ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο έλεγχος των 15 μέτρων

Ο έλεγχος των 15 μέτρων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο χώρος που θα επιχειρήσει να ελέγξει ο Ολυμπιακός στο χορτάρι προκειμένου να "κλειδώσει" την ΑΕΚ και τις κάθετες κινήσεις στον άξονα, ξεκινώντας από την ανασταλτική λειτουργία για να βάλει τις βάσεις του αήττητου στο ΟΑΚΑ.

Στα 30-35 μέτρα θέλουν σήμερα όλοι οι προπονητές να βρίσκονται οι τρεις γραμμές της ομάδας τους στον αγωνιστικό χώρο. Να είναι αυτή η μέγιστη απόσταση από τον τελευταίο αμυντικό μέχρι τον τελευταίο παίκτη της επίθεσης.

Οι αποστάσεις μέσα στο γήπεδο είναι ένα κομμάτι που δουλεύουν πολύ οι προπονητές και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο Μάρκο Σίλβα με τον Γκουστάβο Πογέτ, που θα τεθούν αντιμέτωποι στους πάγκους Ολυμπιακού και ΑΕΚ το Σάββατο (13/2, 19:30) στο ΟΑΚΑ.

Εξάλλου αμφότεροι δίνουν σημαντικό βάρος στο συγκεκριμένο κομμάτι, ιδίως ανασταλτικά και ειδικότερα στα ντέρμπι. Άλλωστε το μαρτυρούν και οι αριθμοί: με τον Σίλβα στον πάγκο του ο Ολυμπιακός δεν έχει δεχθεί γκολ σε δύο ματς με τον ΠΑΟΚ και στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου με την ΑΕΚ.

Με τον Πογέτ στον πάγκο της, η ΑΕΚ έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία της στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και σε αυτό με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Ναι, το δείγμα δεν είναι τόσο μεγάλο, αλλά σίγουρα ενδεικτικό των προθέσεων που έχουν οι δύο προπονητές πηγαίνοντας σε παιχνίδια που έχουν τον χαρακτήρα του ντέρμπι.

Λέτε να δούμε κάτι ανάλογο στο ΟΑΚΑ; Ενδέχεται, αφού ένα παιχνίδι κλειστό με λίγες φάσεις είναι μια ρεαλιστική, ισχυρή πιθανότητα, με βάση τα διαπιστευτήρια των Σίλβα και Πογέτ στα προηγούμενα ματς ανάλογης σημασίας.

Για να κρατήσει πάντως ο Ολυμπιακός το μηδέν στην άμυνα, θα πρέπει να καταφέρει να ελέγξει έναν χώρο 15 - 20 μέτρων που περικλείει τον άξονα της μεσαίας γραμμής και τον χώρο δράσης των μεσοεπιθετικών παικτών της ΑΕΚ.

Η τριάδα και το ερωτηματικό

Στο 4-3-3 που αρέσκεται εσχάτως ο Πογέτ, στους τρεις χαφ τοποθετεί τον Σιμόες "κολώνα" και εσωτερικούς χαφ τον Γιόχανσον με τον Μάνταλο. Ο Πορτογάλος έχει έναν ξεκάθαρο holding ρόλο (με περισσότερους περιορισμούς ακόμη και από τον παρόμοιο ρόλο που έχει ο Μιλιβόγεβιτς στον Ολυμπιακό), δεν παίρνει μέτρα στην επίθεση, κάτι που δείχνουν και οι αριθμοί: 1 ασίστ και μόλις 4 τελικές σε 1690 αγωνιστικά λεπτά.

Αυτό που τον κάνει πολύτιμο είναι η ικανότητα του να μαζεύει αποκρούσεις και λάθη αντιπάλων, ξεκινώντας από την αρχή επιθέσεις για την ομάδα του. Το να μην δρα... ανενόχλητος στον συγκεκριμένο χώρο ο Σιμόες, είναι ένα στοίχημα για τον Σίλβα.

Ο Γιόχανσον είναι ο μέσος με την μεγαλύτερη και πιο πολύπλευρη προσφορά για την ΑΕΚ. Αν και η σωματοδομή του παραπέμπει σε χαφ - οικοδόμο, μόνο τέτοιος δεν είναι Σουηδός. Ο Πογέτ του ζητάει να ανεβαίνει ψηλά μέχρι την αντίπαλη περιοχή. Να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας και να έχει τη δυνατότητα να απειλήσει ευθέως.

Με 3 γκολ και 4 ασίστ, έχει ανταποκριθεί σε αυτά τα δεδομένα. Είναι επικίνδυνος στον αέρα λόγω ύψους/όγκου αλλά και με την μπάλα κάτω. Έχει αγωνιστεί σε 1888 λεπτά, επιχειρώντας μόλις 17 γεμίσματα (7 εύστοχα), αριθμός που αποδεικνύει ότι προτιμά το παιχνίδι με την μπάλα στο χορτάρι. Πολύτιμος και στον ανασταλτικό τομέα με 63 κλεψίματα, μακράν πρώτος στη σχετική κατηγορία από κάθε άλλο συμπαίκτη του.

Ο Μάνταλος είναι ο δεύτερος εσωτερικός μέσος στον σχηματισμό. Καλός χειριστής της μπάλας, με ίδια εντολή: να παίρνει μέτρα προς την επίθεση, λειτουργώντας πολλές φορές ως δεύτερος φορ. Μπορεί να μοιράσει σωστά την μπάλα (152 εύστοχες πάσες, μια λιγότερη από τον Σιμόες - πρώτος στη σχετική λίστα της ομάδας του), όμως του λείπει η αποτελεσματικότητα. Σε 1379 λεπτά έχει μόλις 1 ασίστ και ένα 1 γκολ. Και μάλιστα με το απογοητευτικό 1/24 τελικές. Ο χειρότερος μέσος όρος της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ενδεικτικά, ακολουθεί ο Γκάλο με 1/22 και ο... Κρισάντους με 1/10.

Η μίνι έκπληξη που μπορεί να κάνει ο Πογέτ, αφορά τη χρησιμοποίηση του Σουκουλίνι στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Για τον 23χρονο χαφ δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα από την παρουσία του στην ΑΕΚ, σίγουρα όμως οι αριθμοί κάτι λένε από το σύνολο των στατιστικών καριέρας: 116 επίσημα ματς με 10 γκολ και μόλις 1 ασίστ. Νούμερα που δείχνουν έναν μέσο που δεν αποτελεί ιδιαίτερη απειλή στο επιθετικό κομμάτι.

Ο έλεγχος των 15 μέτρων

Οι ρόλοι των παικτών της ΑΕΚ στο 4-3-3

Γκολ και ασίστ από τρεις

Από εκεί και πέρα, από όλους τους παίκτες που έχει στην διάθεση του ο Πογέτ για την γραμμή κρούσης, τρεις είναι αυτοί που δίνουν πράγματα με συνέπεια: Μπαρμπόζα, Αραβίδης, Βάργκας. Κοινό χαρακτηριστικό ότι έχουν σκοράρει όλοι από 7 τέρματα, ενώ μετρούν 2, 3 και 4 ασίστ αντίστοιχα.

Αποτελούν μια τριπλέτα με προτερήματα και μειονεκτήματα, που σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ανάλογη προσοχή. Σιμόες, Μάνταλος, Γιόχανσον, Μπαρμπόζα και Βάργκας κινούνται σε αποστάσεις περίπου 15 μέτρων. Βάζοντας στην εξίσωση και τον φορ Αραβίδη φτάνουμε μάξιμουμ στα 20.

Ο έλεγχος των 15 μέτρων

Αυτός είναι ο χώρος που θα πρέπει να ελέγξει ο Ολυμπιακός προκειμένου να περιορίσει την δράση της "κιτρινόμαυρης" εξάδας

Η ασφάλεια στα μετόπισθεν, άλμα για το αήττητο

Είναι αυτά τα μέτρα τα οποία αν καταφέρει να ελέγξει ο Ολυμπιακός, θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για να φύγει αλώβητος (και) από το ΟΑΚΑ. Γεγονός που θα τον φέρει αγκαλιά με το αήττητο πρωτάθλημα, καθώς μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, αυτό είναι το δυσκολότερο τεστ που έχει να δώσει η ομάδα του Πειραιά.

Με ανασταλτικά συνέπεια αλά ΠΑΟΚ, ο Σίλβα θα κοιτάξει να εξασφαλίσει την ηρεμία στα μετόπισθεν. Θα χρειαστεί πάντως να λειτουργήσει σε μεγαλύτερη ένταση η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, καθώς η αντίστοιχη της ΑΕΚ υπερέχει σε ποιότητα και ταχύτητα από αυτή του ΠΑΟΚ. Μιλιβόγεβιτς και Κασάμι δεν πρέπει να αρκεστούν σε κάλυψη χώρων, αλλά όταν έχουν την ευκαιρία να βγαίνουν πρώτοι στην μπάλα.

Δεν θα πρέπει να προξενήσει εντύπωση ακόμη κι αν Πορτογάλος τεχνικός επιχειρήσει να δώσει την κατοχή της μπάλας στους γηπεδούχους σε ορισμένα κομμάτια του αγώνα, θέλοντας να τους φέρει πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο με την ελπίδα να βρει ανοιχτούς χώρους και να χτυπήσει στην κόντρα η ομάδα του.

Ο έλεγχος των 15 μέτρων

Ιδανικό σενάριο για τον Ολυμπιακό να παρασύρει ψηλά την άμυνα της ΑΕΚ και να βρει ανοιχτούς χώρους σε κόντρα επίθεση

Θεμέλια νίκης θα προσπαθήσει να βάλει ο Σίλβα, εξασφαλίζοντας πρώτα έλεγχο των χώρων/μέτρων που θέλει να εκμεταλλευτεί η ΑΕΚ στο δημιουργικό/επιθετικό της παιχνίδι. Και από εκεί και πέρα θα στηρίξει τις προσπάθειες για γκολ στα δικά του "όπλα". Ενδεχομένως να "σημαδέψει" και τον Άρθο, που μοιάζει με αδύναμο κρίκο στην άμυνα της ΑΕΚ.

Ντουρμάζ (6 γκολ, 4 ασίστ), Πάρντο (2 γκολ, 4 ασίστ), Φορτούνης (15 γκολ, 8 ασίστ) και Ιντέγε (7 γκολ, 3 ασίστ), συνδυάζουν ταχύτητα, έκρηξη, τεχνική και υψηλό work rate, ενώ ο Σίλβα μπορεί πάντα να υπολογίζει στην ποιότητα του Τσόρι Ντομίνγκες (4 γκολ, 2 ασίστ), σε οποιαδήποτε φάση κι αν βρίσκεται το ματς.

Ρίσκο ο Πορτογάλος τεχνικός δεν προτίθεται να πάρει, τουλάχιστον όσο το παιχνίδι βρίσκεται στην ισοπαλία. Θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει κανένα λόγο να δώσει έξτρα πατήματα στον αντίπαλο. Επομένως είναι λίγο - πολύ ξεκάθαρο κάτω από πιο πρίσμα θα προσπαθήσει ο Σίλβα να παρουσιάσει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με σκοπό να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει πριν ξεκινήσει να καταστρώνει τα πλάνα του για την Άντερλεχτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

QUIZ: ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ποιοι έχουν παίξει και στις δύο ομάδες;

Έξω ο Καμπιάσο με ΑΕΚ

Το "μπάχαλο" είναι το εύκολο

Τα στατιστικά ΑΕΚ - Ολυμπιακού

Θα καταφέρει η Ένωση να σπάσει την παράδοση που την θέλει χωρίς νίκη στις τελευταίες 8 αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό, ή οι Ερυθρόλευκοι θα επεκτείνουν την κυριαρχία τους; ΟStoiximan.grπροσφέρει την αναμέτρηση ΑΕΚ - Ολυμπιακός με 0% γκανιότα. Περισσότερες από 150 αγορές γιαLiveστοιχηματισμόστην κορυφαία ελληνική στοιχηματική εταιρεία.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ