ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, Πάουλο Μπέντο, δεν έχει δουλέψει ποτέ στην Ελλάδα, ωστόσο έχει συνεργαστεί ως ποδοσφαιριστής και προπονητής με προσωπικότητες που έχουν περάσει από τα μέρη μας. Ποιος ο σύνδεσμός του με Κριστιάνο και Μουρίνιο.

Το άγνωστο είναι και γοητευτικό. Κρύβει, ωστόσο, και παγίδες. Ο Πάουλο Μπέντο ετοιμάζεται για τη δεύτερη εμπειρία εκτός της πατρίδας του (Πορτογαλία), μετά από αυτή στον πάγκο της Κρουζέιρο από τη Βραζιλία.

Μπορεί να μην έχει δουλέψει ποτέ ξανά στα μέρη μας ο 47χρονος τεχνικός, ωστόσο είτε υπήρξε συμπαίκτης, είτε είχε παίκτες που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας, τη σεζόν 1990/91 είχε ως προπονητή τον πρώην τεχνικό του Παναθηναϊκού και νυν της Αλ-Σαντ στο Κατάρ, Ζεζουάλδο Φερέιρα. Υπενθυμίζεται ότι βοηθός τεχνικού στην Εστρέλα Αμαδόρα εκείνη την περίοδο ήταν ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική.

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Ο Πάουλο Μπέντο στην κάτω σειρά τέρμα αριστερά, ο Ζοζέ Μουρίνιο στη μεσαία (έκτος από δεξιά)

Τη σεζόν 1993/1994 βρέθηκε στο Γκιμαράες. Εκεί, είχε συμπαίκτη τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο Σλοβένος μετά τη Βιτόρια και την Πόρτο ήρθε στην Ελλάδα (1999) για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Ο Πάουλο Μπέντο με τη φανέλα της Γκιμαράες, ο μεσαίος στην κάτω σειρά.

Τη σεζόν 1994/95 έρχεται η ώρα για το μεγάλο ποδοσφαιρικό βήμα του Πάουλο Μπέντο. Αφήνει το Γκιμαράες και τη Βιτόρια για τη Λισαβώνα και την Μπενφίκα. Εκεί, στους "αετούς" της πορτογαλικής πρωτεύουσας υπήρξε συμπαίκτης με τον Ντανιέλ Κένεντι, ο οποίος έπαιξε στην Ελλάδα για μια πενταετία με τις φανέλες (κυρίως) του Εργοτέλη και της Καλλιθέας.

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Ο Πάουλο Μπέντο πάνω αριστερά, ο Κένεντι κάτω αριστερά

Την τετραετία 1996-2000, ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού αγωνίστηκε στη γειτονική (για την Πορτογαλία), Ισπανία, και συγκεκριμένα στη Ρεάλ Οβιέδο. Εκεί έπαιξε με δύο "Έλληνες". Εντάξει τον Φρανκ Ραμπαριβονί από τη Μαγαδασκάρη λίγοι θυμάστε ότι πέρασε από τη Ξάνθη την περίοδο 2002/2003, αλλά τον Μπορέλι δεν τον ξεχνά κανείς. Με τον "Χότα Χότα" ήταν μαζί στο Οβιέδο.

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Πάνω αριστερά στη φωτογραφία ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού

Και μετά στην έτερη ομάδα της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Εκεί βρήκε τον Δημήτρη Ναλιτζή, κατακτώντας μαζί του το πρωτάθλημα της χώρας, τον Βέλγο φορ, Μπο Μπενζά, ο οποίος πέρασε από τη Λάρισα, τον Ρικάρντο Σα Πίντο, ο οποίος διετέλεσε τεχνικός σε ΟΦΗ κι Ατρομητο, τον Ρουμάνο φορ, Μάριους Νικουλάε, ο οποίος φόρεσε στο παρελθόν τη φανέλα της Καβάλας και μεταξύ άλλων προπονητή τον Αουγκούστο Ινάσιο, ο οποίος πέρασε από τη Νίκαια και τον Ιωνικό. Φυσικά, τεχνικός του υπήρξε και ο Ρουμάνος πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ, Λάσλο Μπόλονι ενώ συμπαίκτης του ο Χιλιανός πρώην αμυντικός των ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, Πάμπλο Κοντρέρας. Τη σεζόν 2002/2003 στην ίδια ομάδα ήταν ο Κουαρέσμα όπως και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Την επόμενη σεζόν προπονητής ήταν ο Φερνάντο Σάντος.

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Ο Πάουλο Μπέντο στην πάνω σειρά (τέταρτος από αριστερά), ο Μπο Μπενζά (κάτω σειρά - τέταρτος από αριστερά), ο Σα Πίντο (κάτω σειρά - πρώτος από δεξιά)

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Ο Δημήτρης Ναλιτζής πανηγυρίζει το πρωτάθλημα (κάτω σειρά - πέμπτος από αριστερά), ο Μπέντο με σηκωμένα τα χέρια (πάνω σειρά - πέμπτος από δεξιά)

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Κουαρέσμα, Κριστιάνο Ρονάλντο και Πάουλο Μπέντο

Στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής στα λιοντάρια της πορτογαλικής πρωτεύουσας είχε ως ποδοσφαιριστή τον Ισπανό πρώην - πλέον - επιθετικό του Άρη, Σέρχιο Κόκε, τη σεζόν 2005/2006. Ενώ την επόμενη σεζόν στο "Ζοζέ Αλβαλάδε" αφίχθη ο Καμερουνέζος μετέπειτα επιθετικός του Αστέρα, Ρουντόλφ Ντουαλά.

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Ο Ντουαλά, στην κάτω σειρά δεύτερος από αριστερά

Τη σεζόν 2007/08 στην ομάδα προστέθηκαν ο Σέρβος γκολκίπερ, Βλάντιμιρ Στόικοβιτς, ο οποίος εν συνεχεία φόρεσε τη φανέλα του Εργοτέλη και ο Μαυροβούνιος φορ, Σίμον Βούκτσεβιτς, ο οποίος αγωνίστηκε για δύο χρόνια με τον Λεβαδειακό.

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Ο Σίμον Βούκτσεβιτς δέχεται τις οδηγίες του τεχνικού του

Την επόμενη χρονιά (2008/09) στη Λισαβώνα, αφίχθη και ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού, Έλντερ Ποστίγκα. Φυσικά βοηθός του τόσο στη Σπόρτινγκ, όσο και στην εθνική Πορτογαλίας που ακολούθησε ήταν ο πρώην τεχνικός του Παναιτωλικού και νυν της Ντέμπρετσεν, Λεονέλ Πόντες.

Οι Έλληνες του Μπέντο, ο Μουρίνιο και ο Κριστιάνο

Λεονέλ Πόντες και Πάουλο Μπέντο συνεργάτες για πάνω από μία δεκαετία

Στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού συνεργάστηκε με τον πρώην αμυντικό της ΑΕΚ, Μπρούνο Άλβες, τον νυν φορ της Ένωσης, Ούγκο Αλμέιδα.

epa02648948 Portuguese national soccer team head coach Paulo Bento (L) gives instructions to his striker Hugo Almeida (R) during their team's training session in Obidos, Portugal, 23 March 2011. Portugal will face Chile in an international friendly soccer match on 26 March.  EPA/PAULO CUNHA
epa02648948 Portuguese national soccer team head coach Paulo Bento (L) gives instructions to his striker Hugo Almeida (R) during their team's training session in Obidos, Portugal, 23 March 2011. Portugal will face Chile in an international friendly soccer match on 26 March. EPA/PAULO CUNHA EPA
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ