ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι πρώτες διαφοροποιήσεις με Βίκτορ

Οι πρώτες διαφοροποιήσεις με Βίκτορ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Βίκτορ Σάντσεθ ήρθαν και οι πρώτες αλλαγές δεδομένων που αφορούν πρόσωπα, μεταγραφικές προτεραιότητες και αγωνιστικό στυλ.

Ήταν φυσιολογικό από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια αιφνίδια αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, να διαφοροποιηθούν έως ένα βαθμό κάμποσα από τα δεδομένα που αφορούσαν την ομάδα επί ημερών Μάρκο Σίλβα.

Καταστάσεις που έχουν να κάνουν με πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στο ρόστερ, με τις μεταγραφικές προτεραιότητες αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Από αδιαπραγμάτευτος... τρίτος ο Ντα Κόστα

Με τον Σίλβα στο τιμόνι ίσχυαν κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις. Πράγματα στα οποία είχε κατασταλάξει ο Πορτογάλος τεχνικός. Για παράδειγμα στην προοπτική απόκτησης στόπερ, ο νούμερο ένα υποψήφιος να... θυσιαστεί ήταν ο Αλμπέρτο Μποτία, αφού για τον Σίλβα ο Ντα Κόστα ήταν αδιαπραγμάτευτος.

Τώρα με τον Βίκτορ Σάντσεθ το πλάνο διαφοροποιήθηκε. Ήρθε τούμπα. Ο Μποτία είναι παίκτης που εμπιστεύεται ο Ισπανός τεχνικός και αν ο Ολυμπιακός έπαιζε αύριο επίσημο ματς, ο 27χρονος στόπερ μαζί με τον Σιόβα θα έπαιρναν φανέλα βασικού. Πλέον γι' αυτόν που ο προπονητής και η διοίκηση δεν θα έλεγαν "όχι" σε μια καλή πρόταση είναι ο Ντα Κόστα. Για τον οποίο παρεμπιπτόντως φημολογείται ενδιαφέρον της αγγλικής Σάντερλαντ.

Αυτό που φυσικά παραμένει ξεκάθαρο είναι η ανάγκη απόκτησης ενός γρήγορου στόπερ, αφού η αναποτελεσματικότητα σε φάση άμυνας μακριά από την περιοχή είναι γεγονός τα τελευταία δύο χρόνια και χρήζει διόρθωσης. Η "μπάλα" είναι στα χέρια του κόουτς που θα αποφασίσει τι θέλει σε αυτή την περίπτωση.

Φάκελος γκολκίπερ

Στην προοπτική πώλησης του Ρομπέρτο, η επικρατούσα τάση εντός του συλλόγου ήταν να πάρει τα γάντια του βασικού ο Στέφανος Καπίνο. Εξάλλου με αυτό το σκεπτικό έσκασε ο Ολυμπιακός 2 εκατομμύρια ευρώ στη Μάιντς το καλοκαίρι του 2015.

Ο Έλληνας γκολκίπερ είχε πέρσι 11 συμμετοχές στη βασική ενδεκάδα. Ο Σίλβα του έδωσε 8 παιχνίδια στο Κύπελλο και 3 ακόμη στη Super League. Κατά γενική ομολογία ο Καπίνο ανταποκρίθηκε επαρκώς σε αυτά τα ματς, ενώ η καθημερινή συνύπαρξη του με τον Ρομπέρτο στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη αποδείχθηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη στο να βελτιώσει στοιχεία απαραίτητα στην συμπεριφορά του κάτω από τα γκολπόστ.

Με την έλευση του Βίκτορ Σάντσεθ το σενάριο να παίξει βασικός ο Καπίνο δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ακλόνητο. Ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού επιθυμεί την απόκτηση ενός γκολκίπερ που το λιγότερο θα κοντραριστεί στα ίσα με τον Έλληνα τερματοφύλακα για το Νο 1. Πρόθεση που γίνεται εύκολα κατανοητή και από την περίπτωση του Γουάιτα, το ενδιαφέρον για το οποίο επιβεβαίωνε ο Ολυμπιακός προ ημερών.

Ο 29χρονος (10/01/1987) γκολκίπερ αγωνίστηκε πέρσι σε 38 ματς βασικός με τη φανέλα της Χετάφε. Και η ετήσια αποζημίωση του κυμάνθηκε στο 1.000.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι ενδιαφέρει ομάδες της Primera Division, υπάρχει περίπτωση να ερχόταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού με την προοπτική να κάθεται στον πάγκο;

Ή, αν το δούμε αλλιώς, θα προχωρούσε ο Ολυμπιακός σε απόκτηση τερματοφύλακα που προορίζει για δεύτερο δίνοντας του 1.000.000 ευρώ τον χρόνο; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Μαζουακού, Τσιμίκας + μεταγραφή

Ο Αλμπέρτο ντε λα Μπέγια θα αποτελέσει την επόμενη μεταγραφή του Ολυμπιακού. Η απόκτηση του θα τελειώσει και τυπικά τις αμέσως επόμενες ημέρες και ο παίκτης θα μπει στο αεροπλάνο για Βέλγιο (6/7). Ήταν ξεκάθαρος στόχος των "ερυθρολεύκων" η ενίσχυση στο αριστερό άκρο της άμυνας. Και αυτό σε συνάρτηση με το ενδεχόμενο πώλησης του Μαζουακού, για τον οποίο στη Γαλλία επιμένουν ότι ετοιμάζει πρόταση η Λιόν.

Εδώ το στοίχημα είναι να μην χαθεί ο Τσιμίκας. Ο 20χρονος αριστερός μπακ, προϊόν των Ακαδημιών της ομάδας, που πήρε πέρσι ευκαιρίες από τον Μάρκο Σίλβα και τις εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Σε 6 ματς Κυπέλλου και άλλα 3 πρωταθλήματος, ο Τσιμίκας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και πρόθεση του Πορτογάλου τεχνικού ήταν φέτος να αποτελέσει την εναλλακτική λύση πίσω από τον βασικό αριστερό μπακ.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε το σενάριο ότι ο ντε λα Μπέγια θα αποκτηθεί ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με τον Μαζουακού. Και ότι σε περίπτωση που μείνει ο Γαλλοαφρικανός μπακ, ο 31χρονος Ισπανός θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος για την ενδεκάδα. Αναγκάζοντας έτσι τον Μαζουακού να νιώθει πίεση και να προσπαθεί περισσότερο.

Μόνο που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Τσιμίκας θα έχανε εντελώς τον χρόνο συμμετοχής του και τη δυνατότητα να εξελιχθεί, να συλλέξει εμπειρίες και να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ενδεκάδα για το μέλλον.

Και ανεξαρτήτως των επιθυμιών του εκάστοτε προπονητή, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να φροντίζει ώστε τα δικά του παιδιά, που προέρχονται από τα σπλάχνα του και έχουν τα φόντα να εξελιχθούν σε παίκτες ενδεκάδας για την πρώτη ομάδα, να συνεχίσουν την ποδοσφαιρική ανάπτυξη τους και όχι να "θυσιάζονται" προκειμένου να... νιώθει πίεση ο Μαζουακού.

Όχι πια μόνος ο Ιντέγε

Ο Νιγηριανός αποκτήθηκε κατόπιν υπόδειξης του Σίλβα και ο Ολυμπιακός ξόδεψε κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει από την Γουέστ Μπρόμιτς. Και με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο, ο Ιντέγε ουσιαστικά είχε πάρει τη φανέλα σπίτι του. Ο Φινμπόγκασον έφυγε τον Γενάρη αφού είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στο πρώτο μισό της περιόδου, ενώ ο Πουλίδο πήρε ευκαιρίες στο δεύτερο μισό.

Ωστόσο η εμπιστοσύνη του Σίλβα στον Ιντέγε ήταν τέτοια, που αν δεν συνέτρεχε σοβαρός λόγος, δεν τον έβγαζε ποτέ από την ενδεκάδα. Ακόμη και σε περίοδο που ο Νιγηριανός έμοιαζε "σκασμένος", αποτελούσε μέλος του βασικού σχήματος. Στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας ο Πουλίδο είχε πολύ καλή εικόνα και φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός από τον Βίκτορ Σάντσεθ.

Εφόσον ο Μεξικανός φορ συνεχίσει την ανοδική του πορεία και πολύ περισσότερο αν ο Ισπανός τεχνικός ζητήσει την απόκτηση κι άλλου επιθετικού, ο Ιντέγε θα έχει δυνατό συναγωνισμό τη νέα σεζόν.

Το 4-4-2 του Βίκτορ

Στους απεσταλμένους του Τύπου στην Αυστρία, ο τεχνικός του Ολυμπιακού ανέφερε ότι "σκελετός" του αγωνιστικά θα είναι το 4-4-2. Τι 4-4-2 θα είναι αυτό όμως; Όχι αυτό που έχει ο πολύς κόσμος στο μυαλό του. Δεν θα είναι το κλασικό, με 4 χαφ στην ευθεία και δύο καθαρόαιμους φορ.

Ένας εκ των Τσόρι, Φορτούνη θα βρίσκεται πάντα στην ενδεκάδα. Και θα είναι αυτός που θα λογίζεται ως ένας εκ των δύο επιθετικών σε αυτό που σκέφτεται ο Βίκτορ. Τι διαφορετικό θέλει ο Ισπανός τεχνικός σε σχέση με πέρσι; Ο παίκτης που παίζει πίσω από τον επιθετικό, να είναι πλέον πιο κοντά του.

Να μην αναγκάζεται να γυρίζει πολλά μέτρα πίσω προκειμένου να πάρει την μπάλα και να την κουβαλήσει, αλλά να βρίσκεται πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή, να είναι σε θέση να απειλήσει περισσότερες φορές, να δίνει στήριγμα στον κλασικό φορ της ενδεκάδας.

Τι απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα; Ο ένας εκ των δύο κεντρικών μέσων να έχει δημιουργικές ικανότητες. Να μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα. Και με αυτό τον τρόπο να καλύπτει προς την επίθεση τα μέτρα που χάνονται στο ενδιάμεσο με την τοποθέτηση των Φορτούνη ή Τσόρι πιο κοντά στον σέντερ φορ.

Γι' αυτό και ο Ολυμπιακός δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια εύρεσης ενός "8αριού". Γι' αυτό και ήταν διατεθειμένος να κάνει την οικονομική του υπέρβαση για τον Τόνι Φιλένα, που τελικά προτίμησε να μείνει στη Φέγενορντ.

Να παίξει διαφορετικά με τον χώρο θέλει ο Βίκτορ. Να αναπροσαρμόσει τα μέτρα που θα κινούνται οι παίκτες του στον αγωνιστικό χώρο. Με τους ακραίους κυνηγούς σε αυτό το υποτυπώδες 4-4-2 να μην παίζουν στη γραμμή αλλά λίγα μέτρα πιο μέσα.

Για ένα κλασικό 4-4-2 με δύο φορ, θα έπρεπε να θυσιαστούν οι Τσόρι, Φορτούνης, τουλάχιστον από την natural θέση που έχουν στο γήπεδο. Ο Αργεντίνος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παίξει στα άκρα στα 35 του, ο Φορτούνης μπορεί αλλά χωρίς την ίδια αποτελεσματικότητα. Δεν είναι λοιπόν αυτός ο σκοπός του Σάντσεθ σε καμία περίπτωση.

Όταν λέει 4-4-2, το λέει με την προοπτική να αλλάξει ουσιαστικά το πεδίο δράσης του παίκτη που έπαιζε πέρσι πίσω από τον επιθετικό. Και να τον φέρει πιο κοντά στον φορ, στην περιοχή και στις ευκαιρίες που θα έχει να απειλήσει ευθέως τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Photo credits: ACTION IMAGES

From legend to legend: Το απόλυτο ερυθρόλευκο μπλουζάκι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Προβάρει τα ερυθρόλευκα ο ντε λα Μπέγια
Ποιος Curry; Φορτούνης!
Στο... κόλπο για Κασάμι και η Νάπολι
O…βραχνάς του Φορτούνη
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ