ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στο... μυαλό του Φορτούνη

Στο... μυαλό του Φορτούνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όταν το φινάλε της προηγούμενης σεζόν βρήκε τον Κώστα Φορτούνη πρώτο σε γκολ και ασίστ, κανείς δεν περίμενε ότι το ξεκίνημα της επόμενης θα τον έβρισκε μεταξύ πάγκου και εξέδρας.

Η απόφαση του Πάουλο Μπέντο να μην τον χρησιμοποιήσει ούτε λεπτό στα δύο τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού με αντιπάλους τη Βέροια και τη Γιούνγκ Μπόις, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό του από την αναμέτρηση με τον Ηρακλή στο «Καυτανζόγλειο» ήταν λογικό να προκαλέσει απορίες και ερωτηματικά...

Ο διεθνής μπαλαντέρ, στα 23 χρόνια του, θεωρείται –κι όχι άδικα- το next best thing όχι μόνο των πρωταθλητών, αλλά του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Με την αξία του να έχει «απογειωθεί» στα 10+ εκατομμύρια ευρώ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι θα ανοίξει τα φτερά του για το εξωτερικό στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Είχε δοκιμάσει, άλλωστε, και νωρίτερα την τύχη του έξω από τα ελληνικά σύνορα, αλλά το πέρασμά του από την Καϊζερσλάουτερν δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο πιτσιρικάς από τα Τρίκαλα που είχε περάσει και από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, με το πού γύρισε στα παλιά λημέρια δεν σταμάτησε ούτε... μέρα να εκπλήσσει τους ανθρώπους της ομάδας.

Μερικές ολιγόλεπτες συμμετοχές, πρόπερσι, επί Μίτσελ ήταν αρκετές για να δείξει την κλάση του, ενώ πέρυσι με τον Μάρκο Σίλβα πραγματοποίησε μια ονειρεμένη σεζόν σε όλα τα επίπεδα. Η σχέση του με τον Πορτογάλο τεχνικό, εξάλλου, αποτέλεσε εφαλτήριο για το περσινό success story.

Ο Κώστας είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ συναισθηματικό παιδί με ευαίσθητο ψυχισμό. Η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Σίλβα, αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης που είχε δημιουργήσει με τον πρώην αθλητικό διευθυντή της ομάδας Γρηγόρη Γεωργάτο, τον γέμισαν αυτοπεποίθηση κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «πετάει» κάθε φορά που έμπαινε στο γήπεδο...

Μπορεί στη διάρκεια της περιόδου να υπήρξαν και αναταράξεις, να υπήρξαν και διαστήματα που ο κόουτς χρειάστηκε να του τραβήξει τ’ αυτί, αλλά όλη αυτή η ιστορία, με τα καλά και τα λιγότερα καλά της, προκάλεσε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η ξαφνική αποχώρηση του Μάρκο κλόνισε τον Φορτούνη. Τον έκανε να χάσει τη μπάλα που έως τότε κρατούσε με σιγουριά ανάμεσα στα πόδια του. Η ανησυχία του μετατράπηκε σε ανασφάλεια όταν είδε ότι ο διάδοχος του Σίλβα, ο Βίκτορ Σάντσεθ, άρχισε να δοκιμάσει σχήματα και θέσεις, με τον ίδιο να νιώθει ως... πειραματόζωο.

Στο διάστημα της προετοιμασίας το μυαλό του 23χρονου άσου δεν ήταν όσο συγκεντρωμένο έπρεπε. Η διάθεσή του, επίσης, δεν έφτασε στα επιθυμητά επίπεδα. Οι δείκτες στους τομείς φυσικής κατάστασης και αγωνιστικής ετοιμότητας δεν έφτασαν (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στα περσινά επίπεδα. Η περσινή «φωτιά» καταλάγιασε και ο Κώστας ψάχνει καιρό τώρα να ξανανάψει η φλόγα, χωρίς, όμως, να βοηθά ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο... μυαλό του Φορτούνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η δόξα που συνόδευσε τα περσινά του κατορθώματα, σε συνδυασμό με το νέο συμβόλαιο και τη ρήτρα-μαμούθ για κάθε ενδιαφερόμενο μνηστήρα από το εξωτερικό που τη συνοδεύει, προκάλεσε κι έναν εφησυχασμό στον χαρισματικό μέσο. Έμεινε με την εντύπωση ότι «θα παίζω βρέξει-χιονίσει. Από μένα θα ξεκινά η ενδεκάδα».

Έλα, όμως, που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε στο μυαλό του. Ο Πάουλο Μπέντο αποδεικνύεται περίπτωση Σίλβα, αλλά στο ακόμη πιο αυστηρό. Όπως ο Μάρκο θα έβαζε χαλινάρι στον περσινό «καθαρόαιμό» του για να το ξαναβάλει στη σωστή διαδρομή, έτσι και ο νέος κόουτς της ομάδας αποφάσισε να ξεκαθαρίσει νωρίς κάποια πράγματα, στέλνοντας το σχετικό μήνυμα σε όλη την ομάδα.

Μέσω του Φορτούνη, αλλά και του Καπίνο στον αγώνα με τη Γιουνγκ Μπόις, ο 47χρονος κόουτς έδειξε στην πράξη αυτό που ζητάει από την πρώτη μέρα. Σκληρή δουλειά στην προπόνηση απ’ όλους. Όποιος τα δίνει όλα στην προπόνηση θα παίξει. Όποιος δεν τα δίνει, θα βλέπει τους άλλους να παίζουν, όπως κι αν λέγεται...

Μπέντο και Φορτούνης μίλησαν πριν από τον αγώνα της προηγούμενης Πέμπτης. Ο Πορτογάλος του ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο. Ο διεθνής άσος του εξήγησε ότι κάποιες ενοχλήσεις στον αστράγαλο που τον ταλαιπώρησαν και πριν από τη ρεβάνς με την Αρούκα, αλλά και στα πρόσφατα ματς της Εθνικής, τον εμποδίζουν να αποδώσει σε μάξιμουμ επίπεδο.

Ο προπονητής, όμως, περιμένει κι άλλα από τον Κώστα. Βελτίωση στη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερη προσπάθεια, αυξημένο κίνητρο. Μέχρι να τα δει δεν σκοπεύει να αλλάξει τακτική. Αν είναι... χαλαρός με έναν παίκτη του, όσο ταλαντούχος κι αν είναι, κινδυνεύει να χάσει την ομάδα. Ο Κώστας δεν ένιωσε άνετα που το ταξίδι στην Ελβετία ήταν για εκείνον αναψυχής. Τον πείραξε που δεν σηκώθηκε καν από τον πάγκο για προθέρμανση. Μπορεί να έχει ενοχληθεί κιόλας που βλέπει τον Μάρκο Μάριν να παίζει στη θέση του παρότι και ο Γερμανός δεν είναι ακόμη έτοιμος για 90 λεπτά, έστω κι αν δεν έχει εκφράσει κάτι τέτοιο...

Το θέμα είναι πως αυτό το συναίσθημα δυσαρέσκειας ή αδικίας που νιώθει θα πρέπει να το μετατρέψει σε εγωισμό και ενέργεια. Πρέπει να δείξει την... τσαντίλα του στην προπόνηση και μετά στο γήπεδο. Να αποδείξει στον Μπέντο ότι κάνει λάθος. Άλλο που δεν θέλει και ο προπονητής. Να βλέπει πεινασμένους παίκτες γύρω του, έτοιμους να «δαγκώσουν» για να μπουν στο γήπεδο.

Οι δύο τους δεν μίλησαν καθόλου χθες. Ο Κώστας περίμενε ότι ο κόουτς θα του έλεγε μια κουβέντα, για να του εξηγήσει τους λόγους του αποκλεισμού από τον αγώνα με τον Ηρακλή. Ο Πάουλο δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει κάτι τέτοιο. Θεωρεί πως ότι είχε να πει το είπε και περιμένει «απαντήσεις» στο γήπεδο...

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα παιχνίδι που θα υπάρξουν σίγουρα αλλαγές. Ο Ντα Κόστα έμεινε εκτός αποστολής, καθώς τις προηγούμενες μέρες χρειάστηκε να αγωνιστεί σε δύο παιχνίδια, ενώ ταλαιπωρήθηκε και από στομαχικές διαταραχές. Κάποιοι συμπαίκτες του είναι κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια της Βέρνης. Κάποιοι άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο πιτσιρικάς Βραζιλιάνος Μπρούνο Βιάνα περιμένουν να δουν το όνομά τους στα πρώτα «11» που θα παραταχθούν απόψε στο «Καυτανζόγλειο».

Ο Φορτούνης που έπαιξε με ένα... πόδι στη ρεβάνς με την Αρούκα δεν θα είναι μέσα σε αυτούς. Θα δει τον αγώνα από την τηλεόραση και θα έχει χρόνο να σκεφτεί τι έχει πάει στραβά, αλλά και πού είναι λάθος ο ίδιος για να μένει εκτός «αποστολής». Όταν το καταλάβει, δουλέψει σωστά και τον βοηθήσουν άπαντες να νιώσει ξανά απαραίτητος, θα μπει στο γήπεδο «αεράτος», δυνατός και σίγουρος για να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ