ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η λογική της απόφασης Μπέντο για Σιόβα, Καρντόσο και Ρομαό

Η λογική της απόφασης Μπέντο για Σιόβα, Καρντόσο και Ρομαό

Σιόβας, Καρντόσο και Ρομαό έμειναν εκτός αποστολής για την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο. Οι λόγοι που ώθησαν τον Μπέντο να πάρει αυτή την απόφαση.

Με την προπόνηση της Παρασκευής (14/10) στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του ενόψει της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, το Σάββατο (15/10, 20:30), για την 7η αγωνιστική της Super League.

Μετά το τέλος του προγράμματος, ο Πάουλο Μπέντο επέλεξε τους παίκτες που θα συγκροτήσουν την αποστολή για το ματς με τους "κυανέρυθρους" και ανάμεσα στα ονόματα δεν συμπεριλήφθηκαν αυτά των Δημήτρη Σιόβα, Όσκαρ Καρντόσο και Αλεξί Ρομαό.

Εξέλιξη που προκάλεσε μια -μίνι τουλάχιστον- έκπληξη, αφού με βάση τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες και οι τρεις προαναφερθέντες ήταν για να μπαίνουν στην 18άδα.

ΓΙΑΤΙ ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ ΑΝΤΙ ΣΙΟΒΑ

Μποτία και Βιάνα ευθύς εξ αρχής είχαν σίγουρη μια θέση στην αποστολή και το προβάδισμα για την σύνθεση του διδύμου στην καρδιά της άμυνας κόντρα στον Πανιώνιο.

Η σκέψη για τον Σιόβα είχε δημιουργηθεί σε συνάρτηση με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ντα Κόστα με το Μαρόκο και το γεγονός ότι ο 30χρονος στόπερ δεν θα μπορούσε να μπει νωρίτερα από την Πέμπτη (13/10) στις προπονήσεις της ομάδας.

Και αυτές σε πιο χαλαρό ρυθμό, αφού κουβαλούσε την κόπωση τόσο από τα παιχνίδια (90λεπτο κόντρα στην Γκαμπόν, 85 λεπτά απέναντι στον Καναδά), όσο και από το ταξίδι της επιστροφής. Αυτό που δεν υπολόγιζε ο Μπέντο ήταν η εικόνα του Ντα Κόστα με την επανεμφάνιση του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Ο Μαροκινός (με πορτογαλικό διαβατήριο) αμυντικός υποστήριξε πως δεν αισθάνεται καμία κόπωση, αντιθέτως έλεγε ότι είναι έτοιμος να παίξει κανονικά το Σάββατο στη Νέα Σμύρνη!

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπέντο αξιολογώντας τους παίκτες που έχει στα χέρια του όσον αφορά την θέση του στόπερ, έμοιαζε να υπολογίζει ως 5η λύση τον Σιόβα, πίσω από τους Μποτία, Ντα Κόστα, Ρέτσο και Βιάνα.

Με τον ντε λα Μπέγια εκτός, τον Ρέτσο αντικαταστάτη του (ως αριστερό μπακ) και τον Ντα Κόστα σε διεθνείς υποχρεώσεις, είχε δημιουργηθεί μια ευνοϊκή κατάσταση για τον Σιόβα να μπει στην αποστολή ενόψει Πανιώνιου.

Τελικά ο τεχνικός του Ολυμπιακού προτίμησε να συμπεριλάβει στα πλάνα του τον Μαροκινό, έστω και με μια σκάρτη προπόνηση, δείχνοντας πως μάλλον στο μυαλό του ο Σιόβας εξακολουθεί να αποτελεί την έσχατη λύση.

ΓΙΑΤΙ ΠΑΣΙΕΝΣΙΑ ΑΝΤΙ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Σίγουρα για τον Ολυμπιακό είναι ένα θέμα το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει πάρει βοήθειες από τον πλέον ακριβοπληρωμένο παίκτη του ρόστερ. Ο Καρντόσο έπιασε Λιμάνι εν μέσω ενθουσιασμού στο τέλος του Αυγούστου, όμως από τις πρώτες του εμφανίσεις έδειξε ότι υπολείπεται σημαντικά από την επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση.

Ούτε στο παιχνίδι με την ΑΕΛ, ούτε σε αυτό με τον Ηρακλή -και τα δύο εκτός έδρας- πρόσφερε κάτι ξεχωριστό ο Παραγουανός στράικερ. Βαρύς στις κινήσεις του, δίχως καλά πατήματα στο γήπεδο και εκτός ρυθμού.

Κάτι που ξέρει και ο ίδιος, γεγονός που μαρτυρά και η επιλογή του να μην αναζητήσει προσωπική ενέργεια με την μπάλα στα πόδια, παρά μόνο να ψάξει ένα ασφαλές στήριγμα σε συμπαίκτη του.

Για την κλάση και τα "παράσημα" που έχει κερδίσει στην καριέρα του, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Ωστόσο δεν γίνεται να στηριχθεί σε αυτά ο Μπέντο και φυσικά ούτε ο Ολυμπιακός. Ο Πορτογάλος τεχνικός αν μη τι άλλο, έχει δείξει ότι δεν καταλαβαίνει από το όνομα στο πίσω μέρος της φανέλας.

Και κάνει τις επιλογές του ανάλογα με το ποιος παίκτη κρίνει ότι μπορεί να τον βοηθήσει περισσότερο στο γήπεδο, στο εκάστοτε παιχνίδι.

Λάθη σαφώς έχει κάνει και θα κάνει ο Μπέντο, όμως πρέπει να του πιστωθεί ότι μένει πιστός στα κριτήρια του, χωρίς να επηρεάζεται από οτιδήποτε εξωαγωνιστικό, αναφορικά με τις επιλογές προσώπων.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είδε τον Πασιένσια σε καλύτερη κατάσταση από τον Καρντόσο. Πιο κοντά σε αυτά που ζητά από τους παίκτες στην κορυφή της επίθεσης.

Έτσι λοιπόν κατέληξε στον συμπατριώτη του φορ, όσον αφορά τον παίκτη που θα κληθεί να δώσει λύσεις από τον πάγκο, αν και εφόσον χρειαστεί στη Νέα Σμύρνη.

Ο Μπέντο θεωρεί ότι ο Καρντόσο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος μέσα στη σεζόν, όχι όμως τώρα. Αφήνοντας τον εκτός αποστολής, ενδεχομένως να ήθελε να τσιγκλίσει τον εγωισμό του 33χρονου στράικερ με το βλέμμα στα παιχνίδια που ακολουθούν με Αστάνα και ΠΑΟΚ.

Μια λεπτομέρεια που αξίζει αναφοράς πάντως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τον Καρντόσο τον έχουμε δει για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο σε εκτός έδρας παιχνίδια. Εκεί όπου ούτως ή άλλως ο Ολυμπιακός βγάζει δυσκολίες στο παιχνίδι του, ιδίως στο παραγωγικό κομμάτι.

Αντίθετα στο "Γ. Καραϊσκάκης" οι Πειραιώτες φτιάχνουν τη μια φάση πίσω από την άλλη. Ίσως αυτό να χρειάζεται ο Καρντόσο: ένα ματς εντός έδρας από την αρχή, όπου θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί κάμποσες φορές σε θέση βολής. Αναμφίβολα μετά την πρώτη επαφή του με τα δίχτυα, ο Παραγουανός φορ θα κερδίσει τουλάχιστον σε ψυχολογία.

Για την ώρα η αποτελεσματικότητα του Ιντέγε δεν αφήνει να φανεί πρόβλημα στην κορυφή της γραμμής κρούσης. Για να μην... σκάσει όμως όπως πέρσι ο Νιγηριανός, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει έξτρα βοήθεια από τα πόδια των Καρντόσο και Πασιένσια.

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΙ ΡΟΜΑΟ

Ο διεθνής με το Τόγκο κεντρικός μέσος, αγωνίστηκε τόσο εναντίον της Ουγκάντας, όσο και απέναντι στην Μοζαμβίκη. Μια καλή είδηση για τους Πειραιώτες, αφού ο Ρομαό έδειξε ότι έχει μπει πλέον σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Τον 32χρονο άσο υπολογίζει ο Μπέντο κυρίως ως τον παίκτη που θα μπαίνει στα παπούτσια του Μιλιβόγεβιτς, δίνοντας ανάσες στον Σέρβο, ο οποίος από το ξεκίνημα της σεζόν αγωνίζεται ασταμάτητα. Το ίδιο έκανε φυσικά και τώρα, παίζοντας βασικός για την εθνική της χώρας του.

Η διατήρηση της ενέργειας του "Μίλι" είναι λοιπόν ένα βασικό ζητούμενο. Γι' αυτό και είχε πέσει στο τραπέζι η σκέψη της χρησιμοποίησης του Ρομαό στη Νέα Σμύρνη.

Ο Λούκα με τη σειρά του γύρισε... τούρμπο στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και έθεσε εαυτόν κανονικά στην διάθεση του προπονητή του.

Σε συνδυασμό με την μεγάλη αποτελεσματικότητα που δείχνει ο Πανιώνιος στις αντεπιθέσεις, ο Μπέντο έκρινε ότι από τη στιγμή που ο Μιλιβόγεβιτς είναι σε θέση να παίξει, τότε θα τον χρησιμοποιήσει αφού είναι παιχνίδι που του ταιριάζει καλύτερα.

Από την άλλη ο Ρομαό μπήκε μεν σε αγωνιστικούς ρυθμούς μέσω του Τόγκο, αλλά είναι ποδοσφαιριστής περισσότερο εγκεφαλικός, με καλή τεχνική και δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες παρά ο τύπος του αμυντικού μέσου που με την ταχύτητα του θα σώσει καταστάσεις.

Παράλληλα, υπήρξε και ένας ενδοιασμός όσον αφορά το αν θα ήταν φρόνιμο να παίξει στα ξαφνικά ένα ακόμη παιχνίδι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο Ρομαό. Υπό τον φόβο να βγάλει κάποιο μυικό τραυματισμό.

Έτσι λοιπόν, αντί του Ρομαό, ο Μπέντο προτίμησε να συμπεριλάβει στην αποστολή τον Μπουχαλάκη, θέλοντας να τον βάλει σιγά σιγά στο κλίμα και να τον επιβραβεύσει για την προσπάθεια του στις προπονήσεις το τελευταίο διάστημα.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έξω οι Καρντόσο και Σιόβας από τη Νέα Σμύρνη!
Last Man-iatis standing
Ο αντί - Φορτούνης και ο Ντε Λα Μπέγια που "τρέχει" για Αστάνα
Φημολογία για άμεσες εξελίξεις με Μανιάτη
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ