ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Περέιρα και αστάθμητοι παράγοντες

Περέιρα και αστάθμητοι παράγοντες

Με την επιστροφή του Περέιρα στην Ελλάδα (3/6) αναμένονται σταδιακά οι οριστικές αποφάσεις για το ρόστερ της επόμενης σεζόν. Οι σίγουροι, πωλήσεις που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και τα ερωτηματικά.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα για την σεζόν 2014-15, ωστόσο δεν έλειψαν οι αγωνιστικές αδυναμίες μέσα στη χρονιά, επομένως εδώ και κάμποσους μήνες υπήρχε ειλημμένη απόφαση για μεταγραφική ενίσχυση ενόψει καλοκαιριού σε συγκεκριμένες θέσεις.

Είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει από έναν στόπερ, κεντρικό μέσο, ακραίο κυνηγό και φορ το επόμενο διάστημα, παίκτες που θα προορίζονται για την βασική ενδεκάδα.

Ωστόσο η ενίσχυση δεν σταματάει εκεί, αφού για να βγει η σεζόν απαιτούνται περισσότεροι από 11 παίκτες που θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να δώσουν λύσεις στο βασικό σχήμα.

Με στόχο να πρωταγωνιστήσει σε πρωτάθλημα και Κύπελλο αλλά και να πραγματοποιήσει μια καλή πορεία στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να "χτίσει" ένα γεμάτο ρόστερ, αφού μέσα στη σεζόν προκύπτουν τραυματισμοί, τιμωρίες και φυσικά κόπωση.

Με την επιστροφή του Βίτορ Περέιρα (όπως όλα δείχνουν συνεχίζει κανονικά στον "ερυθρόλευκο" πάγκο) στην Ελλάδα την Τετάρτη (3/6), αναμένεται να δρομολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριστικές αποφάσεις για τους παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ. Πόσοι θα μείνουν και πόσοι θα φύγουν, πέραν όσων ήδη δεν υπολογίζονται για τη νέα σεζόν.

Ο αριθμός των μεταγραφών στο Λιμάνι θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως π.χ. την τύχη των δανεικών Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς ή ενδεχόμενων πωλήσεων (Ρομπέρτο, Κασάμι, Ομάρ, Μαζουακού είναι στο στόχαστρο συλλόγων του εξωτερικού).

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά ποια είναι τα δεδομένα αυτή την εποχή, τα μεταγραφικά σενάρια και την εκτίμηση για τον αριθμό μεταγραφών που μπορεί να χρειαστεί ο Ολυμπιακός ανά θέση, χωρίς φυσικά να μπορούμε να υπολογίσουμε αστάθμητους παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην πορεία της θερινής μεταγραφικής περιόδου.

Τερματοφύλακες

Ρομπέρτο, Γιαννιώτης, Στρέζος, Λορία βρίσκονται αυτή την στιγμή στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός ενδιαφέρει έντονα τις Ίντερ και Βαλένθια, που εφόσον το αποφασίσουν δεν διστάσουν να ενεργοποιήσουν την ρήτρα των 8 εκατομμυρίων ευρώ που υπάρχει στο συμβόλαιο του με τους Πειραιώτες, προκειμένου να τον κάνουν δικό τους.

Σίγουροι μπορούν να θεωρούνται οι Γιαννιώτης, Στρέζος και Λορία, άρα εδώ είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μπει ο Ολυμπιακός σε διαδικασία εύρεσης βασικού γκολκίπερ για τη νέα σεζόν.

- Μεταγραφικά σενάρια: Η απόκτηση του Λορία είναι δεδομένη, ενώ σε περίπτωση αποχώρησης του Ρομπέρτο, τα δύο ονόματα που "παίζουν" ως αντικαταστάτες του είναι αυτά των Οτσόα (έχει προταθεί) και Καρνέζη, που δεν μοιάζει να τον συγκινεί η προοπτική της επιστροφής του στην Ελλάδα μετά την πολύ καλή σεζόν στην Ιταλία με την Ουντινέζε. Χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη, είτε από το εξωτερικό, είτε με άλλον Έλληνα γκολκίπερ.

- Εκτίμηση: Τα πάντα εξαρτώνται από τον Ρομπέρτο . Μένει και ο Ολυμπιακός είναι ήσυχος, φεύγει και αρχίζει η αναζήτηση για βασικό πορτιέρε.

Αμυντικοί

Μποτία, Σιόβας, Αυλωνίτης, Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Σαλίνο, Γιαννούλης. Τρεις στόπερ και τέσσερις πλάγιοι αμυντικοί. Και εδώ τα ερωτηματικά είναι πολλά. Ο Σιόβας είναι μάλλον ο μοναδικός παίκτης που μπορεί να θεωρείται 100% σίγουρος για του χρόνου. Κάτι που ίσως ισχύει και για τον Μποτία, με την επισήμανση του σεναρίου που μοιάζει τραβηγμένο, αλλά ας το κρατάμε κατά νου: το ενδεχόμενο - με βάση τα ιταλικά σενάρια - να ενδιαφερθεί για τον παίκτη η Μίλαν αν προσχωρήσει σε συνεργασία με την Doyen Sports.

Ο Αυλωνίτης δεν έτυχε της εμπιστοσύνης του Περέιρα και το μέλλον του είναι αβέβαιο, το ίδιο ισχύει και για τον Γιαννούλη. Ο Σαλίνο κέρδισε πολλούς πόντους το τελευταίο δίμηνο για την παραμονή του. Μαζουακού και Ελαμπντελαουί έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον συλλόγων του εξωτερικού και εφόσον υπάρξει πρόταση ο Ολυμπιακός θα κληθεί να ζυγίσει την κατάσταση και να πράξει αναλόγως. Πάντως στο Λιμάνι θέλουν τους δύο παίκτες τουλάχιστον για μια ακόμη σεζόν στο ρόστερ.

- Μεταγραφικά σενάρια: Βίντιτς, Σιανί, Νέτο, Ζαμπράνο, Αλέξ, είναι ορισμένα από τα ηχηρά ονόματα που έχουν στη λίστα τους οι "ερυθρόλευκοι" και πιθανότατα μέσα από αυτούς θα προκύψει λύση για το κέντρο της άμυνας. Στο Λιμάνι ψάχνουν πάντα την ενίσχυση τους με καλούς Έλληνες παίκτες και ο Γούτας της Ξάνθης είναι ένας από αυτούς, με τον νεαρό στόπερ ωστόσο να έχει τραβήξει τα βλέμματα συλλόγων του εξωτερικού.

Για τις θέσεις των ακραίων μπακ, ο Γιουσούφ Σαμπαλί είναι αυτός που έχουν ξεχωρίσει οι Πειραιώτες, έχουν υπάρξει οι σχετικές επαφές και το μέλλον του άσου της Παρί Σεν Ζερμέν (δανεικός στην Εβιάν τις δύο τελευταίες σεζόν με 71 συνολικά συμμετοχές) φαντάζει "ερυθρόλευκο".

- Εκτίμηση: Δεδομένη είναι η επιθυμία απόκτησης ενός πρωτοκλασάτου στόπερ από την ξένη αγορά, σκέψη και για Έλληνα. Θα έρθει και πλάγιος μπακ, από τους Μαζουακού - Ομάρ εξαρτάται αν θα γίνει άλλη κίνηση. Από 3 έως 5 παίκτες θα πάρει ο Ολυμπιακός για την άμυνα.

Κεντρικοί μέσοι

Μπουχαλάκης, Εντινγκά, Μανιάτης, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Ιμπραχίμ. Πέραν του αρχηγού Γιάννη Μανιάτη, που αναρρώνει από επέμβαση στους χιαστούς και τον Αύγουστο αναμένεται να μπει σε ρυθμό προπονήσεων, οι υπόλοιποι είναι στον "αέρα". Ο Μπουχαλάκης δεν πήρε παρά ελάχιστες ευκαιρίες από τον Περέιρα, ο Εντινγκά είναι δανεικός από την Μονακό και ο Μιλιβόγεβιτς από την Άντερλεχτ. Για τον Κονγκολέζο δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική κίνηση για την ώρα, αντίθετα για τον Σέρβο υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη αλλά και διαφορά στο οικονομικό με τους Βέλγους.

Ο Κασάμι προτείνεται σε ιταλικούς συλλόγους από τον ατζέντη του Μίνο Ραϊόλα και δύσκολα θα τον βρει η νέα σεζόν στον Πειραιά, ενώ ο Ιμπραχίμ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ήρθε από την Μάντσεστερ Σίτι ως πολλά υποσχόμενος μέσος, έπαιξε δανεικός στον Εργοτέλη αλλά η ρήξη αχίλλειου τένοντα στο τελευταίο ματς της σεζόν 2013-14, τον άφησε πίσω.

- Μεταγραφικά σενάρια: Παπακουλί Ντιοπ, Τζανδάρης, Ταϊντέρ, Κουζμάνοβιτς, έχουν είναι παίκτες που έχουν προταθεί, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν θα κάνει κάποια κίνηση προτού ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με τους υπάρχοντες κεντρικούς μέσους στο ρόστερ. Οι Πειραιώτες τσεκάρουν και 1-2 περιπτώσεις από την αγορά της Γαλλίας.

- Εκτίμηση: Η παραμονή ή μη των Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς καθορίζει τον αριθμό μεταγραφών. Από 1 μέχρι και 3 παίκτες μπορεί να ψάξει ο Ολυμπιακός στην συγκεκριμένη θέση.

Μεσοεπιθετικοί

Ντοσεβί, Φουστέρ, Ντομίνγκες, Ντουρμάζ, Φορτούνης. Αυτοί είναι οι πέντε παίκτες του ρόστερ που παίζουν στις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Ντομίνγκες και Φουστέρ έχουν ανανεώσει για δύο χρόνια την συνεργασία τους με τον Ολυμπιακό, ο Φορτούνης είναι παίκτης με παρόν και μέλλον στο Λιμάνι. Όσον αφορά τους Ντοσεβί και Ντουρμάζ, δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα.

Ο Τογκολέζος διεθνής εξτρέμ αναλογικά με τα δεδομένα της απόκτησης του (ελεύθερος, νορμάλ συμβόλαιο) πρόσφερε περισσότερα από τους Ντουρμάζ (στοίχισε 1,8 εκατ. ευρώ η αγορά του από την Γκεντσλέρ, περίπου στα 850.000 η ετήσια αποζημίωση του) και Αφελάι (ο δανεισμός του από την Μπαρτσελόνα στοίχισε περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ).

Σαν βασικός μάλλον δεν μπορεί να κάνει την διαφορά, μοιάζει όμως για καλή εναλλακτική λύση. Για τον Σουηδό διεθνή άσο, ο Περέιρα είναι της άποψης πως με κανονική προετοιμασία μπορεί να δείξει ένα εντελώς - προς το καλύτερο πάντα - διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο. Το μέλλον τους εξαρτάται από τον τρόπο που θα ενισχυθεί ο Ολυμπιακός στην συγκεκριμένη θέση.

- Μεταγραφικά σενάρια: Μουνιέ, Άλβαρες, Ρομπίνιο, Κολοβός, Μαρτίνες, Μπεν, Γιαννιώτας, Χαλκιαδάκης. Αυτά είναι τα ονόματα, με διαφορετική πτυχή το καθένα. Ο Κολοβός μετά την εξαιρετική σεζόν στον Πανιώνιο (15 γκολ, 5 ασίστ) επιστρέφει για να διεκδικήσει θέση στο ρόστερ της επόμενης περιόδου, ο Μαρτίνες (10 ασίστ φέτος με τον Παναιτωλικό) θεωρείται παίκτης του Ολυμπιακού, ο Μπεν έχει αποκτηθεί από την Βέροια αλλά υπέστη ρήξη χιαστών και δύσκολα θα βάλει τα ερυθρόλευκα του χρόνου.

Η υπόθεση του Ρομπίνιο (αγωνίζεται κυρίως ως ακραίος επιθετικός τα τελευταία χρόνια) μοιάζει να υποχωρεί σημαντικά, ενώ ο Άλβαρες (δανεικός στην Σάντερλαντ από την Ίντερ) έχει προταθεί χωρίς πάντως να έχει γίνει κάποια κίνηση από τον Ολυμπιακό.

Αντίθετα, για τον Μουνιέ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Μονπελιέ και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή , με την απόκτηση του να δείχνει αρκετά πιθανή. Ο Χαλκιαδάκης υπέγραψε για πέντε χρόνια στους "ερυθρόλευκους" αλλά μάλλον στην προετοιμασία θα κληθεί να πείσει πως αξίζει μια θέση στο ρόστερ, ενώ ο Γιαννιώτας ανήκει στην κατηγορία "Έλληνες, νεαροί και καλοί παίκτες", επομένως παραμένει στο ραντάρ του Ολυμπιακού.

-Εκτίμηση: Δύο (πέραν όσων έχουν αποκτηθεί) αναμένεται να είναι οι προσθήκες στις θέσεις πίσω από τον φορ και ο τελικός αριθμός εξαρτάται από την απόφαση του Περέιρα για το πόσους από τους Κολοβό, Μαρτίνες, Ντοσεβί, Χαλκιαδάκη και Ντουρμάζ θα αποφασίσει να κρατήσει στο ρόστερ.

Επιθετικοί

Χάρα, Διαμαντάκος, Μπενίτες. Αυτοί έμειναν στο ρόστερ. Ο Χάρα ήρθε τον Γενάρη κατόπιν υπόδειξης του Περέιρα και ο Πορτογάλος τεχνικός στήριξε την επιλογή του από την πρώτη στιγμή. Έχει άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο και η μόνη περίπτωση να παραχωρηθεί είναι να έρθει πρόταση για την απόκτηση του ή να συμπεριληφθεί ως αντάλλαγμα σε κάποια μεταγραφή (περίπτωση Καρίγιο). Ο Διαμαντάκος πήρε λίγες ευκαιρίες από τον Περέιρα και είναι αμφίβολη η παραμονή του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Ο Μπενίτες έδειξε καλά στοιχεία, παίρνοντας συνεχόμενα παιχνίδια στο τελευταίο τρίτο της σεζόν. Τον γουστάρει πολύ και ο κόσμος του Ολυμπιακού, κυρίως για την διάθεση του να παλεύει σε κάθε φάση και το γεγονός πως συμμετέχει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού.

Για τον Παραγουανό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Γερμανία (Μάιντς), η αλήθεια είναι πως ο Περέιρα άργησε πολύ να τον χρησιμοποιήσει στο βασικό σχήμα και δεν δείχνει να "τρελαίνεται" με την 23χρονο φορ, επομένως δεν είναι εγγυημένη η παρουσία του στο ρόστερ της επόμενης περιόδου...

- Μεταγραφικά σενάρια: Καρίγιο, Γκουιντέτι, Ζόνατας, Ζινιάκ, Πουλίδο. Πέντε ονόματα, με διαφορετικό ειδικό βάρος. Για τον Καρίγιο διαβάζετε σχεδόν καθημερινά τις εξελίξεις εδώ στο Sport24.gr . Ο Γκουιντέτι έχει προταθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και υπάρχει στο συρτάρι των Πειραιωτών. Ο Ζόνατας έκανε πολύ καλή σεζόν και είναι πελάτης του Ραϊόλα, αποτελώντας εναλλακτική λύση εφόσον δεν προχωρήσει του Καρίγιο.

Για τον Ζινιάκ, τα λόγια περιττεύουν. Με 21 γκολ στο Championnat για λογαριασμό της Μαρσέιγ ολοκλήρωσε την σεζόν, είναι ελεύθερος αλλά το κασέ του δεν πέφτει κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως... Ο Πουλίδο στις 4 Ιουνίου θα μάθει την απόφαση των διεθνών οργάνων για την σχέση του με την Τίγκρες και εν συνεχεία θα αποσαφηνιστεί η ενσωμάτωση ή μη του Μεξικανού κυνηγού στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

- Εκτίμηση: Μίνιμουμ 2 λέει η λογική ότι θα είναι οι παίκτες που θα ενισχύσουν την επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού την θερινή μεταγραφική περίοδο.

Δανεικοί

Πελέ, Γιαταμπαρέ, Κολοβός, Ολαϊτάν. Πρόσφατα αναλύσαμε τι έκαναν οι δανεικοί του Ολυμπιακού την σεζόν που ολοκληρώθηκε . Αυτοί οι 4 είναι ενδεχομένως όσοι μπορεί να απασχολήσουν τον Περέιρα. Όχι ότι σώνει και ντε θα επιστρέψουν στον Ολυμπιακό, πλην του Κολοβού που σίγουρα θα βρεθεί στην προετοιμασία.

Για τον Ολαϊτάν είναι ερωτηματικό σε τι ρυθμούς μπορεί να ανταποκριθεί μετά την περιπέτεια της υγείας του, ο Γιαταμπαρέ έπαιξε φέτος πολύ με την Γκινγκάμπ αλλά είχε κάποια θέματα συμπεριφοράς, ο Πελέ πήγε δανεικός στον Λεβαδειακό τον Γενάρη και τον γνωρίζει καλά ο Περέιρα. Δεν αποκλείεται να πάρει μια ευκαιρία στην προετοιμασία.

Ομάδα Νέων

Βέργος, Λάτσι, Βούρος και Σάλιακας, είναι τέσσερις παίκτες από την Κ-20 που ξεχώρισαν και φέτος, έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους επίσημα ματς με την πρώτη ομάδα. Ο Βέργος ολοκλήρωσε την σεζόν με 28 τέρματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Λάτσι εντυπωσίασε σε ρόλο επιτελικού μέσου αλλά μπορεί να παίξει και σε άλλες τρεις θέσεις (ακραίος μπακ, ακραίος κυνηγός, αμυντικός μέσος), ο Βούρος είχε πέντε 90λεπτα με πολύ καλή απόδοση στο Κύπελλο, ενώ ο Σάλιακας ξεχωρίζει για την ικανότητα του σε ταχύτητα, τεχνική, παίζοντας όλη την πλευρά. Και οι τέσσερις πιθανότατα θα δώσουν το παρών στην προετοιμασία.

Παρελθόν

Μέγκιερι, Μήτρογλου, Αφελάι, Σαντάνα είναι τέσσερις παίκτες που δεδομένα δεν θα συνεχίσουν στον Ολυμπιακό τη νέα σεζόν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ