ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μπροστά από την κουρτίνα ο Μπέντο

Μπροστά από την κουρτίνα ο Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάουλο Μπέντο δεν δίστασε να παραδεχθεί το λάθος της επιλογής του με τον Βιάνα στο αριστερό άκρο της άμυνας, ούτε και προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την συμπεριφορά του Βλάνταν Ίβιτς.

Ο Ούγκο Βιάνα ήταν ο παίκτης που επέλεξε ο Πάουλο Μπέντο για κλείσει την τρύπα που είχε δημιουργηθεί στο αριστερό άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι την επιλογή του Βραζιλιάνου; Εκτός αποστολής ο τραυματίας Ντε λα Μπέγια, τιμωρημένος ο Ρέτσος. Οι δύο παίκτες που ουσιαστικά υπολογίζει ο Πορτογάλος τεχνικός για την θέση, από τη στιγμή που μετά το παιχνίδι με την ΑΕΛ δείχνει να μην έχει στα πλάνα του αυτή την περίοδο τον Τσιμίκα.

Θα μπορούσε να είχε προκριθεί η λύση του Φιγκέιρας αν τα δεδομένα ήταν διαφορετικά σε δύο πρόσωπα: αυτά των Βούρου και Ελαμπντελαουί. Ο πρώτος δεν έχει πάρει ευκαιρίες από τον Μπέντο, ο δεύτερος προέρχεται από πολύμηνη απουσία και δεν είναι ακόμη σε θέση να παίξει 90λεπτο σε φουλ ένταση.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε από την πρώτη στιγμή τον Βιάνα στο μυαλό του. Και αυτόν επέλεξε, χωρίς να δικαιωθεί.

ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΑ...

Η απόφαση του Μπέντο μοιάζει ακατανόητη. Ένας παίκτης 21 ετών, που έχει μόλις δύο μήνες στην Ευρώπη ερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και που καλά καλά δεν έχει προλάβει να δώσει σαφή δείγματα γραφής στην κανονική του θέση, αυτή του στόπερ, μπήκε για να παίξει αριστερός μπακ σε ντέρμπι.

Με ανάποδο πόδι στην πλευρά, γεγονός που τον δυσκόλευε αφάνταστα ακόμη και στις απλές επαφές του με την μπάλα, πολύ περισσότερο όταν ήταν υποχρεωμένος να δώσει πλάτος στην ανάπτυξη και να υποδεχθεί την μπάλα στο μισό γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ξέχωρα από το γεγονός που κλήθηκε να μαρκάρει έναν παίκτη γρήγορο και τεχνίτη, σε μέτρα εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχει συνηθίσει: μακριά από τον άξονα και δίπλα στον ασβέστη.

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι ο Βιάνα ταλαιπωρήθηκε από ίωση για ένα 48ωρο παραμονές του αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Βάζοντας τα δεδομένα στο μίξερ είναι να απορεί κανείς με τον τρόπο που δυσανασχετούσε το φίλαθλο κοινό στο "Γ. Καραϊσκάκης" σε κάθε φάση που πάθαινε "εμπλοκή" ο Βραζιλιάνος. Καμία ευθύνη δεν είχε ο παίκτης.

...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΟΣ

Η ευθύνη ήταν αποκλειστικά του προπονητή. Και κάπου εδώ οφείλει κάποιος να παραδεχθεί τον Πάουλο Μπέντο γιατί δεν κρύφτηκε. Δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει καταστάσεις, ούτε να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου για την κακή εικόνα του παίκτη.

Αντίθετα ο Πορτογάλος υπεραμύνθηκε του ποδοσφαιριστή του, τον έβγαλε λάδι και ανέλαβε στο 100% τις συνέπειες της επιλογής του. "Ο παίκτης δεν έχει ευθύνη. Ευθύνη έχω εγώ...", ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Μπέντο μετά το ματς όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον 21χρονο Βραζιλιάνο.

Μπροστά από την κουρτίνα ο Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΚΡΑΤΗΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΙΒΙΤΣ

Ένας Μπέντο που δεν θέλησε να εκμεταλλευθεί ούτε την προκλητική συμπεριφορά του Βλάνταν Ίβιτς, τόσο κατά την διάρκεια του αγώνα, όσο και στη συνέντευξη Τύπου. Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του τεχνικού του ΠΑΟΚ αρκέστηκε στο εξής:

"Η μοναδική γνωριμία που είχαμε ήταν στη σύσκεψη των προπονητών με τη Super League. Εκεί μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθητικός. Πέρα από τη γνωριμία δεν είχαμε άλλες κουβέντες και θέλω να μείνω με εκείνη την εικόνα".

Θα μπορούσε άνετα και από θέση ισχύος να πει άλλα πράγματα ο Μπέντο, αλλά δεν το έκανε. Δείχνοντας και μια διαφορετική νοοτροπία από την συνηθισμένη.

Καλός προπονητής ή κακός, η πορεία θα το δείξει. Όμως υπάρχουν στοιχεία για τον Πορτογάλο τεχνικό, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αντιμετωπίζει τους παίκτες του με τον ίδιο τρόπο, δεν κρύβεται πίσω από τα λάθη του ψάχνοντας για άλλοθι και δεν λαϊκίζει όταν φεύγει από το γήπεδο χωρίς το αποτέλεσμα που θα ήθελε.

Μπροστά από την κουρτίνα ο Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΕΜΠΕ

Οριστική διακοπή αγώνα εξαιτίας του νέφους που δημιουργούν τα καπνογόνα, δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έπρεπε να γίνει στο Φάληρο σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Ακόμη και ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Κάτι τέτοιο προβλέπεται μόνο αν υπάρξει ρίψη. Και δεν υπήρξε. Ούτε... μισή.

Σίγουρα ήταν 100% εκνευριστικό το φαινόμενο, προκάλεσε την δυσαρέσκεια όλου του υπόλοιπου γηπέδου και αν βοηθούσε κάποιον, δεν ήταν τον Ολυμπιακό. Ειδικά η διακοπή μετά το 1-1, όταν το μομέντουμ είναι υπέρ των Πειραιωτών, λειτούργησε ως το απόλυτο χειρόφρενο για τους γηπεδούχους.

Ο Μίχελς γύρισε στον κόσμο του Ολυμπιακού και έκανε χειρονομία, μιμούμενος τον Πάμπλο Γκαρσία στο ματς των Νέων, ο Ίβιτς προέτρεπε τους παίκτες του να φύγουν στα αποδυτήρια (τρομερή σκηνή με τον Ροντρίγκες να απορεί και να ρωτά τον προπονητή του "γιατί;"...) και ο Κριστιάν Καρεμπέ επέλεξε να πει τα πράγματα ως έχουν:

"Γενικά, οι Έλληνες αγαπούν το ποδόσφαιρο, το ζουν πολύ έντονα. Οφείλουμε να υποστηρίζουμε πάντα την ομάδα. Εμείς κι ο κόσμος είμαστε ένα. Όμως, πρέπει παράλληλα να δείχνουμε σεβασμό προς τον αντίπαλο... Έχουν αλλάξει τα πράγματα απ' την περίοδο που αγωνιζόμουν εγώ στην ομάδα. Τότε ήταν πιο δύσκολα, σήμερα είναι κάπως πιο πολιτισμένα. Φιλοξενήσαμε εξαιρετικά τον ΠΑΟΚ και δεν υπήρχε καμία αντιπαλότητα εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου".

Δεν άρεσαν ούτε στον Γάλλο οι πολλές διακοπές από τον καπνό των πυρσών. Και μίλησε για υποστήριξη στην ομάδα ("χειροκρότημα και φωνή χρειάζεται μόνο", έλεγε χαρακτηριστικά ο Καρεμπέ), αλλά με σεβασμό στον αντίπαλο. Δίνοντας τη σωστή διάσταση, χωρίς χειρονομίες και δίχως να προβοκάρει καταστάσεις.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ενα ρεκόρ περιμένει τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
Διαμαντόπουλος: Ακρόπολη, πορτοφόλι, τρέλα και φανέλα
Τι τιμωρία προβλέπεται για τον Ολυμπιακό
Τα highlights από το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ