ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ποιος (André Martins); Αυτός!

Ποιος (André Martins); Αυτός!
MELANIE MAP'S

Ο André Martins βρισκόταν στη Sporting για περισσότερα χρόνια, από όσα πέρασε στο πατρικό του. Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα που θα αγωνιστεί, μακριά από την πατρίδα του. Και -αν μη τι άλλο- έχει να αποδείξει πολλά.

Τον ξέρεις. Μπορεί να μη το θυμάσαι, αλλά πριν λίγους μήνες πάλι για εκείνον διάβαζες. Τότε τον ήθελε ο Marco Silva, προπονητής που τον είχε στην Sporting, τη σεζόν 2014-15 που θα μπορούσες να πεις ότι ήταν εκ των πιο παραγωγικών της καριέρας του (27 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 17 ως βασικός, με 18 εμφανίσεις στην πορτογαλική λίγκα και το 66.6% ως μέλος της βασικής ενδεκάδας).

Η συμφωνία δεν αποτέλεσε τότε γεγονός, μετά έγινε ό,τι έγινε (αλλαγή στον πάγκο, αποτυχία στα προκριματικά του Champions League, γενικότερη αναμπουμπούλα) και ξαφνικά διάβασες το βράδυ της Δευτέρας 8/8 πως " ο Αντρέ Μάρτινς είναι παίκτης του Ολυμπιακού ". Δεν αποκλείεται να είπες "ποιος Martins;". Αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Πριν ασχοληθούμε με τη ζωή του Πορτογάλου μέσου, θα σου πω από πού τον ξέρει ο Paulo Bento, ήτοι ο νέος προπονητής των "ερυθρόλευκων": τον είχε στην προετοιμασία της Πορτογαλίας για το Euro 2012. Έκανε ντεμπούτο στις 10/6, με την Κροατία, αλλά δεν επελέγη για να ταξιδέψει στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Πάμε να το πάρουμε τώρα, το θέμα με τη σειρά.

Related content

Ο André Renato Soares Martins έχει γενέθλια στις 21/1. Γεννήθηκε το 1990 στη Santa Maria da Feira -των 140.000 κατοίκων-, κοινότητα που ανήκει στο Aveiro -όπως κοιτάς στο χάρτη, κεντρικά προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, εκεί που τελειώνει το Porto. Έχει κάστρα και έντονες αναφορές στο Μεσαίωνα. Μια άλλη πόλη της περιφέρειας είναι η Argoncilhe. Πληροφορία που δεν θα σου έδινα αν δεν ξεκινούσε εκεί το ποδόσφαιρο ο Martins, στα 8 του χρόνια (στην Associação Desportiva de Argoncilhe). Έμεινε εκεί -που ήταν και κοντά- για τρεις σεζόν, πριν εμφανιστεί η πιο γνωστή ομάδα της κοινότητας να τον ζητήσει. Αυτή ήταν η Feirense. Έμεινε άλλα δυο χρόνια εκεί και προφανώς κάτι έκανε καλά σε αυτό το διάστημα, για να τον καλέσουν το 2003 στην ακαδημία της Sporting.

Ήταν ο παίκτης που πήρε το #28 του Cristiano Ronaldo, ο οποίος κίνησε εκείνο το καλοκαίρι για αλλού.

Από την ημέρα που μετακόμισε στη Λισαβόνα μέχρι πριν λίγους μήνες, άνηκε στον ίδιο σύλλογο. Τον Ιούλιο του 2004 πήγε στην U15, ένα χρόνο μετά στην U17 και τον Ιούλιο του 2007 στην U19, όπου επίσης έμεινε μια διετία. Βέβαια, αφότου του έδωσαν συμβόλαιο τα "λιοντάρια" -ως αποφοίτου της ακαδημίας το 2009, που ενδιαφέρονταν να κρατήσουν- τον έστειλαν μαζί με άλλα έξι παιδιά στη Real Sport Clube της τρίτης κατηγορίας, να πάρουν τα αγόρια εμπειρίες και εικόνες. Διαδικασία που στην Ελλάδα περιγράφεται ως εξής: να "ψηθούν". Στο γκρουπ ήταν και οι Diogo Salomão και Nani.

Στις 30/6 του 2010 και ενώ είχε περάσει 150' στο γήπεδο, στην Taça de Portugal Placard επέστρεψε στη βάση του... για να δοθεί δανεικός στην Belenenses έως το τέλος του χρόνου. Έπαιξε σε τρία ματς στη λίγκα Ledman Liga Pro (για 102 λεπτά). Σε οκτώ παιχνίδια δεν ήταν καν στην αποστολή, ενώ σε τρία έμεινε στον πάγκο. Για αυτό και την 1η Ιανουαρίου του 2011 βρήκε νέο προορισμό, μήπως και πάρει λεπτά συμμετοχής: την Pinhalnovense, όπου έζησε την εμπειρία 10 αγώνων και σκόραρε και ένα γκολ.

Ποιος (André Martins); Αυτός!

Τον Ιούνιο του 2011 τελείωσε και αυτός ο δανεισμός, επέστρεψε στη Sporting και αυτή τη φορά έμεινε εκεί, γιατί τον ήθελε ο Doningos Paciência. Yπό τις οδηγίες του έκανε την πρώτη του εμφάνιση και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση: το Europa League. Ήταν εκτός στους προκριματικούς με τη δανέζικη Nordsjaelland, στην αποστολή με τη FC Zürich και τη Lazio και πάτησε στο χορτάρι στις 20/10 του 2011, με τη FC Vaslui, για 12'. Η ομάδα του νίκησε 2-0.

Για κάποιους η εμφάνιση του ήταν έκπληξη. "Για εμένα όχι" είχε πει ο προπονητής της εθνικής U16 και της Real Massamá την περίοδο 2009-10, Filipe Ramos " έχει έλθει η ώρα του André. Είμαι βέβαιος πως θα πάρει και άλλες ευκαιρίες. Έχει ομαδικό πνεύμα, ποιοτική πάσα και βλέπει γήπεδο καλύτερο από το μέσο όρο των ποδοσφαιριστών. Σκέφτεται γρήγορα και δρα ανάλογα. Έχει ικανότητες να φτάσει στην κορυφή. Την ίδια ώρα είναι ταπεινός και ακούει ό,τι έχει να του πεις, γιατί θέλει να μάθει. Έχει δυνατή πάσα, καλή τακτική και αίσθηση του χώρου". Ο ίδιος ομολόγησε ότι " ο εκπρόσωπος μου, μου είπε πως έχω προτάσεις από την Αργεντινή και την Ευρώπη, οπότε δεν ξέρω τι θα συμβεί τον Γενάρη. Προς το παρόν, θέλω να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα. Δουλεύω πολύ σκληρά, ατελείωτες ώρες, σε όλους τους τομείς".

Στο επόμενο ματς -το εκτός με τους Ρουμάνους δεν σηκώθηκε από τον πάγκο, αλλά στο εντός έδρας με της FC Zürich (1/12) δεν βγήκε από τον αγώνα δευτερόλεπτο. Έζησε το πρώτο του 90λεπτο. Ο σύλλογος άλλαξε μεν, προπονητή στις 13 Φεβρουαρίου του 2012 (τη θέση του Paciência πήρε ο Ricardo Sá Pinto), αλλά ο Martins συνέχισε να παίρνει ευκαιρίες. Πίσω από τον επιθετικό, αλλά και στο κέντρο. Στο τέλος της περιόδου είχε 21 συμμετοχές (11 για το πρωτάθλημα, 6 στο Europa League, 3 Taça de Portugal Placard, 1 TRaca CTT) και 2 ασίστ.

Η ανάσταση με τον Jardim

Τα "λιοντάρια" εξακολουθούσαν να 'χουν θεματάκια με τον προπονητή. Τον Οκτώβριο του 2012 απολύθηκε ο Sá Pinto και ανέλαβε ως υπηρεσιακός ο Oceano da Cruz, πριν δοθεί η δουλειά στον Βέλγο Franky Vercauteren, ο οποίος άντεξε έως τον Γενάρη του 2013, οπότε εμφανίστηκε ο Jesualdo Ferreira... για δυο μήνες και στις 20/5 του 2013 προσελήφθη ο Leonardo Jardim. Τι έκανε ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού... σε αυτό το διάστημα; Είχε 19 συμμετοχές στη Liga NOS και το Europa League (4), πριν διαλύσει τον απαγωγό 7/12 του 2012 στο ματς με την Videoton FC. Έμεινε εκτός για ενάμιση μήνα και επέστρεψε στις 2/2 με τη Rio Ave. Έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου εστάλη και δυο φορές στη δεύτερη ομάδα.

Ποιος (André Martins); Αυτός!

Με το που εμφανίστηκε ο Jardim τον χρησιμοποίησε ως δεξί μέσο, για να εξυπηρετήσει το 4-3-3. Η θέση του ήταν μπροστά από τον Carvalho. Υπήρξαν και ματς που έπαιξε αριστερά στο κέντρο. Σε 29 αγώνες των δευτεραθλητών, σκόραρε 3 φορές και πέρασε 5 ασίστ. Στο 0-1 της Estoril του Marco Silva στο Estádio José Alvalade "έβγαλε" όλο το 90λεπτο. Και μάλλον έκανε χρήσιμα πράγματα, για να τον κρατήσει ο Silva όταν κάθισε στον πάγκο της Sporting -ανέλαβε τον Μάιο του 2014 και μαζί του η ομάδα πήρε το κύπελλο. Με αυτόν τον προπονητή, ο Martins αγωνίστηκε κυρίως αριστερά στο κέντρο με τον João Mário. Στη λίγκα είχε 27 συμμετοχές, 12 ως βασικός και 9 ως ρεζέρβα, ενώ είχε έλθει η ώρα και για την εμπειρία του Champions League -αγωνίστηκε σε τρία ματς, τα 2 με τη Maribor και το ένα με την Chelsea.

Το διαζύγιο έπειτα από 14 χρόνια σχέσης

Όταν ανέλαβε ο Jorge Jesus, στις 5 Ιουνίου του 2015, ειδοποιήθηκε να βρει άλλη ομάδα. Αυτό δεν έγινε και έμεινε εκεί που ήταν. Eίχε συμβόλαιο που έληγε το 2016. Για να το ανανεώσει ήθελε να αυξηθεί ο μισθός του από 500.000 ευρώ το χρόνο, σε 1.000.000 ευρώ. Η ομάδα ήθελε αύξηση 40% και buy out από 25 έως 45 εκατ. ευρώ. Οι δρόμοι χώρισαν, έπειτα από 14 χρόνια. " Ήμουν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου μου, δεν έπαιζα πολύ -έως καθόλου (είχε 12 συμμετοχές, μια στη λίγκα για 15') και ήθελα να αγωνίζομαι. Ξέρω πως θα έχω ευκαιρίες, αν πάω αλλού. Ήμουν 12 όταν ήλθα στην ομάδα. Ήμουν στη Sporting περισσότερα χρόνια από όσα ήμουν... στο πατρικό μου. Οι δεσμοί είναι πολλοί ισχυροί. Τα πράγματα όμως, δεν πηγαίνουν πάντα όπως θέλουμε. Ελπίζω να βρω μια ευκαιρία".

Στην ανακοίνωση της, η ομάδα έγραψε μεταξύ άλλων ότι "περιπτώσεις σαν και αυτή του Martins είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, για την υπερηφάνεια που νιώθει η Sporting, ούσα η καλύτερη ακαδημία ποδοσφαίρου της χώρας και μια από τις καλύτερες στον κόσμο. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των παικτών, αλλά και την εξέλιξη τους ως ανδρών με αρχές και αξίες, αντάξιες του συλλόγου". Του ευχήθηκαν τα καλύτερα και η ζωή συνεχίστηκε.

Τον Μάιο ήταν που προέκυψαν οι πληροφορίες για τη μετακόμιση του στον Πειραιά. Τότε δεν έγινε. Έγινε τώρα που είναι με την ολυμπιακή ομάδα της Πορτογαλίας στο Ρίο. Δηλαδή, πέντε μήνες από την ημέρα που φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της Sporting, σε επίσημο ματς. Για την ιστορία, η παρέα του είναι αήττητη στο τουρνουά των Αγώνων, στην πρώτη θέση του Δ' ομίλου. Είναι η πρώτη συμμετοχή τους σε Αγώνες, μετά το 2004, οπότε είχαν μείνει στον πρώτο γύρο. Ο τελικός της διαδικασίας έχει οριστεί για τις 20/8 -για να ξέρεις πότε θα έλθει στην Ελλάδα, αν φτάσει εκεί.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ