ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η συνταγή των τεσσάρων

Η συνταγή των τεσσάρων

Η συνύπαρξη Μαρτίνς και Φορτούνη στην ενδεκάδα πάει προς καθιέρωση, με τους Καμπιάσο και Μαρίν να προσθέτουν το αλατοπίπερο σε αυτή τη συνταγή. Βάζει κι άλλους στο κάδρο ο Μπέντο.

Η απουσία δημιουργικής συνέπειας από τον άξονα ήταν ένα από τα άλυτα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός μέχρι το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Η επιλογή του Μπέντο να "παντρέψει" σε αυτόν τον χώρο τους Μαρτίνς και Φορτούνη αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής για τους "ερυθρόλευκους", που σε πρώτη φάση μπόρεσαν να ελέγξουν πλήρως τον ρυθμό και σε δεύτερη να δημιουργήσουν πολλά ρήγματα στην ανασταλτική λειτουργία των αντιπάλων τους.

Το πρώτο στοιχείο που έδωσε ο Πορτογάλος μέσος ήταν η δημιουργία από χαμηλά. Πάντα σε θέση να υποδεχθεί την μπάλα σε πρώτο χρόνο, με ικανότητα να την προστατεύει και εν συνεχεία να την μοιράζει στον παίκτη, τον χώρο και τον χρόνο που πρέπει, ο Μαρτίνς απάλλαξε τον Φορτούνη από την υποχρέωση να χάνει μέτρα προς την επίθεση γυρίζοντας πίσω για να πάρει την μπάλα.

Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός μπόρεσε με αυτό τον τρόπο να κινείται με μεγαλύτερη ενέργεια ανάμεσα στα κενά προς την περιοχή της ΑΕΚ, γλιτώνοντας εν μέρει την έξτρα καταπόνηση που φέρνει το συνεχές κουβάλημα της μπάλας, τη στιγμή που ο Ιντέγε έβρισκε ένα κανονικό στήριγμα στις μάχες του με Λέσκοτ - Τσιγκρίνσκι.

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του οργανωτή στα δύο μισά (αυτά που οι προπονητές ορίζουν ως μεσοαμυντικό και μεσοεπιθετικό χώρο) της μεσαίας γραμμής, ο Μαρτίνς επέτρεψε στον Φορτούνη να λειτουργεί περισσότερο ως δεύτερος επιθετικός στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που επιθυμούσε ο Μπέντο (όπως και προηγουμένως ο Βίκτορ Σάντσεθ).

Η συνύπαρξη των δύο παικτών στην ενδεκάδα είναι κάτι που θα απασχολήσει τον Πορτογάλο τεχνικό και στα επόμενα παιχνίδια. Μπορεί το δείγμα του ενός αγώνα, αυτό κόντρα στην ΑΕΚ, να είναι μικρό, όμως δούλεψε με μεγάλη αποτελεσματικότητα και σίγουρα ο Μπέντο θέλει να το δει και στη συνέχεια.

Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΜΠΙΑΣΟ, ΜΑΡΙΝ

Στην παραπάνω συνταγή σημαντικός θα είναι ο ρόλος των Καμπιάσο και Μαρίν. Ο Αργεντίνος που στο ξεκίνημα της σεζόν κρίθηκε αναγκαίος για σερί παρουσίες στο βασικό σχήμα αλλά στα 36 του δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Αντίθετα η χρησιμοποίηση του σε λογικά πλαίσια μπορεί να τον διατηρήσει φρέσκο, τη στιγμή που με την κλάση και την προσωπικότητα του είναι σε θέση να δώσει λύσεις σε παιχνίδια που ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί πείρα, καθαρό μυαλό και ηγετικές φυσιογνωμίες.

Ο Καμπιάσο θα είναι ο... συνεργός του Μαρτίνς στην θέση "8", βοηθώντας τον Πορτογάλο να διατηρήσει την ενέργεια του μέσα στη σεζόν και ταυτόχρονα κρατώντας τον στην τσίτα ως αντίπαλο δέος για την ενδεκάδα.

Όσον αφορά τον Μαρίν; Μιλάμε για έναν παίκτη που ο Μπέντο είχε ζητήσει πιστεύοντας ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να τον φέρει... Ο Πορτογάλος τεχνικός τον θεωρεί ποδοσφαιριστή πρώτης γραμμής και μεγάλης αξίας, θεωρώντας ότι έχει την ικανότητα να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την ομάδα του.

Μετά την διακοπή και ο Μαρίν αναμένεται σε κατάσταση τέτοια ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο παιχνίδι περισσότερα από τα 60 - 65 λεπτά που άντεχε μέχρι σήμερα. Και οι λύσεις που θα δώσει δεν είναι μόνο πίσω από τον επιθετικό, ούτε αν απλά μοιράζεται συμμετοχές και χρόνο με τον Φορτούνη. Αλλά συνυπάρχοντας στον αγωνιστικό χώρο με τον Έλληνα διεθνή.

Με τον Γερμανό μεσοεπιθετικό και τους Μαρτίνς, Φορτούνη στην ίδια ενδεκάδα, ο Ολυμπιακός αποκτά εξαιρετική ποιότητα στο χόρτο, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Τρεις παίκτες που συνδυάζουν πολύ υψηλά επίπεδα όσον αφορά την τεχνική, τον χειρισμό της μπάλας, το παιχνίδι σε μικρούς χώρους, την φαντασία, τη δημιουργία και σε δεύτερο πλάνο και την εκτέλεση.

Γίνεται εντελώς απρόβλεπτος ο Ολυμπιακός, αφού και ο αντίπαλος δεν θα έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει κάποιον από τους τρεις στην ανασταλτική του τακτική. Από την άλλη όμως μοιάζει και εξαιρετικά δύσκολο για κάθε αντίπαλο να περάσει "χαλινάρι" και στους τρεις αυτούς παίκτες.

Προϊόντος του χρόνου και όταν φυσικά το κρίνει απαραίτητο ο προπονητής, είναι βέβαιο ότι στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού (σε συνάρτηση φυσικά και με τις ανάγκες του αγώνα) θα βρεθούν μαζί οι Μαρτίνς, Φορτούνης και Μαρίν.

Θέλει έξτρα λύσεις ο Μπέντο

Αμέσως μετά την διακοπή ακολουθεί εκ νέου ένα ζόρικο πρόγραμμα για τον Ολυμπιακό και ο Πάουλο Μπέντο θέλει να φέρει έξτρα παίκτες στο προσκήνιο προκειμένου να αυξηθούν οι λύσεις για την ομάδα του.

Το πειστικό 3-0 κόντρα στην ΑΕΚ μπορεί να έφερε ευφορία και κλίμα ηρεμίας στο Αθλητικό Κέντρο, σίγουρα όμως δεν έλυσε ως δια μαγείας όλα τα αγωνιστικά θέματα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της σεζόν.

Οι Πειραιώτες με τη νίκη τους στο ντέρμπι εκτός από ψυχολογία, κέρδισαν και χρόνο. Σε συνδυασμό με την διακοπή του πρωταθλήματος για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων, ο Πάουλο Μπέντο και οι παίκτες του θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν επάνω σε αδυναμίες, χωρίς την πίεση των αγώνων.

Παράλληλα είναι μια καλή ευκαιρία να φορτσάρουν ποδοσφαιριστές που για διάφορους λόγους δεν είχαν καταφέρει να διαδραματίσουν κάποιον ουσιαστικό ρόλο μέχρι στιγμής.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να στερηθεί 8 διεθνείς το επόμενο διάστημα (Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Ελιουνούσι, Πασιένσια, Ιντέγε, Καπίνο, Φορτούνης, Μανιάτης - έστω κι αν ο τελευταίος είναι εκτός πλάνων), όμως όσοι δίνουν το παρών στου Ρέντη έχουν μπόλικη δουλειά μπροστά τους.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ - ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Πανιώνιος (Νέα Σμύρνη, 15/10), Αστάνα (Φάληρο, 20/10), ΠΑΟΚ (Φάληρο, 23/10), Πλατανιάς (Φάληρο, 26/10 - Κύπελλο) Ατρόμητος (Περιστέρι, 29/10), Αστάνα (Αζερμπαϊτζάν, 3/11) και Παναθηναϊκός (Φάληρο, 6/11) είναι τα 7 συνεχόμενα παιχνίδια σε διάστημα 23 ημερών που έχει να δώσει ο Ολυμπιακός σε Ελλάδα και Ευρώπη, μετά την διακοπή και μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

Όσο δεδομένο είναι ότι ο Μπέντο έχει ξεχωρίσει μια 14άδα - 15άδα παικτών πάνω στους όποιους έχει στηριχθεί μέχρι τώρα, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι ο Πορτογάλος τεχνικός ψάχνει επιπλέον λύσεις για την συνέχεια.

Παίζοντας κάθε τρεις μέρες για τρεις εβδομάδες, είναι ξεκάθαρο ότι θα απαιτηθεί έξτρα βοήθεια από το υπάρχον ρόστερ. Εκεί όπου ούτως ή άλλως συναντά κανείς ποδοσφαιριστές όπως οι Ρομαό, Καρντόσο, Μαρίν, που δεν ήρθαν στο Λιμάνι για να έχουν ρόλο... κομπάρσου, τον Ελαμπντελαουί που προπονείται πλέον κανονικά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, τον Πάρντο τον οποίο πιστεύουν στου Ρέντη και περιμένουν να επανέλθει σε καλό αγωνιστικό επίπεδο.

Μάνι μάνι μιλάμε για μια 5άδα παικτών που έχουν μια άλφα ποιότητα και μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια, με την προϋπόθεση να βρεθούν σε καλή κατάσταση μέσα από προπονήσεις και χρόνο συμμετοχής.

Την ίδια στιγμή στην διάθεση του Μπέντο είναι και παίκτες όπως οι Τσιμίκας, Βούρος, Ανδρούτσος, Μανθάτης, Ζντιέλαρ, Μπουχαλάκης, Πασιένσια που αναμένεται να έχουν έναν κυρίως συμπληρωματικό ρόλο στο ρόστερ, ο Ρέτσος που μετά τον τραυματισμό του επανέρχεται και θα παραμείνει στα υπόψιν του Μπέντο που τον πιστεύει πολύ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Σιόβα. Ο Έλληνας στόπερ έψαξε ομάδα στο τέλος Αυγούστου, δεν προχώρησε κάποια περίπτωση και έμεινε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γεωργακόπουλος: Μια 11άδα ρεζέρβες που θα χτυπούσαν τίτλο!
MVP ο Μαρτίνς, Best Goal ο Ιντέγε
Μαρτίνς: "Σαν να έβαλα στο γήπεδο φωτιά"
Τα 10 "Big Brother" του Έλληνα διαιτητή
"Συγχαρητήρια για τη μεταγραφή Ντουρμάζ"
Top10, 6η αγωνιστική: Ο Ολυμπιακός, το σκορποχώρι του Τιμούρ και ο "Στράμα" στην κορυφή
Φορτούνης στο Sport24.gr: "Κάποιοι είπαν ότι δεν έχουμε καλή ομάδα..."
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ