ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα δεδομένα για Ντεφούρ και Οτζίτζα-Οφόε

Tottenhams Eric Dier, left, challenges Norwichs Vadis Odjidja-Ofoe during the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Norwich City at White Hart Lane in London, Saturday Dec. 26, 2015. (AP Photo/Tim Ireland)
Tottenhams Eric Dier, left, challenges Norwichs Vadis Odjidja-Ofoe during the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Norwich City at White Hart Lane in London, Saturday Dec. 26, 2015. (AP Photo/Tim Ireland) AP

Δύο Βέλγοι διεθνείς μέσοι βρίσκονται στα ραντάρ του Ολυμπιακού, με την περίπτωση του Οτζίτζα-Οφόε να επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το καλοκαίρι του 2014 και να φαντάζει ως περισσότερο ρεαλιστική σε σχέση με αυτή του Στεβέν Ντεφούρ.

Μπορεί ο Στεβέν Ντεφούρ να βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από την Μπέρνλι και να αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό της Άντερλεχτ επί ημερών του Μπέσνικ Χάσι, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η περίπτωση μεταγραφής του στον Ολυμπιακό είναι μια απλή υπόθεση.

Ο Βέλγος διεθνής (51 συμ., 2 γκολ) πήγε το καλοκαίρι του 2016 στην Μπέρνλι έναν 7,4 εκατ. λιρών και το ξεκίνημα της καριέρας του στην Premier League ήταν πειστικό. Βασικός στα πλάνα του προπονητή του στο πρώτο μισό της σεζόν, είδε τον χρόνο συμμετοχής του να μειώνεται σταδιακά από τα μέσα Δεκέμβρη και μια θλάση στον προσαγωγό στις αρχές Φλεβάρη τον άφησε εκτός δράσης για 1,5 μήνα. Έκτοτε και μέχρι το τέλος της σεζόν έμεινε στον πάγκο (έκανε άλλες τρεις συμμετοχές, οι δύο των 12 λεπτών), παρά και την τιμωρία του Τζόι Μπάρτον, με τους Τζεφ Χέντρικ και Άσλεϊ Γουέστγουντ να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του Σον Ντάιτς.

Πώς βλέπει ο ίδιος την κατάσταση; "Δεν παραπονιέμαι για την επιλογή μου, αφού στην αρχή ήταν όλα εντάξει. Ο προπονητής με πίστευε και έπαιζα καλά. Ακολούθησε μια περίεργη περίοδος, ακόμη δεν καταλαβαίνω πώς κατέληξα στον πάγκο, αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο", δήλωσε την Τετάρτη (7/6) ο 29χρονος κεντρικός μέσος χωρίς να πάρει θέση αναφορικά με το μέλλον του στην Μπέρνλι. Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν επιστρέφει τώρα στο Βέλγιο:

"Πάντα έλεγα ότι θα ήθελα να αγωνιστώ στη Μέχελεν για να κλείσω την καριέρα μου. Αλλά δεν έχει έρθει αυτή η ώρα ακόμη. Έχω ακόμη κίνητρο να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο".

Στην πατρίδα του, αλλά και την Αγγλία, επιμένουν ότι ο Ολυμπιακός καλοβλέπει την περίπτωση του εξαιτίας και της έλευσης του Μπέσνικ Χάσι στην τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών. Την ίδια στιγμή δείχνουν την Κίνα και το Ντουμπάι (όπου κάνει τις διακοπές του ο παίκτης) ως πιθανούς επαγγελματικούς προορισμούς του Ντεφούρ, που πέρσι έφτασε πολύ κοντά στην Αλ Τζαζίρα.

Τι ποσό θα απαιτούνταν να βγάλει από τα ταμεία του ο Ολυμπιακός για να τον αποκτήσει; "Στην Μπέρνλι θέλουν να πάρουν τα χρήματα τους πίσω, αυτό είναι λογικό. Όμως η τιμή πώλησης του θα εξαρτηθεί από το πρωτάθλημα στο οποίο θα καταλήξει. Ένας αγγλικός σύλλογος θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερα από μια ομάδα εκτός Αγγλίας", ξεκαθάρισε ο Κριστιάν Παλά που εκπροσωπεί τον Βέλγο διεθνή μέσο.

Η λογική στις αγοραπωλησίες είναι διαφορετική στο Νησί, γιατί τα ποσά που διακινούνται στο ποδόσφαιρο είναι πολύ (έως πάρα πολύ) μεγαλύτερα σε σχέση με τα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Με την αξία του Ντεφούρ να είναι λίγο πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, κάπου εκεί -ίσως κάτι λιγότερο- θα χρειαζόταν να ξοδέψει ο Ολυμπιακός για την απόκτηση του από την Μπέρνλι.

Συνυπολογίζοντας την ετήσια αμοιβή του παίκτη που δεν θα μπορούσε να είναι κάτω από το 1,5 εκατ. ευρώ, τότε μαζί με την εφορία μιλάμε για ένα ποσό περί των 8-9 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να βγει από τα ταμεία των "ερυθρολεύκων" για την ερχόμενη σεζόν. Ο Ντεφούρ έχει συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2019 στη Μπέρνλι και ενδεχομένως ο δανεισμός του να είναι μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τα οικονομικά δεδομένα του Ολυμπιακού. Όπως και να 'χει είναι μια περίπτωση πολύ δύσκολη αυτή του 29χρονου μέσου. Ουσιαστικά θα χρειαζόταν μια υπέρβαση απλό πλευράς Βαγγέλη Μαρινάκη για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μεταγραφή.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΤΖΙΤΖΑ-ΟΦΟΕ

Ο Γκανέζος με το βελγικό διαβατήριο δεν απασχολεί για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό. Το ίδιο έγινε και το καλοκαίρι του 2014, όταν ο Βαντίς Οτζίτζα-Οφόε ήταν εκ των κορυφαίων κεντρικών μέσων της Jupiler League παίζοντας για την Κλαμπ Μπριζ, έχοντας προηγουμένως θητεία σε Άντερλεχτ και Αμβούργο. Τον είχε προτείνει ο Κριστόφ Ενροτό, μάνατζερ του παίκτη μέχρι και σήμερα. Στο τέλος εκείνου του Αυγούστου η Νόριτς τον έκανε δικό της έναντι 5 εκατ. ευρώ. Δεν κύλησε καλά η ιστορία για τον Οτζίτζα-Οφόε στην Αγγλία και το καλοκαίρι του 2016 έφυγε από τα "καναρίνια" με προορισμό την Λέγκια Βαρσοβίας, αποτελώντας θερμή εισήγηση του Μπέσνικ Χάσι.

Ο Κοσοβάρος τεχνικός δεν έμεινε για πολύ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, όμως ο παίκτης τον δικαίωσε καθώς αναδείχθηκε ο κορυφαίος του πολωνικού πρωταθλήματος.

Στην Estraklasa έγραψε 31 συμμετοχές με 4 γκολ και 12 ασίστ σε 2636 αγωνιστικά λεπτά. Ο ρόλος του στην μεσαία γραμμή της Λέγκια ήταν περισσότερο δημιουργικός, τη στιγμή που λογιζόταν ως "6αρο - 8άρι" σε όλη την καριέρα του. Συνολικά μέσα στη σεζόν είχε 42 ματς με 5 γκολ και 14 ασίστ.

Kenny Tete, left, from Ajax and Vadis Odjidja Ofoe from Legia challenge for the ball during the Europa League round of 32 first leg soccer match between Legia Warsaw and Ajax Amsterdam at Stadion Wojska Polskiego in Warsaw, Poland, Thursday, Feb. 16, 2017. (AP Photo/Czarek Sokolowski)
Kenny Tete, left, from Ajax and Vadis Odjidja Ofoe from Legia challenge for the ball during the Europa League round of 32 first leg soccer match between Legia Warsaw and Ajax Amsterdam at Stadion Wojska Polskiego in Warsaw, Poland, Thursday, Feb. 16, 2017. (AP Photo/Czarek Sokolowski) AP

Η δική του περίπτωση είναι σαφώς πιο προσιτή για τον Ολυμπιακό. Προσοχή: πιο προσιτή, όχι εύκολη... Δεν μπορείς να αγοράσεις εύκολα τον καλύτερο παίκτη ενός πρωταθλήματος, ακόμη κι αν αυτό είναι το πολωνικό. Με την έννοια ότι δεν είναι πρωτάθλημα πρώτης γραμμής.

Όμως συγκριτικά με την υπόθεση του Στεβέν Ντεφούρ, σε αυτή ο Ολυμπιακός έχει περισσότερα όπλα. Στα 28 του χρόνια, ο δύο φορές διεθνής με το Βέλγιο Οτζίτζα-Οφόε έχει χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, όμως το συμβόλαιο του με την Λέγκια ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2018.

Κάτι που σημαίνει ανανέωση ή πώληση τη φετινή μεταγραφική περίοδο και με χρήματα λιγότερα από την πραγματική του αξία. Επιπροσθέτως, τόσο η παρουσία του Ενροτό, όσο και αυτή του Ζεβλάκοφ, δημιουργούν ακόμη καλύτερες προοπτικές για τον Ολυμπιακό. Ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον στο Λιμάνι πράγματι αποφασίσουν να κινηθούν για την απόκτηση του παίκτη δεν θα έχουν εύκολη αποστολή, αλλά σίγουρα περισσότερο ρεαλιστική σε σχέση με αυτή του Στεβέν Ντεφούρ.

ΠΑΝΤΟΥ... ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γενικότερα επικρατεί ένας μικρός... χαμός ανά την Ευρώπη, όσον αφορά μεταγραφικές υποθέσεις του Ολυμπιακού. Στην Ισπανία γράφουν για ενδιαφέρον της Λας Πάλμας για τον Φελίπε Πάρντο, ενώ θεωρούν ότι ο Δημήτρης Σιόβας θα συνεχίσει με κανονική μεταγραφή στη Λεγκανές. Γάλλοι και Ισπανοί βλέπουν τους Πειραιώτες ως έναν υποψήφιο προορισμό του Ζερεμί Ματιέ (φεύγει από την Μπαρτσελόνα), στην Αργεντινή υποστηρίζουν ότι ο Γκονσάλο Ροντρίγκες απέρριψε την προοπτική των πρωταθλητών Ελλάδας.

Δημοσιεύματα στην Τουρκία τοποθετούν τον Λουίς Ιμπάνιεθ στο στόχαστρο του Ολυμπιακού. Πρόκειται για τον Αργεντίνο (με ιταλικό διαβατήριο) αριστερό μπακ της Τράμπζονσπορ, που είχε απασχολήσει τους Πειραιώτες όσο έπαιζε με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα στη Σερβία.

Οι Άγγλοι θέλουν τη Σάουθαμπτον να ετοιμάζει κίνηση για τον Παναγιώτη Ρέτσο, ενώ η Γουότφορντ του Μάρκο Σίλβα θέλει τον Ελαμπντελαουί αλλά δύσκολα θα φτάσει στα 6 εκατ. ευρώ που ζητά ο Ολυμπιακός. Ο Μοχάμεντ Μπεν μπορεί να συνεχίσει στη Νότιγχαμ Φόρεστ, η περίπτωση του Βλάντιμιρ Βάις είναι πιο σύνθετη από όσο φαίνεται και ο Φελίπε Μόρα παραμένει ψηλά στη λίστα για την θέση του επιθετικού.

Την ίδια στιγμή ο Μπέσνικ Χάσι έκανε σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη (δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η πρόσληψη του ακόμη) και πέραν από τον πονοκέφαλο των προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ θα έχει έναν ακόμη στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, καθώς μπόλικοι από τους διεθνείς (μια ντουζίνα παίκτες δηλαδή) δεν θα ακολουθήσουν την ομάδα από τις πρώτες μέρες στο Ζέεφελντ. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Κύπρο γίνεται λόγος για επικείμενη συνάντηση παραγόντων της Ομόνοιας με αυτούς του Ολυμπιακού με σκοπό να υπάρξει συνεργασία των ομάδων στο άμεσο μέλλον.

Photo credits: AP Photo/Czarek Sokolowski, AP Photo/Tim Ireland

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Απάντησε αρνητικά ο Ροντρίγκες στον Ολυμπιακό"
Ασίγκμπα για Πανιώνιο
Προς Νότιγχαμ Φόρεστ ο Μπεν
Στην Ελλάδα για την ανακοίνωση ο Χάσι
"Ο Ματιέ προτάθηκε στον Ολυμπιακό"
Η UEFA φέρνει το "Video Referee" στη Super League
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ