ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο άξονας, η "αχίλλειος πτέρνα" και ο παράγοντας Αρετόπουλος

Ο άξονας, η "αχίλλειος πτέρνα" και ο παράγοντας Αρετόπουλος
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάουλο Μπέντο το έδειξε και με τις πρόσφατες δηλώσεις του πόσο πολύ υπολογίζει τον ΠΑΟΚ και πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό το παιχνίδι στην οικονομία του πρωταθλήματος. Με νίκη ο Ολυμπιακός θα κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου και δεν είναι καθόλου υπερβολή.

Δεν είναι πιο σημαντικό το αποψινό ματς (23/10) από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που πλησιάζει, αλλά με τρίποντο απόψε η παράσταση νίκης –για να δανειστώ μια έκφραση του πολιτικού ρεπορτάζ- βάφεται… κόκκινη. Η ψυχολογία, άλλωστε, στα ντέρμπι αιωνίων φτιάχνεται μόνη της συνήθως ή από τον κόσμο. Ματς όπως το αποψινό είναι πονηρά και κρύβουν παγίδες ιδιαίτερα όταν ο αντίπαλος το πάει στο λάου-λάου όπως τώρα

Αναμένεται ένα παιχνίδι με πολλές ιδιαιτερότητες. Ο ΠΑΟΚ σε θεωρητικό επίπεδο είναι στα σχοινιά. Δεν δείχνουν ιδιαίτερα πειστικές οι εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα. Νίκη με το στανιό απέναντι στον Ηρακλή, ισοπαλία την προηγούμενη αγωνιστική στη Βέροια, ήττα με κάτω τα χέρια από την Καραμπάγκ μεσοβδόμαδα.

Το πρόβλημα της πιο δουλεμένης –για πολλούς ομάδας- πριν από λίγο καιρό είναι κυρίως στο γκολ. Όχι στην παραγωγή φάσεων. Ένας από τους άγραφους νόμους του ποδοσφαίρου, ωστόσο, λέει «να φοβάσαι την ομάδα που δεν κάνει ευκαιρίες. Εκείνη που κάνει ευκαιρίες θα βρει και τα γκολ».

Ο Ολυμπιακός τον τελευταίο καιρό βράζει φωτιές στο «Καραϊσκάκη». Τείνει να εξελιχθεί σε ομάδα έδρας, η οποία μπορεί να «σκοτώσει» κάθε αντίπαλο, έστω κι αν ζορίζεται όταν φεύγει από το σπίτι της, κάτι που έγινε σε ένα βαθμό και στην τελευταία της έξοδο στη Νέα Σμύρνη.

ΕΧΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ Ο ΜΠΕΝΤΟ

Ο Πάουλο Μπέντο πέρα από τη συσσωρευμένη κούραση βασικών του παικτών που παίζουν χωρίς ανάσα, όπως οι Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς (τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στον ΠΑΟΚ), καλείται να βρει αντίδοτο στο αριστερό άκρο της άμυνας, όπου έχει πέσει… επιδημία. Έξω ο Ντε λα Μπέγια λόγω τραυματισμού, ο Ρέτσος λόγω τιμωρίας, ο Βιάνα πέρασε ίωση, ο Τσιμίκας δεν υπολογίζεται, ο Σιόβας έχει να παίξει 90 μέρες, ενώ έχει να αγωνιστεί ως μπακ εδώ και κάτι χρόνια. Όσο για τον Ομάρ που πέρυσι σκόραρε κι έκρινε το αντίστοιχο παιχνίδι πρωταθλήματος (1-0), μπήκε πρώτη φορά στη 18άδα από τον Μάιο κι έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο.

Το να φρενάρεις τον Τζάλμα Κάμπος δεν είναι πολύ εύκολο, έστω κι αν οι στροφές που κινείται τελευταία δεν είναι υψηλές. Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο τον Πορτογάλο είναι να λειτουργήσουν συνολικά οι πτέρυγες, άρα και οι προωθήσεις του Φιγκέιρας θα πρέπει να είναι προσεκτικές, για να μην χάσει τον αέρινο Γκάρι Ροντρίγκες, αλλά και οι Σεμπά, Ελιουνούσι να είναι προσηλωμένοι στο ανασταλτικό κομμάτι της δουλειάς.

ΜΙΑ ΑΡΧΗ ΟΠΩΣ ΜΕ... ΑΕΚ

Ένα ξεκίνημα όπως το αντίστοιχο με την ΑΕΚ θέλει και ζητάει απόψε ο Μπέντο. Να μπουν οι παίκτες του με το μαχαίρι στα δόντια, όπως τότε που έπρεπε να δώσουν απαντήσεις μετά την ήττα-σοκ από τον ΑΠΟΕΛ. Δεν είναι εύκολο να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Επειδή πολύ απλά τότε ο Ολυμπιακός καιγόταν. Τώρα όχι και τόσο. Είναι πρώτος και η πρωτιά συνήθως δημιουργεί χαλάρωση ή έστω περιορίζει το κίνητρο.

Ο ΠΑΟΚ του Ίβιτς θα είναι, αν μη τι άλλο, διαβασμένος. Με σφιχτή αμυντική διάταξη και πρώτο στόχο να «φρενάρει» τον ρυθμό που δημιουργούν οι Μιλιβόγεβιτς, Μάρτινς ώστε να περιορίσει την τροφοδοσία στους τέσσερις της επίθεσης. Εκεί θα παιχθεί όλο το έργο. Στο ποιος θα κυριαρχήσει στον άξονα.

Αν η μπάλα φτάσει σωστά στον Φορτούνη, είναι δύσκολο να του βάλεις γκέμια. Το ζητούμενο είναι να μην την πάρει σωστά κι εκεί θα επενδύσει ο Ίβιτς. Στο πως θα χαλάσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, στο πως θα περιορίσει τις ζωγραφιές του διεθνούς μέσου. Θα γίνουν σκληρές μάχες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο ΠΑΟΚ που δεν πήρε ούτε κάρτα στον αγώνα της Πέμπτης, στο «Καραϊσκάκη» θα είναι περισσότερο σκληρός.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Κι εδώ μπαίνει ο παράγοντας Αρετόπουλος. Πως θα διαχειριστεί το παιχνίδι ο ρέφερι; Πόσο έχει επηρεαστεί από το… στόλισμα των τελευταίων ημερών. Πως θα αντιδράσει στις (δεδομένες και συνεχείς) διαμαρτυρίες που κάποια στιγμή θα υπάρξουν; Ο οργανισμός ΠΑΟΚ θέλει –χρόνια τώρα «λαϊκούς ήρωες» στα ματς του «Καραϊσκάκη». Και οι παίκτες το γνωρίζουν αυτό από την εποχή του Πάμπλο Γκαρσία. Ένα άλλοθι είναι πάντα χρήσιμο σε πιθανή αποτυχία. Άρα και η διαιτησία θα παίξει τον ρόλο της στην έκβαση του αγώνα. Ακόμη και η συχνότητα των σφυριγμάτων θα επηρεάσει το ρυθμό.

Αν τα βάλουμε όλα αυτά στο μίξερ θα καταλάβουμε ότι το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ έχει πολλά δεδομένα που μπορούν να επηρεάσουν την εξίσωση. Για να το απλοποιήσουμε, αν ο Ολυμπιακός παίξει όπως με την ΑΕΚ το παιχνίδι έχει τελειώσει πριν αρχίσει. Θα κινηθούν, όμως, ανάλογα οι πρωταθλητές; Μόνο οι ίδιοι και ο προπονητής τους το γνωρίζουν. Εμείς θα το διαπιστώσουμε σε λίγες ώρες στο τερέν του «Καραϊσκάκη»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Οι 12 "συγκρούσεις" Σαββίδη - Ολυμπιακού
Με οδηγό την "τριάρα" στην ΑΕΚ!
Ο Ιντέγε με διάθεση... τίγρη!
Μποτία: "Αν είμαστε αυτοί που πρέπει, θα νικήσουμε"
Με "συνταγή" 3άρας στην ΑΕΚ, απέναντι και στον ΠΑΟΚ
Με Ελαμπντελαουί και Σιόβα στο ντέρμπι με ΠΑΟΚ
Ησύχασε το... κεφάλι του Μπέντο
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ