ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στο τελικό στάδιο της μεταμόρφωσης

Στο τελικό στάδιο της μεταμόρφωσης
KEKI - FOTOLIA

Το ρόστερ που βρήκε ο Σίλβα στον Ολυμπιακό, πώς διαμορφώθηκε στην πορεία και ο τρόπος που ολοκληρώθηκε. Η 15άδα που έχει προβάδισμα στα πλάνα του Πορτογάλου και όσοι υπό προϋποθέσεις μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες κατά την διάρκεια της σεζόν.

Αγωνιστική δράση δεν υπήρχε αυτό το Σαββατοκύριακο, οι διεθνείς έλειπαν φυσικά από το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη (επιστρέφουν μεσοβδόμαδα), ωστόσο ο Μάρκο Σίλβα δεν είχε παρά να δουλεύει στις προπονήσεις με τους εναπομείναντες παίκτες που είχε στην διάθεση του.

Εξάλλου ο Πορτογάλος τεχνικός είχε την ευκαιρία να δει την κατάσταση που βρίσκονται οι Ιντέγιε και Ερνάνι, τα δύο τελευταία χρονικά μεταγραφικά αποκτήματα των Πειραιωτών, ώστε να ξέρει τι μπορεί να περιμένει από αυτούς στο άμεσο διάστημα. Το ευχάριστο για τον Σίλβα είναι ότι ο 27χρονος φορ και ο 24χρονος εξτρέμ δεν χρειάζονται δουλειά από πλευράς φυσικών δυνάμεων, επομένως το ζητούμενο είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην τακτική και την γενικότερη φιλοσοφία της ομάδας.

Μετά από δύο σχεδόν μήνες στο τιμόνι του Ολυμπιακού, ο 38χρονος τεχνικός εξακολουθεί να ψάχνει και να ψάχνεται. Ανάμεσα σε τακτικές, σχήματα, αγωνιστικά τρικ αλλά κυρίως σε πρόσωπα. Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο ρόστερ που είχε ο Μάρκο Σίλβα όταν οι "ερυθρόλευκοι" αναχώρησαν για το Ζέεφελντ, πώς διαμορφώθηκε στην πορεία σε Τουρκία και Ολλανδία και ποια ήταν η τελική του μορφή μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφών και την απόκτηση των Ερνάνι και Ιντέγιε, μαζί με τις αποχωρήσεις των Ντοσεβί, Χάρα.

Ας θυμηθούμε τα φιλικά του Ολυμπιακού κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας και τις συνθέσεις:

Ολυμπιακός - Ντούκλα Πράγας 0-1

Ρομπέρτο (46' Λορία), Σαλίνο, Αυλωνίτης, Σιόβας, Μαζουακού, Ζντιέλαρ (46' Γιαταμπαρέ), Μπουχαλάκης (66' Λάτσι), Ντομίνγκες (46' Φουστέρ), Χάρα (46' Κολοβός), Φορτούνης (65' Γιαννιώτας), Πουλίδο (85' Ολαϊτάν).

Ολυμπιακός - Ρίζεσπορ 1-0

Ρομπέρτο (46’ Καπίνο), Μαζουακού (71’ Σαλίνο), Αυλωνίτης, Βούρος, Σαλίνο (46’ Ελαμπντελαουΐ), Ζντιέλαρ (46’ Κασάμι), Μπουχαλάκης (73’ Γιαταμπαρέ), Ντοσεβί (46’ Ντουρμάζ), Φορτούνης (62’ Κολοβός), Ντομίνγκες (62’ Φουστέρ), Χάρα (71’ Ολαϊτάν).

Σίβασπορ - Ολυμπιακός 0-1

Γιαννιώτης (46' Καπίνο), Σαλίνο (46' Ελαμπντελαουί), Αυλωνίτης, Σιόβας (46' Βούρος), Μαζουακού (88' Σάλιακας), Ζντιέλαρ (46' Μιλιβόγιεβιτς), Κασάμι (46' Μπουχαλάκης), Φουστέρ (46' Πάρντο), Ντοσεβί (63' Πουλίδο), Ντουρμάζ (46' Χάρα), Φινμπόγκασον (71' Γιαννιώτας).

Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε 2-3

Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Αυλωνίτης, Βούρος, Μαζουακού (46' Σαλίνο), Μπουχαλάκης (67' Τζανδάρης), Ζντιέλαρ (46' Κασάμι), Φορτούνης (67' Κολοβός), Ντουρμάζ (46' Ντοσεβί), Πάρντο, Χάρα (73' Χάρα).

Ολυμπιακός - Τβέντε 2-1

Kαπίνο, Ελαμπντελαουί (74' Σάλιακας), Αυλωνίτης, Βούρος, Σαλίνο, Μιλιβόγεβιτς (46' Ζντιέλαρ), Μπουχαλάκης (46' Κασάμι), Φορτούνης (46' Φουστέρ), Ντουρμάζ (46' Ντοσεβί), Πάρντο (68' Γιαννιώτας), Χάρα (46' Πουλίδο).

Φέγενορντ - Ολυμπιακός 1-3

Ρομπέρτο, Σαλίνο (86' Μαζουακού), Ελαμπντελαουί, Αυλωνίτης, Βούρος, Μπουχαλάκης (82' Κασάμι), Μιλιβόγεβιτς (89' Ζντιέλαρ), Πάρντο (77' λ. τρ. Φουστέρ), Φορτούνης (46' Ντομίνγκες), Ντουρμάζ (46' Ντοσεβί), Χάρα (75' Πουλίδο).

Ολυμπιακός - Κατάρ 1-1

Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί (66' Σαλίνο), Μαζουακού, Σιόβας, Βούρος (66' Αυλωνίτης), Μιλιβόγεβιτς (66' Καμπιάσο), Μπουχαλάκης (66' Κασάμι), Φουστέρ (74' Μανιάτης), Πάρντο (66' Ντοσεβί), Ντουρμάζ (66' Πουλίδο), Φινμπόγκασον (74' Χάρα).

Ολυμπιακός - Μπεσίκτας 2-1

Ρομπέρτο (68' Καπίνο), Ελαμπντελαουί (90+1' Σάλιακας), Βούρος (68' Μποτία), Σιόβας (46' Αυλωνίτης), Σαλίνο (46' Μαζουακού), Μιλιβόγεβιτς (85' Μανιάτης), Μπουχαλάκης (76' Κασάμι), Φορτούνης (55' λ.τ. Φουστέρ), Πάρντο (76' Πουλίδο), Ντουρμάζ (69' Ντοσεβί), Χάρα (46' Φινμπόγκασον).

Πάμε τώρα να δούμε κάποια συμπεράσματα που βγαίνουν αβίαστα:

  • Βούρος και Αυλωνίτης τράβηξαν όλο το κουπί στην προετοιμασία, ωστόσο Ντα Κόστα και Σιόβας είναι οι εκλεκτοί του Σίλβα για την ενδεκάδα. Ο Βούρος με τις εμφανίσεις του κέρδισε μια θέση στην 18άδα στα δύο πρώτα παιχνίδια (με Πανιώνιο και Λεβαδειακό), ενώ ο Ντα Κόστα μπορεί να ήρθε στις 18 Αυγούστου, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον προπονητή του Ολυμπιακού να τον "κολλήσει" απευθείας με τον Σιόβα. Έστω και αν ούτε ο Έλληνας διεθνής στόπερ είχε ιδανική προετοιμασία.
  • Ο Γιαταμπαρέ ξεκίνησε φορτσάτος στην Αυστρία, ο Σίλβα τον είχε "μπετομένο" μπροστά από τους στόπερ στα προπονητικά διπλά, του έδωσε χρόνο στα πρώτα φιλικά αλλά μετά... νύχτα. Ο Γάλλος μέσος πέρασε πίσω και από τον Ζντιέλαρ και εντέλει έφυγε δανεικός για την Σταντάρ Λιέγης.
  • Μπουχαλάκης, Ζντιέλαρ και Μιλιβόγεβιτς (όταν ενσωματώθηκε στην ομάδα) είχαν τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στον άξονα, αλλά ήρθε ο Καμπιάσο, έμεινε τελικά ο Κασάμι και σε σύντομο διάστημα αναμένεται να βρίσκεται στο 100% και ο Γιάννης Μανιάτης. Στο ρόστερ υπάρχει και ο Τζανδάρης, ανεβάζοντας στους 7 τον αριθμό των κεντρικών μέσων. Εδώ θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στον τρόπο που θα διαχειριστεί τα πράγματα ο Μάρκο Σίλβα...
  • Φορτούνης και Ντομίνγκες είναι δύο παίκτες που θα στηρίξει πολλά ο Πορτογάλος τεχνικός στο δημιουργικό κομμάτι. Αυτοί οι δύο θα εναλλάσσονται σε θέση βασικού και για τον λόγο αυτό στα πλάνα του Σίλβα δεν χωρούσε ο νεοαποκτηθείς Μαρτίνες, που έφυγε για την Ανόρθωση.
  • Σαλίνο, Ελαμπντελαουί και Μαζουακού είναι οι τρεις παίκτες που σήκωσαν όλο το βάρος της προετοιμασίας στις θέσεις των πλάγιων μπακ. Και το ίδιο θα κάνουν και στην αγωνιστική περίοδο, καθώς αυτοί οι τρεις υπάρχουν στο ρόστερ (και ο Μανιάτης που έπαιζε δεξί μπακ στον Πανιώνιο). Ο Νορβηγός δεξιά, ο Γαλλοαφρικανός αριστερά και ο Βραζιλιάνος και στις δύο θέσεις. Εδώ τα κουκιά είναι μετρημένα.
  • Ο Λορία ξεκίνησε προετοιμασία αλλά μόλις αποκτήθηκε ο Καπίνο, έπαψε να υπολογίζεται. Ο Ρομπέρτο έχει (δικαιωματικά) την φανέλα σπίτι του και ο Έλληνας Καπίνο είναι ο δεύτερος γκολκίπερ στην ιεραρχία.
  • Ντουρμάζ, Ντοσεβί και Πάρντο (από την Τουρκία και μετά) ήταν οι παίκτες που πήραν τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στα άκρα της επίθεσης. Η έλευση του Σεμπά και πολύ περισσότερο αυτή του Ερνάνι, έστειλαν τον Ντοσεβί στην Σταντάρ Λιέγης, τον Ντουρμάζ εκτός λίστας Champions League και πιθανότατα στον πάγκο, ενώ ο Πάρντο απέκτησε ανταγωνισμό καθώς θα πρέπει να ανταγωνίζεται με δύο ακόμη παίκτες για την θέση του στην ενδεκάδα.
  • Ο Πουλίδο έδειξε από νωρίς ότι θα χρειαστεί χρόνο, ο Χάρα ήταν καλύτερος από πέρσι (αλλά πάντα με χτυπητή την αδυναμία στο γκολ) και ο Φινμπόγκασον έμοιαζε ότι θα πάρει χωρίς κόπο τη φανέλα σπίτι. Με την απόκτηση του Ιντέγιε αποχώρησε ο Χάρα, ενώ ο Ισλανδός θα πρέπει να παλεύει πλέον για την θέση του βασικού.

Πάμε να θυμηθούμε και την ενδεκάδα του Ολυμπιακού με Πανιώνιο και Λεβαδειακό; Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Ντα Κόστα, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Μπουχαλάκης, Πάρντο (76' Σεμπά), Ντουρμάζ, Φορτούνης (87' Ντοσεβί) και Φινμπόγκασον (69' Χάρα), ήταν οι 11 κόντρα στους "κυανέρυθρους". Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Ντα Κόστα, Σιόβας, Σαλίνο, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο (56' Σεμπά), Φορτούνης, Πάρντο (57' Ντομίνγκες), Ντουρμάζ (71' Ντοσεβί) και Χάρα, αγωνίστηκαν απέναντι στους Βοιωτούς.

  • Ο Ντοσεβί που σκόραρε το τρίτο γκολ απέναντι στον Πανιώνιο και αντικατέστησε τον Ντουρμάζ κόντρα στον Λεβαδειακό, είναι πλέον στο Βέλγιο.
  • Ο Χάρα που πέρασε στο ματς αντί του Φινμπόγκασον με τον Πανιώνιο και ξεκίνησε βασικός με τον Λεβαδειακό, πήγε στην Πατσούκα.
  • Με εξαίρεση τους Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Ντα Κόστα, Σιόβα, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς και Καμπιάσο, οι οποίοι δεν θα βρίσκονται στο γήπεδο μόνο αν είναι τραυματίες, τιμωρημένοι ή για λόγους ξεκούρασης, οι άλλες 4 θέσεις μπορεί να έχουν διαφορετικό κάτοχο παιχνίδι με παιχνίδι. Φινμπόγκασον vs Ιντέγιε για φορ, Φορτούνης και Τσόρι θα μοιράζονται τον χρόνο συμμετοχής, ενώ Σεμπά, Πάρντο και Ερνάνι θα μονομαχούν για τις 2 θέσεις στα άκρα της επίθεσης.

Προφανώς και δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, είναι εμφανές ωστόσο ότι ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ διαφορετικός όχι μόνο σε σχέση με τα πρόσωπα που ξεκίνησαν την προετοιμασία αλλά και με τους παίκτες που υπήρχαν στο ρόστερ του μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Ο Καμπιάσο αλλά και οι Ερνάνι, Ιντέγιε, Σεμπά, είναι προσθήκες που αλλάζουν τους συσχετισμούς στα πλάνα του Σίλβα όσον αφορά τακτικές και πρόσωπα στην ενδεκάδα, ανάλογα πάντα και σε σχέση με τον αντίπαλο.

Στα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή και πάντα με την υποσημείωση ότι προϊόντος του χρόνου μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις, οι Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Ντα Κόστα, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Ντομίνγκες, Ερνάνι, Σεμπά, Πάρντο, Φινμπόγκασον και Ιντέγιε είναι οι 15 παίκτες που βρίσκονται πιο μπροστά στις προτιμήσεις του Μάρκο Σίλβα και μέσα από αυτούς θα βγαίνει συνήθως η 11άδα.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι παίκτες του ρόστερ μόνο αμελητέα ποσότητα δεν αποτελούν. Υπό προϋποθέσεις, οι Γούτας, Σαλίνο, Κασάμι, Μανιάτης, Φουστέρ, Ντουρμάζ, Πουλίδο, κυρίως αυτοί, αλλά και οι Κολοβός, Γιαννιώτας, Βούρος, Τζανδάρης, Αυλωνίτης, Ζντιέλαρ, είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις -άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο- στον Μάρκο Σίλβα μέσα στην διάρκεια της σεζόν. Το μόνο βέβαιο για τον Πορτογάλο τεχνικό είναι ότι έχει ακόμη λίγο δρόμο μπροστά του μέχρι να παρουσιάσει το τελικό φετινό αγωνιστικό πρότζεκτ του Ολυμπιακού, αντιμετωπίζοντας πάντα την πίεση του χρόνου, βασικά όσον αφορά την έναρξη της φάσης των ομίλων του Champions League.

Έχοντας πλέον καμιά 30αριά παίκτες στην διάθεση του, ο Μάρκο Σίλβα έχει βάλει μπρος για τον δικό του Ολυμπιακό, έχοντας πλέον μπει στο τελικό στάδιο μεταμόρφωσης σε σχέση με την ομάδα που παρέλαβε δύο μήνες πριν. Και όσο καλύτερα αποτελέσματα παίρνει στο ξεκίνημα της σεζόν, τόσο περισσότερο χρόνο θα κερδίζει για να δουλεύει απερίσπαστος όλα όσα έχει σχεδιάσει για φέτος μαζί με τους συνεργάτες του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ