ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οδηγός για τη νέα σεζόν

Οδηγός για τη νέα σεζόν
Μάρκο Σίλβα

Τα μηνύματα που πήρε σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο θα πρέπει να αξιολογήσει σωστά ο Ολυμπιακός, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα μέσα στο καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει προκλήσεις και "προκλήσεις" της νέας σεζόν.

Στο τελευταίο του επίσημο ματς για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με σκορ 2-1 από την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.

Με τις συνεχείς αναβολές της ημερομηνίας διεξαγωγής του τελικού και έχοντας να δώσει επίσημο παιχνίδι από τις... 17 Απριλίου, για τους Πειραιώτες παρέμενε ένα τεράστιο ερωτηματικό ο αγωνιστικός ρυθμός. Ήταν ένα σαφέστατο χάντικαπ αυτό συγκριτικά με την ΑΕΚ, που έπαιζε επίσημα ματς σε αυτό το διάστημα και προετοιμαζόταν παράλληλα για τα play-offs. Είχε ποδοσφαιριστές που παρέμεναν ενεργοί, καθώς γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η σεζόν είχε ακόμη ψωμί γι' αυτούς.

Εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό, που είχε ποδοσφαιριστές σε... αναμονή για ένα μήνα. Έστω μια "μυρωδιά" να έχεις πάρει από αποδυτήρια, εύκολα γίνεται αντιληπτή η κατάσταση που επικρατούσε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη όλο αυτό το διάστημα μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου.

Προπονητής και τεχνικό επιτελείο να πετάνε στα σκουπίδια τρεις φορές τον αγωνιστικό σχεδιασμό (αφού οι ημερομηνίες άλλαζαν συνεχώς) και οι ποδοσφαιριστές να πηγαίνουν στην προπόνηση χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα γίνει ο τελικός, έχοντας ακυρώσει συνολικά 4 φορές τα εισιτήρια των διακοπών τους. Δεν είναι δικαιολογία η αγωνιστική απραγία, είναι μια πραγματικότητα που έπαιξε τον δικό της σημαντικό ρόλο.

Και ναι, ο Σίλβα έκανε τα λάθη του (τουλάχιστον όπως μπορούμε να σχολιάσουμε έχοντας την "ασφάλεια" του αποτελέσματος) αλλά πάνω σε αυτά πρέπει να κριθεί. Γιατί είναι προπονητής, όχι ο Χάρι Πότερ. Από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχε μαγικό ραβδάκι ούτε για να δώσει ως δια μαγείας αγωνιστικό ρυθμό στην ομάδα του, ούτε να τους κρατά συγκεντρωμένους και με κίνητρα για ένα ματς που ουδείς ήξερε αν και πότε θα διεξαχθεί.

Σοφότερος αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά

Από εκεί και πέρα, το μόνο σίγουρο είναι με μια ήττα στον τελικό του Κυπέλλου, δεν ήρθε καμία καταστροφή. Ούτε στερημένος από τίτλους είναι ο Ολυμπιακός, ούτε να αποδείξει κάτι σε κάποιον έχει. Όσο κι αν υπάρχουν μπόλικοι "ξύπνιοι" που παρουσιάζουν την έκβαση του αγώνα ως το συμβάν της δεκαετίας. Ότι συνέβη κάτι τόσο τρομερό... Επικοινωνιακά παιχνίδια της πλάκας.

Αυτό όμως που οφείλει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι χρησιμοποιήσει σαν οδηγό για τη νέα σεζόν όσα πραγματικά έχουν σημασία σε αυτό το παιχνίδι. Τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο εξωαγωνιστικό σκέλος. Να κρατήσει τα μηνύματα που πήρε και να προετοιμαστεί κατάλληλα μέσα στους επόμενους μήνες.

Οπωσδήποτε στόπερ κλάσης

Για παράδειγμα, όταν δέχεσαι γκολ από κεφαλιά του Μάνταλου εντός μικρής περιοχής (!) και μετά από... σπριντ του Τζεμπούρ, τότε γίνεται κατανοητό ότι κάτι δεν πάει καλά στην άμυνα σου.

Ο Σίλβα δείχνει μια υπέρμετρη εμπιστοσύνη στον Ντα Κόστα που δεν δικαιολογείται με τίποτα στο χορτάρι (κόντρα στην ΑΕΚ έχασε πανηγυρικά τον Μάνταλο στην πλάτη του), ο Μποτία είναι πιο σταθερός αλλά με πολύ συγκεκριμένο ταβάνι, ο Σαλίνο καλός, χρυσός αλλά είναι μέσα και στα δύο γκολ, ο Μαζουακού έμεινε εντελώς στάσιμος σε σχέση με την πρώτη του σεζόν.

Αν τελικά ο Ρομπέρτο αποχωρήσει το καλοκαίρι, τότε ο Ολυμπιακός πρέπει οπωσδήποτε να θωρακίσει την άμυνα του ξεκινώντας τις μεταγραφές με στόπερ κλάσης. Και τα υπόλοιπα μπορεί να τα βρει πιο εύκολα στην πορεία.

Ερνάνι μόνο για τα εύκολα

Ήταν ορατό, έγινε ξεκάθαρο. Μόλις ξεμπέρδεψε ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, εμφανίστηκε ο Ερνάνι. Όταν πλέον δεν υπήρχε καμία πίεση για το αποτέλεσμα, ο Πορτογάλος εξτρέμ έκανε μια σειρά από καλά παιχνίδια, με ασίστ, γκολ και γεμάτες εμφανίσεις. Το μεγάλο ερώτημα που έμενε να απαντηθεί ήταν το εξής: μπορεί να τα κάνει αυτά σε παιχνίδια που η μπάλα "καίει";

Η παρουσία του στο ξεκίνημα της σεζόν έλεγε "όχι", όμως το δείγμα δεν ήταν αρκετό. Ε, μετά την εμφάνιση (;) του Ερνάνι στον τελικό δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία. Όση μπάλα και να ξέρει ο 24χρονος εξτρέμ, σε συνθήκες πίεσης... δεν. Και φυσικά ούτε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας. Με 3,5 - 4 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να βρει ακραίο των +10 γκολ και +10 ασίστ τον χρόνο ο Ολυμπιακός. Σε ματς που έχουν σημασία, όχι τα "σκοτωμένα".

Κριτική σε σωστή βάση στον Σίλβα

Ο Πορτογάλος έκανε επιλογές που εκ των υστερών αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ούτε το δίδυμο Ντα Κόστα - Μποτία απέδωσε τα αναμενόμενα, ούτε ο Ερνάνι έδωσε πράγματα, ο Κασάμι κινήθηκε σε ρηχά νερά, ο Πουλίδο δεν μπόρεσε να απειλήσει στην αντίπαλη περιοχή. Και αμέσως άπαντες μίλησαν για τον Σιόβα, τον Καμπιάσο, τον Ντουρμάζ, τον Ντομίνγκες, τον Ιντέγε. Πράγματι, ίσως με αυτούς στην ενδεκάδα του να είχε καλύτερη τύχη ο Ολυμπιακός. Ίσως και όχι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Σίλβα είναι πως δεν είχε μέτρο σύγκρισης, προκειμένου να τεστάρει την ετοιμότητα/καταλληλότητα των παικτών που θα χρησιμοποιούσε στην ενδεκάδα σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Και στις επιλογές του κατέληξε με όσα έδειχναν οι παίκτες στην προπόνηση, με "ολίγη" από τις εμφανίσεις τους στα τελευταία επίσημα ματς που είχε δώσει ο Ολυμπιακός.

Ίσως πιο σημαντικό λάθος σε σχέση με τα πρόσωπα, να ήταν η τακτική προσέγγιση του αγώνα από τον Σίλβα. Ρυθμός και αγωνιστική κατάσταση ήταν από την αρχή ερωτηματικό. Και το πρόβλημα γίνεται αμέσως μεγαλύτερο όταν η ομάδα που το αντιμετωπίζει αρέσκεται σε παιχνίδι κατοχής. Αντίθετα η ΑΕΚ ήταν εμφανές ότι πήγαινε σε παιχνίδι αναμονής, περιμένοντας να εκμεταλλευθεί τυχόν λάθη της αντίπαλης άμυνας. Και αυτό ακριβώς έγινε.

Το θέμα είναι ότι η άμυνα του Ολυμπιακού έχει δώσει δικαιώματα φέτος και λάθος θα έκανε, ήταν απλά θέμα χρόνου. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που έπαιζε τόσο ψηλά και οι επιστροφές σε αυτό το στάδιο της σεζόν δεν είναι και το πιο απλό πράγμα...

Και ουσιαστικά ο Ολυμπιακός δέχθηκε δύο γκολ με την άμυνα του ανοργάνωτη, έπειτα από προσπάθειες της ΑΕΚ να χτυπήσει με 2-3 πάσες στην επίθεση. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός θα ερχόταν αντιμέτωπος με κινδύνους παίζοντας με αυτό τον τρόπο. Ο Σίλβα δεν θέλησε να αλλάξει κάτι και το πλήρωσε. Σε μια βραδιά που η αλήθεια είναι ότι είδε τους περισσότερους παίκτες του σε χαμηλή πτήση.

Καίριες κινήσεις από την διοίκηση

Φυσικά όλα αυτά τα μηνύματα, έχουν ως τελικό αποδέκτη την διοίκηση. Τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν ως οδηγός για τη νέα σεζόν. Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός χρειάζεται ποιοτική ενίσχυση σε 3-4 θέσεις. Οι αντίπαλοι του θα κοιτάξουν του χρόνου να τον "χτυπήσουν" πιο δυνατά με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο. Επομένως οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να φροντίσουν πρωτίστως να είναι πανέτοιμοι αγωνιστικά να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις.

Από εκεί και πέρα, έχοντας αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις εξωαγωνιστικά την φετινή σεζόν, ο Ολυμπιακός οφείλει και σε αυτό το κομμάτι να οχυρωθεί καταλλήλως για του χρόνου. Υποχρεώθηκε να παίξει κεκλεισμένων των θυρών στο Φάληρο επειδή έγιναν επεισόδια σε... άλλο γήπεδο.

Παιχνίδι του αναβλήθηκε επειδή έγιναν επεισόδια σε... άλλο γήπεδο. Ανέχθηκε όλα αυτά τα τερτίπια του Σταύρου Κοντονή, γιατί ο Υφυπουργός επέλεξε την διοργάνωση του Κυπέλλου για να εκβιάσει την ΕΠΟ. Υποχρεώθηκε να παίξει τον τελικό του Κυπέλλου έπειτα από ένα μήνα αγωνιστικής απραξίας.

Είδε 40 οπαδούς της ΑΕΚ να μπαίνουν στο ΟΑΚΑ με το "έτσι θέλω", σπάζοντας δύο περιφράξεις και με την Αστυνομία να παρακολουθεί με απάθεια. Είδε φίλους της ΑΕΚ να βρίσκονται στη μικτή ζώνη έξω από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και να βρίζουν τον Σάββα Θεοδωρίδη, με την Αστυνομία ξανά να παρακολουθεί με απάθεια.

Πήγε σε γήπεδα όπου κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα των μελών της αποστολής της ομάδας. Για όλα αυτά λοιπόν ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος ενόψει της νέα σεζόν.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Καραπαπάς: "Αφήστε τους κύκλους και απαντήστε με ονόματα κ. Υπουργέ"
ΠΑΕ Ολυμπιακός: "Σε ποιους αναφέρεστε κ. Κοντονή; Κατονομάστε τους"
Εκτός Euro 2016 o Κασάμι
Γιατί, γιατί, γιατί κ. Σίλβα;
Να, που έχει Λέστερ και η Ελλάδα
Το μπράβο του Τσόρι στην ΑΕΚ
Το viral της κατάντιας μας
Σίλβα: "Εμείς κανένα ματς, η ΑΕΚ σε καλύτερη κατάσταση"
Εκνευρισμός στον Ολυμπιακό με Κοντονή και Αστυνομία
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ