ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ευκαιρία με τα δικά του γούστα

Ευκαιρία με τα δικά του γούστα
INTIME SPORTS

Τι άλλαξε και τι όχι ο Περέιρα στους πρώτους τρεις μήνες του στο Λιμάνι, οι προθέσεις του για τη νέα σεζόν και γιατί η διοίκηση θα στηρίξει τον Πορτογάλο τεχνικό προκειμένου να φτιάξει τον Ολυμπιακό του 2015-16.

Την στιγμή που οι "ερυθρόλευκοι" προετοιμάζονται για την πρώτη μεταγραφική τους σύσκεψη τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα ο σχεδιασμός της νέας σεζόν, το ερώτημα πολλών φίλων της ομάδας είναι τι πρόκειται να συμβεί στον "ερυθρόλευκο" πάγκο.

Η απάντηση είναι μάλλον εύκολη: τίποτα. Και φυσικά αυτό το "τίποτα", έχει να κάνει με την παραμονή του Βίτορ Περέιρα στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού κανονικά και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Μετά από μια σειρά ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, που σταμάτησε στο "διπλό" πρόκρισης επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, αλλά και άσχημων εμφανίσεων, υπήρξε ένας σχετικός προβληματισμός για τον Πορτογάλο προπονητή, τουλάχιστον από τα ΜΜΕ και τους οπαδούς των Πειραιωτών.

Η αλήθεια είναι πως επί των ημερών του Περέιρα ο Ολυμπιακός γνώρισε τον αποκλεισμό από την Ντνίπρο στο Europa League και σχετικά εύκολα. Γεγονός που σίγουρα αφήνει μια πικρή γεύση την φετινή σεζόν, τουλάχιστον αν αναλογιστεί κανείς τα αποτελέσματα που είχε ο Ολυμπιακός τα τελευταία δύο χρόνια στο Champions League κόντρα σε πραγματικά "θηρία" της Ευρώπης.

Ευκαιρία με τα δικά του γούστα
INTIME SPORTS

Στο Κύπελλο ο Χάρα ντύθηκε λυτρωτής και στο 89ο λεπτό γλίτωσε τον Ολυμπιακό από έναν αποκλεισμό, που θα είχε μεγάλο αντίκτυπο σε επικοινωνιακό επίπεδο για τους "ερυθρόλευκους". Στο Λιμάνι δεν τους λείπουν τα τρόπαια και η μη κατάκτηση του φετινού Κυπέλλου δεν θα συνιστούσα και καμία καταστροφή. Ωστόσο μια αποτυχία κόντρα στην ΑΕΚ και με όλα τα δεδομένα που συνόδευαν αυτή την κόντρα, θα στοίχιζε σε υπέρμετρο βαθμό στο πρεστίζ, το γόητρο και την εικόνα των Πειραιωτών.

Σε επίπεδο πρωταθλήματος πάντως είναι που παρατηρείται μια μεταστροφή -προς το καλύτερο- του Ολυμπιακού σε σχέση με την εποχή Μίτσελ. Ο Περέιρα πήρε την ομάδα πίσω στην βαθμολογία και γρήγορα κατάφερε να την οδηγήσει στην κορυφή. Με τον Πορτογάλο στον πάγκο ο Ολυμπιακός δεν άφησε κανένα λάθος των συνδιεκδικητών ανεκμετάλλευτο, με συνέπεια σήμερα να υπολείπεται μιας νίκης για να στεφθεί πρωταθλητής για 5η φορά στα ισάριθμα τελευταία χρόνια.

Προσέξτε: υπό τις οδηγίες του Περέιρα πράγματι ο Ολυμπιακός δεν εντυπωσίασε. Σε καμία περίπτωση ή πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αν θέλετε. Έγινε όμως κυνικός, κάτι που συναντάται στα ποδοσφαιρικά πιστεύω και την φιλοσοφία του προπονητή του.

Σε 11 αναμετρήσεις της Super League (χωρίς να υπολογίζεται το άνευ αγώνος 3-0 επί της Νίκης Βόλου) ο Ολυμπιακός έχει 9 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, με συνολικό απολογισμό τερμάτων 23 υπέρ και 4 κατά.

Σε πρώτη φάση, ο Περέιρα έδωσε το μεγαλύτερο βάρος στην καλύτερη ισορροπία των γραμμών του στον αγωνιστικό χώρο με απώτερο σκοπό να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Ρομπέρτο, θεωρώντας πως με την ατομική ποιότητα των παικτών στην μεσοεπιθετική γραμμή η ομάδα του θα φτάνει στο γκολ εύκολα ή δύσκολα.

Αυτή η προσέγγιση του Πορτογάλου είχε αρκετές φορές ως αποτέλεσμα να φαντάζει ο Ολυμπιακός εξαιρετικά άτολμος για το μέγεθος του. Οι αντίπαλοι σταμάτησαν να βγάζουν φάσεις για... πλάκα μέσα στην περιοχή των "ερυθρολεύκων", όμως την ίδια στιγμή και ο Ολυμπιακός φάνταζε ανήμπορος να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις με ευκολία και συχνότητα.

Ο Περέιρα μέχρι σήμερα δεν έχει βρει το φάρμακο ώστε οι παίκτες του να παρουσιάσουν πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο, ωστόσο αυτό δεν τον απασχολεί για την ώρα, ούτε επί της ουσίας και την διοίκηση της ομάδας. Όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα και οι δύο πλευρές, στόχος είναι οι νίκες που θα φέρουν τους τίτλους στο τέλος της σεζόν και το θέαμα παίρνει... rain check.

Ευκαιρία με τα δικά του γούστα
INTIME SPORTS

Και αυτό το τελευταίο θα πρέπει να κρατήσουμε, όσον αφορά την πρόθεση της διοίκησης να δώσει κανονικά την ευκαιρία στον 47χρονο κόουτς να συνεχίσει του χρόνου το έργο του. Χωρίς φυσικά να παραβλέπει κάποιος το γεγονός πως οι "ερυθρόλευκοι" είχαν προαναγγείλει τις προθέσεις τους από την στιγμή που προσέφεραν συμβόλαιο συνεργασίας 2,5 ετών στον Περέιρα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του θεωρούν πως ο Περέιρα είναι ο τελευταίος που ευθύνεται για την όχι καλή εικόνα της ομάδας, τον απογοητευτικό αποκλεισμό από την Ντνίπρο ή την αγχωτική πρόκριση επί της ΑΕΚ.

Του πιστώνουν όμως την ανάκαμψη της ομάδας στο πρωτάθλημα -που ήταν και ο βασικός στόχος της σεζόν-, το γεγονός πως δουλεύει μανιωδώς καθημερινά για τον σύλλογο, δείχνει να απολαμβάνει την παρουσία του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, ενώ είναι ενθουσιασμένος για το πρότζεκτ της επόμενης σεζόν.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού είναι πεπεισμένη πως με τις υπάρχουσες συνθήκες, ο Περέιρα πολύ λίγα πράγματα θα μπορούσε να κάνει καλύτερα. Και θεωρεί πως με τις ανάλογες προσθήκες ποδοσφαιριστών το καλοκαίρι, ο Πορτογάλος θα έχει ένα ποιοτικότερο ρόστερ στα χέρια του και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, του δικού του γούστου.

Τα πεπραγμένα του 47χρονου προπονητή σε αυτούς τους τρεις πρώτους μήνες του στον Ολυμπιακό δεν μαρτυρούν κάτι εντυπωσιακό. Έδωσε πάντως μεγαλύτερη ουσία στην ομάδα του, την σουλούπωσε, την βοήθησε να πάρει αποτελέσματα έστω και χωρίς σπουδαία μπάλα.

Αποδείχθηκε ευεργετικός για παίκτες όπως οι Φορτούνης, Μποτία, Ντοσεβί και Χάρα, υπό την έννοια ότι τους στήριξε και τους έδωσε ευκαιρίες. Υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να έχει αδικήσει ως ένα βαθμό, όπως οι Αυλωνίτης, Μπουχαλάκης, Μπενίτες, Μέγκιερι, όσον αφορά τα λεπτά συμμετοχής τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Βίτορ Περέιρα θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει τον Ολυμπιακό την επόμενη σεζόν με βάση τα δικά του πλάνα, τα δικά του "θέλω", σε επίπεδο ρόστερ αλλά και αγωνιστικό, όταν βεβαίως θα μπορεί και να κριθεί με πολύ περισσότερη ασφάλεια.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ