ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: ο άρχοντας των τίτλων

Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ
Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια χρόνια ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του και το Sport24.gr σας παρουσιάζει 11 μαγικές στιγμές που έχουν σημαδέψει την καριέρα του εμβληματικού αρχηγού του Ολυμπιακού (videos).

Αν θελήσει κάποιος να περιγράψει με μία μόνο λέξη τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς για να περιγράψει όσο το δυνατόν πιο πιστά και ανάγλυφα τα 13 χρόνια παραμονής του στο μεγάλο λιμάνι, τότε αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη παρά "Αρχηγός".

Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ
Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σέρβος αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός έβγαλε τα κόκκινα του Πανηλειακού μετά από τρία εντυπωσιακά χρόνια του στον Πύργο και πήρε την απόφαση το 1996 (μαζί με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο) να φορέσει τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού, με την επιλογή αυτή να αποδεικνύεται σοφή τόσο για τον ίδιο όσο και για τους Πειραιώτες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μαζί πανηγύρισαν αμέτρητες νίκες και σάρωσαν τους τίτλους στην Ελλάδα, με τον "Πέτρο" να μετατρέπεται σε άρχοντα των τίτλων, κατακτώντας 12 πρωταθλήματα σε 13 χρόνια, και να λατρεύεται από τους οπαδούς των "ερυθρολεύκων" για το ταλέντο, τη στόφα αλλά και την ηγετική του προσωπικότητα που ξεδίπλωνε πάνω στο χορτάρι.

Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ
Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Επτά χρόνια ακριβώς από την ημέρα που ανακοίνωσε την απόφασή του να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στο φινάλε της εκείνης της σεζόν, το Sport24.gr ξεχώρισε 11 (όπως και το νούμερο στη φανέλα του με το οποίο έγινε διάσημος στο ελληνικό κοινό) ξεχωριστές στιγμές στην ερυθρόλευκη καριέρα του:

✔ Καστοριά - Ολυμπιακός (0-5, 1996-97): Το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος του Τζόρτζεβιτς με τη φανέλα του Ολυμπιακού είναι απέναντι στην Καστοριά (νεοφώτιστη εκείνη τη σεζόν), με τον Σέρβο να δείχνει με το... καλημέρα το τεράστιο ταλέντο του. Πετυχαίνει πανέμορφο γκολ με σκαφτό πλασέ και "οργώνει" όλη την αριστερή πλευρά αποτελώντας διαρκή απειλή για την αντίπαλη εστία.

✔ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (2-4, 2000-01): Το ντέρμπι αυτής της σεζόν στην Τούμπα σημαδεύεται από την πολύ μικρή προσέλευση των οπαδών του ΠΑΟΚ λόγω των εξαιρετικά άσχημων καιρικών συνθηκών, από το γκολ απο το... σπίτι του που βάζει ο Γεωργάτος απέναντι στον Τοχούρογλου (ψηλοκρεμαστό φάουλ από τα αριστερά) αλλά και από το κρεσέντο του Τζόρτζεβιτς. Ο "Τζόλε" πετυχαίνει δύο γκολ για την ομάδα του, με το πρώτο να είναι χάρμα-ειδέσθαι καθώς έχει "αδειάσει" αρχικά όλη την άμυνα του ΠΑΟΚ με σούπερ επιτόπια ντρίμπλα πριν εκτελέσει τον Τοχούρογλου.

✔ Ακράτητος - Ολυμπιακός (2-3, 2001-02): Ο Ακράτητος του Στάθη Σταθόπουλου έχει στριμώξει στα σχοινιά τον Ολυμπιακό και απειλεί να του κόψει βαθμούς, με τις δύο ομάδες να μπαίνουν στο τελευταιο δεκάλεπτο ισόπαλες στο σκορ 2-2, όμως κάπου εκεί ο Τζορτζεβιτς παίρνει το... όπλο του. Ξεκινάει κούρσα από τα αριστερά, συγκλίνει προς τη μεγάλη περιοχή και με ένα ασύλληπτο φαλτσαριστό δεξί (!) πλασέ υπογράφει την απόδραση του Ολυμπιακού από την έδρα των "πρασίνων".

✔ ΑΕΚ - Ολυμπιακός (2-3, 2001-02): Σε ένα εκπληκτικό ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια με πέντε γκολ, πολλές ευκαιρίες και απίστευτο σασπένς, ο Ολυμπιακός νικάει την ΑΕΚ στην προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου με γκολ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους "ερυθρόλευκους" ο αρχηγός τους, με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς να οργιάζει σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ταλαιπωρόντας τον Νίκο Γεωργέα από τα αριστερά και να προσθέτει το κερασάκι στην τούρτα με το νικητήριο γκολ στο φινάλε με απευθείας εκτέλεση φάουλ (η μπάλα βρήκε στην πλάτη του Πέτκοφ και ξεγέλασε τον Ατματζίδη).

✔ Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (1-1, 2001-02): Σε ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού (ολοκληρώνεται μάλιστα με τον ξυλοδαρμο του διαιτητή Ευθυμιάδη) ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είναι εκείνος που χαρίζει την ισοπαλία στην ομάδα του, η οποία είναι κάτι σαν νίκη για τους Πειραιώτες. Οι "πράσινοι" παίρνουν κεφάλι στο σκορ με τον Ολισαντέμπε και είναι αγκαλιά με το τρίποντο ωστόσο στις καθυστερήσεις ο Κωνσταντίνου ανατρέπει τον Βενετίδη μέσα στην περιοχή και ο Τζόρτζεβιτς νικάει από τα 11 βήματα τον Νικοπολίδη για να πάρει τη μπουκιά μέσα από το στόμα των αντιπάλων του.

✔ Ολυμπιακός - ΑΕΚ (4-3, 2001-02): Στο ντέρμπι τίτλου μεταξύ των δύο ομαδων μία αγωνιστική πριν το φινάλε, η ΑΕΚ ανοίγει πρώτη το σκορ όμως ο Ολυμπιακός κάνει την ανατροπή (όπως και στον πρώτο γύρο) και με το εντυπωσιακό 4-3 σφραγίζει ουσιαστικά τον έκτο συνεχόμενο τίτλο του εκείνη την περίοδο. Ο Αλέξης Αλεξανδρής έμεινε στην ιστορία για το εκπληκτικό γκολ της ισοφάρισης με βολ πλανέ, με τον Τζορτζεβιτς από την πλευρά του να βγάζει την ασίστ στο 2-1 (σκόρερ ο Πατσατζόγλου με κεφαλιά) και να πετυχαίνει το τέταρτο γκολ των Πειραιωτών στις καθυστερήσεις με υπέροχο δεξί πλασέ.

✔ Ολυμπιακός - Μπάγερ Λεβερκούζεν (6-2, 2002-03): Η Λεβερκούζεν κάνει το... λάθος να προηγηθεί (με αυτογκόλ) στο ματς της πρεμιέρας των δύο ομαδων στους ομίλους του Champions League και ο Ολυμπιακός τιμωρεί την φιναλίστ της περασμένης σεζόν πετυχαίνοντας σούπερ ανατροπή αλλά και την μεγαλύτερη νίκη του στη διοργάνωση. Οι Πειραιώτες θριαμβεύουν με 6-2 και ο Τζορτζεβιτς γίνεται ο πρώτος παίκτης του Ολυμπιακού που σημειώνει χατ-τρικ στο Champions League.

✔ Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (2-2, 2003-04): Το πρωτάθλημα της σεζόν 2003-04 είναι το μοναδικό που δεν κατακτάει ο Ολυμπιακός στα 13 χρόνια παρουσίας του Τζόρτζεβιτς στο "μεγάλο λιμάνι", καθώς καταληγει στα χέρια του "αιωνίου αντιπάλου", Παναθηναϊκού, με τον Σέρβο να έχει πάντως να επιδείξει ένα πανέμορφο γκολ κοντρα στο "τριφύλλι". Λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε οι δύο ομάδες συγκρούονται στη Λεωφόρο και ο Ολυμπιακός πετυχαίνει την ανατροπή (από 1-0 σε 1-2), με ένα τρομερό "γλυκό" πλασέ του αρχηγού του μετά από ασίστ του Γεωργάτου σε "κομπίνα" των δύο σε εκτέλεση φάουλ. Αν δεν ισοφάριζε ο Γκούμας λίγο πριν το τέλος ίσως ο Τζόρτζεβιτς να έκανε το "13 στα 13" στον Ολυμπιακό και εκείνο το γκολ του να είχε συνδεθεί με έναν ακόμα τίτλο για τους Πειραιώτες.

✔ Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (0-2, 2005-06): Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τίθενται αντιμέτωποι στην πρεμιέρα της σεζόν 2005-06 σε ένα κατάμεστο από οπαδούς των "πρασίνων" ΟΑΚΑ και ο Τζόρτζεβιτς γίνεται σε ένα ακομα "ντέρμπι αιωνίων" πρωταγωνιστής. Οι "ερυθρόλευκοι" του Τροντ Σόλιντ ανοίγουν το σκορ με καρφωτή κεφαλιά του Στολτίδη από το ύψος του πέναλτι μετά από καλοζυγισμένη σέντρα του Τζόρτζεβιτς και στις καθυστερήσεις "κλειδώνουν" το τρίποντο, με τον Σέρβο άσο να κεραυνοβολεί τον Γκαλίνοβιτς μέσα από την περιοχή. Μάλιστα αμέσως μετα την επίτευξη του γκολ δεν προλαβαίνει να πανηγυρίσει καθώς ο Μορίς τον κλωτσάει εν ψυχρώ και βλέπει την απευθείας κόκκινη κάρτα του διαιτητή.

✔ Ηρακλής - Ολυμπιακός (0-3, 2008-09): Ο Ολυμπιακός αρχίζει να ρολάρει λίγους μήνες μετά την έλευση του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Ελλάδα (στην πρώτη θητεία του στου Ρέντη) και μία από τις ομάδες που πέφτουν "θύματα" σε ένα δίμηνο εκπληκτικής φόρμας των Πειραιωτών είναι και ο Ηρακλής. Οι "ερυθρόλευκοι" κάνουν επιβλητικό πέρασμα από το "Καυτανζόγλειο" επικρατώντας με 3-0, με το πρώτο γκολ να προέρχεται από ωραία συνεργασία και μονοκόμματο αριστερό βολέ του Τζόρτζεβιτς μετά από σέντρα του Πατσατζόγλου.

✔ ΑΕΚ - Ολυμπιακός (4-4, 14-15 στα πέναλτι, 2008-09): "Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο" λέει ένα παλιό λαϊκό τραγούδι όμως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του εμβληματικού αρχηγού του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τρόπο για να αποχαιρετήσει τους οπαδούς των Πειραιωτών που τόσο τον λάτρεψαν. Το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του έμελε να είναι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ στις 26 Απριλίου του 2009, ο οποίος είναι μακράν ο κορυφαίος στην ιστορία του θεσμού. Μετά από το 3-3 στο 90λεπτο και το 4-4 στην παράταση, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι, εκεί που ο Ολυμπιακός νίκησε με... 15-14 (ο Νικοπολίδης απέκρουσε το χτύπημα του Πελετιέρι και ευστόχησε στο δικό του χτύπημα) και ο "Τζόλε" έκλεισε μία ονειρεμένη καριέρα με παραμυθένιο τρόπο.

Τα ατομικά ρεκόρ του "Τζόλε":

● Πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα (344 συμμετοχές)

● Τρίτος ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές πρωταθλήματος στην ιστορία του Ολυμπιακού (344 συμμετοχές, πρώτος ο Κυριάκος Καραταΐδης με 363, δεύτερος ο Γιάννης Γκαϊτατζής με 346)

● Πρώτος ξένος σκόρερ του Ολυμπιακού (156 γκολ)

● Τέταρτος σκόρερ του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα (126 γκολ, πρώτος ο Γιώργος Σιδέρης με 224)

● Πρώτος σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων στην Ελλάδα (12 τίτλοι, ακολουθούν με 10 κατακτήσεις οι Δομάζος, Αλεξανδρής, Ανατολάκης και Νικοπολίδης)

● Πρώτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στην Ευρώπη (76 συμμετοχές)

● Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (15 γκολ, όσα έχει και ο Κώστας Μήτρογλου)

● Πρώτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στο Champions League

● Πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε χρονική διάρκεια παραμονής (13 χρόνια)

● Πρώτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού με χατ-τρικ στο Champions League (στο 6-2 με Μπάγερ Λεβερκούζεν τον Σεπτέμβριο του 2002)

● 3 φορές καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος (2001, 2002, 2003)

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς εν δράσει:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ