ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στα σκοινιά ο Χάσι

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΑΣΙ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΑΣΙ ICON

Με συνεχόμενα αυτογκόλ ο Μπέσνικ Χάσι κατάφερε να στριμώξει τον εαυτό του στην γωνία και πλέον νιώθει για τα καλά την πίεση στον πάγκο του Ολυμπιακού. Οριακού χαρακτήρα το ντέρμπι με την ΑΕΚ για τους "ερυθρόλευκους".

Αμφισβητήθηκε έντονα από την πρώτη στιγμή, μπόρεσε να διαχειριστεί τα εναντίον του δεδομένα και να πάει ταμείο στο πρώτο -πολύ σημαντικό- στοίχημα της σεζόν, κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις αλλά το ίδιο γρήγορα τις πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο Μπέσνικ Χάσι κατόρθωσε να απωλέσει το πλεονέκτημα που κατέκτησε μέσα στο καλοκαίρι. Ακόμη και όσοι διαφωνούσαν με την πρόσληψη του ευθύς εξ αρχής, αναγνώριζαν ότι το έργο του στο ξεκίνημα μόνο εύκολο δεν θα ήταν. Εν μέσω αλλαγών στο ρόστερ, ο Κοσοβάρος τεχνικός όφειλε να παρουσιάσει μια ομάδα έτοιμη να διεκδικήσει την είσοδο της στους ομίλους του Champions League. Και για όσους θα βιαστούν να μπουν στη λογική "ποια Παρτίζαν και ποια Ριέκα", ας θυμηθούν ότι και η Χάποελ Μπερ Σεβά δεν ήταν δα και κάνα θηρίο...

Κι όμως γρήγορα ο Ολυμπιακός έδειξε ένα αγωνιστικό πρόσωπο αλλαγμένο προς το καλύτερο και κατάφερε να συνδυάσει την καλή μπάλα με το επιθυμητό αποτέλεσμα: επιστροφή στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, πρεμιέρα με τέσσερα γκολ κόντρα στην ΑΕΛ και πίστη ότι η προβληματική περσινή σεζόν ανήκε για τα καλά στο παρελθόν.

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ

"Είναι δύσκολο ματς αύριο και υπάρχουν διαφορές στο επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος με αυτά του Champions League.

Δεν θα παίξουμε με 11 παίκτες πίσω από την μπάλα. Πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα, θα είμαστε πιο αμυντικοί σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα. Θα προσαρμόσουμε το δικό μας παιχνίδι στο αυριανό ματς. Αν δεν το κάνουμε αύριο, πότε θα το κάνουμε; Απέναντι στην Μπαρτσελόνα; Δεν γίνεται. Θα είμαστε διαφορετικοί σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα".

Αυτό είναι ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Χάσι πριν το ματς με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, με τον 46χρονο τεχνικό να αναγνωρίζει τις διαφορετικές ανάγκες του Champions League σε σχέση με την Super League, να προαναγγέλλει ένα πιο αμυντικό Ολυμπιακό και προσαρμογή στις ανάγκες του αγώνα. Ένα 24ώρο μετά, ο Χάσι παρέταξε μια ομάδα που ουδεμία διαφορετική προσέγγιση στο παιχνίδι της, ούτε αλλαγές σε πρόσωπα. Τίποτα τέλος πάντων που είχε να κάνει με προσαρμογή πλάνων στις ανάγκες ενός ευρωπαϊκού αγώνα...

Και πάμε στις δηλώσεις του μετά το ματς, στη συνέντευξη Τύπου.

1. "Γνωρίζαμε ότι η Σπόρτινγκ βάζει γκολ από στημένες φάσεις, αλλά της δώσαμε ευκαιρία να παίξει με αντεπιθέσεις. Δεν ήμασταν συμπαγείς στην άμυνα και κάναμε κάποια δώρα στον αντίπαλο". Φυσική κατάληξη όταν δίνεις εντολή στην ομάδα σου να ανέβει ψηλά μόλις έγινε το 0-1.

2 . "Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα ήταν αυτοί οι δύο παίκτες (σ.σ. Φορτούνης, Μάριν) που έπαιξαν σήμερα μαζί, αλλά το πρόβλημα ήταν η κακή αμυντική λειτουργία". Σε κανένα ποδοσφαιρικό σύμπαν δεν μπορεί μια ομάδα να έχει σωστή αμυντική λειτουργία όταν στην ενδεκάδα της δεν είναι μόνο οι Μάριν - Φορτούνης, αλλά την ίδια στιγμή και ο Καρσελά και ο Οτζίτζα Οφόε. Με 2,5 δεκάρια παρατάχθηκε ο Ολυμπιακός κόντρα σε μια ομάδα - θάνατο στην αντεπίθεση.

3. "Μην ξεχνάτε επίσης ότι έχουμε δύο στόπερ έξω, τον Μποτία και τον Βούκοβιτς και αναγκαζόμαστε να παίζουμε με τον Ρομαό. Ο Ταχτσίδης επίσης ήταν εκτός λόγω τραυματισμού. Οπότε, τι μπορούσα να κάνω"; Εύκολη απάντηση: Να παραταχθεί ο Ολυμπιακός με ενισχυμένο άξονα στη μεσαία γραμμή, με δέκα μέτρα πιο πίσω την άμυνα και σίγουρα όχι με παίκτες που δεν τρελαίνονται να μαρκάρουν. Τίποτα από αυτά δεν θα του εξασφάλιζε το θετικό αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα δεν θα επέτρεπαν στην Σπόρτινγκ να φλερτάρει με το γκολ σε κάθε κατεβασιά.

4. "Πρέπει να απολαύσουμε αυτό που συμβαίνει με το Champions League, να το ευχαριστηθούμε και μετά να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας". Για μια ομάδα που παίζει στο Champions League κάθε 4-5 χρόνια, ίσως και να ισχύει. Στον Ολυμπιακό των απαιτήσεων και της διαρκούς πίεσης, πρώτα κάνεις σωστά τη δουλειά σου και μετά απολαμβάνεις... Προφανώς και δεν υπήρχαν απαιτήσεις πρόκρισης σε έναν τέτοιο όμιλο, όμως δεν είναι αποδεκτή η 4η θέση αμαχητί.

Τρεις μέρες μετά ακολούθησε νέα γκέλα, αυτή με τον Αστέρα στο πρωτάθλημα και ενώ είχε προηγηθεί ένα ακόμη 1-1, αυτό με την Ξάνθη εκτός έδρας. Από τη συνολική του διαχείριση στα τρία αυτά παιχνίδια, προκύπτουν κι άλλα... αυτογκόλ.

1. Επιμένει σε συγκεκριμένους παίκτες, τη στιγμή που δείχνουν "σκασμένοι" ή εκτός φόρμας. Οτζίτζα και Ζιλέ έμοιαζαν κατάκοποι κόντρα στον Αστέρα, όπως και ο Φιγκέιρας. Ο Μάριν δεν προσφέρει το παραμικρό στα τελευταία ματς, το ίδιο και ο Καρσελά. Δεν ξέχασαν την μπάλα όλοι αυτοί, αλλά δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Το να μένουν στο γήπεδο σώνει και ντε μάλλον τους φθείρει παρά τους κάνει καλό.

2. Ο Μίλιτς έπαιξε πέρσι μια 20άδα αγώνων με την Φιορεντίνα στην Serie A. Πόσο κακός είναι πια για να μην μπορεί να παίξει σε ένα εντός έδρας ματς με μια υποδεέστερη ποιοτικά ομάδα;

3. Σισέ και Νικολάου έχουν διακοσμητικό ρόλο στο ρόστερ; Αν ναι, γιατί έμειναν και δεν πήγαν κάπου δανεικοί να πάρουν ματς; Υποτίθεται ότι μιλάμε για δύο ταλαντούχους στόπερ. Αν δεν πάρουν χρόνο συμμετοχής σε τέτοια ματς, που θα πάρουν; Στη Βαρκελώνη και το Τορίνο; Φιλότιμος και με ψυχή ο Ρομαό, στην ανάγκη θα μπει στόπερ αλλά αλίμονο αν λογίζεται μόνιμα ως τέτοιος.

4. Αναγκαίο κακό η σχετικά χαλαρή προετοιμασία το καλοκαίρι, για να είναι φρέσκος ο Ολυμπιακός στα προκριματικά. Αν όμως δεν κάνεις ροτέισον, οι λεγόμενοι βασικοί παρουσιάζουν σημάδια... διάλυσης από τον Σεπτέμβρη.

5. Η εμμονή με παίκτες που δεν βγαίνουν από την 11άδα βρέξει - χιονίσει, δημιουργεί άσχημο κλίμα στα αποδυτήρια. Ορθώς ο Φορτούνης έκατσε στον πάγκο, αλλά δεν είναι η πηγή όλων των δεινών του Ολυμπιακού. Αν είχε κάνει αυτός τα δύο λάθη του Οτζίτζα στα δύο πρώτα γκολ της Σπόρτινγκ, θα είχε "κρεμαστεί". Ή κάνει κάτι σούπερ ο Μάριν στο γήπεδο αυτή την εποχή; Μήπως θα πρέπει να περάσουν κι άλλοι μια βόλτα από τον πάγκο; Ο Πάρντο τι άλλο πρέπει να κάνει για να πάρει μια ευκαιρία να ξεκινήσει σε 2-3 ματς βασικός; Ο Σεμπά παίζει εκεί που δεν πρέπει και κάθεται πάγκο εκεί που πρέπει να παίξει.

ΟΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Βάζοντας στη σούμα και τη λάθος ανάγνωση των αγώνων τακτικά, έχουμε τη σημερινή κατάσταση. Όχι, προφανώς και ο Μπέσνικ Χάσι δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος αυτής της εικόνας (ο Καπινό υποστήριξε ότι δεν γυάλιζε το μάτι των παικτών και ο Ανδρούτσος ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη νοοτροπία), έχει όμως ένα σημαντικό -αν όχι το μεγαλύτερο- μερίδιο ευθύνης.

Πολλές ανορθογραφίες είναι αποτέλεσμα των δικών του επιλογών. Μοιάζει σε σύγχυση η σκέψη του και κατόρθωσε να χάσει το αβαντάζ που είχε αποκτήσει μετά την πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του Champions League.

Πλέον το ντέρμπι της Κυριακής (24/9, 20:30) στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ είναι οριακού χαρακτήρα. Τόσο για τους "ερυθρόλευκους", που κινδυνεύουν από νωρίς να έρθουν αντιμέτωποι με ένα σημαντικό βαθμολογικό χάντικαπ από την κορυφή, όσο φυσικά και για τον 46χρονο τεχνικό.

Μια ήττα από τους "κιτρινόμαυρους" ενδεχομένως να τραβήξει το χαλί -που ήδη γλιστράει- κάτω από τα πόδια του Χάσι. Πολύ περισσότερο αν ο Ολυμπιακός παρουσιάσει το ίδιο προβληματικό πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Ο 46χρονος τεχνικός κέρδισε το πρώτο στοίχημα της σεζόν, αυτός απώλεσε τα κέρδη και ο ίδιος είναι ο μοναδικός που μπορεί να αλλάξει ξανά τα δεδομένα υπέρ του.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Αστέρας: Κάντε καμιά σέντρα ακόμα
Και πώς να... Χάσι με το δώρο-Ζιλέ ο Παντελίδης;
Καπίνο: "Δεν γυάλιζε το μάτι μας"
Απογοητευτικός ο Ολυμπιακός, σούπερ ο Αστέρας και 1-1 στο Φάληρο
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ