ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για το υπερσύγχρονο σπίτι των "ερυθρόλευκων", που αποτελεί μια πραγματική κληρονομιά για τον Ολυμπιακό και αφαιρεί κάθε δικαιολογία σε όσους αθλητές περνούν τις πύλες του.

Κάτι περισσότερο από τέσσερις ώρες χρειάζεται κανείς για να εξερευνήσει τα άδυτα του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη. Ενός υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου, που πλέον έχει ξεφύγει για τα καλά από την ελληνική πραγματικότητα και συγκαταλέγεται στα κορυφαία της Ευρώπης.

Κάτι που μαρτυρά και το γεγονός πως κορυφαίοι σύλλογοι της Γηραιάς Ηπείρου επισκέπτονται συχνά τα τελευταία χρόνια τις εγκαταστάσεις των Πειραιωτών, προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο λειτουργίας και τους χώρους του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη.

Η έκταση αγοράστηκε το 1962 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1965. Η ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2003.

Η ολική αναμόρφωση του προπονητικού κέντρου των "ερυθρολεύκων" ξεκίνησε σταδιακά από το 2010, όταν και η διοικητική σκυτάλη πέρασε από τα χέρια του Σωκράτη Κόκκαλη σε αυτά του Βαγγέλη Μαρινάκη, φτάνοντας στη σημερινή της εντυπωσιακή μορφή που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες: στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε γήπεδα, εγκαταστάσεις, ιατρικά μηχανήματα, μεθόδους αποκατάστασης, χώρους αναψυχής, διατροφή και προπονητικές μεθόδους, στην ουσία παρέχει στον οποιοδήποτε αθλητή (της πρώτης ή της δεύτερης ομάδας) οτιδήποτε χρειάζεται στη διάρκεια της διαμονής του στο προπονητικό κέντρο για να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Σήμερα μιλάμε για μια έκταση που απλώνεται στα 100 στρέμματα και με τις ανάγκες να αυξάνονται διαρκώς, μοιραία αυξήθηκε και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για τις καθημερινές λειτουργίες των εγκαταστάσεων και το οποίο φτάνει τους 130 εργαζομένους!

Η επένδυση που έχει γίνει την τελευταία επταετία στις προπονητικές εγκαταστάσεις υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ. Μπορεί να γραφτούν κείμενα χιλιάδων λέξεων, ή να γίνει μια αφήγηση ωρών για να μπορέσει να περιγράψει κάποιος όσα συναντά μπαίνοντας στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Κινδυνεύοντας να χαρακτηριστεί υπερβολικός, ακόμη και γραφικός. Στην πραγματικότητα όμως ούτε γραπτώς, ούτε στο μιλητό μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του εγχειρήματος των "ερυθρολεύκων". Χρειάζεται να το δεις για να καταλάβεις.

ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Συνολικά οκτώ είναι τα γήπεδα μέσα στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Τέσσερα υβριδικά (80% φυσικός χλοοτάπητας - 20% συνθετική ίνα) και τέσσερα συνθετικά (με φυσικό καουτσούκ από την Πολωνία, που δεν βγάζει αναθυμιάσεις σε μεγάλες θερμοκρασίες και είναι φιλικό προς τα παιδιά των τμημάτων υποδομής). Εσχάτως δημιουργήθηκαν επίσης ένα γήπεδο beach soccer και δύο foot volley.

Αυτή την εποχή πραγματοποιείται πλήρης ανακατασκευή του γηπέδου G2 (105x68), ενός εκ των δύο που χρησιμοποιεί βασικά η πρώτη ομάδα. Έχει πέσει χαλίκι, από πάνω σωλήνες για το αποστραγγιστικό και έχει στρωθεί άμμος που έχει έρθει από την Αίγυπτο λόγω υψηλής ποιότητας (έχει την ίδια σύσταση και είναι ομοειδή).

Στον φυσικό χλοοτάπητα θα περαστεί με κέντημα, από ειδικό μηχάνημα, συνθετική ίνα στα 8 εκατοστά. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα στοιχίσει στους Πειραιώτες μίνιμουμ 700 χιλιάδες ευρώ.

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Τον συγκεκριμένο υβριδικό χλοοτάπητα (ολλανδικής εταιρείας) χρησιμοποιούν κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη, όπως η Μπαρτσελόνα και η Τσέλσι, ενώ τον έχουν επιλέξει 6 από τα 12 γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Ο σπόρος είναι ειδικός και γίνεται εισαγωγή από την Αγγλία. Φυσικά χρειάζεται κάθε χρόνο συντήρηση και συνήθως "ξυρίζεται" το κομμάτι του φυσικού χλοοτάπητα.

Ο υβριδικός χλοοτάπητας χρησιμοποιείται για τέσσερις λόγους:

  • Έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.
  • Έχει ομοιομορφία. Επιτυγχάνεται η μέγιστη ταχύτητα και επιτυχία στη μεταβίβαση της μπάλας.
  • Λόγω της κατασκευής του μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμών.
  • Είναι μαλακός, δεν κουράζει στην προπόνηση, απορροφά τους κραδασμούς.

Τα γήπεδα G1 και G2 χρησιμοποιούνται επίσης για τους αγώνες της ομάδας Νέων στο πρωτάθλημα και το Youth League.

Η απόφαση για την κατασκευή γηπέδου beach soccer (έχει στρωθεί με ειδική άμμο από την Αφρική για να μην κολλάει στο σώμα του αθλητή και να μην λασπώνει), που ολοκληρώθηκε το 2017, έγινε για τρεις λόγους:

  • Για την αναψυχή των παικτών, παίζοντας πάντα ποδόσφαιρο αλλά σε μια πιο χαλαρή εκδοχή του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πνευματική ευεξία
  • Για μια ξεχωριστή δυνατότητα που προσφέρει η άμμος: ενεργοποιεί επιπλέον μυϊκές ομάδες σε σχέση με το σταθερό έδαφος, προσφέροντας ενδυνάμωση και τεχνική τρεξίματος.
  • Για την αποκατάσταση του αθλητή, καθώς η αστάθεια της επιφάνειας ενεργοποιεί γειτονικές μυϊκές ομάδες.

Τα πλαστικά γήπεδα P1 και P2 τα χρησιμοποιούν για προπονήσεις οι ομάδες Κ-10 έως Κ-14 της Ακαδημίας, ενώ γύρω από τα γήπεδα υπάρχει επένδυση για λόγους ασφαλείας. Το 2012 έγινε διαπλάτυνση τους και μπορούν να φιλοξενήσουν αγώνες (στη νότια πλευρά έχουν σχεδιαστεί και δύο γήπεδα ποδοβόλεϊ).

Στα γήπεδα αυτά (PI & P2) διεξάγονται όλο τον χρόνο τα δοκιμαστικά της Ακαδημίας για τις μικρές ηλικίες αλλά και εργομετρικές μετρήσεις, ενώ δυο φορές την εβδομάδα κάνει προπόνηση και η ομάδα "Μαζί στη ζωή, μαζί στον Ολυμπιακό" την οποία και αποτελούν παιδιά από τα Ειδικά Σχολεία του Πειραιά.

Το γήπεδο G3 έχει θερμόφιλη ποικιλία (Vermuda grass) και έχει την καλύτερη απόδοση την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Το επόμενο έργο στον τομέα των γηπέδων εντός προπονητικών εγκαταστάσεων θα αφορά ένα γήπεδο futsal.

ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη είναι πλήρως εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, με το βάρος να πέφτει κυρίως στον τομέα της πρόληψης και εν συνεχεία σε αυτόν της αποκατάστασης. Με τα παιχνίδια, την ένταση και τις απαιτήσεις να αυξάνονται στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, έχουν πολλαπλασιαστεί οι τραυματισμοί.

Φυσιολογικά ο Χρήστος Θέος και το ιατρικό του επιτελείο, θέλουν να είναι σε θέση να προλαμβάνουν τους τραυματισμούς και για να γίνει αυτό ήταν απαραίτητο να έχουν στη διάθεση τους τα ανάλογα εργαλεία. Όπως π.χ. ο διάδρομος αντιβαρύτητας (Anti Gravity Treadmill) που στοιχίζει περισσότερα από 50 χιλιάδες ευρώ...

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Χρήστος Θέος δίπλα στον διάδρομο αντιβαρύτητας

Ο Ολυμπιακός δεδομένα διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πλέον σύγχρονα κέντρα Φυσιοθεραπείας και Αποκατάστασης στην Ευρώπη. Τα μηχανήματα φυσιοθεραπείας που διαθέτει είναι:

1) Διαμαγνητική Αντλία (Για την γρήγορη απορρόφηση οιδημάτων)

2) Tekar (Για ταχεία απορρόφηση φλεγμονής και πόνου)

3) Λέιζερ (Επούλωση Ιστών)

4) Ηλεκτροθεραπείες (Διαθέτουμε τρεις συσκευές για αναλγησία και αντιφλεγμονώδη δράση)

5) Φωτόλουτρα (Τοπική αύξηση θερμότητας)

6) Shock Wave (Κρουστικός υπέρηχος)

7) Zamar (Για θερμοθεραπεία και κρυοθεραπεία)

8) Cryoflow (Συσκευή παγοθεραπείας)

9) Game Ready (Κρυοθεραπεία)

10) Normatec (Κυκλοφορητής Άκρων)

11) Υπέρηχα (Για αντιφλεγμονώδη δράση)

12) SYBEX (Για ισοκινητικό έλεγχο)

13) ANTI GRAVITY TREADMILL (Διάδρομος αντιβαρύτητας για σταδιακή επανένταξη)

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ, ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ανάλογη είναι η επένδυση στο γυμναστήριο (400 m2), με μηχανήματα που προσφέρουν εκγύμναση σε συνθήκες άμμου, με ομόκεντρες και έκκεντρες συστολές και βοηθούν σε συνεργασία με το ιατρικό επιτελείο στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών.

Ο εξοπλισμός του γυμναστηρίου έχει ανανεωθεί σε ποσοστό 85% την τελευταία εξαετία, ενώ την τελευταία τριετία ο Ολυμπιακός ήταν ανάμεσα στις πρωτοπόρες ομάδες που διέθεσαν τα run rockets και την τεχνολογία Yo-Yo για την προπόνηση των παικτών.

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Τα προγράμματα των Ομάρ, Ανδρούτσου και Νικολάου

Στο εργομετρικό κέντρο υπάρχει εργοσπιρόμετρο που μεταξύ άλλων παρέχει τη δυνατότητα μέγιστης πρόληψης οξυγόνου με ειδικά πρωτόκολα. Γίνονται αναλύσεις γαλακτικού οξέως και μετρήσεις σωματικού βάρους και λίπους, που δίνουν τη δυνατότητα στον διατροφολόγο σε συνεργασία με τους γυμναστές να βελτιώσουν την δόμηση του σώματος των αθλητών.

Σε άμεση συνάρτηση με όλα τα παραπάνω είναι ο χώρος αποκατάστασης και αποθεραπείας, που περιλαμβάνει πισίνα με υδρομασάζ, πισίνα κρυοθεραπείας (στους 9 βαθμούς Κελσίου το νερό όλο το χρόνο), σάουνα, χαμάμ και τζακούζι.

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Τα δύο τζακούζι και η πισίνα κρυοθεραπείας

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Σε επίπεδο Ακαδημίας υπάρχει ανάλογη λειτουργία, με προαθλητικό έλεγχο, επανάληψη μετρήσεων στη διάρκεια της σεζόν και αρχείο τραυματισμών.

Το γυμναστήριο της Ακαδημίας είναι επίσης πλήρως εξοπλισμένο (με όργανα όπως Vertimax, Optojump, FMS), ενώ στον εξωτερικό του χώρο έχει τοποθετηθεί τεχνητός χλοοτάπητας ώστε να προσομοιώνει τις αγωνιστικές συνθήκες και να είναι ποιο ρεαλιστική η προπόνηση.

Σε οργανωτικό και λειτουργικό βαθμό, ότι ισχύει για την πρώτη ομάδα, ισχύει και για τα τμήματα υποδομής. Με τους επικεφαλείς να βρίσκονται σε άμεση επαφή και συνεργασία.

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Η κατακόκκινη αίθουσα που κοσμεί το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, αυτή όπου γίνεται η λεπτομερής ανάλυση του αντιπάλου και σε συνεργασία με τον προπονητή καταστρώνεται το πλάνο που πρέπει να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός σε κάθε παιχνίδι.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν ο Γιώργος Μαρτάκος και οι συνεργάτες του προσφέρουν πολύπλευρη γνώση στον τρόπο αντιμετώπισης των επόμενων παιχνιδιών και την δυνατότητα της κατάλληλης προετοιμασίας των Πειραιωτών. Τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δίνουν... μασημένη τροφή στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού σε όσα πρέπει να κάνουν και αυτά που οφείλουν να προσέξουν.

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Οι αναλυτές έχουν τη δυνατότητα μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής να στέλνουν ατομικά βίντεο στα κινητά των παικτών! Π.χ. στον τερματοφύλακα για τον τρόπο που εκτελεί τα πέναλτι ο επόμενος αντίπαλος της ομάδας ή στους στόπερ για το πως κινείται ο επιθετικός. Παράλληλα μπορούν να ελέγξουν ποιοι παίκτες είδαν τα βίντεο που τους αφορούν και να ενημερώσουν τον προπονητή...

Υπάρχει η ανάλυση pre match και post match, ωστόσο το τιμ των αναλυτών έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη διάρκεια του παιχνιδιού!

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Στη διάρκεια του πρώτου μέρους γίνεται η κωδικοποίηση - καταγραφή τεχνικοτακτικών στοιχείων του αγώνα, αυτά αποστέλλονται στον βοηθό προπονητή και παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα προβολής βίντεο στους παίκτες στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Το συγκεκριμένο τμήμα προχωρά στην πλήρη συλλογή και καταγραφή των προπονήσεων, την αρχειοθέτηση, όπως και των χαρακτηριστικών που αφορούν κάθε παίκτη ξεχωριστά!

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Τη συγκεκριμένη αίθουσα χρησιμοποιεί πολλές φορές ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν θέλει να μιλήσει με ποδοσφαιριστές ή το τεχνικό επιτελείο της ομάδας.

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Κανονικά δεν θα χρειαζόταν καν εξήγηση, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπερνούν αυτό το έργο που έχει συντελεστεί στο "σπίτι" του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Μια τέτοια επένδυση ενδεχομένως να μην έχει καν την απήχηση ή την λάμψη μιας ηχηρής μεταγραφής που μπορεί να "τρελάνει" τον κόσμο.

Ένας πραγματικός ποδοσφαιρόφιλος ωστόσο σίγουρα αντιλαμβάνεται πως αυτό που συντελείται στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη είναι μια πραγματική κληρονομιά για τον Ολυμπιακό, ξεκάθαρα πιο μεγάλη και με ουσιαστική αξία σε σχέση με το οποιοδήποτε όνομα στο πίσω μέρος της φανέλας.

Οι Πειραιώτες σε αυτό το κομμάτι όχι μόνο δεν έχουν χάσει τις εξελίξεις, αντίθετα σε πολλούς τομείς είναι αυτοί που τις δρομολογούν! Για πολλά χρόνια άκουγε κανείς ποδοσφαιριστές να λένε ότι δεν είχαν τις κατάλληλες συνθήκες να δουλέψουν καθημερινά στις προπονήσεις.

Όσοι πρόλαβαν το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη έτσι, μάλλον είχαν δίκιο...

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες
Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες
Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες
Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Φωτογραφίες από το αρχείο φίλου των "ερυθρολεύκων" που έζησε αυτή την εκδοχή του Ρέντη...

Όσοι περνούν σήμερα τις πύλες αυτού του υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου δεν έχουν καμία δικαιολογία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές και τις ανέσεις, με στόχο να εμφανίζονται στο γήπεδο όπως ακριβώς τους προσφέρει τη δυνατότητα το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη: πανέτοιμοι. Και χωρίς καμία δικαιολογία για το αντίθετο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ