ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όταν το μηδέν γίνεται πολύτιμο

Όταν το μηδέν γίνεται πολύτιμο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το χαμηλό τέμπο του ΠΑΟΚ φρέναρε τον ενθουσιασμό του Ολυμπιακού, ο Σίλβα δεν βρήκε λύσεις από τους Ντουρμάζ, Πάρντο, αποφάσισε να μην πάρει ρίσκα και οδήγησε τους Πειραιώτες σε μια ρεαλιστική νίκη.

Συνήθως στην Ελλάδα με το τέλος ενός παιχνιδιού και ανάλογα με την εξέλιξη του, διατυπώνονται χιλιάδες απόψεις σχετικά με τα "πώς" και "γιατί" του αποτελέσματος. Οπαδοί, ΜΜΕ, social media παίρνουν... φωτιά, ο καθένας εκφράζει την οπτική του και καταλήγει σε ένα "x" συμπέρασμα.

Πολλές φορές περνά απαρατήρητη ακόμη και η γνώμη των ειδικών. Των προπονητών δηλαδή. Που μπορεί όμως να τα έχουν πει όλα αναφορικά με την ομάδα τους, τι πήγε καλά και τι δεν πήγε, τι λειτούργησε και τι όχι. Να έχουν καλύψει όλο το πεδίο των ερωτηματικών, κάθε σχετική απορία.

Όπως έκανε ο Σίλβα με το τέλος της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Ένα ματς στο οποίο με βάση την εικόνα των δύο αντιπάλων το τελευταίο διάστημα, οι περισσότεροι φίλοι των Πειραιωτών περίμεναν μια εύκολη επικράτηση της ομάδας τους και με κάμποσα γκολ διαφορά.

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με σκορ 1-0. Σε ένα ματς το οποίο περιέγραψε άριστα ο Μάρκο Σίλβα στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Το χαμηλό τέμπο φρέναρε τον Ολυμπιακό

"Ήταν πραγματικά μία δύσκολη νίκη, η ομάδα μας μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, όπως είχαμε σχεδιάσει. Θέλαμε να μπούμε δυνατά και να βάλουμε γκολ. Μετά το τέρμα ο αντίπαλος αντέδρασε πολύ καλά και ίσως περιμέναμε τα πράγματα να ήταν πιο εύκολα". - Μάρκο Σίλβα

Πράγματι ο Ολυμπιακός είχε ιδανικό ξεκίνημα και τις περισσότερες φορές που έχει προηγηθεί νωρίς κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Φάληρο, έχει φτάσει σε μεγάλα σκορ. Αυτή τη φορά όμως οι Θεσσαλονικείς δεν πανικοβλήθηκαν. Αντίθετα κατάφεραν να επιβάλλουν ένα χαμηλό τέμπο στο παιχνίδι. Με πολλές κοντινές πάσες στον χώρο της μεσαίας γραμμής, χωρίς να ρισκάρουν το κάτι παραπάνω. Το πήγαν στο... λάου λάου, να απορροφήσουν τον ενθουσιασμό του Ολυμπιακού και να αποφύγουν ένα δεύτερο τέρμα. Και το κατάφεραν.

Δεν επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να απειλήσει

(Σίλβα) "Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο για αρκετά λεπτά, είχαμε λίγες ευκαιρίες στο παιχνίδι, αλλά σίγουρα πήραμε μία δίκαιη νίκη, γιατί είχαμε περισσότερες φάσεις από τον ΠΑΟΚ που είχε μόνο μία τελική. Δεν ήταν και τόσο καλή η εμφάνισή μας, αλλά ήμασταν καλύτεροι από τον ΠΑΟΚ".

Με λίγες λέξεις, ο Πορτογάλος έδωσε ολοκληρωμένη την γενικότερη εικόνα του 90λεπτου. Ο Ολυμπιακός χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης έφτασε στις 15 τελικές, ο ΠΑΟΚ περιορίστηκε σε 1. Μιλιβόγεβιτς και Ζντιέλαρ (σωστή η δεύτερη κίτρινη που έφερε την αποβολή, κάρτα - φάντασμα η πρώτη) μπορεί να μην πρόσφεραν πολλά στο κομμάτι της ανάπτυξης, ειδικά ο πρώτος είχε 2-3 σοβαρά λάθη, όμως ανασταλτικά κάλυψαν άριστα τους χώρους.

Ο Μιλιβόγεβιτς "σκούπισε" μπροστά από τους δύο στόπερ, ο Ζντιέλαρ νίκησε κατά κράτος τον Μπερμπάτοφ. Και ο Μποτία με τον Σιόβα, απέφυγαν τα ρίσκα αλλά και τα φτηνά λάθη, απομακρύνοντας την μπάλα με την μια όταν το απαιτούσαν οι καταστάσεις. Έτσι ο Ολυμπιακός δεν κινδύνεψε ποτέ ουσιαστικά στο ματς, ειδικότερα και από την στιγμή που ο Ελαμπντελαουί "βίδωσε" τον Μακ, ενώ και ο Μαζουακού πήρε τα μέτρα του Πέλκα.

Το ρίσκο είναι... για τους άλλους

(Σίλβα) "Εμείς πάντα προετοιμάζουμε τα ματς για να τα κερδίσουμε. Το ίδιο κάναμε και σήμερα. Δεν είναι δυνατόν να κερδίσουμε ένα παιχνίδι σχεδιάζοντας να παίξουμε αμυντικά. Θέλαμε τον έλεγχο και προσπαθήσαμε επιθετικά να κάνουμε κάποιες φάσεις για γκολ. Ο αντίπαλος αντέδρασε πολύ καλά και για λίγα λεπτά χάσαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Δεν οφείλεται στο γεγονός ότι εμείς παίξαμε αμυντικά. Είναι ένα ντέρμπι και πάντα στα ντέρμπι έτσι γίνεται. Υπάρχουν αξίες και από τις δύο πλευρές. Το γεγονός ότι δυσκολευτήκαμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ένα ντέρμπι και ο αντίπαλος είχε δύναμη και μας έβαλε δυσκολίες... Έχουμε καλύτερη ποιότητα στο παιχνίδι μας από τον ΠΑΟΚ και το ότι δεν κάναμε πολλές ευκαιρίες, οφείλεται και στο ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα".

Το αυτονόητο είπε ο Σίλβα. Αυτό που συνήθως ξεχνάμε ή θέλουμε να ξεχνάμε. Δύο ομάδες υπάρχουν πάντα στο γήπεδο. Και ο αντίπαλος δεν κατεβαίνει για να παραδοθεί άνευ όρων. Σαφώς και ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερη ποιότητα και περισσότερες λύσεις από τον ΠΑΟΚ. Αυτά τα ματς όμως είναι πάντα ειδικών συνθηκών και η ψυχολογία παίζει τον δικό της ρόλο. Πολλές φορές το ένστικτο της επιβίωσης αυξάνει τα επίπεδα θέλησης, συγκέντρωσης και προσήλωσης στον στόχο.

Συνήθως αυτό νιώθουν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Φάληρο. Και όταν παράλληλα βρίσκουν και κάποιους παίκτες σε καλή μέρα, μπορεί να βάλουν δύσκολα στους "ερυθρόλευκους". Χατζηισαΐας, Τζιόλης και Τσίμιροτ έκαναν καλό ματς στον άξονα. Ο πρώτος καθάρισε κάμποσες φάσεις στην άμυνα, οι άλλοι δύο κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί στην μεσαία γραμμή. Φυσικά ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε αμυντικά, σε καμία περίπτωση.

Ο Σίλβα κατάλαβε από νωρίς ότι δεν βγαίνουν πράγματα στους παίκτες του επιθετικά και απλά δεν πήρε ρίσκα. Με το σκορ στο 1-0 υπέρ της ομάδας του ο Πορτογάλος θεώρησε ότι αν κάποιος έπρεπε να ρισκάρει, αυτός ήταν ο ΠΑΟΚ και όχι ο Ολυμπιακός. Ήθελε λοιπόν ισορροπία και σωστές αποστάσεις στις γραμμές της ομάδας του, έλεγχο των χώρων, και την μπάλα στα πόδια των παικτών του όσο περισσότερο γίνεται.

Ντουρμάζ και Πάρντο σε χαμηλή πτήση

(Σίλβα) "Είναι αλήθεια ότι περιμέναμε να έχουμε καλύτερες πρωτοβουλίες από κάποιους παίκτες μας, να παίξουν πιο επιθετικά, να έχουν μεγαλύτερη έμπνευση. Δεν βρέθηκαν κάποιοι σε καλή μέρα, άφηναν εύκολα την μπάλα, έκαναν λάθη και βρέθηκαν σε μέρα που δεν είχαν έμπνευση στις πρωτοβουλίες που έπαιρναν. Είδαμε πολλές φορές πραγματικά να λείπει η έμπνευση από το παιχνίδι μας".

Δεν μίλησε ονομαστικά ο Σίλβα, ωστόσο παρακολουθώντας το ματς δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ότι τόσο ο Ντουρμάζ, όσο και ο Πάρντο δεν είχαν ουσιαστική συνεισφορά στην επιθετική λειτουργία. Έλειψε πολύ από τον Ολυμπιακό η αποτελεσματικότητα από τα άκρα.

Ο Κολομβιανός δύο φορές λειτούργησε σωστά, την μια ήρθε το γκολ από τον Ελαμπντελαουί, την δεύτερη η ευκαιρία στην κεφαλιά του Φορτούνη. Ο Ντουρμάζ από την άλλη δεν κατάφερε να διακριθεί ούτε στην δημιουργία, ούτε στην εκτέλεση. Καμία από τις προσπάθειες του Σουηδού δεν έφερε ανησυχία στην αντίπαλη άμυνα.

Οι μπακ προσπάθησαν να δώσουν πράγματα επιθετικά, το κατάφερε μόνο ο Ομάρ στη φάση του 8ου λεπτού. Ο Μαζουακού ξεκινούσε μόνος του με εντυπωσιακές κούρσες αλλά γκρέμιζε με ευκολία ό,τι έχτιζε με κόπο. Τα χαλούσε πάντα στην τελική επιλογή ο Γαλλοαφρικανός. Ο Φορτούνης με τον Ιντέγε έμεναν και δεν μπορούσαν να τα κάνουν όλα. Γενικότερα έλειψε η φαντασία στο παιχνίδι των Πειραιωτών. Ή αν προτιμάτε η έμπνευση, όπως επισήμανε ο Σίλβα.

Οι 4-5άρες δεν είναι... καραμέλες

(Σίλβα) "Ξέρουμε πώς έχουμε συνηθίσει η ομάδα μας να κερδίζει με δύο, τρία, τέσσερα και πέντε γκολ. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια στο ποδόσφαιρο".

Πάλι το αυτονόητο είπε ο Πορτογάλος. Ακόμη και η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν Μονάχου, έχουν παιχνίδια που δεν βάζουν 5 και 6 γκολ στους αντιπάλους τους. Έτσι και ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να σκοράρει πολλά γκολ σε κάθε ματς. Αυτή είναι η φύση του αθλήματος. Όλοι το θέλουν αλλά δεν γίνεται.

Γιατί θα βρεθείς και σε μέρα που δεν σου πιάνει τίποτα, που δεν σε θέλει η μπάλα, που δεν είσαι σε ιδανική κατάσταση, που θα σου βάλει δύσκολα και ο αντίπαλος. Δεν χρειάζεται παραπάνω ανάλυση. Και ο προπονητής και οι παίκτες θέλουν να βάζει συνέχεια γκολ η ομάδα τους. Δεν μπορεί να συμβαίνει όμως σε κάθε παιχνίδι.

Ασφάλισε τα κεκτημένα, εξασφάλισε την ηρεμία

Η ζυγαριά στο μυαλό του Σίλβα έγειρε στην ουσία. Είχε ετοιμάσει τα πλάνα του ο Πορτογάλος όλη την εβδομάδα, είδε κάποια από αυτά να μην αποτυπώνονται στον αγωνιστικό χώρο και διαχειρίστηκε τα νέα δεδομένα, έχοντας ως εφόδιο το γκολ του Ελαμπντελαουί από το 8ο λεπτό.

Εξάλλου για όλα τα παραπάνω διαβάσατε το πρωί της Κυριακής στο Sport24.gr, λίγες ώρες πριν το παιχνίδι στο Φάληρο. Για τον ρόλο που θα παίξει η επιβολή του ρυθμού στην εξέλιξη του αγώνα, η μάχη της "κουλούρας", η απόδοση των στόπερ του Ολυμπιακού.

Και το ρεπορτάζ έκλεινε με την εξής επισήμανση: "...με την εστία του απαραβίαστη, ο Ολυμπιακός λογικά θα πάρει το παιχνίδι, αφού εύκολα ή δύσκολα θα βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα των αντιπάλων του".

Μαντικές ικανότητες δεν διαθέτουμε, αλλά έτσι πήγε ακριβώς το παιχνίδι. Και ο Σίλβα δεν πίεσε καταστάσεις, ούτε πήγε κόντρα στην εικόνα της ομάδας του. Προτίμησε το ασφαλές μονοπάτι προς τη νίκη, ή αν θέλετε αυτό με τις λιγότερες δυνατές κακοτοπιές. Και πέτυχε τον σκοπό του. Σε ένα ματς που ούτως ή άλλως γρήγορα θα ξεχαστεί, ο Σίλβα εξασφάλισε και την ηρεμία στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη ενόψει της ζόρικης συνέχειας.

Οι Πειραιώτες δίχως πίεση θα προετοιμαστούν πλέον για το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και με φόντο την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Άντερλεχτ στο "Constant Vanden Stock", στις 18 Φλεβάρη, την πρώτη των δύο ομάδων (στις 25/2 ο επαναληπτικός) για τους "32" του Europa League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το "παιδί" του Μουρίνιο...

Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού

Το coreo για τη μνήμη των νεκρών της Θύρας 7

Σίλβα: "Αμφιβάλει κανείς πως είμαστε οι καλύτεροι;"

Ένα γκολ και μετά σούπα στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ