ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Νιλμάρ: Το "παιδί-θαύμα" περιμένει την τρίτη ευκαιρία

Νιλμάρ: Το "παιδί-θαύμα" περιμένει την τρίτη ευκαιρία

Ο Νιλμάρ, το "παιδί-θαύμα" της Ιντερνασιονάλ, φαντάζει ως πιθανό μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού. Ο Βραζιλιάνος και η σχέση του με τους Εσιέν, Τέβες, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Φουστέρ, Ιμπαγάσα, Γουακάσο, Μολέντο και... Λουτσέσκου. (φωτογραφίες)

Κοντά στην πραγματοποίηση μεταγραφής, πιθανότατα για την γραμμή κρούσης, βρίσκεται ο Ολυμπιακός με τον 32χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό, Νιλμάρ, να είναι πολύ κοντά στους "ερυθρόλευκους". Το Sport24.gr ανατρέχει στην καριέρα του, από το γκολ που πέτυχε "ρεζιλεύοντας" την αντίπαλη άμυνα μέχρι τους "Έλληνες" που συνάντησε στην καριέρα του.

Το καλύτερο γκολ στην καριέρα του Νιλμάρ, με αντίπαλο την Κορίνθιανς:

Γεννημένος στο Παρανά στις 14 Ιούλη, ο Νιλμάρ Ονοράτο ντα Σίλβα ή απλά Νιλμάρ ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της ομάδας του Πόρτο Αλέγκρε, Ιντερνασιονάλ.

Ο Σέλσο Ροτ τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα της Ίντερ το 2002 κι εκεί κάθισε μέχρι το 2004. Μέτρησε συνολικά 42 συμμετοχές και πέτυχε 16 γκολ. Ο Νιλμάρ προσπαθούσε να βρει τον δικό του χώρο στον βραζιλιάνικο Νότο, έχοντας να ανταγωνιστεί τον μακαρίτη και βασικό επιθετικό της Κολοράντο, Φερναντάο, και τον εξαιρετικά ταλαντούχο νυν επιθετικό της Τίγκρες, Ραφαέλ Σόμπις.

Νιλμάρ: Το "παιδί-θαύμα" περιμένει την τρίτη ευκαιρία

Νιλμάρ και Φερναντάο στην Ιντερνασιονάλ

Το 2004 η Λιόν ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Όχι μόνο επειδή κατακτούσε κάθε τίτλο εντός των συνόρων αλλά κι επειδή ήταν η κύρια εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου στο εξωτερικό, στις διεθνείς διοργανώσεις.

Ο Ζαν-Μισέλ Ολάς βαδίζει στην πεπατημένη των Βραζιλιάνων που του έχουν βγει και επενδύει στον 21χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό. Εκεί βρίσκει κι άλλους συμπατριώτες του. Τον Κλαούντιο Κασάπα, τον Κρις, τον Έλμπερ (τον οποίο ουσιαστικά αντικατέστησε), τον γνωστό και μη εξαιρετέο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο.

Νιλμάρ: Το "παιδί-θαύμα" περιμένει την τρίτη ευκαιρία

Νιλμάρ κι Εσιέν πανηγυρίζουν γκολ της Ολιμπίκ

Ο Νιλμάρ κάνει το ντεμπούτο του ως αλλαγή απέναντι στη Ρεν και σκοράρει δύο γκολ. Κανένα άλλο, ωστόσο, μέχρι τη λήξη της σεζόν στη Ligue 1. Πέτυχε και τέσσερα στο Champions League, δύο απέναντι στη Φενέρμπαχτσε και δύο απέναντι στη Σπάρτα Πράγας για τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Συνολικά σε τρεις διοργανώσεις (Ligue 1, Champions League και Coupe de la Ligue), τέσσερα γκολ και μια ασίστ σε 42 συμμετοχές. Στο τότε "Ζερλάν" συνάντησε και μερικούς μετέπειτα "Έλληνες". Τον Σιντνεϊ Γκοβού και τον Μάικλ Εσιέν. Ή και πρώην "Έλληνες", όπως τον Μαχαμαντού Ντιαρά.

Η Ολιμπίκ ουσιαστικά ποτέ δεν εμπιστεύτηκε την επένδυσή της και ο Βραζιλιάνος δεν είχε άλλο δρόμο από την επιστροφή στην πατρίδα του, ενώπιον μιας πιθανής κλήσης στην εθνική ομάδα της χώρας ενόψει και του Μουντιάλ του 2006.

Τον Αύγουστο του 2005, η γαλλική ομάδα τον δανείζει στην Κορίνθιανς. Εκεί, ο Βραζιλιάνος βρίσκει τη φόρμα του και συνθέτει μια εκπληκτική επιθετική τριάδα με τους Ζο και Κάρλος Τέβες. Σε εκείνη την ομάδα αγωνιζόταν επίσης ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, Μαρσέλο Μάτος, κι ο Χαβιέρ Μαστσεράνο.

Η Κορίνθιανς κατακτά το πρωτάθλημα Βραζιλίας του 2005 και ο Νιλμάρ είναι εκ των βασικών συντελεστών της εκπληκτικής πορείας της ομάδας του Σάο Πάουλο. Οι Βραζιλιάνοι τον αγόρασαν από τη Λιόν έναντι 10.000.000 ευρώ, ενώ το 2006 τον Ζο αντικατέστησε την ομάδα ο μετέπειτα επιθετικός του Άρη, Μάρσιο Αμορόσο. Εκεί υπέστη και ρήξη συνδέσμου.

Νιλμάρ: Το "παιδί-θαύμα" περιμένει την τρίτη ευκαιρία

Νιλμάρ και Τέβες πανηγυρίζουν γκολ της Κορίνθιανς

Το 2007 η σχέση στοργής με την Κορίνθιανς μετατρέπεται σε σχέση οργής. Το Δικαστήριο ακυρώνει το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου λόγω οφειλών της ομάδας του στη Λιόν. Η ομάδα του Σάο Πάουλο έχασε στο CAS την υπόθεση και κατέβαλε 6.500.000 ευρώ στους "λιονέ", ενώ ο ποδοσφαιριστής έμεινε ελεύθερος.

Όχι για πολύ κι όχι μακριά από τη Βραζιλία. Στην ομάδα με την οποία έμελλε να δεθεί περισσότερο από κάποια άλλη. Την Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε. Θα μείνει μέχρι το 2009 και θα κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Γκαούσος (πολιτειακά) κι ένα Copa Sudamericana. Σε 41 συμμετοχές πέτυχε 23 γκολ, υπό την τεχνική καθοδήγηση του μέντορά του και νυν ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής Βραζιλίας, Τίτε. Με Αντρές Ντ' Αλεσάντρο να τον τροφοδοτεί, Αλεσάντρε Πάτο και Ντουγκλάο (πρώην αμυντικός Καβάλας) και Φαμπιάν Βάργκας (πρώην μέσος της ΑΕΚ) στην ίδια ομάδα.

Ο καθένας στη ζωή δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία. Και η ευρωπαϊκή που αντιστοιχούσε στον Νιλμάρ, είχε όνομα και χώρα. Βιγιαρεάλ και Ισπανία. Ανακοινώθηκε από το "κίτρινο υποβρύχιο" στις 25 Ιούλη του 2009 (είχε κάνει ανεπίσημο με δύο γκολ σε φιλικό με τη Γιουβέντους), ντεμπούταρε στο πρώτο ματς της σεζόν και τη νίκη επί της Οσασούνα με 1-0.

Νιλμάρ: Το "παιδί-θαύμα" περιμένει την τρίτη ευκαιρία

Νιλμάρ και Ιμπαγάσα με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ

Νιλμάρ: Το "παιδί-θαύμα" περιμένει την τρίτη ευκαιρία

Το ρόστερ της ισπανικής ομάδας. Νιλμάρ και Γουακάσο, συμπαίκτες. Προσεχώς αντίπαλοι;

epa01967538 Villarreal´s coach Ernesto Valverde (front) gives instructions to players (L-R) Brazilian Nilmar Honorato da Silva, David Fuster, Francisco José Olivas "Kiko" and Marcos Gullón, during the trainning session held by the team in Villarreal, Spain on 16 December 2009 ahead of their Europa League soccer match against FC Salzburg, that will be played on 17 December at El Madrigal stadium.  EPA/Domenech Castelló  EPA/Domenech Castelló
epa01967538 Villarreal´s coach Ernesto Valverde (front) gives instructions to players (L-R) Brazilian Nilmar Honorato da Silva, David Fuster, Francisco José Olivas "Kiko" and Marcos Gullón, during the trainning session held by the team in Villarreal, Spain on 16 December 2009 ahead of their Europa League soccer match against FC Salzburg, that will be played on 17 December at El Madrigal stadium. EPA/Domenech Castelló EPA/Domenech Castelló EPA

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δίνει οδηγίες στους Φούστερ και Νιλμάρ...

Στη ισπανική ομάδα έμεινε μέχρι το 2012, παρέα με πέντε πρώην "ερυθρόλευκους" κι έναν νυν "πράσινο". Νταβίντ Φουστέρ, Αριέλ Ιμπαγάσα, Ερνάν Πέρες, Ιβάν Μαρκάνο, Ερνέστο Βαλβέρδε αλλά και... Μούμπαρακ Ουακάσο.

Στην πρώτη του χρονιά μετρά 44 συμμετοχές, 12 γκολ και 9 ασίστς. Στη δεύτερη, σε τέσσερις διοργανώσεις (La Liga, Europa League, Copa del Rey), 44 συμμετοχές, 18 γκολ και 5 ασίστς. Στην τρίτη, 28 συμμετοχές, 4 γκολ και δύο ασίστς.

Το 2012 έρχονται τα πετροδόλαρα της Αλ-Ραγιάν του Κατάρ. Ο Νιλμάρ δεν το σκέφτεται και παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για την Ντόχα. Στην αραβική "εξορία" βρίσκει τους συμπατριώτες του Αφόνσο Άλβες και Νατάν Ριμπέιρο, ενώ στην πορεία προστίθεται ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, αλλά κι ο Αργεντινός, Λούτσο Γκονσάλες. Την πρώτη χρονιά στο Κατάρ παραβιάζει 17 φορές τις αντίπαλες εστίες σε 26 συμμετοχές, τη δεύτερη μετρά 10 γκολ σε 26 συμμετοχές.

Νιλμάρ: Το "παιδί-θαύμα" περιμένει την τρίτη ευκαιρία

Ο Νιλμάρ κατά την παρουσίασή του από την Αλ-Ραγιάν

Το 2014 αλλάζει ομάδα, αλλά όχι και χώρα. Παίρνει μεταγραφή για την Αλ-Τζαΐς, όπου είχε προπονητή τον νυν της Ξάνθης, Ραζβάν Λουτσέσκου.

Έπειτα, την ίδια χρονιά η δεύτερη επιστροφή στην Ιντερνασιονάλ. Σε 15 συμμετοχές με την "κολοράντο", πετυχαίνει έξι και βοηθά τους συμπαίκτες του να πετύχουν άλλα τρία. Εκεί βρήκε και τον συμπατριώτη του κεντρικό αμυντικό του Παναθηναϊκού και αντίπαλό του τη νέα σεζόν (σε περίπτωση που γίνει παίκτης του Ολυμπιακού), Ροντρίγκο Μολέντο.

Νιλμάρ: Το "παιδί-θαύμα" περιμένει την τρίτη ευκαιρία

Νιλμάρ και Ζιλμπέρτο Σίλβα (νυν τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού) περιμένουν την εκτέλεση φάουλ του Φαν Πέρσι σε ματς εθνικών Βραζιλίας-Ολλανδίας...

Τέτοια εποχή πέρυσι αρνήθηκε την προοπτική της Κρους Ασούλ στο Μεξικό και προτίμησε γι' άλλη μια φορά τη σιγουριά της Αραβίας. Στο Ντουμπάι και την Αλ-Νασρ με τεχνικό των πρώην των Νίκη Βόλου, Ηρακλή, Παναχαϊκής και ΑΠΟΕΛ, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Νιλμάρ έκανε το ντεμπούτο του με τη "σελεσάο" στις 13 Ιούλη του 2003, με αντίπαλο το Μεξικό για το Gold Cup. Το πρώτο του γκολ με την "καναρίνια" ήρθε στις 18 Αυγούστου του 2004, στη νίκη επί της Αϊτής. Κλήθηκε ξανά στην εθνική ομάδα της πατρίδας του το 2008 επί τεχνικής ηγεσίας, Ντούνγκα, ενώ ήταν παρών και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2009, στη Νότιο Αφρική, ενώ ταξίδεψε στην αφρικανική χώρα και για το Μουντιάλ του 2010.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ