ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Φορτούνης και η παρέα του

Ο Φορτούνης και η παρέα του
Φορτούνης INTIME SPORTS

Ο Αλέξης Βιρβίλης γράφει από το Έρμελο και αναλύει ποιοι είναι παίκτες του Ολυμπιακού που έχουν ήδη κερδίσει το στοίχημα στην προετοιμασία. Τι δεν άρεσε στο φιλικό με τη Φέγενορντ και ποιοι δεν έκαναν αυτά που ζήτησε ο Σίλβα...

Βασικός άξονας του πλάνου του Σίλβα ο διεθνής μεσοεπιθετικός των "ερυθρολεύκων" που έχει "πονοκεφαλιάσει" ευχάριστα το τεχνικό τιμ. Άλλος Σίλβα έχει εμφανιστεί στο Έρμελο. Και άλλος Ολυμπιακός κατ' επέκταση. Ο Πορτογάλος τεχνικός "αγρίεψε" από την πρώτη μέρα στην Ολλανδία και η ηρεμία που έβγαζε στο Ζέεφελντ, την οποία μετέφερε και στους ποδοσφαιριστές του, ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Αποστολή, Ολλανδία: Αλέξης Βιρβίλης

Ο Σίλβα τους έκλεισε στο ξενοδοχείο και τους είχε πει δύο πράγματα πριν από το φιλικό με την Τβέντε την περασμένη Τετάρτη. Ότι σε αυτό το στάδιο προετοιμασίας θα "μονταριστεί" η ομάδα και αυτό σήμαινε πώς οι παίκτες θα καλούνταν να του αποδείξουν εν πρώτοις αν αξίζουν μία θέση στο ρόστερ και δευτερευόντως αν μπορεί να βασιστεί πάνω τους για την ενδεκάδα.

Ο Φορτούνης είναι αυτός που κέρδισε το πρώτο στοίχημα! Η εμφάνισή του στο φιλικό με την Φέγενορντ ήταν απλώς η επιβεβαίωση ότι αποτελεί ο πρωταγωνιστής της ερυθρόλευκης προετοιμασίας. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός έχει μπει για τα καλά στη φιλοσοφία του Σίλβα.

Ο 38χρονος κόουτς επέμενε από το ξεκίνημα της προετοιμασίας σε συγκεκριμένα πράγματα: Ασφυκτικό πρέσινγκ, κίνηση χωρίς την μπάλα, γρήγορη κυκλοφορία, να μην είναι γενικώς στατική η ομάδα. Α, και τέλος φυσικά το παράλληλο ποδόσφαιρο. Ο Φορτούνης αποτέλεσε τον βασικό άξονα με την Φέγενορντ στο κομμάτι της πίεσης και αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η φρεσκάδα που βγάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι και κυρίως η ωριμότητά του. Δεν κάνει περιττές ενέργειες, ψάχνει την εύκολη πάσα, τραβάει πολλές φορές πάνω του δύο και τρεις αμυντικούς, με αποτέλεσμα να ανοίγει χώρους για τους επιθετικούς.

Άξιος συμπαραστάτης του ο Φράνκο Χάρα, ο οποίος από την ημέρα που ήρθε στην Ολλανδία έχει βάλει ως στόχο να αλλάξει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί εις βάρος του στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Το ίδιο και ο Ντουρμάζ. Ο Σουηδός έχει αρχίσει να κερδίζει τον Σίλβα. Το ασφυκτικό πρέσινγκ που ασκεί από την πλευρά του, το συνεχές τρέξιμο, οι επιστροφές του στην άμυνα, το γεγονός ότι σε αυτά τα δύο φιλικά δεν έκανε του κεφαλιού του και η απλότητα που έχει περάσει στο παιχνίδι του, είναι στοιχεία που δεν έχουν περάσει απαρατήρητα. Αποτέλεσε δυνατό τεστ για τον Σουηδό το φιλικό με την Φέγενορντ. Ήθελε να αποδείξει ότι η εμφάνιση με την Τβέντε δεν ήταν μία φωτοβολίδα. Τα κατάφερε μια χαρά, καλύτερα απ' ό,τι θα περίμενε και ο Σίλβα.

Από εκεί και πέρα, ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς είναι ολοφάνερο ότι πάει να γίνει ο "Ορμπάιθ". Ότι έκανε δηλαδή ο Βάσκος υπό την τεχνική ηγεσία του Βαλβέρδε, το κάνει τώρα ο Σέρβος. Δηλαδή να αποτελέσει τον "εγκέφαλο" του ερυθρόλευκου άξονα, να είναι αυτός που θα δίνει το έναυσμα για το πότε θα πρέπει να ασκηθεί η πίεση. Επίσης, έχει αναλάβει ναι είναι και ο "κέρβερος" μπροστά από τα δύο στόπερ. Με την Φέγενορντ τα πήγε περίφημα σε αυτόν τον ρόλο, έχοντας παρτενέρ τον Μπουχαλάκη. Μάλιστα, οι εμφανίσεις του κρητικού έχουν αναγκάσει τον κόουτς να μην τον ξεκολλάει από την ενδεκάδα. Το έχει κερδίσει με το σπαθί του.

Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου έβγαλε κι άλλα θετικά! Πρώτα απ' όλα έδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο Πάρντο είναι ο παίκτης που μπορεί να προσφέρει λύσεις όχι μόνο οργανωτικά, αλλά και εκτελεστικά! Δεν είναι Ντοσεβί, δεν θα... λυγίσει δηλαδή όταν βρεθεί απέναντι από τον γκολκίπερ. Ο Κολομβιανός το έχει το γκολ και φάνηκε με την Τβέντε και με την Φέγενορντ στις δύο ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Συν τοις άλλοις, ο Πάρντο μοιάζει να έχει αρχίσει να "κουμπώνει" μια χαρά δεξιά με τον Ελαμπντελαουί. Τέλος, ο Σαλίνο έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο με την εικόνα του στην προετοιμασία. Από εκεί που ήταν "τελειωμένος" πέρσι τέτοιο καιρό, έχει κερδίσει το χειροκρότημα του προπονητή του για την μαχητικότητα του στο χορτάρι παρά το γεγονός ότι παίζει σε μία θέση που - κακά τα ψέματα - δεν αισθάνεται καλά. Το λέει και το ίδιο το παλικάρι ότι αριστερά αισθάνεται "έξω από τα νερά" του. Παρόλα αυτά, δεν κάθεται να παραπονεθεί. Αντιθέτως, δουλεύει για να δείξει στον Σίλβα ότι μπορεί να υπολογίζει πάνω του ακόμα και για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Τι δεν άρεσε από το ματς με την Φέγενορντ; Ο Σίλβα είπε πώς θα μπορούσε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο να διαχειριστεί καλύτερα το 0-3. Βεβαίως δεν είναι τρελός. Δεν απαιτούσε η ομάδα του να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο επί 90λεπτά, να είναι το ίδιο πιεστική και να έχει ανάλογα τρεξίματα με αυτά του πρώτου 45λεπτου. Ούτε η Μπαρτσελόνα δεν το κάνει. Αυτό που ζητούσε όμως ήταν π.χ. από τον Ντοσεβί να μην χαζεύει μπροστά. Να γυρίζει και να δίνει βοήθειες στον Ελαμπντελαουί που είχε βρεθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ανάμεσα σε δύο αντιπάλους. Πολλές φορές τον "ξυπνούσε" ο Σίλβα, του έμπηζε τις φωνές να μην αφήνει εκτεθειμένο τον Νορβηγό μπακ.

Ο δε Τσόρι δεν μπήκε καθόλου στο παιχνίδι. Προφανώς εκνευριστηκε και από το σκληρό παιχνίδι των Ολλανδών, με αποτέλεσμα να είναι σκιά του εαυτού του. Τον Τσόρι όμως τον ξέρουμε. Δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο ένα κακό 45λεπτο με την Φέγενορντ, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από τραυματισμό.

Τέλος, ο Πουλίδο αντί να παρουσιάζει κάποια σημάδια βελτίωσης (είναι φανερό ότι ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί), σαν να φαίνεται να κάνει ορισμένα βήματα προς τα πίσω. Η έλλειψη έκρηξης διαπιστώθηκε σε ακόμα ένα ματς. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ακόμα θέλει δρόμο για να φτάσει στο 100%. Τον περιμένουμε λοιπόν...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ