ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γιατί δεν διέρρευσε το παραμικρό στην υπόθεση Σίλβα!

Γιατί δεν διέρρευσε το παραμικρό στην υπόθεση Σίλβα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα δικαιώματα που δεν έδωσε ποτέ ο Πορτογάλος, τα στόματα ερμητικά κλειστά όλων των πλευρών και η συμφωνία κυρίων ανάμεσα σε Σίλβα, Βίκτορ και Ολυμπιακό. Όλες οι απαντήσεις σε ένα κείμενο 1.600 λέξεων.

Σαν κεραμίδα έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/6) στους παίκτες η ανακοίνωση του Γιάννη Βρέντζου ότι ο Μάρκο Σίλβα δεν θα συνέχιζε στον Ολυμπιακό και πώς νέος προπονητής θα είναι ο Βίκτορ Σάντσεθ.

Όπως σαν κεραμίδα έπεσε και στους ρεπόρτερ της ομάδας. Κακά τα ψέματα, είναι μία εξέλιξη που κανένας δημοσιογράφος δεν είχε πάρει μυρωδιά. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (Ολυμπιακός, Σίλβα, Βίκτορ) είχαν φροντίσει να κρατήσουν κλειστά τα στόματα τους για να μην διαταραχθεί το κλίμα στην ομάδα.

Τυπικός μέχρι την τελευταία στιγμή

Ο Πορτογάλος ανέβηκε στην Αυστρία μέχρι να βρισκόταν ο διάδοχός του. Τι σήμαινε αυτό; Δεν ήθελε ο ίδιος ο Σίλβα να έδινε την εντύπωση στους παίκτες του ότι κάτι τρέχει. Κι αυτό, γιατί μπορεί στον Ολυμπιακό να μην χρειαζόταν ένα τριήμερο να βρει προπονητή, αλλά καμιά βδομάδα.

Αν οι παίκτες γνώριζαν ότι ο Σίλβα ανέβηκε για το "θεαθήναι", τότε μπορεί να είχαν και άλλη συμπεριφορά στα βουνά του Λάνγκενφελντ το διάστημα που θα ήταν μαζί του. Μπορεί να τα είχαν "φορτώσει στον κόκορα". Ο πρώην πλέον κόουτς των "ερυθρολεύκων" ήθελε μέχρι και την τελευταία στιγμή να μην αφήσει τίποτα στην τύχη του, σεβόμενος πρώτα απ' όλα τον σύλλογο.

Ο Σίλβα αποδείχθηκε καλός ηθοποιός. Οι παίκτες δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι συνέβαινε για τον απλούστατο λόγο ότι ο Πορτογάλος δεν έκανε κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Την πρώτη μέρα στην Αυστρία τούς εξήγησε το σκεπτικό του για τη νέα σεζόν. Τους τόνισε ότι δεν θα αλλάξει και πολλά πράγματα σε σχέση με πέρσι ως προς τη φιλοσοφία του.

Τους ξεκαθάρισε ότι το 4-2-3-1 θα "μονοπωλήσει" και φέτος. Με λίγα λόγια έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να διατηρήσει τάξη και ηρεμία στις τάξεις των ποδοσφαιριστών και να τους δώσει την εντύπωση ότι φέτος θα πορευτούν μαζί.

Απόμακρος και ο Γκονσάλβες

Συν τοις άλλοις, ο ατζέντης του Κάρλος Γκονσάλβες κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο. Δεν του έπαιρνες κουβέντα για το παραμικρό. Είχε γίνει απόμακρος τον τελευταίο καιρό ακόμα και σε ρεπόρτερ με τους οποίους είχε καλή σχέση. Και είχε γίνει απόμακρος όχι τώρα που ο Σίλβα ήταν στα τελειώματα, αλλά από την επόμενη μέρα του φιλικού με τον Ερυθρό Αστέρα τον περασμένο Μάιο.

Είναι δηλαδή ένα μήνα που ο Γκονσάλβες απέφευγε να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει διάφορα ονόματα που κυκλοφορούσαν για την ενίσχυση του Ολυμπιακού. Οπότε, δεν υπήρχε περίπτωση να του πάρει κανείς κουβέντα για το μέλλον του Σίλβα.

Στην Πορτογαλία ήταν γνωστό ότι ο Σίλβα βρισκόταν στην κορυφή της Πόρτο. Οι "δράκοι" έκαναν τα πάντα για να τον πείσουν να κάτσει στον πάγκο τους. Δεν τα κατάφεραν. Κι όπως παραδέχθηκαν ανεπίσημα κάποιοι ιθύνοντες της Πόρτο "ο Σίλβα μάς είπε ότι έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και θα το τιμήσει".

Έχτιζε το ρόστερ με τη διοίκηση

Ξεκίνησαν οι διάφορες συζητήσεις για τις αποχωρήσεις. Ο Σίλβα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει παίκτες ηλικίας 30 plus. Για αυτό έφυγε ο Σαλίνο. Για αυτό έφυγε ο Φουστέρ. Για αυτό έφυγε ο Καμπιάσο. Μπορεί να έφευγε και ο Τσόρι, αλλά το συμβόλαιο του Αργεντινού είχε ανανεωθεί αυτόματα τον περασμένο Γενάρη.

Σε συζητήσεις που είχε με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού ζήτησε ένα κάρο ποδοσφαιριστές. Ο Φιγκέιρας αποκτήθηκε. Για τον στόπερ της Βαλένθια, Αντερλάν Σάντος το πάλεψαν οι "ερυθρόλευκοι" μέχρι εκεί που δεν πάει. Είχαν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Αλ Χιλάλ για τον Κάρλος Εντουάρντο. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος χαφ των Σαουδάραβων είχε αφήσει να εννοηθεί ότι έχει μιλήσει με τον Σίλβα για την προοπτική του Ολυμπιακού.

Και είναι και ένα σωρό άλλοι ποδοσφαιριστές. Ο αριστερός μπακ Ιμπάνιεθ του Ερυθρού Αστέρα ήταν ουσιαστικά κλεισμένος από τον Ολυμπιακό, αλλά ο Σίλβα ήθελε κάτι καλύτερο. Όλα με λίγα λόγια πήγαιναν βάσει των εισηγήσεων του Πορτογάλου.

Είχαν κυκλοφορήσει για το αριστερό άκρο της άμυνας τα ονόματα των Κοτέντο της Μπορντό και Ντε Λα Μπέγια της Σοσιεδάδ. Ο Σίλβα όμως είχε πιο ψηλά στη λίστα του έναν άλλον ποδοσφαιριστή για αριστερό μπακ, το όνομα του οποίου δεν είχε διαρρεύσει.

Σας οδηγούν όλα αυτά στο συμπέρασμα ότι θα ερχόταν το "διαζύγιο" ανάμεσα στις δύο πλευρές; Κι αν αυτές είναι παλιές ιστορίες, πάμε στις πιο φρέσκες. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι σχετικά με την άφιξή του στην Αθήνα: εδώ και έναν μήνα είχε ενημερώσει ο Σίλβα ότι θα ερχόταν στην Αθήνα παραμονή της αναχώρησης για Αυστρία.

Τις τελευταίες μέρες είχε πει ότι ίσως επέστρεφε το περασμένο Σάββατο (18/6), αλλά τελικά δεν άλλαξε τα εισιτήρια του. Αυτό είναι μία λεπτομέρεια που ίσως δεν έχει και καμία σημασία. Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή π.χ. και ο Βαλβέρδε στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό, πάλι παραμονή της αναχώρησης της ομάδας για Αυστρία είχε εμφανιστεί στο Ρέντη. Οπότε, όλα αυτά περισσότερο είναι για λαϊκή κατανάλωση.

"Ομερτά"

Πάμε λοιπόν στα πιο φρέσκα. Την Τετάρτη 15 Ιουνίου ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας με τον Φουστέρ. Προτού ανακοινωθεί, είχε ενημερωθεί σχετικά ο Σίλβα και έδωσε τη συγκατάθεσή του. Μιλάμε δηλαδή για μία εβδομάδα πριν! Τι άλλαξε σε αυτό το διάστημα, κανένας ρεπόρτερ δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Μέχρι στιγμής μόνο ο Ολυμπιακός έχει πει κάποια πράγματα σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Σίλβα με τον Βρέντζο. Αναμένεται φυσικά και η τοποθέτηση του Πορτογάλου, η οποία θα γίνει άμεσα.

Επίσης, στους παίκτες όντως γύρισε και είπε ότι "παιδιά έχω κάποια προσωπικά προβλήματα και δεν γίνεται να συνεχίσω στον Ολυμπιακό".

Ο δε σύλλογος, όπως αναφέραμε και παραπάνω, για να μην επικρατήσει αλαλούμ στα αποδυτήρια τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας, δεν ήθελε να διαρρεύσει το παραμικρό. Είχε συζητήσει για αυτό με τον Σίλβα, με τον μάνατζερ του και φυσικά με τον Βίκτορ με τον οποίο ξεκίνησε άμεσα επαφές. Όλοι τους έδωσαν όρκο τιμής να μην κυκλοφορήσει τίποτα. Και το κατάφεραν!

Την Τετάρτη (22/6) βέβαια βγήκε ένας Ισπανός συνάδελφος στο twitter και έγραψε ότι ο Βίκτορ ξεκίνησε συζητήσεις με την Νότιγχαμ και τον Ολυμπιακό. Κι επειδή στο twitter έχουν γραφτεί ένα σωρό πράγματα για παίκτες, αλλά και για προπονητές που ενδιαφέρουν τις δύο ομάδες και τελικά δεν ίσχυε τίποτα, ήταν λογικό έχοντας όλη αυτή την εικόνα του Σίλβα στην προετοιμασία και ενώ δεν έβγαινε και το παραμικρό στραβό από το κλίμα στο ξενοδοχείο της αποστολής, να θεωρηθεί ένα τιτίβισμα άνευ ουσίας.

Επιχείρηση - αστραπή του Βίκτορ

Πάμε τώρα και στον Βίκτορ. Ο Ισπανός τεχνικός δεν το είχε πει σε κανέναν ότι ξεκίνησε συζητήσεις με τον Ολυμπιακό. Και θα σας φέρουμε ένα απλό παράδειγμα. Μόλις την Πέμπτη (23/6) ενημερώθηκε ο ένας εκ των συνεργατών του, ο Νταβίντ Ντονίγα Λάρα ότι πιάνουν δουλειά στους Πειραιώτες.

Ξέρετε που ήταν ο Λάρα; Στην Ταϊλάνδη για διακοπές. Και για αυτό τον λόγο αναμένεται το Σάββατο (25/6) στην Αυστρία. Αν το ήξερε από την πρώτη στιγμή, πιστεύετε ότι θα έριχνε ακόμα τις βουτιές του; Από την Πέμπτη (24/6) θα ήταν στο Λάνγκενφελντ.

Γενικότερα ο Ολυμπιακός κινήθηκε με τέτοια μυστικοπάθεια που δεν επέτρεψε σε κανέναν να μάθει το παραμικρό. Και αυτό είναι στα συν του. Όπως είναι στα συν του και το γεγονός ότι ούτε ο Σίλβα, ούτε ο Βίκτορ φρόντισαν να βγει κάτι προς τα έξω. Σεβάστηκαν την επιθυμία του Ολυμπιακού που δεν ήθελε να διαταραχθούν τα αποδυτήρια στο ξεκίνημα της προετοιμασίας.

Και στην Πορτογαλία πάντως ξαφνιάστηκαν. Βλέπετε, με όποιον κι αν μιλούσαμε από την Ιβηρική, ξέρετε τι μας έλεγαν; Ότι η Πόρτο έδινε "γη και ύδωρ" στον Σίλβα, αλλά η απάντησή του ήταν ότι "κάποια στιγμή μπορεί να συνεργαστούμε, αλλά όχι τώρα. Θέλω να τιμήσω το συμβόλαιό μου με τον Ολυμπιακό".

Πλέον, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη συνέντευξη που θα δώσει ο Πορτογάλος. Και επίσης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι επόμενες μέρες, γιατί ήδη ακούγεται ότι η Σαουθάμπτον του έχει καταθέσει πρόταση!

ΥΓ: Και ξαφνικά άρχισαν τα φοβερά σχόλια από δημοσιογράφους (πολιτικούς και αθλητικούς συντάκτες) με "καρφιά" στους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού. Και δη στους απεσταλμένους στην Αυστρία. Ότι δεν πήραμε χαμπάρι την είδηση. Προφανώς πίστευαν ότι έπρεπε να βάλουμε το πιστόλι στον κρόταφο του Σίλβα, του Βίκτορ ή των ανθρώπων του Ολυμπιακού για να μας πουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην τεχνική ηγεσία.

Όταν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι συνεννοημένες να μην διαρρεύσει το παραμικρό, όταν το γνωρίζουν τρεις – τέσσερις άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μαρινάκη, όταν έχουν πάρει την εντολή από τον πρόεδρο να μην διαρρεύσει το παραμικρό, τι μπορούσαν να κάνουν οι ρεπόρτερ; Θα έπρεπε να ξέρουν όλοι αυτοί οι σχολιογράφοι που κάθονται αναπαυτικά στους καναπέδες κάνοντας υψηλή κριτική, ότι αν είχε διαρρεύσει το παραμικρό όλο και κάποιος θα το χρεωνόταν.

Και μπορεί να το "πλήρωνε". Αν μιλούσε ο Βίκτορ, μπορεί να πήγαινε για άλλον προπονητή ο Ολυμπιακός. Ποιος ξέρει; Όλα παίζουν. Έχουν συμβεί τέτοια σκηνικά στο παρελθόν. Κι ο Βίκτορ επειδή ξέρει ότι του παρουσιάζεται μία τεράστια ευκαιρία, δεν άνοιγε το στόμα του. Μάλιστα, μετά το τέλος της προπόνησης έκανε και πλάκα στους απεσταλμένους δημοσιογράφους. "Σας την φέραμε ε;", μας έλεγε χαριτολογώντας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω.

Αλλά το φοβερό είναι ότι πολιτικοί συντάκτες λυπούνται για την αθλητική δημοσιογραφία. Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού. Λες και καταστράφηκε η χώρα με την παραίτηση του Σίλβα. Πάλι καλά που είχαν ενημερώσει "έγκαιρα" τους Έλληνες πολίτες π.χ. για τα capital controls των τραπεζών το καλοκαίρι του 2015. Για εκείνη τη βραδιά που έτρεχαν όλοι τα μεσάνυχτα για να βγάλουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Οι πολίτες ενημερώθηκαν "έγκαιρα" μετά την... ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα για τα capital controls. Ένα δημοψήφισμα το οποίο οι πολιτικοί συντάκτες πήραν χαμπάρι δύο λεπτά πριν το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό.

ΥΓ1: Κι επειδή μπορεί να γραφτούν διάφορα για τον Σίλβα, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Πέρσι και φέτος που παρακολουθούσαμε τις προπονήσεις του Πορτογάλου, η αλήθεια είναι ότι ήταν κάπως βαρετές. Δεν είχε τρομερή ποικιλία το πρόγραμμά του. Έτσι ήταν και ο Βαλβέρδε όμως. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις πάντοτε λαμβάνεις υπόψη σου τα όσα λένε οι ποδοσφαιριστές. Και οι ποδοσφαιριστές (ακόμα και αυτοί που ένιωσαν αδικημένοι) υποστήριζαν ότι ο Σίλβα είναι ένας κανονικός προπονητής. Α, και κάτι άλλο: Οι παίκτες δεν τις έβρισκαν βαρετές τις προπονήσεις... Ίσα-ίσα που τις θεωρούσαν μοντέρνες. Προφανώς και κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν απ' όλους τους απέξω-απέξω.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ενθουσιασμένος ο Βίκτορ Σάντσεθ
Διαμαντόπουλος: Είσαι προπονητάρα (Νο2)
Το χρονικό της παραίτησης του Σίλβα
Τι χρεώνουν στον Σίλβα
Ο Βίκτορ δεν έφυγε ποτέ...
Παραιτήθηκε ο Σίλβα από τον Ολυμπιακό, ανέλαβε ο Βίκτορ
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ