ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο δρόμος για το 43ο πρωτάθλημα!

Ο δρόμος για το 43ο πρωτάθλημα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα για 43η φορά στην ιστορία του και το Sport24.gr παρουσιάζει τους αριθμούς των Πειραιωτών. Ποιοι ξεχωρίζουν, οι καρτάκηδες, το Limit Down, η ρεζέρβα πολυτελείας, οι κορυφαίοι "κλέφτες" και πασέρ.

Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, ούτε αποτελούν πανάκεια. Ειδικά στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ποδοσφαιριστές που κάνουν "αθόρυβη" δουλειά, που δεν φαίνεται και δεν αποτυπώνονται στα νούμερα, εντούτοις η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη. Αυτοί μπορούν να θεωρηθούν και... αδικημένοι, διότι το όνομά του δεν πουλάει όσο των υπολοίπων που βγαίνουν στη μαρκίζα και παίρνουν όλη την δόξα πάνω τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Ο φετινός Ολυμπιακός στον δρόμο για την κατάκτηση του 43ου πρωταθλήματος της ιστορίας του και έκτου συνεχόμενου επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει τους μεγάλους πρωταγωνιστές του, αυτούς που τράβηξαν το μεγαλύτερο "κουπί" και ξεχώρισαν.

Ομαδική είναι βέβαια η δουλειά και για να φαίνονται υψηλά τα νούμερα κάποιου, σημαίνει ότι και οι συμπαίκτες του βοήθησαν τα μέγιστα για να συμβεί αυτό. Καμία ομάδα δεν παίρνει τίτλους και δεν κάνει πρωταθλητισμό, αν το σύνολο δεν λειτουργεί σωστά και δεν βοηθούν όλοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.

Το Sport24.gr έκανε... σκανάρισμα στα στατιστικά των πρωταθλητών με αφορμή την κατάκτηση του φετινού τίτλου, που ήρθε νωρίτερα από ποτέ. Δεν ολοκληρώθηκε ακόμα ο Φλεβάρης και η Κούπα κάνει και φέτος το ίδιο δρομολόγιο. Άλλωστε, με 18 πρωταθλήματα την τελευταία 20ετία, δεν είναι διόλου υπερβολικό να πούμε ότι ο τίτλος έχει "αγκυροβολήσει" μόνιμα στο Λιμάνι.

Ο βιονικός Ρομπέρτο και τα φιντάνια

"Δείξε μου τον τερματοφύλακά σου, να σου πω τι ομάδα έχεις", λένε πολλοί και έχουν απόλυτο δίκιο. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού ισχύει και με το παραπάνω, για να μην πούμε σε απόλυτο βαθμό. Ο Ρομπέρτο υπερασπίζεται για τρίτη χρονιά τα "ερυθρόλευκα " γκολπόστ και είναι "το Α και το Ω" για να καταφέρνει ο Ολυμπιακό να εκπληρώνει τους εν Ελλάδι στόχους του. Το γεγονός ότι ήρθε ως δεύτερος γκολκίπερ ο Στέφανος Καπίνο, δεν περιόρισε καθόλου τον χρόνο του Ισπανού, ο οποίος έχει πάρει φανέλα βασικού στο σπίτι του. Δικαιωματικά θα λέγαμε...

Σε 24 αγώνες πρωταθλήματος, ο Ρομπέρτο έχει 23 συμμετοχές και έχει παίξει 2160 αγωνιστικά λεπτά. Η μια αγωνιστική που υπολείπεται, είναι αυτή του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που δεν διεξήχθη ποτέ λόγω των όσων συνέβησαν στη Λεωφόρο. Πάντως, ήταν δεδομένο πως και εκεί θα ξεκινούσε βασικός και είχε άλλο ένα 90λεπτο στην πλάτη του. Ο Ισπανός έχει δεχτεί μόλις 12 γκολ και αντιλαμβάνεται ο καθένας το πόσο πολύτιμος είναι για την ομάδα του και πόση ασφάλεια και σιγουριά προσφέρει.

Ο Μάρκο Σίλβα έχει χρησιμοποιήσει 28 παίκτες στην Super League. Μόλις μια συμμετοχή έχουν δυο παίκτες και αμφότεροι προέρχονται από την Κ-20 του Ολυμπιακού. Ο Βούρος έχει παίξει 93 λεπτά και ήταν στο πρόσφατο 4-0 επί του Ατρομήτου, όπου ξεκίνησε στο βασικό σχήμα των πρωταθλητών, ενώ 19 λεπτά έχει αγωνιστεί ο Τσιμίκας και ήταν στην εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στη Μυτιλήνη απέναντι στην Καλλονή.

Ο δρόμος για το 43ο πρωτάθλημα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι τέσσερις που ξεχώρισαν και η άνοδος του Πουλίδο

Από 'κει και πέρα, μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, πρέπει να έχει παίκτες που θα κάνουν το κάτι παραπάνω, που θα ξεχωρίσουν. Πρώτος απ' όλους ο Φορτούνης, ο οποίος διάγει μια εκπληκτική σεζόν με τον Ολυμπιακό και είναι το πιο hot όνομα στις τάξεις του. Ο Τρικαλινός μεσοεπιθετικός κάνει εντυπωσιακά πράγματα στο χορτάρι και η βελτίωσή του είναι ραγδαία, με αποτέλεσμα να αποτελεί βαρόμετρο στο παιχνίδι των "ερυθρολεύκων". Με 16 γκολ και 8 ασίστ σε 22 συμμετοχές, αντιλαμβάνεται ο καθένας το πόσο πολύτιμος είναι, ενώ έχει αγωνιστεί συνολικά 1513 λεπτά. Το άστρο του Φορτούνη λάμπει και είναι δεδομένο ότι αν συνεχίσει έτσι, δεν θα αργήσει η εκτόξευση στην καριέρα του.

Ο Τζίμι Ντουρμάζ είναι άλλος παίκτης φέτος, καμία σχέση με τον περσινό Ντουρμάζ που δεν βοήθησε παρά ελάχιστα και που το πλήρωσε με το να μην είναι στη λίστα για τους αγώνες του Champions League. Και όμως, δεν το έβαλε κάτω, δούλεψε πολύ το καλοκαίρι, άρχισε να βγάζει στο χορτάρι τον καλύτερο του εαυτό και όλες τις αρετές του, μετρώντας 6 γκολ και 4 ασίστ σε 20 συμμετοχές (1556 λεπτά) και αναμφίβολα είναι από τους κορυφαίους του φετινού Ολυμπιακού. Γι' αυτό άλλωστε ο προπονητής του δεν το σκέφτηκε καν για να τον συμπεριλάβει στη λίστα για τα ματς του Europa League.

Όσο για τον Ιντέγε, έχει τραβήξει μεγάλο "κουπί" φέτος. Ο Φινμπόγκασον παραμερίστηκε, ο Πουλίδο τώρα αρχίζει να παίζει περισσότερο, όπερ σημαίνει ότι ο Νιγηριανός είναι το σημείο αναφοράς στη γραμμή κρούσης του Ολυμπιακού. Μετράει 17 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με 1556 αγωνιστικά λεπτά στο πρωτάθλημα και έχει 7 γκολ και 4 ασίστ. Σίγουρα θα μπορούσε να έχει παραπάνω τέρματα, όμως είναι παίκτης που βοηθάει και σε άλλους τομείς, γι' αυτό και ο Μάρκο Σίλβα τον εμπιστεύεται τόσο πολύ.

Επίσης, έχουμε και τον Μποτία, που σε μόλις 1015 λεπτά συμμετοχής (13 αγώνες) έχει 4 γκολ σε 6 τελικές προσπάθειες. Εξαιρετική αναλογία για στόπερ, με τον Ισπανό να προωθείται συχνά στις στημένες φάσεις και δη στα κόρνερ, με αποτέλεσμα να αποτελεί πηγή κινδύνου για τις αντίπαλες άμυνες. Πέτυχε τα δυο γκολ στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Ατρομήτου στο Περιστέρι με 2-1, άνοιξε τον δρόμο της νίκης απέναντι στην ΑΕΚ στο Φάληρο (4-0), ενώ σκόραρε και κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (5-1) στο Φάληρο.

Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Άλαν Πουλίδο, ο οποίος μπορεί να μην υπολογιζόταν καθόλου στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, εντούτοις είναι εξαιρετικός στα τελευταία παιχνίδι. Σε πέντε εμφανίσεις μετρά τρία γκολ και μάλιστα ισάριθμα σε όσα παιχνίδια ξεκίνησε βασικός. Σε 302 λεπτά συμμετοχής έχει σκοράρει με Ξάνθη, Ατρόμητο και Βέροια στο πρωτάθλημα, δείχνοντας ότι έχει εξαιρετική επαφή με τα δίχτυα. Ο Μεξικανός έχει την δυνατότητα να κάνει γερό φίνις στη σεζόν και να εξασφαλίσει την παρουσία του στο ρόστερ και τη νέα σεζόν. Πάλεψε, δούλεψε, δεν το έβαλε κάτω και δικαιώνεται έστω και αργά.

Ο δρόμος για το 43ο πρωτάθλημα!

Η ρεζέρβα πολυτελείας και το Limit down

Από' κει και πέρα, έχουμε τον Ντομίνγκες, ο οποίος αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του Ολυμπιακού. Μπορεί φέτος να μην έχει τον ίδιο ρόλο με τα προηγούμενα χρόνια, μιας και ο Φορτούνης παίζει πολύ παραπάνω και δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκονται και οι δυο στο αρχικό σχήμα, εντούτοις αποτελεί μια ρεζέρβα πολυτελείας που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει. Ο "Τσόρι" μετράει 815 αγωνιστικά λεπτά και έχει 5 γκολ και 2 ασίστ (μετρά 15 εμφανίσεις), όμως δεν είναι πρέπει να σταθεί κάποιος μονάχα στα νούμερά του. Ο Ντομίνγκες κάνει πολλά πράγματα στο χορτάρι, είναι ο παίκτης που θα πάρει τις περισσότερες μπάλες, που θα τρέξει όλο το γήπεδο, θα δώσει μάχες, θα καθοδηγήσει τους υπόλοιπους, θα τους κάνει να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια. Μαζί με τον Φουστέρ αποτελούν "ιερά τοτέμ" του σημερινού Ολυμπιακού.

Από την άλλη, έχουμε την περίπτωση του Σεμπά, τα νούμερα του οποίου είναι φτωχά. Μετρά 17 συμμετοχές και 715 λεπτά στο χορτάρι, έχοντας μόλις 1 γκολ στο πρωτάθλημα και 0 (!) ασίστ. Παίκτης που παίζει εξτρέμ, δε νοείται να μην έχει... σερβίρει γκολ σε συμπαίκτη του ή να μην έχει επαφή με τα δίχτυα. Αυτό που αρέσει στον Σίλβα, είναι ότι πρόκειται για περίπτωση παίκτη που παλεύει στο γήπεδο, που ακολουθεί το τακτικό πλάνο, που δεν κοροϊδεύει και δίνει πάντα ό,τι μπορεί στο χορτάρι. Το θέμα είναι ότι έχει συγκεκριμένο ταβάνι και πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν αν κάνει για το επίπεδο του Ολυμπιακού. Σίγουρα θα μπορούσε να έχει βοηθήσει πολύ περισσότερο.

Ο δρόμος για το 43ο πρωτάθλημα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι "κλέφτες", οι πασέρ και οι καρτάκηδες

Επιπροσθέτως, υπάρχουν και άλλες σημαντικές στατιστικές κατηγορίες. Ξεκινώντας από τους κορυφαίους "κλέφτες" του Ολυμπιακού, πρώτος είναι ο Ρομπέρτο με 55, ο οποίος "καθαρίζει" τις περισσότερες φάσεις στην εστία του, ενώ έπεται ο μεσοαμυντικός των Πειραιωτών, ο Μιλιβόγεβιτς με 49. Ο διεθνής Σέρβος κάνει πράγματα στο χορτάρι που πολλοί δεν τα καταλαβαίνουν και δεν τα βλέπουν, εν αντιθέσει με τον Μάρκο Σίλβα που εν πολλοίς... ξεκινά την 11άδα από τον ίδιο. Πιο καθαρόαιμο 6άρι δεν έχει ο Ολυμπιακός από τον "Μίλι" και εκείνος φροντίζει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την ομάδα του. Τρίτος στη σχετική λίστα είναι με 42 ο Μαζουακού. Αναφορικά με τους κορυφαίους πασέρ του Ολυμπιακού, στην κορυφή βρίσκουμε τον Μιλιβόγεβιτς με 231, κάτι που φανερώνει ότι περνάνε πολλές μπάλες από τα πόδια του, ενώ με 188 έπεται ο Φορτούνης. Τρίτος είναι και πάλι ο Μαζουακού με 135.

Τέλος, έχουμε και τους καρτάκηδες, με τον Μιλιβόγεβιτς να έχει την πρωτοκαθεδρία με 7 κίτρινες κάρτες, οι 2 εκ των οποίων με την ΑΕΚ που έφεραν και την αποβολή του. Στις 5 κίτρινες βρίσκεται ο Μποτία, που μετράει και 1 απευθείας κόκκινη, επίσης με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για το φάουλ στον Αραβίδη. Στις 5 κίτρινες είναι και ο Μαζουακού και στις 4 ο Σαλίνο, ο οποίος τις έχει δεχτεί σε 11 συμμετοχές του. Εν ολίγοις, σχεδόν ανά 3 αγώνες κιτρινίζεται.

Ο δρόμος για το 43ο πρωτάθλημα!

Συμπερασματικά

Όλα τα παραπάνω νούμερα προκύπτουν μετά την συμπλήρωση της 24ης αγωνιστικής της Super League, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το φινάλε της σεζόν θα έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις. Μεσολαβούν και άλλα ματς ως το τέλος του πρωταθλήματος και οι αριθμοί δεν πρόκειται να μείνουν οι ίδιοι. Πάντως, το συμπέρασμα έχει βγει ήδη και δεν μπορεί να αλλάξει κάτι δραματικά. Πετυχαίνει 2,5 γκολ ανά αγώνα και δέχεται μισό (μετρά 60 υπέρ και 12 κατά), έχει 14,1 τελικές προσπάθειες κατά μέσο όρο και οι αντίπαλοί του έχουν 5,5 τελικές, ενώ σκοράρει ανά 5,8 τελικές και οι αντίπαλοί του ανά 11,1. Επίσης, έχει μέσο όρο 1,3 ασίστ σε κάθε ματς και οι αντίπαλοί του 0,4, ενώ κάνει 70,3 πάσες, 28,5 περισσότερες απ' ό,τι οι ομάδες που παίζουν εναντίον του. Μόνο στα λάθη είναι χειρότερος για λίγο και αυτό διότι έχει σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής μπάλας. Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός έχει τη μεγαλύτερη σταθερότητα και δυναμική απ' όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος και όπως ομολογούν οι περισσότεροι, κατακτά δίκαια το 43ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Photo credits: Action Images

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ