ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ντομίνγκες, ο "μεταγραφικός οδηγός"

Ντομίνγκες, ο "μεταγραφικός οδηγός"
INTIME SPORTS

Πρώτα η νοοτροπία και μετά η ποιότητα του Ντομίνγκες πρέπει να είναι "μεταγραφικός οδηγός" για τον Ολυμπιακό ενόψει καλοκαιριού. Το ροτέισον του Περέιρα και γιατί δεν έχει νόημα με τον τρόπο που το εφάρμοσε στη Νέα Σμύρνη.

Στο 56ο λεπτό της αναμέτρησης στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος προηγείτο με 2-0 του Ολυμπιακού. Δεν είναι πως οι "ερυθρόλευκοι" ήταν αδιάφοροι ή δεν προσπαθούσαν να απειλήσουν την αντίπαλη εστία. Είναι πως οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές του Περέιρα που βρίσκονταν στο χορτάρι αδυνατούσαν να πάρουν σωστές αποφάσεις στην τελική προσπάθεια.

Είτε στην δημιουργία, είτε στην εκτέλεση, υστερούσαν χαρακτηριστικά. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις, μπορεί και μόλις μια: ο Τσόρι Ντομίνγκες. Ο Αργεντίνος είναι μακράν ο κορυφαίος σε απόδοση παίκτης του Ολυμπιακού την φετινή σεζόν, μετρώντας μέχρι στιγμής 14 γκολ και 10 ασίστ στο πρωτάθλημα. Και σε αυτόν οφείλεται το γεγονός πως οι Πειραιώτες δεν ηττήθηκαν στη Νέα Σμύρνη .

Τα διθυραμβικά σχόλια για την παρουσία του 34χρονου άσου είναι συνηθισμένα πλέον και η αλήθεια είναι πως συνδυάζει δύο στοιχεία που δεν συναντά κάποιος εύκολα στο φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού: ποιότητα και νοοτροπία. Όσο σημαντικό είναι το πρώτο, άλλο τόσο -ίσως και περισσότερο- είναι το δεύτερο.

Και με βάση τα όσα έχουμε καταγράψει μέσα από το ρεπορτάζ, περισσότερο η σωστή νοοτροπία παρά η ποιότητα έλειψε φέτος από το ρόστερ των Πειραιωτών. Όσα χαρίσματα κι αν βρεις στο ταλέντο κάθε ποδοσφαιριστή, αν αυτά δεν συνδυάζονται από ανάλογη συμπεριφορά εντός (και εκτός) γηπέδου, τότε σπανίως μεταφράζονται μέσα στις τέσσερις γραμμές του ασβέστη.

Ρομπέρτο και Ντομίνγκες είναι ποδοσφαιριστές που έχουν στοιχίσει αρκετά χρήματα στον Ολυμπιακό, αλλά δεν είναι τυχαίο πως αποτελούν και τις "κολόνες" της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι μεταγραφές εμπεριέχουν πάντα ρίσκο, τα πολλά λεφτά δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία, ωστόσο στην περίπτωση του Ισπανού γκολκίπερ και του Αργεντίνου μεσοεπιθετικού ισχύει το "money in the bank".

15/20 αλλά δεν είναι μπάσκετ

Και από την στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει να κινηθεί για 3-4 "δυνατές" μεταγραφές το καλοκαίρι, το τμήμα σκάουτινγκ (Λορένθο, Ισά, Γκαλέτι κτλ.) οφείλει να ψάξει και να προτείνει ανάλογες περιπτώσεις. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που οι Πειραιώτες είναι ομάδα... ειδικών συνθηκών, ο χαρακτήρας του εκάστοτε ποδοσφαιριστή που προορίζεται για το Λιμάνι πρέπει να αποτελεί σημαντικότατη παράμετρο για την τελική απόφαση απόκτησης του.

Για παράδειγμα, οι Αφελάι και Ντουρμάζ στοίχισαν έναν σκασμό λεφτά και στην ψυχρή λογική είναι ανώτεροι ως ταλέντα από τον Ντοσεβί, που ήρθε ελεύθερος και με λογικό συμβόλαιο από τη Βαλανσιέν. Γιατί ο Γαλλοαφρικανός ήταν αυτός που πρόσφερε τα περισσότερα; Εύκολη η απάντηση: η νοοτροπία του ήταν πολύ πιο συμβατή από αυτές του Ολλανδού και του Σουηδού εξτρέμ.

Και το ροτέισον θέλει τρόπο

Σωστά ο Βίτορ Περέιρα θεώρησε πως από την στιγμή που η ομάδα του εξασφάλισε τον τίτλο, είναι ευκαιρία να δώσει ευκαιρίες σε παίκτες που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής. Ωστόσο και το ροτέισον θέλει τρόπο για να σε βοηθήσει να βγάλεις συμπεράσματα αλλά και τον ποδοσφαιριστή να δείξει κάποια πράγματα. Όταν γίνεται... βίαια, είναι δώρον άδωρον.

Ο Πορτογάλος χρησιμοποίησε 9 καινούρια πρόσωπα κόντρα στον Πανιώνιο, επομένως ήταν σίγουρο πως ο ρυθμός και η ομοιογένεια θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εμφανιστούν στη Νέα Σμύρνη.

Είναι διαφορετικό να κρατάς έναν κορμό 7-8 βασικών και να βάζεις μαζί τους 3, το πολύ 4 από όσους έχουν "δεύτερο ρόλο" και εντελώς διαφορετικό να βάζεις 9 παίκτες που προέρχονται από αγωνιστική απραξία. Ένσταση υπάρχει και για την επιλογή του Περέιρα να χρησιμοποιήσει τον Φελίπε Σαντάνα.

Θεοδωρίδης: "Δε μου άρεσε η ομάδα, ήμασταν απαράδεκτοι"

Ο Βραζιλιάνος δεν πρόκειται να μείνει στον Πειραιά και θα επιστρέψει στην Σάλκε με τη λήξη του δανεισμού του. Την στιγμή που στο ρόστερ υπάρχει ο Αυλωνίτης. "Ε, θα παίξει με τον Απόλλωνα", μπορεί να ισχυριστεί κάποιος αλλά αυτό δεν είναι λογική. Και με τον Πανιώνιο και με τον Απόλλωνα μπορεί να παίξει ο Έλληνας στόπερ. Γιατί να μείνει έξω, ώστε να αγωνιστεί αντί αυτού ένας ποδοσφαιριστής που σε ένα μήνα κουνάει μαντήλι; Γιατί να μην πάρει δύο σερί ματς ο Αυλωνίτης; Ακόμη και η επιλογή του νεαρού Βούρου θα έμοιαζε πιο ορθολογική αντί για τον Σαντάνα.

Αν το εξετάσει κάποιος "ψυχρά", ακόμη και η χρησιμοποίηση του Διαμαντάκου θα ήταν πιο ωφέλιμη από αυτή του Μήτρογλου. Ο δεύτερος είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνει στον Πειραιά και τη νέα σεζόν, ενώ η αξία του είναι δεδομένη και όχι προς διευκρίνιση. Ποιος ο λόγος να ξεκινήσει στα υπόλοιπα παιχνίδια που απομένουν έως το τέλος της σεζόν; Πόσο σημασία έχει σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Ακόμη και ο τελικός Κυπέλλου θα γίνει σε 20-25 μέρες, επομένως δεν υπάρχει προφανής λόγος για άμεση ανάγκη φορμαρίσματος του παίκτη. Όταν χρειάστηκε έβαλε τα γκολ του και έβγαλε τον Ολυμπιακό από την δύσκολη θέση σε κάποια ματς πρωταθλήματος.

Έφτασε τα 80 γκολ ο Μήτρογλου

Τώρα είναι καλύτερο να πάρουν όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται ο Μπενίτες και ο Διαμαντάκος. Άλλωστε είναι δύο επιθετικοί που έχουν διάθεση, ενέργεια και δίψα για να αποδείξουν την χρησιμότητα τους. Με λίγα λόγια έχουν ισχυρό κίνητρο. Ο Μήτρογλου πάλι δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν.

Ουσιαστικά πέραν των Μέγκιερι, Γιαννούλη, άντε και Ντουρμάζ, ο Περέιρα δεν θα μπορούσε να δει κάτι που δεν ξέρει από τους παίκτες που παρέταξε κόντρα στον Πανιώνιο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ