ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στα ίχνη του Φιγκέιρας

Στα ίχνη του Φιγκέιρας

Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας βρίσκεται στο στόχαστρο του Ολυμπιακού και το Sport24.gr σας μεταφέρει το ρεπορτάζ, αλλά και την άποψη δυο ρεπόρτερ της Σεβίγια για τον Πορτογάλο αμυντικό (pics & videos)

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός των "ερυθρόλευκων" για την καινούργια σεζόν έχει ξεκινήσει και ένας από τους πιθανούς στόχους για το δεξί άκρο της άμυνας είναι ο Ντιόγκο Φιγκέιρας της Σεβίγια. Ο Πορτογάλος μπακ φαίνεται ότι αρέσει στον Μάρκο Σίλβα και η απόκτησή του δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Τα ΜΜΕ της Σεβίλλης μιλάνε για προχωρημένες επαφές ανάμεσα στους δύο συλλόγους, ενώ κύκλοι του παίκτη αναφέρουν ότι η συμφωνία είναι κοντά. Ο Ουνάι Έμερι δεν τον υπολογίζει, έτσι η προοπτική του Ολυμπιακού φαντάζει ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον 25χρονο παίκτη. Το Sport24.gr μίλησε με δυο ρεπόρτερ της Σεβίγια, θέλοντας να μάθει από πρώτο χέρι την άποψή τους για τον Φιγκέιρας και η αλήθεια είναι πως αμφότεροι παρουσιάστηκαν πολύ συγκρατημένοι. Ο Άλβαρο Παλόμο από την Estadio Deportivo και ο Χουάντσο Σολίς από την Diario de Sevilla μίλησαν για έναν γρήγορο παίκτη, τακτικά αρκετά απείθαρχο, δύσκολο χαρακτήρα και με αρκετές ελλείψεις στα αμυντικά του καθήκοντα.

Στα ίχνη του Φιγκέιρας

Ο Φιγκέιρας στην επίσημη παρουσίασή του από την Σεβίγια. Στο κέντρο ο πρόεδρος, Χοσέ Κάστρο Καρμόνα και δεξιά ο Μόντσι (30/7/2013)

Οι δυο Ισπανοί ρεπόρτερ συμφωνούν στο ότι ο Φιγκέιρας είναι γρήγορος και του αρέσει πολύ να προωθείται μέχρι τη θέση του εξτρέμ, ξεχνώντας όμως συχνά να γυρίσει πίσω, κάτι που αφήνει κενά στην άμυνα. Ο Πορτογάλος έφτασε το καλοκαίρι του 2013 στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο με τους "νερβιονένσες". Ο Μόντσι ήταν εκείνος που πήρε τον Ντιόγκο από την Πάσος Φερέιρα και ο Έμερι του έδωσε αμέσως χρόνο και ευκαιρίες. Όταν όμως διαπίστωσε το "κόλλημα" του παίκτη με την επίθεση, ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ο προπονητής της Σεβίγια, λάτρης της πειθαρχίας στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας, δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τις "πρωτοβουλίες" του Φιγκέιρας και σιγά-σιγά οι αρχικές ευκαιρίες έγιναν πάγκος και σποραδικές αλλαγές. Ο Βάσκος τεχνικός προσπάθησε να μάθει στον Πορτογάλο την σημασία της τακτικής μέσα στο γήπεδο, αλλά εκείνος - σύμφωνα πάντοτε με τους Ισπανούς - δεν ανταποκρίθηκε.

Στα ίχνη του Φιγκέιρας

Με αντίπαλο τον Χεσέ, σε αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Σεβίγια στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (4/2/2015)

Κάτι που επίσης στάθηκε εμπόδιο στην συνεργασία Έμερι και Ντιόγκο, ήταν ο δύσκολος χαρακτήρας του δεύτερου. "Είναι γκρινιάρης, όχι μόνο με τους διαιτητές, αλλά και με τον ίδιο τον προπονητή. Πολλές φορές έκανε κριτική για τις επιλογές του Έμερι, ενώ δεν έλειψαν και οι καυγάδες μεταξύ τους. Τα πάει καλά με τους Πορτογάλους της ομάδας, αλλά δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Είναι αρκετά για πάρτη του", λέει ο Άλβαρο Παλόμο και ο Χουάντσο Σολίς συμπληρώνει: "Είναι ξεροκέφαλος και συχνά απρόσεκτος στις αντιδράσεις του μέσα στο γήπεδο. Έχει αποβληθεί αποκαλώντας τον διαιτητή hijo de puta! Κάνει αχρείαστα φάουλ και δυνατά μαρκαρίσματα όταν δεν υπάρχει λόγος. Μπορεί η ομάδα του να νικάει 2-0 ή 3-0, το ματς να είναι στις καθυστερήσεις και να κάνει πέναλτι! Όλα αυτά τον έθεσαν στο περιθώριο. Ζήτησε πέρυσι το καλοκαίρι να φύγει ή να πάει κάπου δανεικός. Αλλά ούτε στην Τζένοα τα κατάφερε καλύτερα".

Στα ίχνη του Φιγκέιρας

Έξω από το "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν" (27/5/2015)

Στην Ιταλία έπαιξε ελάχιστα και μετά από λίγους μήνες, τον Γενάρη του 2016, επέστρεψε στην Ανδαλουσία. Οι "ροσομπλού" δεν έμειναν ικανοποιημένοι και για να τον ξεφορτωθούν, άρχισαν να καθυστερούν τις δόσεις των πληρωμών στη Σεβίγια, με αποτέλεσμα ο Πορτογάλος να βρεθεί και πάλι στο Νερβιόν. Ο Έμερι τον χρησιμοποίησε ελάχιστες φορές, κυρίως σε ματς στα οποία ήθελε να κάνει rotation έχοντας στραμμένη την προσοχή του στο Europa League. Σε αυτά τα παιχνίδια, ο Ντιόγκο χρησιμοποιήθηκε στη θέση του εξτρέμ, αλλά ούτε και εκεί απέδωσε, οπότε επέστρεψε και πάλι στον πάγκο. Τα χρήματα που παίρνει στη Σεβίγια είναι αρκετά, περίπου 800.000 ευρώ τον χρόνο. Ο Έμερι εδώ και λίγους μήνες δεν τον υπολογίζει πλέον και έχει διαμηνύσει στην διοίκηση να τον πουλήσει. Ο Μόντσι τον είχε αγοράσει κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια και κάπου εκεί υπολογίζεται ότι θα φτάσει το ποσό που θα ζητήσει η Σεβίγια, αν και δεν είναι καθόλου απίθανο η συμφωνία να κλείσει γύρω στο ενάμισι, αν τελικά ο Ολυμπιακός τον αποκτήσει, αφού όπως είπαμε, οι Σεβιγίστας θέλουν να ελευθερώσουν κυρίως τα χρήματα του συμβολαίου του.

Στα ίχνη του Φιγκέιρας

Με τη φανέλα της Τζένοα στο "Λουίτζι Φεράρις" (29/11/2015)

Οι δυο Ισπανοί ρεπόρτερ μας είπαν τα αρνητικά, αλλά φυσικά υπάρχουν και τα θετικά: "Είναι πολύ γρήγορος, έχει έκρηξη, άρα μπορεί να ξεκινήσει την αντεπίθεση της ομάδας. Παίζει πάνω στη γραμμή, δεν συγκλίνει ιδιαίτερα, κάνει καλές πάσες, έχει ντρίμπλα, όχι κάτι το φοβερό, αλλά την στεγνή, χωρίς κορδελάκια ντρίμπλα την έχει. Δεν ασχολείται με στημένα και στο ψηλό παιχνίδι δεν παίρνει μέρος γιατί είναι κοντός (σ.σ. 1.70). Δεν δημιουργεί ιδιαίτερα, αλλά όταν το κάνει, το κάνει σωστά. Έχει καλή φυσική κατάσταση, όταν ήρθε στη Σεβίγια ήταν φύλλο και φτερό, αλλά την τελευταία τριετία έχει βελτιωθεί πολύ και έχει αποκτήσει πλέον και αντοχή. Ένα από τα θετικότερα στοιχεία του, είναι ότι δεν τραυματίζεται. Από τότε που ήρθε στην Ισπανία, δεν είχε ούτε μεγάλο, ούτε καν μικρό τραυματισμό. Ο προπονητής που θα δουλέψει μαζί του, θα πρέπει να αποφασίσει τί ακριβώς προφίλ παίκτη θέλει. Αν ψάχνει για ένα κλασικό δεξί μπακ, προσηλωμένο στην άμυνα, τότε ο Ντιόγκο δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Αν θέλει ένα μπακ που να προωθείται και μπορέσει να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην επίθεση και τα αμυντικά καθήκοντα, τότε ο Ντιόγκο, αν δουλευτεί σωστά, μπορεί να προσφέρει πράγματα".

Στα ίχνη του Φιγκέιρας

Με τον Ουνάι Έμερι στην προπόνηση (6/8/2014)

Στα 25 του χρόνια, ο Ντιόγκο Φιγκέιρας είναι σίγουρο ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας του. Δεν κατάφερε να "πιάσει" στην τρις πρωταθλήτρια του Europa League, αν και κατέκτησε και τις τρεις κούπες και πλέον είναι υποχρεωμένος να μειώσει τις οικονομικές του απαιτήσεις και να συνεχίσει σε ένα χαμηλότερης δυναμικότητας πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός πάντως, μοιάζει ως "μάννα εξ ουρανού" για τον Πορτογάλο. Αν ο Σίλβα - που σίγουρα γνωρίζει και τα υπέρ αλλά πολύ περισσότερο και τα κατά του παίκτη - θεωρεί ότι ο Ντιόγκο μπορεί να ταιριάξει με την υπόλοιπη ομάδα και να προσφέρει λύσεις στη δεξιά πλευρά, τότε όλοι οι άλλοι περισσεύουν. Στις επόμενες μέρες, ίσως και ώρες, θα γνωρίζουμε αν το ενδιαφέρον θα γίνει συμφωνία και αν ο Φιγκέιρας, μετά τα ερυθρόλευκα της Σεβίγια, θα φορέσει και τα ερυθρόλευκα του Πειραιά. Από εκεί και μετά, θα είναι θέμα των δυο Πορτογάλων, κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η συνεργασία. Μέχρι τότε, σας αφήνουμε με μερικές ατάκες του ίδιου του Ντιόγκο, σε μια προ τριετίας συνέντευξή του στην Estadio Deportivo, όταν είχε συμπληρώσει ένα τρίμηνο στη Σεβίλλη:

Στα ίχνη του Φιγκέιρας

Στο ντέρμπι της Σεβίλλης, με αντίπαλο την Μπέτις (13/4/2014)

- Τα αμυντικά μου καθήκοντα είναι αυτά που πρέπει να βελτιώσω περισσότερο. Και πάνω σ' αυτό δουλεύω.

- Είμαι επιθετικό μπακ, μου αρέσει να φεύγω στην επίθεση, αλλά γνωρίζω ότι το βασικότερο είναι η άμυνα. Το ξέρω και δεν μου αρέσει να μου το θυμίζουν κάθε τρεις και λίγο.

- Για μένα ο Κριστιάνο είναι ο κορυφαίος. Νομίζω ότι είναι πιο ολοκληρωμένος από τον Μέσι, διαθέτει περισσότερες αρετές.

- Ξεκίνησα από τη θέση του εξτρέμ. Στη θέση του δεξιού μπακ παίζω τα τελευταία χρόνια. Μου αρέσουν και οι δυο θέσεις, αλλά όταν παίζω ως εξτρέμ, προτιμώ να το κάνω από την αριστερή πλευρά.

- Εκτός από την Σεβίγια, με είχαν ζητήσει η Μπράγκα και η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Τελικά όμως παίχτηκε μεταξύ της Σεβίγια και της Πόρτο.

- Μου αρέσει ο Έμερι, ο τρόπος της δουλειάς του. Οι προπονήσεις έχουν ένταση, μας ζητάει συνέχεια το μάξιμουμ. Μου αρέσει η μέθοδος αυτή, γιατί θα βελτιωθώ ακόμα περισσότερο...

Πηγές: Estadio Deportivo, Marca, Diario de Sevilla

Βίντεο: Ντιόγκο Φιγκέιρας, highlights

Βίντεο: Εκπληκτικό γκολ του Φιγκέιρας εναντίον της Εσπανιόλ (1/2/2015)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ