ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όταν ο Υβ Τριαντάφυλλος "πυροβόλησε" δυο φορές την ΑΕΚ σε χρόνο ρεκόρ

Όταν ο Υβ Τριαντάφυλλος "πυροβόλησε" δυο φορές την ΑΕΚ σε χρόνο ρεκόρ

"Σεισμό" προκάλεσε ο Υβ Τριαντάφυλλος στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στις 15 Απριλίου του 1974, όταν σκόραρε 2 φορές μέσα σε 4 (!) λεπτά και ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-0 της ΑΕΚ (video).

Ο Υβ Τριαντάφυλλος γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1948 στο Μονμπρισόν της Γαλλίας και στα 16 του, φορώντας τη φανέλα της Σεντ Ετιέν, τα πρώτα δείγματα του ποδοσφαιρικού του ταλέντου ήταν ήδη ευδιάκριτα.

Με τους "στεφανουά" έκανε και την πρώτη του εμφάνιση ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής την σεζόν 1966-67, όμως εκεί που μπόρεσε να απλώσει αρχικά το ταλέντο του ήταν στις Τζόινβιλ (1968-69, 25 γκολ) και Μπουλόν (1969-1971, 55 ματς και 34 γκολ).

Επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή, ο Υβ Τριαντάφυλλος θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού το 1971 και για την επόμενη τριετία.Ο μύθος του ξεκίνησε να γεννιέται, όταν το καλοκαίρι του 1971 σε ένα φιλικό προετοιμασίας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Στόουκ, ο άρτι αφιχθείς ομογενής επιθετικός παραβίαζε την εστία του θρυλικού Γκόρντον Μπανκς με ένα εκπληκτικό βολέ.

Αμέσως θα γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας και θα αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για την κατάκτηση 2 πρωταθλημάτων και ισάριθμων Κυπέλλων Ελλάδας, όπου σε σύνολο 90 αγώνων θα σκοράρει 58 φορές.

Όταν ο Υβ Τριαντάφυλλος "πυροβόλησε" δυο φορές την ΑΕΚ σε χρόνο ρεκόρ

Τελευταίος κάτω δεξιά στη σειρά των καθήμενων ο Υβ (1971-72)

Τη σεζόν 1974 - 75, ο Υβ Τριαντάφυλλος επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Σεντ Ετιέν. Είχε σημαντική συμβολή στην πορεία των "στεφανουά προς την κατάκτηση του νταμπλ εκείνη την χρονιά, έχοντας 35 συμμετοχές και 13 γκολ στο πρωτάθλημα.

Το ίδιο σημαντική ήταν και η παρουσία του στην πορεία της Σεντ Ετιέν μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης της ίδιας σεζόν. Στις 6 Νοεμβρίου του 1974, η γαλλική ομάδα υποδέχθηκε την Χάιντουκ Σπλιτ στον επαναληπτικό της φάσης των "16" της διοργάνωσης, έχοντας ηττηθεί με σκορ 4-1 στο πρώτο ματς.

Η Σεντ Ετιέν κέρδιζε με 3-1 και με το ρολόι να σημαδεύει το 80ο λεπτό, ο Υβ Τριαντάφυλλος πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι. Δύο λεπτά μετά σκόραρε για το 4-1 και έστειλε το ματς στον έξτρα χρόνο της παράτασης.

Στο 104' έστειλε ξανά την μπάλα στα δίχτυα και σφράγισε μια επική πρόκριση της Σεντ Ετιέν, ίσως στην κορυφαία συνολικά βραδιά της καριέρας του.

Σπουδαία μέρα για τον Υβ Τριαντάφυλλο ήταν και η 15η Απριλίου του 1974, όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" την ΑΕΚ με σκορ 4-0 και τον ίδιο να παραβιάζει την αντίπαλη εστία 2 φορές μέσα σε 4 (!) λεπτά, γνωρίζοντας φυσικά την αποθέωση από τους φίλους των Πειραιωτών.

Όταν ο Υβ Τριαντάφυλλος "πυροβόλησε" δυο φορές την ΑΕΚ σε χρόνο ρεκόρ

Ο Υβ με τον αείμνηστο κωμικό και φανατικό φίλο του Ολυμπιακού, Νίκο Σταυρίδη

Εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός δημιουργεί ένα τρομερό ρεκόρ με συντελεστή τερμάτων 102 υπέρ και 14 κατά στο πρωτάθλημα, με τον Υβ, το πορτρέτο του οποίου είχε φιλοτεχνήσει ο Τσαρούχης το 1973, να πετυχαίνει 22 γκολ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Τριαντάφυλλος αγωνίστηκε για δύο σεζόν (1978-80) στην Καλλιθέα και με 30 γκολ σε 55 παιχνίδια, έδειξε ότι η τέχνη του γκολ δεν ξεχνιέται ποτέ.

Στις 31 Μαρτίου του 2002, ο Υβ Τριαντάφυλλος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και στο πλάι του Σωκράτη Κόκκαλη για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ. Περισσότεροι από 25000 φίλοι των Πειραιωτών δόνησαν την ατμόσφαιρα με την ιαχή "Υβ, Υβ" και οι παλαιότεροι γύρισαν 31 χρόνια πίσω.

Λίγο αργότερα και παρά το γεγονός ότι πέτυχε σε όποια ομάδα και αν αγωνίστηκε, ο Υβ σε συνέντευξη του δήλωσε πως "όταν έχεις γνωρίσει τον Ολυμπιακό, δεν μπορείς να παίξεις πουθενά αλλού".

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα 2 γκολ που σημείωσε ο Τριαντάφυλλος μέσα σε 4 λεπτά, στις 15 Απριλίου του 1974 και το 4-0 επί της ΑΕΚ στο "Γ. Καραϊσκάκης":

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ