ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μάντζιος στο Sport24.gr: "Ωραίος τύπος ο Μαρτίνς, με ένταση η προπόνησή του"

Rio Ave's coach Pedro Martins awaits the start of the Europa League Group J soccer match between Dynamo Kiev and Rio Ave at the Olympiyskiy national stadium in Kiev, Ukraine, Thursday, Nov. 27, 2014. (AP Photo/Sergei Chuzavkov)
Μαρτίνς (AP Photo/Sergei Chuzavkov) AP

Ο Βαγγέλης Μάντζιος συνεργάστηκε στη Μαρίτιμο με τον υποψήφιο νέο τεχνικό του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς και μοιράζεται με τους αναγνώστες του Sport24.gr τη γεύση που του έχει μείνει.

Πέρασαν σχεδόν οκτώ χρόνια από τα πρώτα βήματα του Πέδρο Μαρτίνς σε επαγγελματική ομάδα. Στα 40 του, ο υποψήφιος νέος τεχνικός του Ολυμπιακού κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της Μαρίτιμο τον Σεπτέμβριο του 2010, προερχόμενος από τη Mαρίτιμο Β'.

Από τα 34 του είχε ξεκινήσει ως βοηθός προπονητή την καριέρα του. Πρώτα στη Βιτόρια Σετούμπαλ, μετά στην Πόρτο και στην Μπελενένσες. Δίπλα στον Ζοσέ Κουσέιρο και στον (πρώην κόουτς του Αστέρα Τρίπολης και νυν της Σουόνσι) Καρλος Καρβαλιάλ αντίστοιχα.

Από την εκπαίδευση, πέρασε στη δράση. Από χαμηλά. Σε μικρές κατηγορίες για τρία χρόνια, από το 2006 έως το 2009, όταν προσλήφθηκε ως head coach στη Μαρίτιμο Β'. "Αγροτικό" τέλος, την επόμενη σεζόν Primeira Liga. Στη Μαρίτιμο. Όπου βρίσκει μεταξύ άλλων τον Βαγγέλη Μάντζιο και τον Χρήστο Μελίσση. Και τον νεαρό Τζάλμα Κάμπος (του ΠΑΟΚ) και τον Εντίνιο, μετά το πέρασμά του από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ!

"Περαστικοί" από τη Μαρίτιμο και ο Μάντζιος και ο Μελίσσης. Δανεικοί από τον Παναθηναϊκό. Άτυχος ο πρώτος που είχε τραυματιστεί σοβαρά λίγο πριν από την εκκίνηση της σεζόν. Όποιες αναμνήσεις έχει κρατήσει από τον Πέδρο Μαρτίνς, τις μοιράζεται με τους αναγνώστες του Sport24.gr ο Μάντζιος. Δεν υπάρχουν, άλλωστε, και πολλοί Έλληνες παίκτες που έχουν συνεργαστεί με το φαβορί για τον πάγκο του Ολυμπιακού.

"Ήταν ενδιαφέρων άνθρωπος, ωραίος τύπος. Θυμάμαι ότι μερικές φορές ήταν πολύ αυστηρός και άλλες επιστράτευε το χιούμορ του και έκανε και τα αστεία του με τους παίκτες. Δεν ήταν απόμακρος ή ψυχρός ως χαρακτήρας, συζητούσε με τους παίκτες. Αγγλικά δεν μιλούσε τότε, αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια πια, οι άνθρωποι εξελίσσονται. Ήμουν άτυχος τότε, στο πήγαινε - έλα για μεγάλο χρονικό διάστημα Ελλάδα - Πορτογαλία, έπρεπε να κάνω θεραπείες λόγω του τραυματισμού μου, δεν είχα παίξει σχεδόν καθόλου στην ομάδα, αλλά δεν έφταιγε ο κόουτς" λέει ο 35χρονος διεθνής επιθετικός.

Όσο για τις προπονήσεις του Μαρτίνς; "Έντονες, έντονες! Με τρεξίματα, με πρέσινγκ, της νεότερης πορτογαλικής σχολής. Με 4-3-3 και με 4-2-3-1 θυμάμαι, σπάνια με δύο επιθετικούς. Καλές προπονήσεις, με ποικιλία, ενδιαφέρουσες. Στα ματς δεν τον έζησα πολύ για να μπορώ να έχω άποψη. Μακάρι να πάει καλά αν έρθει στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε καλούς ξένους προπονητές με ωραίες ιδέες για το ποδόσφαιρο".

Έμεινε τέσσερα ολόκληρα χρόνια στη Μαρίτιμο ο Μαρτίνς. Δέκατη θέση την πρώτη χρονιά, πέμπτη με Europa League την επόμενη, δέκατη πάλι στην τρίτη σεζόν, έκτη στην τελευταία του. Πριν από τη διετία στην Ρίο Άβε και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Γκιμαράες, με την οποία έπαιξε και στο Europa League και έχασε δύο κούπες (Κύπελλο και Super Cup) από την Μπενφίκα του Σάμαρη και του Μήτρογλου τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2017 (2-1, 3-1). Καλώς να μας έλθει...

(AP Photo/Sergei Chuzavkov)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ