ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ρυθμός και "κουλούρα"

Ρυθμός και "κουλούρα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η επιβολή του ρυθμού και το θεωρητικό πλεονέκτημα που έχει ο Ολυμπιακός στον άξονα της μεσαίας γραμμής, είναι δύο σημεία που μπορούν να ωθήσουν τους "ερυθρόλευκους" στη νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ, ενώ εξίσου σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η εύρυθμη λειτουργία των στόπερ του.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (7/2, 19:30) στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής. Το ματς χαρακτηρίζεται έτσι όχι με βάση τον βαθμολογικό πίνακα, άλλωστε 24 βαθμοί (58-34) χωρίζουν τις δύο ομάδες, αλλά κυρίως για λόγους πρεστίζ και επικοινωνιακούς.

Οι "ερυθρόλευκοι" μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως ανάγκη για τους τρεις βαθμούς, όμως θέλουν τη νίκη με την ίδια επιθυμία σα να κρινόταν ένας τίτλος. Για τον κόσμο τους, για τον εγωισμό τους, για την αμφισβήτηση που δέχονται σχετικά με την ανωτερότητα τους, για την ψυχολογία τους ενόψει της συνέχειας, που τους φέρνει αντιμέτωπους με την ΑΕΚ (ΟΑΚΑ) και την Άντερλεχτ (Constant Vanden Stock, πρώτη αναμέτρηση για τους "32" του Europa League).

Θέλει υψηλό τέμπο ο Ολυμπιακός

Μπαίνοντας στην μάχη του Φαλήρου, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ επιθυμούν διαφορετικό ρυθμό στο παιχνίδι. Άλλο στυλ βολεύει τους Πειραιώτες στην παρούσα φάση και άλλο τους Θεσσαλονικείς. Οι γηπεδούχοι θα θελήσουν να επιβάλλουν ένα υψηλό τέμπο, με γρήγορο passing game και διαρκή κίνηση χωρίς την μπάλα, γεγονός που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν κενούς χώρους προς εκμετάλλευση.

Οι φιλοξενούμενοι δεδομένα θα επιδιώξουν ένα παιχνίδι σε χαμηλό τέμπο, με πολλές πάσες σε μικρές αποστάσεις στην μεσαία γραμμή, με σκοπό να μην επιτρέψουν στους "ερυθρόλευκους" να βρουν ρυθμό και ενδεχομένως να τους παρασύρουν σε παιχνίδι με περισσότερα -αχρείαστα- ρίσκα. Προφανώς και η ομάδα που θα καταφέρει να περάσει το δικό της στυλ, θα έχει κάνει ένα πρώτο βήμα για να πάρει αποτέλεσμα. Αυτά τα δεδομένα σίγουρα αφορούν το γενικό πλάνο, γιατί υπάρχουν και επιμέρους στοιχεία που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Η μάχη της "κουλούρας"

Ένα από αυτά είναι και η επικράτηση στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Με τους Μιλιβόγεβιτς και Ζντιέλαρ (επικρατέστεροι για να αποτελέσουν το δίδυμο των κεντρικών μέσων) ο Ολυμπιακός θεωρητικά έχει περισσότερη ταχύτητα σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, που θα έχει στον ίδιο χώρο τον έμπειρο αλλά αργό Τζιόλη και τον σκληροτράχηλο Τσίμιροτ.

Τόσο οι προσωπικές μονομαχίες, όσο και η σπιρτάδα στην κάλυψη χώρων και λαθών, αλλά και η ανάκτηση της μπάλας, δίνουν έξτρα κατοχές και μπορούν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση του ρυθμού που λέγαμε πιο πάνω. Παράλληλα η ικανότητα των παικτών στον άξονα της μεσαίας γραμμής να βγαίνουν πρώτοι στην μπάλα, βοηθάει την εκάστοτε ομάδα να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο. Συγκριτικά, ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει ένα πλεονέκτημα στον συγκεκριμένο τομέα με βάση τα πρόσωπα.

Επιπροσθέτως, Μιλιβόγεβιτς και Τζιόλης είναι οι παίκτες που κατά κανόνα υποδέχονται την πρώτη πάσα για να ξεκινήσει η ανάπτυξη από χαμηλά. Και η πίεση στην πρώτη πάσα θα παίξει τον δικό της ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Ξανά στην θεωρία, ο Ολυμπιακός έχει ένα πλεονέκτημα. Γιατί ο Φορτούνης που θα συμπληρώνει την τριάδα της μεσαίας γραμμής (σε επιτελικό ρόλο) έχει μεγαλύτερη φρεσκάδα και φυσικές αντοχές σε σχέση με τον Μπερμπάτοφ, που αναμένεται να έχει τον ίδιο ρόλο στον ΠΑΟΚ.

Μοιάζει πιο εύκολο για τον Φορτούνη να πιέσει τον Τζιόλη στην πρώτη πάσα, παρά για τον Βούλγαρο διεθνή να προβληματίσει το ίδιο τον Μιλιβόγεβιτς. Χωρίς να αποκλείουμε ότι σε φάση άμυνας, ο Τούντορ μπορεί χρησιμοποιήσει ένα τρικ, δίνοντας την συγκεκριμένη εντολή στον Αθανασιάδη.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο Ολυμπιακός κερδίσει την μάχη στον άξονα, θα εξασφαλίσει τα εφόδια για να επιβάλλει πιο εύκολα τον ρυθμό του. Να έχει μεγάλη κατοχή της μπάλας, ενδεχομένως διαρκή πίεση προς την περιοχή του ΠΑΟΚ αλλά και μεγαλύτερη ηρεμία στα μετόπισθεν, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα δύσκολη την ζωή των Μακ (4 γκολ σε 39 προσπάθειες, 1 γκολ/9.8 τελικές, 32 εντός εστίας, 23 κλεψίματα, 22 κερδισμένα φάουλ, 1 ασίστ), Αθανασιάδη (8 γκολ σε 19 προσπάθειες, 1 γκολ/2.4 τελικές, 15 εντός εστίας), Πέλκα (2 γκολ σε 33 προσπάθειες, 1 γκολ/16.5 τελικές, 14 εντός εστίας, 30 κλεψίματα) και Μπερμπάτοφ (4 γκολ σε 14 προσπάθειες, 1 γκολ/3.5 τελικές, 11 εντός εστίας), που είναι πιθανό να αποτελέσουν την μεσοεπιθετική τετράδα του ΠΑΟΚ.

Ο ρόλος των στόπερ

Μποτία και Σιόβας αναμένεται να συνθέσουν το κεντρικό δίδυμο στην άμυνα των Πειραιωτών και ο δικός τους ρόλος αναμένεται εξίσου σημαντικός. Ο Ολυμπιακός εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αγωνιστικό χώρο και η μπάλα θα βρίσκεται περισσότερη ώρα στο μισό γήπεδο του ΠΑΟΚ. Επομένως δεν είναι θέμα η αντίδραση τους σε καταστάσεις πίεσης, γιατί πολύ δύσκολα θα στηθεί ένα τέτοιο σκηνικό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Το μείζον ζήτημα για τους Μποτία και Σιόβα έγκειται σε δύο σημεία: 1ον) στην αποτελεσματικότητα που θα δείξουν σε περιπτώσεις κόντρα επίθεσης των φιλοξενούμενων και 2ον) στην αποφυγή των λεγόμενων "φτηνών" λαθών. Εφόσον οι δύο στόπερ του Ολυμπιακού ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτό το κομμάτι, τότε δύσκολα θα έχει ο ΠΑΟΚ το δικαίωμα να απειλήσει. Και με την εστία του απαραβίαστη, ο Ολυμπιακός λογικά θα πάρει το παιχνίδι, αφού εύκολα ή δύσκολα θα βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα των αντιπάλων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα πλάνα του Σίλβα για τον ΠΑΟΚ

Ιντέγε: "Να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του Ολυμπιακού"

Χωρίς Ντομίνγκες και Σαλίνο με ΠΑΟΚ

Μιλιβόγεβιτς: "Έχουμε επιπλέον κίνητρο για τα θύματα της Θύρας 7"

Με Χατζηισαΐα στο Φάληρο ο ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ ή του ύψους ή του βάθους

Τούντορ: "Ολυμπιακός, όχι Μπαρτσελόνα"

​​ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ SUPER LEAGUE ΣΤΟΝ SPORT24 RADIO 103,3
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ