώρες) και έχει «βαρεθεί» να βλέπει Ρεάλ Μαδρίτης (τέσσερις φορές αντίπαλος), Άρσεναλ και Πόρτο (από τρεις).

Τα "θέλω" του Ολυμπιακού

Τα καλύτερα σενάρια

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, αποφεύγει την πάντα δυνατή Σαχτάρ Ντόνετσκ, την κάτοχο των τελευταίων δύο Γιουρόπα Λιγκ, Σεβίλλη, την ανερχόμενη (και πάλι) Λιόν, την υπολογίσιμη Ντιναμό Κιέβου, την σταθερή ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την φιλόδοξη Γαλατάσαραϊ και την Ρόμα των Κώστα Μανωλά - Βασίλη Τοροσίδη.

Η παρουσία της Μπενφίκα των Κώστα Μήτρογλου - Ανδρέα Σάμαρη, της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης που δεν καταφέρνει να κάνει το «μπαμ» και της Αϊντχόφεν (αποδυναμωμένη χωρίς τον Μέμφις Ντεπάι) στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας (μαζί με Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν), επιτρέπει στον Ολυμπιακό να ελπίζει σε μια, θεωρητικά τουλάχιστον, πολύ ευνοϊκή κλήρωση. Οποιαδήποτε από τις τρεις ομάδες «ψαρέψει» από το πρώτο γκρουπ, θα είναι υπέρ του δέοντος ευχαριστημένος.

Από το δεύτερο γκρουπ, η Πόρτο φαντάζει ως η πιο βατή αντίπαλος, αφού οι υπόλοιπες ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Μάντσεστερ Σίτι) είναι, στην θεωρία, πολύ δυνατές και πέντε εξ' αυτών, βάσει συντελεστή, θα βρίσκονταν στο πρώτο γκρουπ.

Στο τέταρτο γκρουπ, οι «παγίδες» είναι δύο και αμφότερες από την Γερμανία (Γκλάντμπαχ, Βόλφσμπουργκ), ενώ οι υπόλοιπες έξι ομάδες (ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Γάνδη, Μάλμε, Αστάνα) δεν αποτελούν φόβητρο. Αν μπορούσε να διαλέξει, πάντως, ο Ολυμπιακός θα προτιμούσε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή την πρωτάρα Αστάνα, χάρη στην οποία το Καζακστάν θα δώσει για «παρθενική» φορά το παρών στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΣΕΝΑΡΙΟ - ΟΝΕΙΡΟ

Αϊντχόφεν

Πόρτο

Ολυμπιακός

Αστάνα

Τα "θέλω" του Ολυμπιακού
GETTY IMAGES

Τα χειρότερα σενάρια

Ο Ολυμπιακός, σε γενικές γραμμές, δεν μπορεί να έχει παράπονα από τα τερτίπια της κλήρωσης. Ελπίζει, όμως, ότι τα χέρια των Πάολο Μαλντίνι - Χαβιέρ Ζανέτι (πρεσβευτές του τελικού του Μιλάνο), σε συνδυασμό με τους Αντόνι Θουμπιθαρέτα, Ζουλιάνο Μπελέτι, Κάρλες Πουγιόλ, Ερίκ Αμπιντάλ και Αντρές Ινιέστα (η ΟΥΕΦΑ τιμά την Μπαρτσελόνα στην φετινή κλήρωση), θα αποδειχθούν γούρικα.

Υπάρχει, βεβαίως, η πιθανότητα να βρεθεί σε έναν όμιλο - εφιάλτη, με δεδομένη την παρουσία πανίσχυρων ομάδων στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Αν, πάντως, από τα πρώτα δύο γκρουπ προκύψει μια γερμανική ομάδα (Μπάγερν Μονάχου ή Μπάγερ Λεβερκούζεν), θα γλιτώσει τις δύο πιο επικίνδυνες από το τέταρτο γκρουπ (Γκλάντμπαχ ή Βόλφσμπουργκ).

Αντίστοιχα, αν από το πρώτο γκρουπ «ψαρέψει» την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα τηςMSN (Μέσι - Σουάρες - Νεϊμάρ), θα γλιτώσει τις άλλες ισπανικές του δεύτερου (Ρεάλ, Ατλέτικο, Βαλένθια), σε μια ιστορική συγκυρία, αφού μαζί με την Σεβίλλη (στο τρίτο), η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα με πέντε εκπροσώπους στην φάση ομίλων.

Ο συνδυασμός πρώτου και δεύτερου, όμως, μπορεί να είναι «φονικός». Διαλέξτε μια εκ των Μπάρτσα, Τσέλσι, Μπάγερν, Γιουβέντους ή Παρί Σεν Ζερμέν και προσθέστε μια εκ των Ρεάλ, Ατλέτικο, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια, Λεβερκούζεν ή Μάντσεστερ Σίτι.

Και αν από τα πρώτα δύο γκρουπ προκύψουν ομάδες από Ισπανία και Αγγλία, τότε ανοίγει ο δρόμος για γερμανική και από τον τέταρτο, στο χειρότερο δυνατό σενάριο για τον Ολυμπιακό.

ΣΕΝΑΡΙΟ - ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Μπαρτσελόνα

Μάντσεστερ Σίτι

Ολυμπιακός

Βόλφσμπουργκ

Η πρεμιέρα της φάσης ομίλων θα λάβει χώρα στις 15-16 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 8-9 Δεκεμβρίου, με τον Ολυμπιακό να φιλοδοξεί πως θα βρεθεί στην πρώτη δυάδα του ομίλου του, ώστε να βρεθεί στην κλήρωση για την φάση των «16», στις 14 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ