ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η κίνηση Μαρινάκη στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Αποκαλυπτήρια στον Πειραιά ενός εξαιρετικά σημαντικού Μνημείου, αφιερωμένου στην μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως και η πλήρης ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας.

Μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες θα είναι αυτή της 21ης Μαΐου στον Πειραιά, που για πρώτη φορά θα βρεθεί στο επίκεντρο των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια ενός εξαιρετικά σημαντικού Μνημείου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στους 353.000 νεκρούς της εθνικής αυτής τραγωδίας.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών απηύθυνε κάλεσμα στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, που ανταποκρίθηκε άμεσα και το συγκεκριμένο έργο αποτελεί δωρεά του ισχυρού άνδρα των "ερυθρολεύκων".

Ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος της πόλης του Πειραιά διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τον Πόντο και την ιστορία του, καθώς η μητέρα του Ειρήνη έλκει την καταγωγή της από τα Ύψηλα της Τραπεζούντας και την ιστορική οικογένεια Υψηλάντη, που έχει τις ρίζες της από τον 10ο αιώνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Μνημείο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον από καλλιτεχνικής άποψης, με διαφορετικές αναγνώσεις ανάλογα με την γωνία που το παρατηρεί ο θεατής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, μοιάζει σαν ένα μεγάλο κύμα που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, με τα ελατήρια να δημιουργούν 353.000 μικρότερα κύματα, αριθμός συμβολικός καθώς είναι ίδιος με τους νεκρούς της γενοκτονίας.

Στο εσωτερικό του απεικονίζεται ένα προσφυγοπούλι που συνθέτει 17 παραστάσεις, όπως είναι οι κλειδαριές από τα λουκέτα που έκλεισαν τα σπίτια πίσω στον Πόντο, η λύρα, ο αργαλειός. Στον πυρήνα του Μνημείου, με λέιζερ θα είναι χαραγμένες οι πόλεις του Πόντου και μια αφιερωματική επιγραφή.

Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που θα διεξαχθεί παράλληλα, αφορά την τελετή και το σημείο που θα πραγματοποιηθεί. Και αυτό γιατί θα είναι στην πλήρως ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ένα ακόμη έργο, το κόστος της μελέτης και των εργασιών του οποίου ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της καλύτερης εικόνας της πόλης. Εγχείρημα που ξεκίνησε να υλοποιείται με την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά θα απονείμει τιμητική πλακέτα στον Βαγγέλη Μαρινάκη για τη συνολική του προσφορά στην κοινωνική ζωή της πόλης.

Στην τελετή θα δώσει ξεχωριστό χρώμα η άφιξη λιτανευτικής πομπής της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, η οποία αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού και εκείνες τις μέρες θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, θα υποδεχθεί την εικόνα και θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων.

Παρόντες στην τελετή θα είναι μεταξύ άλλων και ο Αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος – Δημήτρης Τοπαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδη, ο δημιουργός του έργου Παναγιώτης Τανιμανίδης, καθώς και μέλη ποντιακών οργανώσεων.

Photo credits: EUROKINISSI

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ