ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Leali δεν είναι ο διάδοχος του Buffon

Ο Leali δεν είναι ο διάδοχος του Buffon

Το όνομα του σημαίνει "πιστός". Ήταν. Στη Juventus που όταν τον πήρε, έδωσε 5 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του και τον προόριζε για διάδοχο του Gigi Buffon. Έκτοτε ο Νicola Leali έχει κάνει... το αγροτικό του σε 4 ομάδες. Ο Ολυμπιακός θα είναι η πέμπτη. Μπορεί να γίνει και η τελευταία.

Ο Ολυμπιακός διάλεξε τον Nicola Leali για να αναλάβει το... όχι και τόσο απλό έργο, να καλύψει το κενό του Roberto. Η συμφωνία που έκαναν οι "ερυθρόλευκοι" με τη Juventus, που έχει τα δικαιώματα του παίκτη, αφορά και option αγοράς. Η "Vecchia Signora", που είχε πάρει τον 23χρονο για διάδοχο του Buffon, έχει δικαίωμα στην επαναγορά. Γιατί τότε τον παραχώρησε; Να διαβάσεις.

Γεννήθηκε στο Castiglione delle Stiviere της Λομβαρδίας, στις 17/2 του 1993 και ξεκίνησε να ασχολείται με το σπορ στην Cavriana, πόλη 4000 κατοίκων, έξι μίλια από το Castiglione. Στην τοπική ομάδα (Cavrianponti) είχε την τύχη να δουλέψει με τον Sergio Girardi, πρώην τερματοφύλακα των Mantova, Inter, Palermo, Genoa και Ravenna. Εκείνος τον έπεισε να αφήσει τις άλλες θέσεις που είχε δοκιμάσει, για να γίνει τερματοφύλακας " ώσπου μια μέρα σταμάτησε ο ένας και μοναδικός που έπαιζε κάτω από τα goalpost... οπότε πήρα τη θέση του".

Μετά το δημοτικό, τον εντόπισε ένας “κατάσκοπος” της Brescia και τον κάλεσε στην Voluntas, εκεί όπου μεταξύ άλλων είχε “φτιαχτεί” ο Andrea Pirlo. Στα 12 είχε ήδη χαράξει πορεία για την πρώτη ομάδα -τον είχαν ήδη τσεκάρει οι άνθρωποι της. Στα 16 έκανε την πρώτη εμφάνιση στο Primavera -το πρωτάθλημα εφήβων. Έπαιξε εκεί από το 2009 έως το 2011 και το όνομα του έγινε γνωστό σε όλη τη χώρα.

Εκείνος συνέχισε να δουλεύει όπως δούλευε έως τότε: σκληρά, μεθοδικά και ταπεινά. Τη σεζόν 2009-10 πήρε τον τίτλο του “καλύτερου goalkeeper” στο εφηβικό πρωτάθλημα. Το 2010 τον προσέγγισαν από την AC Milan, την ομάδα που υποστήριζε ως παιδί. Οι rossoneri πρόσφεραν στην Brescia 2 εκατ. Ευρώ, για το 50% των δικαιωμάτων τoυ παίκτη. Ο πρόεδρος Gino Corioni απέρριψε την προσφορά.

Τη σεζόν 2010-11 τον κάλεσαν και στην πρώτη ομάδα -που έπαιζε στην ελίτ των πρωταθλημάτων. Ήταν η τρίτη επιλογή πίσω από τους Matteo Sereni και Michele Arcari. Τον κάλεσαν σε 17 ματς, μετά τον τραυματισμό του Sereni, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν κατάφερε να ξαναβρεί τη θέση του, όταν έγιανε και του “έλυσαν” το συμβόλαιο.

Ο Leali έκανε την πρώτη εμφάνιση στη Serie A, στις 15/5 του 2011, στο 0-1 από την AC Cesena. Ήταν 18 χρόνων και 3 μηνών. Στις εξέδρες του γηπέδου καθόταν ο Pep Guardiola. Να σου πω εδώ ότι πριν την αγωνιστική περίοδο 2011-12 οι της Brescia τον έκαναν... άνδρα (μέλος της ανδρικής ομάδας). Ήταν η χρονιά που η ομάδα είχε υποβιβαστεί στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, με το ΔΣ να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για πώληση. Έχει πει πολλάκις πως χρωστά ευγνωμοσύνη στον Sergio Girardi και τον Beppe Scienza " που με βοήθησαν να αποκτήσω αυτοπεποίθηση".

Η Juventus αποπειράθηκε να τον πάρει για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2011. Τότε τον ήθελε και η Napoli. Μετά προστέθηκε η Sporting CP, η Udinese. Γενικά, υπήρχε μια κινητικότητα. Όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, εκείνος ήταν η πρώτη επιλογή. Του “έφαγε” τη θέση ένα άλλο... προϊόν της ακαδημίας της Brescia: o Andrea Caroppo -στη συνέχεια, τον τελευταίο τον “έφαγε” ο Arcari. Άρχισαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Leali (που ειρήσθω εν παρόδω σημαίνει “πιστός”) να πηγαίνει σε άλλη ιταλική ομάδα.

Αυτή ήταν τελικά η Juventus, που είχε κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά (5 εκατ. ευρώ και συμβόλαιο έως το 2016). Η μετακόμιση έγινε τον Ιούνιο του 2012. Αρχικά για τις καθιερωμένες εξετάσεις και στις 3/7 ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Ο Leali δεν είναι ο διάδοχος του Buffon

Είναι λάτρης του Σωκράτη-δεν είναι ο διάδοχος του Buffon

Το goal.com είχε γράψει πως αυτό το παιδί προοριζόταν για διάδοχος του Buffon, από τη Juve. Εκείνος σε σχετική ερώτηση που του είχε θέσει το Tuttofrosinone.it, απάντησε " δεν υπάρχει διάδοχος του Buffon, γιατί είναι μοναδικός στο είδος του. Ο πιο δυνατός όλων. Τον έχω μελετήσει και τον θαυμάζω απεριόριστα. Θα έλεγα ότι είναι το είδωλο μου, το παράδειγμα που θα ήθελα να ακολουθήσω. Εγώ όμως, είμαι απλά ένας νέος άνδρας, με τη διάθεση να κάνει την έκπληξη". Για ένα χρόνο... έκανε παύση από το σχολείο, προκειμένου να αφοσιωθεί στην τέχνη " αλλά θα πάρω απολυτήριο. Θέλω να το πάρω. Θέλω να μάθω περισσότερα για τους φιλόσοφους. Μου αρέσει ο Σωκράτης, όσα έχει γράψει είναι ύμνος στην ανθρωπότητα".

Είχε ήδη την ίδια κοπέλα, επί μια τετραετία: τη Francesca. Όχι, για να δεις ότι γενικά είχε μια σταθερότητα.

" Μεγάλωσα με το μύθο του Dida, μολονότι τώρα εκτιμώ τους Buffon και Handanović, όπως και τα γκολ του Shevchenko. Σε δυο πράγματα πιστεύω: την AC Milan και την Brescia, όπου πήγα ως παιδί και έμαθα τα πάντα". Και τη Juve; " Όταν πηγαίνεις εκεί, νιώθεις πως έχει συμβεί κάτι σημαντικό στη ζωή σου. Κατ' αρχάς, κερνάς τους φίλους και την οικογένεια σου! Ανυπομονώ να κάνω προπονήσεις με τους παίκτες της ομάδας και ιδιαίτερα με τον Pirlo. Θα ήθελα να εκτελεί από το πέναλτι για κανα δεκάλεπτο".

Στις 30/8 του 2012, η Vecchia Signora τον έστειλε στη Virtus Lanciano (SerieB), για ένα χρόνο, ως δανεικό. Είχε 37 συμμετοχές (δέχθηκε 51 γκολ), πριν επιστρέψει στη Juve, στις 30/6 του 2013. Ακολούθησε νέος δανεισμός (2013-14) στη Spezia Calcio, επίσης ομάδα της SerieB. Στο συμβόλαιο υπήρχε η option της αγοράς του 50%, με την ολοκλήρωση της σεζόν.

Ο Leali δεν είναι ο διάδοχος του Buffon

Ο... σωτήρας λυτρωτής της Frosinone

Έκανε την πρώτη εμφάνιση στις 25/8, στο 0-0 με τη Cittadella. Έφτασε τις 42 συμμετοχές ("έφαγε" 49 γκολ)και επέστρεψε εκ νέου στη Juventus, για να φύγει και πάλι. Αυτή τη φορά για τη νεοφώτιστη (τη σεζόν 2014-15) στη SerieA, Cesena. Με το τέλος και αυτού... του αγροτικού (βλ. 29 συμμετοχές, 49 γκολ), πήγε στην επίσης νεοφώτιστη στην πρώτη κατηγορία, Frosinone. " Διάλεξα τη συγκεκριμένη ομάδα, γιατί με ήθελε άμεσα. Είχε ρόλο για εμένα", είχε διευκρινίσει.

Είχε πολλές καλές στιγμές. Το highlight του ήταν οι εννέα αποκρούσεις (συμπεριλαμβανομένου και ενός πέναλτι) με την Atalanta. Έπαιξε σε 34 ματς και στα 7 κράτησε ανέπαφη την εστία. Δέχθηκε 178 σουτ και έσωσε τα 120. Αυτός ο δανεισμός έληξε στις 30 Ιουνίου, με τη Juve να διαλέγει για φέτος να τον στείλει στον Ολυμπιακό, πράγμα που αποκάλυψε το Sky Sport Italia. Tι είδαν οι Πειραιώτες; Μάλλον αυτό -ή καλύτερα ΚΑΙ αυτό.

Ο Leali δεν είναι ο διάδοχος του Buffon

Φορά το Νο33 " γιατί το είχα στη Lanciano και πήγαν καλά τα πράγματα", έχει χαρακτηρίσει μοναδική την εμπειρία του να παίζεις στο San Siro (" είναι ένα τεράστιο στάδιο, στο οποίο όταν μπαίνεις νιώθεις πολύ μικρός. Είναι έκσταση να παίζεις εκεί, για όλους τους παίκτες, κάθε φορά που πηγαίνουν στο Μιλάνο”), λέει πως είναι ήρεμο παιδί (" που βάζω τις φωνές στο γήπεδο") και επιδιώκει να βλέπει τα λάθη του (" για να τα διορθώνω"). Επίσης, λατρεύει τον ανταγωνισμό " γιατί μόνο έτσι γίνεσαι καλύτερος". Κοιτά εν τω μεταξύ, μόνο το σήμερα " γιατί ποιος ξέρει τι τον περιμένει του χρόνου;".

Για το τέλος, να σου πω ότι έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο σε όλες τις μικρές εθνικές, με τελευταία την U21, το 2012 και σε ό,τι αφορά τους άνδρες, εξηγεί πως... πέραν του Buffon υπάρχουν αρκετοί άλλοι να τον διαδεχθούν " γιατί η ιταλική σχολή τερματοφυλάκων εξακολουθεί και κάνει σωστά τη δουλειά της".

Δείτε το ξεχωριστό Θρυλικό t-shirt "From legend to legend"

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ