ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι μεταβλητές που θα χαράξουν την πορεία

Οι μεταβλητές που θα χαράξουν την πορεία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η μη διαπραγματεύσιμη πραγματικότητα ενόψει προκριματικών, οι παράμετροι που επηρεάζουν τις επόμενες κινήσεις, οι υποψήφιοι ακόλουθοι του Ρομπέρτο και η "μάχη" Καπίνο - Λεάλι που δεν θα βγάλει νικητή.

Από το Σάββατο (16/7) ο Ολυμπιακός βρίσκεται και πάλι στη βάση του, όπου και θα παραμείνει το επόμενο διάστημα, συνεχίζοντας την προετοιμασία του συγκεντρωμένος αποκλειστικά στον πρώτο στόχο της σεζόν: την πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

Οι Πειραιώτες μετά το Λάνγκεφελντ της Αυστρίας και το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας τους (21/6 - 1/7), ολοκλήρωσαν και το δεύτερο (6 - 16/7) στο Βέλγιο με ορμητήριο το προπονητικό κέντρο της Γκενκ.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο Βίκτορ Σάντσεθ εκτέλεσε με συνέπεια το πλάνο του, αρχικά βάζοντας τους παίκτες του στην διαδικασία χτισίματος της φυσικής κατάστασης και εν συνεχεία δίνοντας βαρύτητα στην τακτική προσέγγιση και την φιλοσοφία που θέλει να αποκτήσει η ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο.

Τα πρώτα φιλικά επί αυστριακού εδάφους, αυτά κόντρα σε Χορν και Βάκερ Ίνσμπρουκ, χρησίμευσαν κυρίως για την εκτόνωση της ρουτίνας των προπονήσεων. Για να ξεσκάσουν οι παίκτες. Αυτά που ακολούθησαν στο Βέλγιο έδωσαν την ευκαιρία στον Ισπανό τεχνικό των "ερυθρολεύκων" να βάλει κομμάτια του παζλ στη θέση τους, να διαπιστώσει ως ένα -όχι απόλυτο- βαθμό τι μπορεί ή δεν μπορεί να του δώσει κάθε παίκτης σε διαφορετικές θέσεις, συστήματα ή τακτικές.

Ως κάτι έξτρα και εν πολλοίς αναπάντεχο, ήταν το γεγονός της επανένταξης του Εστέμπαν Καμπιάσο στο ρόστερ των Πειραιωτών, νέο το οποίο υποδέχθηκε με χαρά ο Βίκτορ Σάντσεθ. Που ξέρει ότι σε αυτό το πρώιμο -και καθόλου γνώριμο για τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια- στάδιο της νέας αγωνιστικής περιόδου, ποδοσφαιριστές με την εμπειρία, τις παραστάσεις και την ηγετική φυσιογνωμία του Αργεντίνου είναι στοιχεία πολύτιμα, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Προσθήκες

Είναι μη... διαπραγματεύσιμη η πραγματικότητα που θέλει τον Ολυμπιακό στο προσεχές διάστημα να παρουσιαστεί έτοιμος για να ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο, αυτό του 3ου προκριματικού γύρου, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την πορεία του προς τους ομίλους του Champions League.

Είναι η σκέψη που κυριαρχεί στο μυαλό τόσο του Βίκτορ Σάντσεθ και των συνεργατών του, όσο και γενικότερα στο στρατόπεδο των "ερυθρολεύκων". Αυτό το δεδομένο ωστόσο ουδόλως σημαίνει ότι η προοπτική ενίσχυσης του ρόστερ δεν απασχολεί τα υψηλότερα κλιμάκια της πειραϊκής ΠΑΕ.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπάρχει βιασύνη. Και συνάμα είναι σαφής η προσπάθεια των Πειραιωτών να κινηθούν σε ασφαλή μονοπάτια, όσον αφορά τις τελικές επιλογές μεταγραφικών στόχων, με όσο το δυνατόν λιγότερο... θόρυβο γίνεται. Όλο αυτό το διάστημα οι άνθρωποι του Ολυμπιακού εξετάζουν περιπτώσεις παικτών, αναλύουν αγωνιστικά και οικονομικά δεδομένα, προσπαθούν να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις με κριτήριο τα περιθώρια ελιγμών που έχουν.

Οι βασικές προτεραιότητες δεν έχουν αλλάξει, παρά τα όσα είδε ο Βίκτορ Σάντσεθ στα φιλικά με Γάνδη, Βέστερλο και Κλαμπ Μπριζ. Στόπερ και εξτρέμ παραμένουν σε πρώτο πλάνο, με τους "ερυθρόλευκους" να γνωρίζουν ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να λαθέψουν σε αυτές τις επιλογές. Πράγματι, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ανάγκη ποιοτικής ενίσχυσης σε αυτές τις δύο θέσεις.

Ο μεν στόπερ που θα αποκτηθεί θα πρέπει να είναι αυτός που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην άμυνα της ομάδας, ενώ ένας εξτρέμ με ξεκάθαρη έφεση σε σκορ και δημιουργία προφανώς θα δώσει έξτρα αποτελεσματικότητα στη γραμμή κρούσης αλλά και χώρους για να "αναπνεύσουν" οι Φορτούνης (Ντομίνγκες), Ιντέγε (Πουλίδο).

Πιθανότατα οι προσθήκες δεν θα σταματήσουν εκεί, όμως λογικά θα είναι σε εξάρτηση με τις αποχωρήσεις...

... που μπορεί να φτάσουν και τις 4

Μαζουακού, Κασάμι και Ντα Κόστα είναι μια τριάδα, που θέτει ισχυρή υποψηφιότητα να διαδεχθεί τον Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο στις πωλήσεις. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο Μαζουακού έχει από πέρσι στόχο ένα καλύτερο πρωτάθλημα από το ελληνικό, ενώ δεν παρουσίασε την ανάλογη εξέλιξη την περασμένη σεζόν. Δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αλλάξει επαγγελματική στέγη, όμως θα πρέπει να βρεθεί η ομάδα που θα ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις του Ολυμπιακού.

Όσον αφορά τον Κασάμι, ο Μίνο Ραϊόλα επιχειρεί και φέτος αυτό που δεν κατάφερε πέρσι: να βρει στην Serie A τη νέα ομάδα του διεθνή με την Ελβετία κεντρικού μέσου. Ο πανίσχυρος ατζέντης είναι πεπεισμένος ότι ο πελάτης του μπορεί κάλλιστα να τα καταφέρει σε υψηλότερο επίπεδο και να εξελίξει το παιχνίδι του. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι και ο Κασάμι όταν υπέγραψε στον Ολυμπιακό, το έκανε γιατί θεώρησε ότι ήταν ένα σκαλοπάτι για την καριέρα του. Και πιθανόν φέτος να ανέβει το επόμενο.

Από την άλλη, ο Ντα Κόστα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων από την Αγγλία και την Τουρκία, ενώ με την περσινή του αγωνιστική παρουσία ουδείς μπορεί να υποστηρίξει πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να ηγηθεί της "ερυθρόλευκης" αμυντικής γραμμής. Με μια καλή οικονομικά πρόταση, ο Ολυμπιακός δεν θα το σκεφτόταν και πολύ, ειδικά από την στιγμή που βρίσκεται στην αναζήτηση στόπερ - ηγέτη και ο Βίκτορ Σάντσεθ δείχνει προτίμηση στους Μποτία - Σιόβα σε σχέση με τον Πορτογάλο.

Ο τέταρτος της παρέας μπορεί να προκύψει μέσα από τους Ντουρμάζ ή Σεμπά. Ο Σουηδός πρόσφερε πράγματα πέρσι, κυρίως στο πρώτο μισό της σεζόν, πήγε στο Euro 2016 με την Σουηδία (χωρίς μεγάλη συμμετοχή) και δεν θα ήταν αρνητικός στο να δοκιμάσει σε ένα διαφορετικό πρωτάθλημα.

Ο Σεμπά πάλι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν όταν αποκτήθηκε, όσο κι αν σίγουρα αποτελεί έναν παίκτη φιλότιμο αλλά μάλλον για συγκεκριμένους ρόλους/καταστάσεις. Φυσικά όλα αυτά θα αποκτήσουν ουσία εφόσον στα γραφεία της πειραϊκής ΠΑΕ φτάσει επίσημη πρόταση για έναν εκ των δύο.

Οι... καρποί του Ρέντη

Ρέτσος, Ανδρούτσος, Μανθάτης ήρθαν φέτος να προστεθούν στους Χουτεσιώτη, Βούρο και Τσιμίκα που από πέρσι αποτελούν μέλη της πρώτης ομάδας. Και δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη αν και οι έξι παραμείνουν κανονικά στο ρόστερ της φετινής ομάδας. Όχι φυσικά ως πρωταγωνιστές - έχουν το ταλέντο αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμοι να αντέξουν τέτοιο βάρος - αλλά ως ποδοσφαιριστές που θα κληθούν να δώσουν βοήθειες στη διάρκεια της σεζόν.

Στις πρώτες φάσεις του Κυπέλλου ακόμη και ως βασικοί, το ίδιο ενδεχομένως σε θεωρητικά πιο βατά παιχνίδια της Super League (και κυρίως σε αυτά που προηγούνται ή έπονται ευρωπαϊκών αναμετρήσεων) ή παίρνοντας χρόνο συμμετοχής ως αλλαγή. Να αποκτήσουν σταδιακά εμπειρίες (όπως οι Βούρος, Τσιμίκας πέρσι) και σιγά σιγά να διεκδικήσουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Μάχη Καπίνο - Λεάλι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη φετινή σεζόν θα έχει ο ανταγωνισμός στην θέση του τερματοφύλακα. Ο Ρομπέρτο αποτελεί παρελθόν και συνεχίζει στην Εσπανιόλ, το... φάντασμα του θα αιωρείται για κάμποσο πάνω από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης", με τους Καπίνο και Λεάλι να δίνουν τη δική τους μάχη για να αποκτήσουν το δικαίωμα να το ξορκίσουν.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ο Έλληνας γκολκίπερ έχει το προβάδισμα για τα ματς του 3ου προκριματικού γύρου και σίγουρα δύο καλές εμφανίσεις σε αυτά τα παιχνίδια μπορούν να του δώσουν έξτρα ψυχολογία και την ευκαιρία να διατηρήσει τη φανέλα βασικού για τη συνέχεια.

Στον αντίποδα, ο Ιταλός γκολκίπερ έχει έρθει στον Ολυμπιακό με σκοπό να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αυτή τη φορά παίζοντας σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί, διεκδικεί τίτλους και αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Καπίνο και Λεάλι είναι υψηλός, με το νικητή της... μονομαχίας για τα γάντια του βασικού να κερδίζει απλά μια μάχη. Για να κερδίσει και τον "πόλεμο" θα πρέπει να πείσει το κοινό του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ότι αποτελεί τον άξιο διάδοχο του Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο ως υπερασπιστής της εστίας των Πειραιωτών.

Photο credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπριζ - Ολυμπιακός πίσω από τις κάμερες
Σόλιντ: "Νεανική και φρέσκια ομάδα ο Ολυμπιακός"
Έπιστροφή για τον Ολυμπιακό στην Αθήνα και το μυαλό στο... Τιρασπόλ
Αγωνία για Πουλίδο στον Ολυμπιακό
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ