ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Καμπιάσο και όχι "πάσο"

Καμπιάσο και όχι "πάσο"
INTIME SPORTS

Μιλιβόγεβιτς και Κασάμι είναι το δίδυμο του άξονα που προτιμά ο Σίλβα στα χαφ αυτή την εποχή. Οι φήμες και η πραγματικότητα για τον Καμπιάσο και ο τρόπος που θα τον βάλει ξανά στο κόλπο ο Πορτογάλος τεχνικός.

"Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον διεθνή Αργεντινό ποδοσφαιριστήΕστέμπαν Καμπιάσο", ήταν η λιτή ανακοίνωση των Πειραιωτών στις 7 Αυγούστου, γνωστοποιώντας την συνεργασία τους με τον "Cuchu".

Λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 35 του χρόνια (18/8/1980), ο Καμπιάσο υπέγραψε με τους "ερυθρόλευκους" και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πλούσια καριέρα του. Φυσικά στο άκουσμα της απόκτησης του δεν έλειψαν οι κλασικές ελληνικές εξυπνάδες περί... συνταξιούχου που ήρθε να κολλήσει τα τελευταία ένσημα.

Βλέπετε το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί 33 γεμάτα (2536') παιχνίδια με την Λέστερ (31 στην Premier League και 2 στο FA Cup) ή ότι ανακηρύχθηκε ο κορυφαίος παίκτης της αγγλικής ομάδας στο τέλος της σεζόν, μάλλον ήταν ψιλά πράγματα για πολλούς. Ο Αργεντίνος με το καλημέρα αποδείχθηκε επαγγελματίας 100% και με κίνητρο να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στην ομάδα του.

Μπήκε σε ειδικό πρόγραμμα για να καλύψει το χαμένο έδαφος και σταδιακά άρχισε να τίθεται στην διάθεση του προπονητή του. Με τον Μπουχαλάκη τραυματία, τον Μανιάτη ανέτοιμο, τον Μιλιβόγεβιτς τιμωρημένο για τα δύο πρώτα ευρωπαϊκά ματς και τον Κασάμι φευγάτο όλο το καλοκαίρι, ήταν δεδομένο ότι ο Σίλβα θα χρειαζόταν άμεσα τις υπηρεσίες του Καμπιάσο.

Ο 35χρονος μέσος θα παίξει 57 λεπτά με τον Λεβαδειακό, 90' με τον Πλατανιά, 65' με την Μπάγερν Μονάχου, 69' με την Ξάνθη και θα φτάσει στην καταπληκτική εμφάνιση του "Emirates", όπου θα κατευθύνει μαεστρικά τους συμπαίκτες του για 90 λεπτά, οδηγώντας τους στο τεράστιο "διπλό" κόντρα στην Άρσεναλ.

Λίγες μέρες μετά θα αγωνιστεί ως αλλαγή για 26 λεπτά στο παιχνίδι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ και έκτοτε δεν έχει καταγράψει ούτε ένα λεπτό συμμετοχής.

Φήμες...

Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ έμεινε στον πάγκο και στην προπόνηση της επομένης, ο Καμπιάσο παραπονέθηκε για ενοχλήσεις στην ποδοκνημική. Γεγονός που έφερε τον αποκλεισμό του από το παιχνίδι με την Ντίναμο στο Ζάγκρεμπ. Δεν ήταν και λίγοι οι ψίθυροι που ακούστηκαν σχετικά με την κατάσταση του Αργεντίνου και κατά πόσο ήταν τραυματίας. Φήμες που τον ήθελαν χολωμένο επειδή δεν αγωνίστηκε κόντρα στην ΑΕΚ και όχι τόσο... τραυματία ενόψει του ταξιδιού στην Κροατία.

Εδώ βέβαια η απάντηση έρχεται μάλλον μόνη της: ο Καμπιάσο για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες δεν μπήκε σε κανονικό πρόγραμμα προπόνησης, επομένως το σενάριο ότι προσποιούνταν πως έχει πρόβλημα παίρνει διαστάσεις επιστημονικής φαντασίας.

Ο "Cuchu" έμεινε εκτός αποστολής για τα ματς με Ατρόμητο και Βέροια και ουσιαστικά τέθηκε ξανά στην διάθεση του Μάρκο Σίλβα σε αυτά με την Ντίναμο Ζάγκρεμπ και τον Ηρακλή, αμφότερα στο Φάληρο.

...και πραγματικότητα

Σε κανένα από αυτά τα δύο ματς δεν χρησιμοποιήθηκε ωστόσο. Και αν τα περί fake τραυματισμού είναι φήμες και μόνο φήμες, υπάρχει και η άλλη όψη. Αυτή της πραγματικότητας, που θέλει τον Σίλβα στην παρούσα φάση "ερωτευμένο" με το δίδυμο Μιλιβόγεβιτς - Κασάμι. Σε 8 ματς έχουν παίξει μαζί, 8 νίκες μετρά ο Ολυμπιακός.

Αυτοί οι δύο παίκτες είναι που θέλει στον άξονα της μεσαίας γραμμής ο Πορτογάλος τεχνικός, τουλάχιστον στα δεδομένα αυτής της εποχής. Αυτός είναι προπονητής, αυτός γνωρίζει τις τακτικές ανάγκες της ομάδας του, αυτός ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι θα πάρει από ποιον και πότε. Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο το να μην χωράει ο Καμπιάσο στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού αυτή την στιγμή, όμως τώρα έτσι έχουν τα πράγματα.

Αυτό ουσιαστικά δήλωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού, όταν μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Ηρακλή ρωτήθηκε για το αν η μη χρησιμοποίηση του Εστέμπαν ήταν θέμα ετοιμότητας του ποδοσφαιριστή:

"Όχι, είναι καθαρά απόφαση του προπονητή. Σήμερα έπαιξαν τέσσερις διαφορετικοί από το προηγούμενο ματς και είχα αποφασίσει ότι δεν θα γίνει καμία άλλη αλλαγή. Όσοι έπαιξαν στον άξονα ήταν άψογοι, ιδιαίτερα ο Κασάμι που ήταν από τους καλύτερους του αγώνα και δεν βρήκα τον λόγο να τον αντικαταστήσω. Ήταν θέμα τεχνικής άποψης".

Ξεκοκκαλίζοντας το ρόστερ των Πειραιωτών, όταν είχε συμφωνήσει να αναλάβει την τεχνική τους ηγεσία το περασμένο καλοκαίρι, ο Σίλβα είχε ξεχωρίσει την περίπτωση του Μιλιβόγεβιτς ως ιδιαίτερα σημαντική για τα αγωνιστικά του πλάνα και τον τρόπο που θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός.

Ο 38χρονος προπονητής ήταν και κάθετα αντίθετος στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραχώρησης του Σέρβου διεθνή μέσου. Η εκτίμηση που τρέφει στα προσόντα του "Μίλι" είναι μεγάλη και θεωρεί ότι ο παίκτης έχει ακόμη περιθώρια εξέλιξης. Αν κάποιος αυτή τη στιγμή κόλλαγε ένα περίστροφο στον κρόταφο του Πορτογάλου τεχνικού και του ξεκαθάριζε ότι από τους τωρινούς χαφ του άξονα μπορεί να κρατήσει μόνο έναν, τον Μιλιβόγεβιτς θα διάλεγε ο Σίλβα.

Και με τον Κασάμι η ιστορία έχει ως εξής: ο διεθνής με την Ελβετία μέσος ήταν φευγάτος όλο το καλοκαίρι. Το είχε καταλάβει ο Σίλβα και του είχε πει ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσει αλλού. Ο Κασάμι δεν έβρισκε αυτό που ήθελε και κάποια στιγμή εκμυστηρεύθηκε στον προπονητή του "θα μείνω και θα σε αναγκάσω να με βάλεις".

Ο Σίλβα του εξήγησε ότι καταλαβαίνει την επιθυμία του να αγωνιστεί σε μεγάλο πρωτάθλημα του εξωτερικού, όμως για να πετύχει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να έχει καλές και γεμάτες σεζόν με τον Ολυμπιακό. Ο τραυματισμός του Μπουχαλάκη στο μεσοδιάστημα ήταν η ευκαιρία του Κασάμι.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Σίλβα έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις ικανότητες του Μπουχαλάκη και τον υπολόγιζε για βασικό στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Κρητικός μέσος λαβώθηκε και χάλασε τα σχέδια του προπονητή του, εκεί όμως εμφανίστηκε αποφασισμένος ο Κασάμι να εκμεταλλευθεί την συγκυρία και να αποδείξει στον Σίλβα ότι είναι έτοιμος να τα δώσει όλα με τα ερυθρόλευκα.

Και έτσι συνέβη, με τον 23χρονο μέσο να πραγματοποιεί μια σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων με τον Ολυμπιακό, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Σίλβα. Ο οποίος από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας είχε δείξει ότι λατρεύει να αξιοποιεί και να βελτιώνει νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές.

Ο ρόλος του Καμπιάσο...

...σαφώς και παραμένει πολύτιμος. Ας μην γελιόμαστε, με τον Ολυμπιακό να προχωράει δυνατά σε όλους τους στόχους του, ένας παίκτης σαν τον Αργεντίνο είναι απαραίτητος όσο κυλάει η σεζόν. Ο χώρος της μεσαίας γραμμής είναι ιδιαίτερα απαιτητικός.

Κούραση, κάρτες, τραυματισμοί είναι πάντα μέρος του παιχνιδιού και όχι μόνο ο Καμπιάσο αλλά και οι υπόλοιποι παίκτες του άξονα θα χρειαστεί να συνεισφέρουν. Συν του ότι ο Αργεντίνος κουβαλάει παραστάσεις, ποιότητα και εμπειρία που όμοια της δεν έχει άλλος ποδοσφαιριστής των Πειραιωτών.

Και ο Σίλβα δεν είναι κουτός, το γνωρίζει καλά αυτό. Δεν πάει... πάσο στον Καμπιάσο. Μην πάτε μακριά, με την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων ο Ολυμπιακός θα παίξει μέσα σε τέσσερις μέρες με τον Παναθηναϊκό και την Μπάγερν Μονάχου εκτός έδρας.

Ματς στα οποία ο Καμπιάσο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους "ερυθρόλευκους". Ο Σίλβα συνηθίζει να έχει τετ-α-τετ με τους παίκτες του. Προφανώς και αν το θεωρήσει αναγκαίο, κάτι ανάλογο θα πράξει με τον Αργεντίνο. Εξηγώντας του τι ζητάει από εκείνον.

Εξάλλου ο ρόλος ενός τέτοιου ποδοσφαιριστή σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός δεν εξαντλείται στο αγωνιστικό σκέλος. Σε θέματα ψυχολογίας, αποδυτηρίων (θυμηθείτε πώς πανηγύριζε μαζί με τους συμπαίκτες του τη νίκη επί της Ντίναμο στο Φάληρο), προπόνησης ή ακόμη και συμβουλευτικά, ο Καμπιάσο είναι ιδανική περίπτωση. Σίγουρα κανείς ποδοσφαιριστής του διαμετρήματος του δεν είναι χαρούμενος όταν δεν αγωνίζεται. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανησυχητικό.

Όμως είπαμε ότι ο "Cuchu" δεν διάλεξε τον Ολυμπιακό για να κάνει τουρισμό. Αλλά γιατί θέλει ακόμη να παίζει σε υψηλό επίπεδο και πιστεύει ότι έχει πράγματα να δώσει. Επομένως είναι ευτύχημα ότι δεν συμβιβάζεται με την ιδέα να μένει αδρανής αγωνιστικά, όπως συμβαίνει εσχάτως.

Κάτι πάντως που δεν θα συνεχιστεί, αφού από τις 21 Νοέμβρη ο Ολυμπιακός μπαίνει σε νέο κύκλο συνεχόμενων αγώνων και θα χρειαστεί την βοήθεια των περισσότερων παικτών του. Ένας από αυτούς είναι και ο Καμπιάσο, ανάλογα με τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο για την ομάδα ο Σίλβα. Ο οποίος μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να παίρνει από τους παίκτες του αυτό που θέλει.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ