ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε

Το Sport24.gr παρουσιάζει τις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές του Ερνέστο Βαλβέρδε. Όλες οι μέχρι σήμερα παρουσίες του Txingurri στην Ευρώπη ως παίκτης και προπονητής. Τα στατιστικά, οι επιτυχίες, τα πρωτοσέλιδα (φωτογραφίες & videos)

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, το Sport24.gr σας θυμίζει την ευρωπαϊκή ιστορία του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Txingurri ως παίκτης και ως προπονητής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: αναλυτικά στατιστικά, ισπανικά πρωτοσέλιδα, σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο!

Απόψε το βράδυ, στη σέντρα του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης», θα παραταχθούν οι παίκτες του Ολυμπιακού και της Μαρσέιγ για το εναρκτήριο ματς των ομίλων του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή θα είναι η πρώτη συμμετοχή του Ερνέστο Βαλβέρδε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όμως ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» έχει πλούσιο παρελθόν, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Το Sport24.gr έψαξε στο αρχείο του και σας παρουσιάζει τα μεγάλα ευρωπαϊκά βράδια του Txingurri. Με τη φανέλα της Εσπανιόλ, αλλά και από τους πάγκους της Μπιλμπάο, της Εσπανιόλ, του Ολυμπιακού και της Βιγιαρεάλ, ο «Βάσκος» έχει ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές με τις ομάδες του. Δείτε στο photostory πλούσιο φωτογραφικό υλικό και απολαύστε βίντεο με γκολ, θέαμα και ανατροπές.

Η πορεία μέχρι τον τελικό του 1988, η διπλή «άλωση» του Μιλάνου, η κατάρα των πέναλτι, η εφτάρα της Λιέγης, η χιονισμένη Βιέννη, η αήττητη επέλαση μέχρι το Χάμπντεν Παρκ, το δράμα της Γλασκώβης, η υπόκλιση των «αετών» στο Καραϊσκάκη και οι «τορπίλες» του «κίτρινου υποβρύχιου». «Παρελαύνουν» οι Γέστε, Ορμπάιθ, Μοϊσές, Ριέρα, Μαρέσκα, Ιμπαγάσα, Μαρκάνο, Φουστέρ και φυσικά ο ίδιος ο Βαλβέρδε!

Για το photostory πατήστε εδώ.

Μια τελευταία σημείωση πριν ξεκινήσουμε το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ταξίδι του Txingurri. Στο κεφάλαιο «παίκτης» κάνουμε αναφορά μόνο στη μεγάλη πορεία της Εσπανιόλ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1987-88. Ο Βαλβέρδε κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα την αμέσως επόμενη χρονιά το Κύπελλο Κυπελλούχων, όμως λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού και μιας υποτροπής που ακολούθησε την επανεμφάνισή του, δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό με τους «μπλαουγκράνα» στην Ευρώπη. Επίσης, με την Μπιλμπάο είχε συμμετοχή στο ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1994-95, όμως και εκεί έπαιξε μόνο σε ένα παιχνίδι, οπότε δεν θεωρήσαμε άξια αναφοράς ούτε αυτή τη μικρή «παράγραφο» στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο του σημερινού τεχνικού των «ερυθρόλευκων».

1. ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1987-88 (ΕΣΠΑΝΙΟΛ)

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στον πρώτο τελικό του ΟΥΕΦΑ 1987-88 με αντίπαλο την Μπάγερ Λεβερκούζεν (4-5-1988)

Αρχίζουμε την αναδρομή μας από την παρουσία της Εσπανιόλ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1987-88. Με προπονητή τον Χαβιέρ Κλεμέντε και μεγάλα αστέρια τον τερματοφύλακα Ν’Kono, τους Ουρκιάγα, Πίτσι Αλόνσο, Σολέρ, Λοσάδα και φυσικά τον Βαλβέρδε, οι «περίκος» βάλθηκαν εκείνη τη χρονιά να τρελάνουν την Ευρώπη. Ξεκίνησαν με δυο νίκες επί της παντοδύναμης τότε Γκλάντμπαχ και συνέχισαν με τη διπλή «άλωση» του ποδοσφαιρικού Μιλάνου.

Πρώτα κέρδισαν στην Ιταλία (0-2) τη μεγάλη Μίλαν του Μαλντίνι, του Μπαρέζι, του Αντσελότι, του Ντοναντόνι και φυσικά των Ολλανδών Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν και αφού πήραν την πρόκριση στον τρίτο γύρο, επέστρεψαν στο Μιλάνο για να αντιμετωπίσουν την Ίντερ. Με μια ισοπαλία στο «Σαν Σίρο» (1-1) και μια νίκη στο «Σαριά» της Βαρκελώνης (1-0), βρέθηκαν στα προημιτελικά, όπου ξεπέρασαν εύκολα το εμπόδιο της Βιτκοβίτσε από την Τσεχοσλοβακία.

Στον ημιτελικό βρήκαν μπροστά τους την Μπριζ, η οποία είχε μόλις αποκλείσει τον Παναθηναϊκό και στο Βέλγιο έκαναν την πρώτη τους ήττα στη διοργάνωση, χάνοντας 2-0. Με μια μεγάλη ανατροπή στη Βαρκελώνη και τον Βαλβέρδε να κάνει εκπληκτικό παιχνίδι, κέρδισαν 3-0 στο τελευταίο λεπτό της παράτασης και πέρασαν στον – διπλό – τελικό, όπου θα αντιμετώπιζαν την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στις 4 Μαΐου το μεγαλειώδες 3-0 στο «Σαριά» έδινε μισό τίτλο στην Εσπανιόλ.

Όμως λίγες μέρες αργότερα, στον επαναληπτικό της Γερμανίας, ο Κορεάτης Μπουμ Κουν Τσα και η παρέα του κατάφεραν να ισοφαρίσουν το σκορ του πρώτου αγώνα και να οδηγήσουν την τύχη του τελικού στα πέναλτι. Εκεί, αν και οι Καταλανοί – με τον Βαλβέρδε επί 120 λεπτά στον πάγκο – βρέθηκαν 2-1 μπροστά στο σκορ, με τρεις συνεχόμενες αποτυχημένες εκτελέσεις έχασαν τελικά το τρόπαιο και μαζί τη μεγαλύτερη ευκαιρία της ιστορίας τους να μπουν στη «βίβλο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Από αυτή την εντυπωσιακή πορεία της Εσπανιόλ, διαλέξαμε 4 ματς που ξεχωρίζουν. Τη νίκη με 4-1 επί της Γκλάντμπαχ, τον εκτός έδρας θρίαμβο επί της Μίλαν, την ανατροπή του ημιτελικού απέναντι στην Μπριζ και τον πρώτο τελικό με το 3-0 της Βαρκελώνης. Διαβάστε αναλυτικά στοιχεία για αυτές τις συναντήσεις και δείτε τα βίντεο με όλα τα γκολ!

Εσπανιόλ – Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ 4-1

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Ζήτω η Μπουντεσπανιόλ! Ο τίτλος της Mundo Deportivo για τη νίκη με 4-1 επί της Γκλάντμπαχ. Αριστερά ο Βαλβέρδε (1-10-1987)

Ζήτω η Μπουντεσπανιόλ! Ο τίτλος της Mundo Deportivo για τη νίκη με 4-1 επί της Γκλάντμπαχ. Αριστερά ο Βαλβέρδε (1-10-1987)

1ος Γύρος, επαναληπτικός αγώνας (30-9-1987).

Γήπεδο: «Sarriá», Βαρκελώνη

Γκολ: 1-0 Valverde (32’), 2-0 Iñaki (44’), 3-0 Golobart (50’), 4-0 Pineda (55’), 4-1 Rahn (60’).

Εσπανιόλ (Κλεμέντε): N’Kono, Urquiaga, Francis, Gallart, Soler, Zuñiga, Iñaki, Zubillaga (55’ Orejuela), Golobart (67’ Miguel Ángel), Valverde, Pineda.

Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ (Βέρνερ): Kamps, Winkhold, Herbs, Herlovsen, Frontzeck, Drehsen, Krisp (46’ Thiele), Hochstatter, Bakalorz, Rahn, Criens.

Μίλαν – Εσπανιόλ 0-2

2ος Γύρος, πρώτος αγώνας (21-10-1987)

Γήπεδο: «Via del Mare», Λέτσε (λόγω τιμωρίας του «San Siro»)

Γκολ: 0-1 Zubillaga (41’), 0-2 Pichi Alonso (49’)

Μίλαν (Σάκι): Galli, Tassotti, Maldini, F. Baresi, Bianchi, Colombo, Ancelotti, Donadoni, Gullit, Van Basten, Virdies.

Εσπανιόλ (Κλεμέντε): N’Kono, Urquiaga, Miguel Ángel, Francis, Gallart, Soler, Zuñiga, Zubillaga, Orejuela (70’ Golobart), Valverde, Pichi Alonso (85’ Lauridsen).

Εσπανιόλ – Μπριζ 3-0

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Από το έμφραγμα στον τελικό! Η Mundo Deportivo μετά τη νίκη επί της Μπριζ και την πρόκριση στον τελικό του ΟΥΕΦΑ (21-4-1988)

Από το έμφραγμα στον τελικό! Η Mundo Deportivo μετά τη νίκη επί της Μπριζ και την πρόκριση στον τελικό του ΟΥΕΦΑ (21-4-1988). Βαλβέρδε και Ν'Κόνο πανηγυρίζουν.

Ημιτελικός, επαναληπτικός αγώνας (20-4-1988)

Γήπεδο: «Sarriá», Βαρκελώνη

Γκολ: 1-0 Orejuela (9’), 2-0 Losada (61’), 3-0 Pichi Alonso (120’)

Εσπανιόλ (Κλεμέντε): N’Kono, Job, Golobart, Gallart, Urquiaga, Zubillaga (72’ Zuñiga), Orejuela (65’ Lauridsen), Soler, Valverde, Pichi Alonso, Losada.

Μπριζ (Χάουαρτ): Van de Walle, Kimoni, Mamadou, Broos, Van Wijk, L. Van der Elst (65’ Rosenthal), Beyens, F. Van der Elst, Creve (101’ Querter), Degryse, Brylle.

Βίντεο: Η νίκη - πρόκριση της Εσπανιόλ επί της Μπριζ (21-4-1988)

Εσπανιόλ – Μπάγερ Λεβερκούζεν 3-0

Τελικός, πρώτος αγώνας (4-5-1988)

Γήπεδο: «Sarriá», Βαρκελώνη

Γκολ: 1-0 Losada (44’), 2-0 Soler (49’), 3-0 Losada (56’)

Εσπανιόλ (Κλεμέντε): N’Kono, Job, Miguel Ángel, Gallart, Soler, Orejuela (66’ Golobart), Urquiaga, Iñaki, Valverde, Pichi Alonso (69’ Lauridsen), Losada.

Μπάγερ Λεβερκούζεν (Ρίμπεκ): Vollborn, Rolff, A. Reinhardt, De Kayser, Hinterberger, Buncol, Falkenmayer (75’ K. Reinhardt), Tita, Bum Cun Cha (18’ Gotz), Waas, Tauber.

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Ο Βαλβέρδε στον πάγκο της Εσπανιόλ μετά την απώλεια του τίτλου από την Μπάγερ Λεβερκούζεν (19-5-1988)

Ο Βαλβέρδε στον πάγκο της Εσπανιόλ μετά την απώλεια του τίτλου από την Μπάγερ Λεβερκούζεν (19-5-1988)

Τα αποτελέσματα της Εσπανιόλ στο ΟΥΕΦΑ 1987-88

7 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες (17-7)

1ος γύρος:

Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ – Εσπανιόλ 0-1

Εσπανιόλ – Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ 4-1

2 γύρος:

Μίλαν – Εσπανιόλ 0-2

Εσπανιόλ – Μίλαν 0-0

3ος γύρος:

Ίντερ – Εσπανιόλ 1-1

Εσπανιόλ – Ίντερ 1-0

Βίντεο: Το δεύτερο γκολ της Εσπανιόλ στον πρώτο τελικό με την Μπάγερ Λεβερκούζεν (4-5-1988)

Προημιτελικός:

Εσπανιόλ – Βιτκοβίτσε 2-0

Βιτκοβίτσε – Εσπανιόλ 0-0

Ημιτελικός:

Μπριζ – Εσπανιόλ 2-0

Εσπανιόλ – Μπριζ 3-0 (παράταση)

Τελικός:

Εσπανιόλ – Μπάγερ Λεβερκούζεν 3-0

Μπάγερ Λεβερκούζεν – Εσπανιόλ 3-0 (3-2 π.)

Βίντεο: Το τρίτο γκολ της Εσπανιόλ στον πρώτο τελικό με την Μπάγερ Λεβερκούζεν (4-5-1988)

2. ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 2004-05 (ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ)

Στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής της Μπιλμπάο (2003-04), ο Βαλβέρδε έβγαλε την Αθλέτικ στην Ευρώπη μετά από απουσία 5 ετών. Η Τραμπζονσπόρ κληρώθηκε αντίπαλος στον πρώτο γύρο και στην παρθενική του εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ως προπονητής, ο Txingurri πήρε την πρόκριση μέσα στο «Σαν Μαμές» με τον Γέστε να πετυχαίνει το τελικό 2-0, να κατεβάζει το σορτσάκι του και να αποκαλύπτει το εσώρουχό του στα χρώματα της Μπιλμπάο!!!

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Ο Γέστε έχει σκοράρει επί της Τραμπζονσπόρ στο Σαν Μαμές (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2004-05, πρώτος γύρος, 30-9-2004)

Ο Γέστε έχει σκοράρει επί της Τραμπζονσπόρ στο Σαν Μαμές και αποκαλύπτεται...!

Στη φάση των ομίλων, η Αθλέτικ έχασε μόνο από την Μπεσίκτας (3-1), κερδίζοντας κατά σειρά την Πάρμα (2-0), την Στεάουα (1-0) και την Σταντάρ Λιέγης. Σε αυτή την τελευταία οι Βάσκοι επιφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη. Με μια ονειρική εμφάνιση και μεγάλους πρωταγωνιστές τους Ετσεμπερία, Γέστε και Εθκέρο, η Μπιλμπάο πέρασε σα σίφουνας από τη Λιέγη με το αστρονομικό 1-7! Ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ευρωπαϊκή ιστορία της Αθλέτικ.

Στη φάση των «32», αντίπαλος κληρώθηκε η Αούστρια. Όμως όταν οι Βάσκοι ταξίδεψαν τον Φεβρουάριο του 2005 στη Βιέννη για το πρώτο ματς, βρέθηκαν μπροστά στη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων χρόνων. Αδυνατώντας να προπονηθούν στο χιονισμένο «Ερνστ Χάπελ», υποχρεώθηκαν να παραμείνουν μέχρι την ώρα του αγώνα στην Αυστρία, όπου φυσικά ο διαιτητής και η ΟΥΕΦΑ «ανακάλυψαν» ότι ήταν αδύνατη η διεξαγωγή της συνάντησης.

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Βαλβέρδε, Ορμπάιθ, Γέστε στο χιονισμένο Ερνστ Χάπελ, την παραμονή του αγώνα με την Αούστρια (15-2-2005)

Βαλβέρδε, Ορμπάιθ, Γέστε στο χιονισμένο Ερνστ Χάπελ, την παραμονή του αγώνα με την Αούστρια (15-2-2005)

Το ματς αναβλήθηκε και ορίστηκε για το τέλος Φεβρουαρίου, 3 μέρες πριν τη ρεβάνς του Μπιλμπάο. Οι Βάσκοι έφυγαν με ένα αρκετά αισιόδοξο 0-0 από τη Βιέννη και όταν στον επαναληπτικό του «Σαν Μαμές» προηγήθηκαν 1-0 με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Γέστε, όλα έδειχναν ότι η Αθλέτικ βρισκόταν «αγκαλιά» με την πρόκριση. Όμως με μια αντεπίθεση διαρκείας, οι Αυστριακοί πέτυχαν την ανατροπή, κέρδισαν 1-2 και έβαλαν τέλος στην πρώτη – ως προπονητή – ευρωπαϊκή παρουσία του Βαλβέρδε.

Από αυτή την πορεία επιλέξαμε δυο παιχνίδια. Τη νίκη στο «Σαν Μαμές» επί της Τραμπζονσπόρ, αφού σφράγισε την πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση στην προπονητική καριέρα του Txingurri και φυσικά το 1-7 των Βάσκων επί της Σταντάρ μέσα στη Λιέγη.

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Τραμπζονσπόρ 2-0

1ος Γύρος, επαναληπτικός αγώνας (30-9-2004)

Γήπεδο: «San Mamés», Μπιλμπάο

Γκολ: 1-0 Ezquerro (5’), 2-0 Yeste (62’)

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Βαλβέρδε): Aranzubia, Iraola, Prieto, Murillo, Del Horno, Gurpegi, Orbaiz, Etxeberria (82’ J. Gonzalez), Yeste, Ezquerro (46’ Arriaga), Urzaiz (87’ Azkorra).

Τραμπζονσπόρ (Ντογάν): Petkovic, Eren, Seyhan, Yavuz, Volkan (67’ Yilmaz), Huseyin (67’ Thijs), Kocak, Yattara, Lee, Gokdeniz, Tekke.

Σταντάρ Λιέγης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-7

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε

Η Deia μετράει μέχρι το 7 στα βάσκικα!

Φάση ομίλων, 5η αγωνιστική (16-12-2004)

Γήπεδο: «Maurice Dufrasne», Λιέγη

Γκολ: 0-1 Ezquerro (5’), 0-2 Ezquerro (9’), 1-2 Onyewu (14’), 1-3 Yeste (34’), 1-4 Ezquerro (54’), 1-5 Iraola (57’ π.), 1-6 Del Horno (63’), 1-7 Etxeberria (70’)

Σταντάρ Λιέγης (Ντ’Ονόφριο): Runje, Deflandre, Dragutinovic, Onyewu, Garbini, Mutavdzic (13’ Niemi), Walasiak (56’ C. Alberto), Geraerts, Conceicao, Bangoura, Tchite (84’ Mumlek).

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Βαλβέρδε): Aranzubia, Murillo, Gurpegi (77’ A. Karanka), Luis Prieto, Del Horno, Tiko, Orbaiz, Iraola, Yeste, Ezquerro (68’ Urzaiz), Etxeberria (73’ Guerrero).

3. ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 2006-07 (ΕΣΠΑΝΙΟΛ)

Το καλοκαίρι του 2006 ο Βαλβέρδε επέστρεψε στην Εσπανιόλ, αναλαμβάνοντας το πόστο του προπονητή. Η ομάδα είχε πάρει την πρόκριση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ από την προηγούμενη σεζόν και έτσι ξεκίνησε μια – σχεδόν – επική πορεία μέχρι τον τελικό της Γλασκώβης που ολοκληρώθηκε – για μια ακόμα φορά – στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στον πρώτο γύρο οι Καταλανοί «ξεφορτώθηκαν» εύκολα το εμπόδιο της Αρτμέντια και πέρασαν στη φάση των ομίλων, όπου έκαναν «περίπατο» πετυχαίνοντας 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Σπάρτα Πράγας εκτός (0-2), Ζούλτε Βάρεγκεμ εντός (6-2), Άγιαξ εκτός (0-2) και Αούστρια Βιέννης εντός (1-0), γνώρισαν την ομάδα «μοντέλο» που είχε δημιουργήσει ο Βαλβέρδε.

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Στη φάση των ομίλων, η Εσπανιόλ πέτυχε τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της (6-2) επί της Ζούλτε Βάρεγκεμ (23-11-2006)

Στη φάση των ομίλων, η Εσπανιόλ πέτυχε τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της (6-2) επί της Ζούλτε Βάρεγκεμ (23-11-2006)

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Στους «32» η Εσπανιόλ απέκλεισε με 2 νίκες την ιταλική Λιβόρνο, στη φάση των «16» ξεπέρασε το εμπόδιο της Μακάμπι Χάιφα με μια ξεγυρισμένη 4άρα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης και στον προημιτελικό άφησε έξω την Μπενφίκα μετά από ένα εκπληκτικό παιχνίδι στη Βαρκελώνη (3-2) και τη λευκή ισοπαλία στη Λισαβόνα.

Στον πρώτο – επί ισπανικού εδάφους – ημιτελικό οι Γερμανοί της Βέρντερ Βρέμης «υποκλίθηκαν» στην παράσταση των Ντε λα Πένια, Ριέρα, Μοϊσές, Παντιάνι, Ταμούδο, Χάρκε, Κόρο και όλων των υπόλοιπων, με τον φωτεινό πίνακα να αποτυπώνει την υπεροχή της Εσπανιόλ μέσα στο γήπεδο: 3-0 και ο τελικός στο «τσεπάκι». Λίγες μέρες αργότερα, στο «Βέζερσταντιον», με μια ακόμα νίκη (1-2), οι Καταλανοί πήραν και επίσημα το εισιτήριο για τη Γλασκώβη.

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Οι παίκτες της Εσπανιόλ παρακολουθούν τη διαδικασία των πέναλτι. Πρώτος από αριστερά ο Ριέρα (16-5-2007)

Οι παίκτες της Εσπανιόλ παρακολουθούν τη διαδικασία των πέναλτι. Πρώτος από αριστερά ο Ριέρα (16-5-2007)

19 χρόνια μετά τον άτυχο τελικό με την Μπάγερ Λεβερκούζεν, ο Βαλβέρδε βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του. Αυτός και η Εσπανιόλ είχαν μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο. Απέναντί τους, η κάτοχος του τροπαίου, Σεβίγια. Η «υπερομάδα» των Μόντσι και Χουάντε στην πλήρη ακμή της, ερχόταν στο «Χάμπντεν Παρκ» για να υπερασπιστεί το «στέμμα» της.

Οι Ανδαλουσιάνοι προηγήθηκαν στο 18΄με τον Αντριάνο, όμως ο Ριέρα απάντησε μετά από 10 λεπτά φέρνοντας τον τελικό στα ίσια. Η Σεβίγια ήταν το θεωρητικό φαβορί, αλλά ήταν η Εσπανιόλ που μέχρι το 68’ είχε την πρωτοβουλία και τις ευκαιρίες, όπως το δοκάρι του Ριέρα. Όμως σε εκείνο το λεπτό μια απόφαση του διαιτητή, άλλαξε τη ροή του παιχνιδιού. Ο Ελβετός Μπουζάκα έδειξε τη δεύτερη – αυστηρότατη – κίτρινη κάρτα στον Μοϊσές και απέβαλλε τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού.

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Το κύπελλο ΟΥΕΦΑ έχει χαθεί και ο Βαλβέρδε χειροκροτά τον κόσμο της Εσπανιόλ στις κερκίδες του Χάμπντεν Παρκ (16-5-2007)

Το κύπελλο ΟΥΕΦΑ έχει χαθεί και ο Βαλβέρδε χειροκροτά τον κόσμο της Εσπανιόλ στις κερκίδες του Χάμπντεν Παρκ (16-5-2007)

Η Σεβίγια, με παίκτη παραπάνω, ισορρόπησε το ματς και στην παράταση προηγήθηκε με τον Κανουτέ (105’). Η Εσπανιόλ όμως δεν το έβαλε κάτω. Πέντε λεπτά πριν τη λήξη του έξτρα χρόνου, ο Τζόνατας ισοφάρισε σε 2-2 και οι δυο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί είχαμε επανάληψη του δράματος του 1988. Λουίς Γκαρθία, Τζόνατας και Τορεχόν αστόχησαν από τα 11 μέτρα με τον Παλόπ να γίνεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς.

Η τιτάνια προσπάθεια της Εσπανιόλ δεν είχε τελικά happy end. Ο Βαλβέρδε και οι παίκτες του έχασαν το τρόπαιο χωρίς να κάνουν ούτε μια ήττα! Με 11 νίκες και 4 ισοπαλίες γύρισαν στη Βαρκελώνη με μοναδική ανταμοιβή την αναγνώριση για την τεράστια πορεία τους στη διοργάνωση. Από αυτά τα 15 παιχνίδια διαλέξαμε δυο: τον πρώτο ημιτελικό με την Βέρντερ και φυσικά τον τελικό της Γλασκώβης.

Εσπανιόλ – Βέρντερ Βρέμης 3-0

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Ο Μοϊσές Ουρτάδο σκοράρει με κεφαλιά το πρώτο γκολ της Εσπανιόλ επί της Βέρντερ στον ημιτελικό του ΟΥΕΦΑ (26-4-2007) INTIME SPORTS

Ο Μοϊσές Ουρτάδο σκοράρει με κεφαλιά το πρώτο γκολ της Εσπανιόλ επί της Βέρντερ στον ημιτελικό του ΟΥΕΦΑ (26-4-2007)

Ημιτελικός, πρώτος αγώνας (26-4-2007)

Γήπεδο: «Estadio Olímpico Lluís Companys», Βαρκελώνη

Γκολ: 1-0 Moisés (20’), 2-0 Pandiani (49’), 3-0 Corominas (86’)

Εσπανιόλ (Βαλβέρδε): Iraizoz, Lacruz, Torrejón, Jarque, D. García, Rufete (83’ Corominas), Moisés, De la Peña (78’ Jonatas), Riera, Tamudo, Pandiani (72’ Ito).

Βέρντερ Βρέμης (Σάαφ): Wiese, Owomoyela, Pasanen, Naldo, Fritz, Frings, Baumann (78’ Vranjes), Jensen (58’ Reinke), Diego, Klose (73’ Almeida), Hunt.

Εσπανιόλ – Σεβίγια 2-2 (1-3 π.)

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Επικό νοκ άουτ! Πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo για την Εσπανιόλ μετά την απώλεια του ΟΥΕΦΑ στα πέναλτι από τη Σεβίγια (17-5-2007)

Επικό νοκ άουτ! Πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo για την Εσπανιόλ μετά την απώλεια του ΟΥΕΦΑ στα πέναλτι από τη Σεβίγια (17-5-2007)

Τελικός (16-5-2007)

Γήπεδο: «Hampden Park», Γλασκώβη

Γκολ: 0-1 Adriano (18’), 1-1 Riera (28’), 1-2 Kanouté (105’), 2-2 Jonatas (115’)

Εσπανιόλ (Βαλβέρδε): Iraizoz, Zabaleta, Jarque, Torrejón, D. García, Moisés, De la Peña (86’ Jonatas), Rufete (56’ Pandiani), L. García, Riera, Tamudo (72’ Lacruz).

Σεβίγια (Ράμος): Palop, Alves, Navarro, Dragutinovic, Puerta, Martí, Maresca (46’ Navas), Poulsen, Adriano (76’ Renato), Luis Fabiano (64’ Kerzhakov), Kanouté.

4. ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 2008-09 (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Ο φωτεινός πίνακας του Καραϊσκάκη αποτυπώνει το τελικό σκορ στον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Μπενφίκα (27-11-2008)

Ο φωτεινός πίνακας του Καραϊσκάκη αποτυπώνει το τελικό σκορ στον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Μπενφίκα (27-11-2008)

Η ευρωπαϊκή παρουσία του Βαλβέρδε στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Ο αποκλεισμός από την Ανόρθωση άφησε έξω από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τον Ολυμπιακό. Ο Txingurri έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην κορυφαία διοργάνωση, όμως οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ξεπερνώντας εύκολα με δυο νίκες και συνολικό 7-0 τους «ψαράδες» της Νόρτζελαντ, ο Ολυμπιακός πέρασε στον όμιλο μαζί με τις Μπενφίκα, Χέρτα, Γαλατά και Μέταλιστ. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τα δυο εκτός έδρας ματς με Μέταλιστ και Γαλατά, αμφότερα με 1-0, όμως πέτυχαν δυο μεγάλες νίκες μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» με αντίπαλους την Μπενφίκα (5-1) και την Χέρτα (4-0).

Ειδικά το πρώτο ημίχρονο απέναντι στους «αετούς» της Λισαβόνας ήταν μια ποδοσφαιρική παράσταση και μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εμφανίσεις στην ιστορία του Ολυμπιακού. Αυτό είναι το παιχνίδι που επιλέξαμε από την πρώτη παρουσία του Βαλβέρδε στην Ελλάδα, αφού η συνέχεια στη φάση των «32» ολοκληρώθηκε με δυο ήττες από την Σεντ Ετιέν και τον αποκλεισμό από τη διοργάνωση.

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Γκαλέτι και Τζόρτζεβιτς πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου στο ματς Ολυμπιακού - Μπενφίκα (27-11-2008)

Γκαλέτι και Τζόρτζεβιτς πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου στο ματς Ολυμπιακού - Μπενφίκα (27-11-2008)

Ολυμπιακός – Μπενφίκα 5-1

Φάση ομίλων, 2η αγωνιστική (27-11-2008)

Γήπεδο: «Γ. Καραϊσκάκης»

Γκολ: 1-0 Γκαλέτι (1’), 2-0 Πατσατζόγλου (17’), 3-0 Ντιόγκο (24’), 3-1 Λουίς (33’), 4-1 Μπελούτσι (44’), 5-1 Ντιόγκο

Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Πάντος, Α. Παπαδόπουλος, Άντζας, Ντομί, Πατσατζόγλου, Ντουντού, Γκαλέτι (59’ Λέτο), Τζόρτζεβιτς, Μπελούτσι (76’ Όσκαρ), Ντιόγκο (69’ Κοβάσεβιτς).

Μπενφίκα (Σάντσεθ Φλόρες): Κιμ, Ρέγες, Περέιρα, Αμορίμ (59’ Μπαλμπόα), Μπίνια, Νούνο Γκόμεζ (56’ Ουρέτα), Λουίς, Ριμπέιρο, Γεμπντά (76’ Μάρτινς), Σίντνεϊ, Σουάζο.

5. EUROPA LEAGUE 2009-10 (ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ)

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τον Κόκκαλη και τη μη ανανέωση του συμβολαίου του, ο Βαλβέρδε ανέλαβε τη Βιγιαρεάλ, η οποία είχε ήδη προκριθεί στα play off του Europa League. Εκεί, το «κίτρινο υποβρύχιο» διέλυσε την ολλανδική Μπρέντα (του πρώην «πράσινου» Γιόνας Κόλκα) με συνολικό σκορ 9-2 και πέρασε στον όμιλο, μαζί με τις Λάτσιο, Σάλτσμπουργκ και Λέφσκι Σόφιας.

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Ο Ιμπαγάσα πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε επί της Μπρέντα (Μπρέντα - Βιγιαρεάλ, 20-8-2009)

Ο Ιμπαγάσα πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε επί της Μπρέντα (Μπρέντα - Βιγιαρεάλ, 20-8-2009)

Η Βιγιαρεάλ προκρίθηκε στη φάση των «32» με 3 νίκες και 3 ήττες. Έχασε μέσα – έξω από την Σάλτσμπουργκ, κέρδισε μέσα – έξω την Λέφσκι και πέτυχε τη μεγάλη νίκη μέσα στο «Ελ Μαδριγάλ» επί της Λάτσιο με το εντυπωσιακό 4-1. Σε αυτά τα παιχνίδια συμμετείχαν οι νυν παίκτες του Ολυμπιακού, Ιμπαγάσα, Μαρκάνο και Φουστέρ. Στη συνέχεια η Βιγιαρεάλ αποκλείστηκε στην επόμενη φάση από την Βόλφσμπουργκ, όμως αυτό δεν χρεώνεται στον Βαλβέρδε, αφού είχε ήδη απολυθεί από το τέλος Ιανουαρίου του 2010.

Βιγιαρεάλ – Μπρέντα 6-1

Play off, επαναληπτικός αγώνας (27-8-2009)

Γήπεδο: «El Madrigal», Βιγιαρεάλ

Γκολ: 1-0 Cazorla (16’), 2-0 Rossi (22’ π.), 3-0 Rossi (36’ π.), 4-0 Senna (46’), 5-0 Pereira (56’), 6-0 Kiko (61’), 6-1 De Graaf (79’)

Βιγιαρεάλ (Βαλβέρδε): Diego Lopez, Ángel, Fuentes, Godín (52’ Kiko), Capdevila, Cazorla, Ibagaza, Senna (58’ Fuster), Cani, Rossi (46’ Jonathan), Llorente.

Μπρέντα (Μάασκαντ): Rouwelar, Gorter, Cairo (66’ Amoah), Zwaanswijk, Shilder, De Graaf (84’ Benomar), Snoyl, Kwakman, Kolkka, Hosftede (77’ Penders), Reuser.

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε
Ο Νταβίδ Φουστέρ προσπαθεί να σκοράρει επί της Λέφσκι Σόφιας (Λέφσκι Σόφιας - Βιγιαρεάλ, 2-12-2009)

Ο Νταβίδ Φουστέρ προσπαθεί να σκοράρει επί της Λέφσκι Σόφιας (Λέφσκι Σόφιας - Βιγιαρεάλ, 2-12-2009)

Βιγιαρεάλ – Λάτσιο 4-1

Φάση ομίλων, 4η αγωνιστική (5-11-2009)

Γήπεδο: «El Madrigal», Βιγιαρεάλ

Γκολ: 1-0 Pirés (2’), 2-0 Cani (12’), 3-0 Pirés (14’ π.), 3-1 Zárate (71’), 4-1 Rossi (83’ π.)

Βιγιαρεάλ (Βαλβέρδε): Diego López (51’ Oliva), Ángel, Gonzalo, Godín, Capdevila, Eguren, Bruno, Pirés (77’ Rossi), Cani, Nilmar, Llorente (57’ Marcano).

Λάτσιο (Μπαλαρντίνι): Bizarri, Diakhite, Lichsteiner, Radu, Siviglia (53’ Zárate), Mauri, Baronio, Foggia, Perpetuini, Eliseu, Rocchi (63’ Makinwa).

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Ο Βαλβέρδε έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή παράδοση στην Ευρώπη. Μπορεί να έχει συμμετάσχει μόνο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (πλέον Europa League), όμως τα αποτελέσματα, ο αριθμός νικών και ηττών και βέβαια τα συνολικά τέρματα αποδεικνύουν ότι η πορεία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει σαφώς θετικό πρόσημο.

Έχει περάσει πάντοτε από τις φάσεις των ομίλων, έχει φτάσει στον τελικό του ΟΥΕΦΑ με μια ομάδα αποκλειστικά δικό του δημιούργημα (Εσπανιόλ) και έχει καταρρίψει το ρεκόρ μεγαλύτερης ευρωπαϊκής νίκης και στους τρεις ισπανικούς συλλόγους που έχει εργαστεί: με την Μπιλμπάο (1-7 επί της Σταντάρ Λιέγης), με την Εσπανιόλ (6-2 επί της Ζούλτε Βάρεγκεμ) και με τη Βιγιαρεάλ (6-1 επί της Μπρέντα). Παραλίγο να το πετύχει και με τον Ολυμπιακό, αλλά το 5-1 επί της Μπενφίκα δε στάθηκε αρκετό για να ξεπεράσει το 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Τα ευρωπαϊκά βράδια του Ερνέστο Βαλβέρδε

Ο Βαλβέρδε, βασιλιάς της Λιέγης, στη συνέντευξη Τύπου μετά το 1-7 με την Μπιλμπάο (16-12-2004)

Ο Βαλβέρδε στην Ευρώπη ως προπονητής:

Στατιστικά με ισπανικές ομάδες:

31 αγώνες: 20 νίκες, 5 ισοπαλίες, 6 ήττες

Τέρματα: 67 υπέρ & 28 κατά

Στατιστικά με τον Ολυμπιακό:

10 αγώνες: 5 νίκες, 0 ισοπαλίες, 5 ήττες

Τέρματα: 19 υπέρ & 11 κατά

Συνολικά στατιστικά:

41 αγώνες: 25 νίκες, 5 ισοπαλίες, 11 ήττες

Τέρματα: 86 υπέρ & 39 κατά

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΛΒΕΡΔΕ

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2004-05 (Αθλέτικ Μπιλμπάο)

4 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες (16-9)

1ος γύρος:

Τραμπζονσπόρ – Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-2

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Τραμπζονσπόρ 2-0

Φάση ομίλων:

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Πάρμα 2-0

Μπεσίκτας – Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-1

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Στεάουα Βουκουρεστίου 1-0

Σταντάρ Λιέγης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-7

Φάση των «32»:

Αούστρια Βιέννης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 0-0

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Αούστρια Βιέννης 1-2

Βίντεο: Η 7άρα της Μπιλμπάο μέσα στη Λιέγη (16-12-2004)

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2006-07 (Εσπανιόλ)

11 νίκες, 4 ισοπαλίες, 0 ήττες (34-11)

1ος γύρος:

Αρτμέντια – Εσπανιόλ 2-2

Εσπανιόλ – Αρτμέντια 3-1

Φάση ομίλων:

Σπάρτα Πράγας – Εσπανιόλ 0-2

Εσπανιόλ – Ζούλτε Βάρεγκεμ 6-2

Άγιαξ – Εσπανιόλ 0-2

Εσπανιόλ – Αούστρια Βιέννης 1-0

Φάση των «32»:

Λιβόρνο – Εσπανιόλ 1-2

Εσπανιόλ – Λιβόρνο 2-0

Φάση των «16»:

Μακάμπι Χάιφα – Εσπανιόλ 0-0

Εσπανιόλ – Μακάμπι Χάιφα 4-0

Προημιτελικός:

Εσπανιόλ – Μπενφίκα 3-2

Μπενφίκα – Εσπανιόλ 0-0

Ημιτελικός:

Εσπανιόλ – Βέρντερ Βρέμης 3-0

Βέρντερ Βρέμης – Εσπανιόλ 1-2

Τελικός:

Εσπανιόλ – Σεβίγια 2-2 (1-3 π.)

Βίντεο: Τα γκολ του τελικού ΟΥΕΦΑ 2006-07 (16-5-2007)

Champions League 2008-09 (Ολυμπιακός)

1 νίκη, 0 ισοπαλίες, 1 ήττα (1-3)

3ος προκριματικός γύρος:

Ανόρθωση – Ολυμπιακός 3-0

Ολυμπιακός – Ανόρθωση 1-0

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2008-09 (Ολυμπιακός)

4 νίκες, 0 ισοπαλίες, 4 ήττες (18-8)

1ος γύρος:

Νόρτζελαντ – Ολυμπιακός 0-2

Ολυμπιακός – Νόρτζελαντ 5-0

Φάση ομίλων:

Γαλατάσαραϊ – Ολυμπιακός 1-0

Ολυμπιακός – Μπενφίκα 5-1

Μέταλιστ – Ολυμπιακός 1-0

Ολυμπιακός – Χέρτα 4-0

Φάση των «32»:

Ολυμπιακός – Σεντ Ετιέν 1-3

Σεντ Ετιέν – Ολυμπιακός 2-1

Βίντεο: Φάσεις από τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπενφίκα. Εκπληκτική η περιγραφή των Βρετανών σχολιαστών!

Europa League 2009-10 (Βιγιαρεάλ)

5 νίκες, 0 ισοπαλίες, 3 ήττες (17-8)

Φάση Play Off:

Μπρέντα – Βιγιαρεάλ 1-3

Βιγιαρεάλ – Μπρέντα 6-1

Φάση ομίλων:

Βιγιαρεάλ – Λέφσκι Σόφιας 1-0

Σάλτσμπουργκ – Βιγιαρεάλ 2-0

Λάτσιο – Βιγιαρεάλ 2-1

Βιγιαρεάλ – Λάτσιο 4-1

Λέφσκι Σόφιας – Βιγιαρεάλ 0-2

Βιγιαρεάλ – Σάλτσμπουργκ 0-1

Βίντεο: Τα γκολ από το Βιγιαρεάλ - Μπρέντα 6-1 (27-8-2009)

Ευχαριστούμε τις εφημερίδες Mundo Deportivo, Deia και Superdeporte για το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που μας διέθεσαν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ