ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι πέντε λόγοι της επιλογής Χάσι

Anderlecht's coach Besnik Hasi gestures from the technical area as he watches his side during the Group D Champions League match between Anderlecht and Arsenal at Constant Vanden Stock Stadium in Brussels, Belgium, Wednesday Oct. 22, 2014. (AP Photo/Yves Logghe)
Anderlecht's coach Besnik Hasi gestures from the technical area as he watches his side during the Group D Champions League match between Anderlecht and Arsenal at Constant Vanden Stock Stadium in Brussels, Belgium, Wednesday Oct. 22, 2014. (AP Photo/Yves Logghe) AP

Οι πέντε βασικοί λόγοι της επιλογής του Μπέσνικ Χάσι για τον πάγκο του Ολυμπιακού και τα ερωτήματα που συνοδεύουν την έλευση του 45χρονου τεχνικού στο Λιμάνι.

Δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με το θέμα του προπονητή στον Ολυμπιακό, τουλάχιστον σε σχέση με όσα γνωρίζαμε από το βράδυ της Κυριακής (4/6).

Ο Μπέσνικ Χάσι παραμένει το φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των "ερυθρολεύκων" και οι τελευταίες πληροφορίες από το Βέλγιο θέλουν τον 45χρονο προπονητή να μπαίνει στο αεροπλάνο την Τρίτη (6/6) με προορισμό τη χώρα μας, προκειμένου να ολοκληρώσει την συμφωνία του με τους πρωταθλητές Ελλάδας. Με τις ανακοινώσεις να πηγαίνουν το πιθανότερο για Τετάρτη (7/6).

Αρχικά έχει τη σημασία του να απαντηθεί το ερώτημα που κυριαρχεί μετά τι εξελίξεις γύρω από το όνομα του Χάσι. Δηλαδή γιατί αυτός και όχι κάποιος άλλος. Τι μέτρησαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού για να καταλήξουν στην συγκεκριμένη επιλογή. Ένας μέρος του σκεπτικού αποκάλυψε ο ίδιος ο 45χρονος τεχνικός στις δηλώσεις του στο Βέλγιο. Τα πράγματα πάντως είναι λίγο πιο σύνθετα.

1. ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μια από τις αιτίες της περσινής προβληματικής σεζόν για τον Ολυμπιακό ήταν ο αποκλεισμός από την Χάποελ Μπερ Σεβά και τις εξελίξεις που πυροδότησε κατόπιν. Ο Βίκτορ Σάντσεθ είναι αλήθεια ότι δεν είχε εμπειρία από προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων και στο Λιμάνι ήθελαν ακριβώς το αντίθετο. Τι έχει να επιδείξει ο Χάσι σε αυτόν τον τομέα;

Πέρσι το καλοκαίρι ξεκίνησε με την Λέγκια από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League και τα δύο ματς κόντρα στην Μόσταρ (12 και 19 Ιουλίου), την οποία απέκλεισε με ισοπαλία (1-1) εκτός και νίκη εντός (2-0). Αντίπαλος στον τρίτο προκριματικό η Τρέντσιν από τη Σλοβακία. Νίκη εκτός (0-1), ισοπαλία (0-0) εντός και πρόκριση στα play offs. Εκεί ξεπέρασε το εμπόδιο της ιρλανδικής Ντάνταλκ, επίσης με μια νίκη εκτός (0-2) και ισοπαλία (1-1) εντός, φτάνοντας στους ομίλους του Champions League - κάτι που είχε να πετύχει 20 χρόνια η πολωνική ομάδα.

2. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ PLAY OFFS

Μένοντας στον πάγκο της Άντερλεχτ από τις 10 Μαρτίου (παρατηρήσατε την σύμπτωση;) του 2014 μέχρι και τις 26 Μαΐου του 2016, ο Χάσι βίωσε τις συνθήκες και την πίεση του πρωταθλητισμού.

Ποια ήταν η μεγάλη επιτυχία του; Ότι ανέλαβε την Άντερλεχτ την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και στο -10 από την κορυφή, χάντικαπ που μπόρεσε να καλύψει στο μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών στα play offs και να στεφθεί πρωταθλητής με την ομάδα των Βρυξελλών.

Στον Ολυμπιακό θα κληθεί να λειτουργήσει ξανά κάτω από πίεση (αν και στους Πειραιώτες θα είναι μεγαλύτερη), με την ιδιαιτερότητα της νέας αγωνιστικής περιόδου να συναντάται στα play offs α λα Βελγίου που θα ισχύσουν για πρώτη φορά στην Super League. Μια διαδικασία δηλαδή που ξέρει ο Αλβανοκοσοβάρος προπονητής.

Τις επόμενες δύο σεζόν πάντως δεν μπόρεσε να οδηγήσει την Άντερλεχτ στην κορυφή (εκεί έφτασαν Γάνδη και Κλαμπ Μπριζ διαδοχικά), κάτι που του στοίχισε εντέλει τη θέση του στον πάγκο της βελγικής ομάδας.

3. ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ

Ο Μπέσνικ Χάσι στη θητεία του στην Άντερλεχτ δεν δίστασε να στηριχθεί στα νιάτα, δίνοντας βασικό ρόλο σε παίκτες που δεν είχαν κλείσει καλά καλά τα 20 τους χρόνια. Δεν είχε πρόβλημα να δώσει το "οκ" για την αποχώρηση του Λούκα Μιλιβόγεβιτς, όχι γιατί δεν τον θεωρούσε καλό ποδοσφαιριστή αλλά γιατί πόνταρε στις μεγαλύτερες προοπτικές του 16χρονου τότε Γιούρι Τίλεμανς. Την απόκτηση του οποίου ανακοίνωσε πρόσφατα η Μονακό έναντι 25 εκατ. ευρώ.

Εκτός του Τίλεμανς (διεθνής πλέον), ο Χάσι εμπιστεύτηκε τους Σανσέλ Εμπεμπά (στόπερ, σήμερα στη Νιούκαστλ), Λεάντερ Ντεντόνκερ (επίσης διεθνής), Ντένις Πρατ (σήμερα στην Σαμπντόρια), Φρανκ Ατσεαμπόνγκ, Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (σήμερα στη Νιούκαστλ), όλοι τους τότε κάτω από 20 ετών.

Αν είναι κάτι σίγουρο στον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν, είναι ότι στο Λιμάνι θέλουν να στηρίξουν ακόμη περισσότερο το πρότζεκτ των Ακαδημιών και των παικτών που έρχονται από τα σπλάχνα στο συλλόγου.

4. ΠΙΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ

Προφανώς και ο Χάσι δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Ολυμπιακού. Ελεύθερος κυκλοφορούσε, ό,τι ώρα ήθελε τον έπαιρνε. Έγινε τέτοια, εκτός των παραπάνω λόγων και εξαιτίας της πίεσης του χρόνου.

Η αρνητική τροπή που πήρε το θέμα του Ρεμί Γκαρντ και η προσπάθεια που έγινε για τον Μαουρίσιο Πελεγκρίνο σήμαναν χαμένες μέρες στο Λιμάνι, σε μια περίοδο που η ανάγκη για προπονητή γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη. Η κωλυσιεργία στην υπόθεση του Πέδρο Μαρτίνς ήταν η "χαριστική βολή" από πλευράς χρόνου και κάπου εκεί ο κύβος ερρίφθη για τον Μπέσνικ Χάσι.

5. ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΛΙ ΡΑΜΑΝΤΑΝΙ

Ατζέντης του 45χρονου τεχνικού είναι Φάλι Ραμαντάνι, ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που εμπιστεύονται στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του Ολυμπιακού. Ο Ραμαντάνι έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των Πειραιωτών με την Κρίσταλ Πάλας και την μετακίνηση του Λούκα Μιλιβόγεβιτς από τον Πειραιά στο Λονδίνο.

Ο Σέρβος μάνατζερ συμμετέχει στο νέο πρότζεκτ της Νότιγχαμ Φόρεστ και δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα του Μπέσνικ Χάσι έπαιξε πέρσι και για τον αγγλικό σύλλογο. Ο Ραμαντάνι έχει πολύ καλή άποψη για τον συγκεκριμένο προπονητή, την οποία και έχει μεταφέρει στους "ερυθρόλευκους". Θεωρεί ότι ο Χάσι συγκεντρώνει τα στοιχεία που χρειάζονται οι Πειραιώτες τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αυτοί είναι πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του κατέληξαν στην επιλογή του Μπέσνικ Χάσι. Μια επιλογή που σίγουρα εμπεριέχει ρίσκα και δεν γεμίζει το μάτι σημαντικής -και μάλλον της μεγαλύτερης- μερίδας του κόσμου των Πειραιωτών.

Τα ερωτήματα που συνοδεύουν τον Χάσι

Στο άκουσμα της επιλογής του Μπέσνικ Χάσι η αλήθεια είναι ότι υπήρξε (και συνεχίζει να υπάρχει) μια "παγωμάρα" σε ένα μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου των οπαδών του Ολυμπιακού.

Η μεγάλη αναμονή/καθυστέρηση στο θέμα πρόσληψης του προπονητή σε συνδυασμό με το όνομα του 45χρονου τεχνικού, χτύπησε άσχημα στους περισσότερους.

Η πλειοψηφία του κόσμου των "ερυθρολεύκων" θεωρεί ότι ο Χάσι δεν συγκεντρώνει τις περγαμηνές και στερείται της προσωπικότητας, των ικανοτήτων και του ειδικού βάρους που χρειάζεται ένας προπονητής για να πετύχει στον Ολυμπιακό. Είναι ξεκάθαρο ότι περίμεναν κάτι καλύτερο ή μάλλον πιο "πειστικό" για τον -πάντα ιδιαίτερα απαιτητικό- πάγκο της ομάδας.

Ένα σημαντικό ερώτημα προκύπτει μέσα από το μικρό δείγμα γραφής των όσων θετικών στοιχείων παρουσιάζει το βιογραφικό του 45χρονου τεχνικού.

Που πράγματι καταγραφεί μια σημαντική επιτυχία στην διαδικασία των προκριματικών στην Ευρώπη (Λέγκια), μια ακόμη σε αυτή των play offs του βελγικού πρωταθλήματος (Άντερλεχτ) και την προθυμία/τόλμη που δείχνει να δουλεύει με νεαρούς σε ηλικία παίκτες. Όλα αυτά ουσιαστικά σε 1,5 θητεία σε πάγκους ομάδων, ως πρώτος προπονητής.

Δείγμα εξαιρετικά μικρό για να θεωρηθεί αξιόπιστο. Κάτι που συνεπάγεται σε ένα ρίσκο μεγαλύτερο -ίσως- από αυτό που "χρειαζόταν" ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι.

Και που εξηγεί ενδεχομένως την... έκπληξη και των Βέλγων, στο άκουσμα της είδησης που αφορά την συνεργασία των πρωταθλητών Ελλάδας με τον Μπέσνικ Χάσι. Στο Βέλγιο θεωρούν ότι δύσκολα μπορεί να σηκώσει το μέγεθος του Ολυμπιακού ο 45χρονος τεχνικός.

Πέραν της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζεται ήδη από τον κόσμο, ο Χάσι έχει μπροστά του και μια άνιση μάχη με τον χρόνο. Κάτι για το οποίο φυσικά και δεν ευθύνεται ο ίδιος, όμως η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο που θα κληθεί να ξεπεράσει με το "καλημέρα".

Πόσο εύκολο είναι να μετρήσει σωστά το ρόστερ, να αποφασίσει ποιους χρειάζεται και ποιους όχι, να κάνει όσο το δυνατόν πιο εύστοχες εισηγήσεις, την στιγμή που υπάρχει στα τέλη Ιουλίου η "δαμόκλειος σπάθη" του 3ου προκριματικού για το Champions League; Αποστολή στην οποία αν δεν πετύχει, θα αρχίσουν τα όργανα...

Πέρσι ήταν η περίπτωση του Μαρίνου Ουζουνίδη που είχε δημιουργήσει ένα ανάλογο κλίμα. Έναν προπονητή που αν γυρνούσε πίσω τον χρόνο θα έφερνε ασυζητητί ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Πειραιά, ειδικά συνυπολογίζοντας τα όσα ακολούθησαν μέσα στη σεζόν με Μπέντο, Βούζα, Λεμονή να κάθονται κατά σειρά στον πάγκο.

Αυτό δε σημαίνει πως σώνει και ντε θα παρουσίαζε ο Έλληνας τεχνικός την καλή δουλειά που δείχνει στον Παναθηναϊκό των χιλίων προβλημάτων από τον Γενάρη και μετά, αλλά μπορεί να γλίτωνε τον Ολυμπιακό από την... ταλαιπωρία.

Τώρα ο Χάσι μοιάζει με ένα προσωπικό στοίχημα του Βαγγέλη Μαρινάκη, που παίρνει επάνω του το θέμα του προπονητή, ειδικά μετά την αρνητική κατάληξη των υποθέσεων Γκαρντ, Πελεγκρίνο και Μαρτίνς.

Είναι προφανές πως ούτε τα όσα θετικά μέτρησαν στο Λιμάνι, αλλά και ούτε όσα ερωτήματα συνοδεύουν την επιλογή του, είναι ικανά για να προδιαγράψουν την πορεία του Μπέσνικ Χάσι στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για να υπάρξουν προοπτικές επιτυχίας σε αυτή τη συνεργασία, ο 45χρονος τεχνικός θα πρέπει να στηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την διοίκηση, ειδικά όσον αφορά τον καταρτισμό του ρόστερ (ταχύτητα και ευστοχία επιλογών) και ενόψει της πρόκλησης των προκριματικών της Ευρώπης.

Photo credits: (AP Photo/Yves Logghe)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χάσι: "Γι' αυτό με επέλεξε ο Μαρινάκης"
Νικοπολίδης: "Ο Βαλβέρδε είναι ο πρεσβευτής του ελληνικού ποδοσφαίρου"
Το Champions League της σεζόν 2017-18
Φαβορί ο Χάσι για τον πάγκο!
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ