ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η τεχνική ανάλυση του Ολυμπιακός - Γιουβέντους

Η τεχνική ανάλυση του Ολυμπιακός - Γιουβέντους
INTIME SPORTS

Η τριάδα που "κεντάει", η τριάδα που... βαράει, το "3 on 3" στον άξονα και το "1 εναντίον 1" στις πλευρές. Διατάξεις και 11άδες. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για Ολυμπιακός - Γιουβέντους (videos + screen tactics).

Μετά από τις δύο πρώτες αγωνιστικές στον Α' όμιλο του UEFA Champions League, ο Ολυμπιακός μετράει τρεις πόντους με μια νίκη και μια ήττα, έχοντας μπροστά του την διπλή αναμέτρηση με την Γιουβέντους για την 3η και 4η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν με την μεγάλη νίκη (3-2) επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" αλλά η συνέχεια ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς το ταξίδι στην Σουηδία συνοδεύτηκε με ήττα (2-0) από την Μάλμε.

Τώρα περιμένει η Γιουβέντους του Μάσιμο Αλέγκρι. Αρχικά οι δύο ομάδες θα συγκρουστούν στο Φάληρο (22/10, 21:45) και εν συνεχεία στο Τορίνο (4/11, 21:45). Δύο σκληρά παιχνίδια απέναντι στους Πρωταθλητές Ιταλίας που σε μεγάλο ποσοστό θα κρίνουν το μέλλον του Ολυμπιακού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Οι "μπιανκονέρι" έπειτα από 7 αγωνιστικές είναι πρωτοπόροι στην Serie A με 19 βαθμούς, έναν περισσότερο από την Ρόμα. Μάλιστα προέρχονταν από 6 σερί νίκες στο πρωτάθλημα, πριν κάνουν μια στάση απέναντι στην Σασουόλο, με την οποία έμειναν στο ισόπαλο 1-1 εκτός έδρας. Για το Champions League, η ομάδα του Αλέγκρι νίκησε την Μάλμε (2-0) στο Τορίνο και ηττήθηκε στην Μαδρίτη (1-0) από την Ατλέτικο.

Αδιαπραγμάτευτο το 3-5-2

Η Γιουβέντους το έπαιζε με τον Κόντε, ο Αλέγκρι που τον αντικατέστησε δεν το άλλαξε. Το 3-5-2 είναι σημείο αναφοράς για τον τρόπο και την φιλοσοφία που παρατάσσεται η "μεγάλη κυρία" στον αγωνιστικό χώρο. Φορτωμένος άξονας, κλειστοί χώροι, κοντά οι γραμμές. Σκληρή άμυνα και παιχνίδι κατοχής απέναντι στον οποιονδήποτε αντίπαλο.

Τριάδα που κεντάει...

Ανεξαρτήτως προσώπων -με σημαντικότερο πάντα τον γερόλυκο Πίρλο- η τριάδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής είναι αυτή που εν πολλοίς καθορίζει τις τύχες της ομάδας σε κάθε ματς. Ο... άστατος (και μάλλον φευγάτος τον Γενάρη) Βιντάλ δεν είναι πλέον βασικός και αναντικατάστατος αλλά ο Μαρκίζιο που συνήθως μπαίνει στα παπούτσια του, πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις την φετινή σεζόν. Η τριάδα κλείνει με Πίρλο και Πογκμπά, εκτός των περιπτώσεων που ο Αλέγκρι θέλει να δώσει ανάσες σε έναν εκ των δύο και χρησιμοποιεί εκεί τον Περέιρα.

Η μεγάλη δύναμη της Γιουβέντους βρίσκεται εκεί, καθώς τον ρυθμό σε άμυνα και επίθεση δίνουν οι τρεις της μεσαία γραμμής.

...και τριάδα που βαράει

Με τρεις στόπερ αγωνίζεται κατά κανόνα η Γιούβε. Μπονούτσι και Κιελίνι είναι αυτοί που δεν βγαίνουν από την ενδεκάδα και στην θέση που περισσεύει εναλλάσσονται Κάσερες και Ογκμπόνα. Ο πρώτος είναι τραυματίας, οπότε ο Ογκμπόνα θα κλείσει την τριάδα στα μετόπισθεν την Τετάρτη (22/10, 21:45) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Ένας σε κάθε πλευρά

Το 3-5-2 αφήνει περιθώριο μόνο για έναν παίκτη σε κάθε πλευρά. Εκεί όπου το ελβετικό μηχανάκι που ακούει στο όνομα Λιχτστάινερ μπορεί να ανεβοκατεβαίνει από δεξιά από το 1' έως το 90'. Σπανίως βγαίνει από την ενδεκάδα αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει άλλος παίκτης στο ρόστερ των "μπιανκονέρι" που μπορεί να κάνει αυτή την δουλειά! Για τον Αλέγκρι είναι ένα στοίχημα η διαχείριση του Λιχτστάινερ στην διάρκεια της σεζόν, προκειμένου να βγει η χρονιά χωρίς προβλήματα τραυματισμών για τον διεθνή Ελβετό.

Αριστερά υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια, καθώς τόσο ο Ασαμόα, όσο και ο Εβρά καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες στην πλευρά. Ο Γκανέζος αναμένεται να ξεκινήσει βασικός στο Φάληρο.

Ψηλός και κοντός

Το δίδυμο της επίθεσης είναι οι Τέβες και Γιορέντε. Ο Αργεντίνος μοιάζει να περνά δεύτερη νιότη και με γεμάτες εμφανίσεις οδηγεί επιθετικά την ιταλική ομάδα. Έχει 6 γκολ στην Serie A και 2 στο Champions League, ενώ ακόμη και όταν δεν σκοράρει δημιουργεί έναν σωρό άλλους κινδύνους στην αντίπαλη άμυνα.

Μαζί του στην γραμμή κρούσης ο Γιορέντε. Ο Βάσκος δεν έχει καταφέρει να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες των ανθρώπων της Γιουβέντους, δεν παύει όμως να είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Φέτος σε 9 συνολικά συμμετοχές (633 αγωνιστικά λεπτά) δεν έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα . Λειτουργεί περισσότερο ως... σωματοφύλακας του Τέβες, προσπαθώντας να ανοίξει χώρους για τον Αργεντίνο. Παραμένει κίνδυνος - θάνατος στα στημένα εξαιτίας της σωματοδομής του.

Εναλλακτικές λύσεις είναι οι Κομάν, Τζοβίνκο (που δεν τον πιστεύει ιδιαίτερα ο Αλέγκρι) και η πλέον αξιόπιστη, αυτή του Μοράτα.

Παίζει με την μπάλα στα πόδια

Η Γιουβέντους νιώθει άνετα όταν έχει την μπάλα στα πόδια της. Με τον τρόπο αυτό και αρκετή υπομονή στο παιχνίδι της, η ιταλική ομάδα ψάχνει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει στην επίθεση. Παράλληλα έτσι προστατεύει και την άμυνα της που δέχεται μικρή πίεση.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλα της τα φετινά ματς -πλην ενός- σε Ιταλία και Ευρώπη, ολοκλήρωσε το 90λεπτο έχοντας ξεκάθαρα υπέρ της το ποσοστό κατοχής της μπάλας. Μόνο στο παιχνίδι κόντρα στην Ρόμα ηττήθηκε η Γιουβέντους στον συγκεκριμένο τομέα και δεν είναι τυχαίο πως οι "τζαλορόσι" είχαν δημιουργήσει πολλούς μπελάδες στην ομάδα του Αλέγκρι στο Τορίνο.

Την δεδομένη στιγμή, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς την Γιουβέντους είναι να της πάρει την μπάλα από τα πόδια. Να την αναγκάσει να παίξει για αρκετή ώρα δίχως αυτή να ελέγχει το τέμπο του αγώνα. Μπορεί να το κάνει ο Ολυμπιακός; Η απάντηση το βράδυ της Τετάρτης (22/10) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Το "ένας εναντίον ενός" στις πλευρές και...

Η Γιουβέντους λοιπόν αγωνίζεται με έναν παίκτη σε κάθε πλευρά, που έχει τον ρόλο του full back στο 3-5-2. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο Ολυμπιακός, αν και με διαφορετική διάταξη στον αγωνιστικό χώρο. Οι Πειραιώτες θα έχουν τέσσερις κεντρικούς μέσους, με τον Αφελάι σε πιο ελεύθερο ρόλο και τον Μήτρογλου στην κορυφή, οπότε οι ακραίοι μπακ θα είναι επί της ουσίας οι μοναδικοί παίκτες που θα παίξουν καθαρά στην πλευρά.

Λιχτστάινερ και Ασαμόα είναι οι επικρατέστεροι στους ανάλογους ρόλους για την Γιουβέντους, Ελαμπντελαουί και Μαζουακού αντίστοιχα για τον Ολυμπιακό. Σίγουρα η συνολική τακτική των ομάδων θα είναι ο πλέον σημαντικότερος παράγοντας του αγώνα, όμως ο νικητής που θα προκύψει από τα αντίπαλα δίδυμα Ελαμπντελαουί - Ασαμόα και Μαζουακού - Λιχτστάινερ, θα είναι από τις λεπτομέρειες που μπορούν να κρίνουν το ματς.

...το "3 on 3" στον άξονα της μεσαίας γραμμής

Πάντως η πιο σημαντική μάχη εντός αγωνιστικού χώρου θα δοθεί στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Όποιος την χάσει, θα χάσει και τον... πόλεμο. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη δύναμη της Γιουβέντους, αυτή είναι η τριάδα που ανάλογα με την απόδοση της καθορίζει εν πολλοίς την αγωνιστική εικόνα ολόκληρης της ιταλικής ομάδας.

Πίρλο, Μαρκίζιο, Πογκμπά, Βιντάλ και Περέιρα είναι οι πέντε κεντρικοί μέσοι του Αλέγκρι και από αυτούς προκύπτει η τριάδα που καλύπτει τον άξονα στα χαφ σε αυτό το 3-5-2. Με την φιλοσοφία να παραμένει η ίδια ανεξαρτήτως προσώπων.

Εκεί λοιπόν θέλει να στήσει το πρώτο "ανάχωμα" ο Μίτσελ. Να κόψει την τροφοδοσία προς τους επιθετικούς (Τέβες κατά κύριο λόγο και μετά Γιορέντε ή Μοράτα) σε πρώτη φάση, θωρακίζοντας την άμυνα του, και σε δεύτερη με την παρουσία ενός τέταρτου κεντρικού μέσου να βγάλει τον έξτρα παίκτη της επίθεσης στην πλάτη των μέσων της Γιουβέντους.

football formations

Ελαμπντελαουί - Ασαμόα και Μαζουακού - Λιχτστάινερ θα βρεθούν στο "ένας εναντίον ενός" πολλές φορές μέσα στο παιχνίδι. Προσωπικές μονομαχίες που μπορούν να παίξουν τον δικό τους ρόλο στο παιχνίδι. Τρεις καθαρά κεντρικοί μέσοι σε κάθε ομάδα και οι Τέβες - Ντομίνγκες (ή Κασάμι) που θα προσπαθήσουν να κινηθούν ανάμεσα στον χώρο μεταξύ των στόπερ και των χαφ του άξονα.

Οι επικρατέστερες ενδεκάδες

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο - Ελαμπντελαουί, Μποτία, Αμπιντάλ, Μαζουακού - Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Ντομίνγκες - Αφελάι, Μήτρογλου.

football formations

Γιουβέντους (Αλέγκρι): Μπουφόν - Μπονούτσι, Κιελίνι, Ογκμπόνα - Λιχτστάινερ, Ασαμόα - Πίρλο (Μαρκίζιο), Βιντάλ, Πογκμπά - Τέβες, Μοράτα (Γιορέντε).

football formations

Δέκα φορές έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο Ολυμπιακός με ιταλικές ομάδες σε εντός έδρας αναμετρήσεις. Ο απολογισμός; 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Αναλυτικά:

Ημ/νία Αγώνας Διοργάνωση Αποτέλεσμα
18/09/07 Ολυμπιακός - Λάτσιο CHL 1-1
18/10/06 Ολυμπιακός - Ρόμα CHL 0-1
30/09/03 Ολυμπιακός - Γιουβέντους CHL 1-2
25/11/99 Ολυμπιακός - Γιουβέντους UCUP 1-3
17/03/99 Ολυμπιακός - Γιουβέντους CHL 1-1
24/10/90 Ολυμπιακός - Σαμπντόρια CCUP 0-1
04/10/79 Ολυμπιακός - Νάπολι UCUP 1-0
14/09/72 Ολυμπιακός - Κάλιαρι UCUP 2-1
20/09/67 Ολυμπιακός - Γιουβέντους ChCHL 0-0
13/09/59 Ολυμπιακός - Μίλαν ChCHL 2-2

Απουσιάζει η ισοπαλία στα τελευταία 15 παιχνίδια (11 νίκες - 4 ήττες) που έχει δώσει ο Ολυμπιακός στο Φάληρο για το Champions League. Αναλυτικά:

16/09/09 Ολυμπιακός – Άλκμααρ 1-0 (79’ Τοροσίδης)

20/10/09 Ολυμπιακός – Σταντάρ Λιέγης 2-1 (43' Μήτρογλου, 90+3' Στολτίδης / 37' Ντε Καμάργκο)

09/12/09 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 1-0 (47' Λεονάρντο)

23/02/10 Ολυμπιακός – Μπορντό 0-1 (45+2' Σιανί)

13/09/11 Ολυμπιακός – Μάρσειγ 0-1 (51' Γκονζάλες)

19/10/11 Ολυμπιακός – Ντόρτμουντ 3-1 (8’ Χολέμπας, 40' Τζεμπούρ, 78' Μοδέστο / 26' Λεβαντόφσκι)

06/12/11 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 3-1 (16' Τζεμπούρ, 36' Φουστέρ, 89' Μοδέστο / 57' Μπεναγιούν)

18/09/12 Ολυμπιακός – Σάλκε 1-2 (58' Αμπντούν / 41' Χοουέντες, 59' Χούντελαρ)

06/11/12 Ολυμπιακός – Μονπελιέ 3-1 (4' Μασάντο, 80' Γκρέκο, 82' Μήτρογλου / 67' Μπελχαντά)

04/12/12 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 2-1 (64' Μανιάτης, 73' Μήτρογλου / 38' Ροζίτσκι)

17/09/13 Ολυμπιακός – Παρί Σεν Ζερμέν 1-4 (25' Βάις / 19' Καβάνι, 68' & 73' Μότα, 86' Μαρκίνιος)

05/11/13 Ολυμπιακός – Μπενφίκα 1-0 (13' Μανωλάς)

10/12/13 Ολυμπιακός – Άντερλεχτ 3-1 (33' & 58' Σαβιόλα, 90+5' Ντομίνγκες / 39’ Κλιεστάν)

25/02/14 Ολυμπιακός – Μάντσεστερ Γ. 2-0 (38' Ντομίνγκες, 55' Κάμπελ)

16/9/14 Ολυμπιακός – Ατλέτικο Μαδρίτης 3-2 (13' Μαζουάκου, 31'Αφελάι, 73' Μήτρογλου / 38' Μάντζουκιτς, 86' Γκριεζμάν)

Video με παιχνίδια της Γιουβέντους την φετινή σεζόν:

Video με παιχνίδια του Ολυμπιακού την φετινή σεζόν:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ