ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ένας Χάρα και δύο τρομάρες

Ένας Χάρα και δύο τρομάρες
INTIME SPORTS

Οι δύο απουσίες που "πονάνε" τον Ολυμπιακό, ο αποκλεισμός των Σαντάνα, Αυλωνίτη για χάρη του Μποτία, η προτίμηση στον Χαρά και οι σκέψεις του Περέιρα για την 11άδα στο ΟΑΚΑ.

Την Τετάρτη (11/3, 19:00) ο Ολυμπιακός δίνει πιθανότατα το πιο δύσκολο παιχνίδι του από όλα όσα θα δώσει ή ενδέχεται να δώσει (ανάλογα με την έκβαση του επαναληπτικού με την ΑΕΚ, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας) μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν.

Το έργο των Πειραιωτών στο ΟΑΚΑ είναι δύσκολο για πολλούς λόγους. Πέρα από το πρακτικό της υπόθεσης, δηλαδή ότι χρειάζεται καλύτερο αποτέλεσμα από το 1-1 της πρώτης αναμέτρησης του Φαλήρου, ο Ολυμπιακός εκτός από την δίψα της ΑΕΚ και το γεμάτο από οπαδούς του "Δικεφάλου" ΟΑΚΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κακό αγωνιστικό εαυτό που έχει δείξει πρόσφατα, τις βαρβάτες απουσίες του και το γεγονός πως προέρχεται από αγωνιστική απραξία σχεδόν δύο εβδομάδων.

Μήτρογλου και Ομάρ... πονάνε

Ο Βίτορ Περέιρα λοιπόν ετοιμάζει τα πλάνα του ξέροντας πως δεν θα έχει στην διάθεση του δύο σημαντικούς παίκτες για τον φετινό Ολυμπιακό. Κώστας Μήτρογλου και Ομάρ Ελαμπντελαουί έμειναν εκτός αποστολής καθώς οι τραυματισμοί τους αποδείχθηκαν αξεπέραστοι ενόψει ΑΕΚ.

Ο Έλληνας διεθνής φορ σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τον παίκτη που έσπερνε τον τρόμο πριν φύγει για την Φούλαμ. Η φετινή του παρουσία χαρακτηρίζεται από εκλάμψεις, που ήταν αρκετές για να του επιτρέψουν να είναι πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 16 τέρματα για όλες τις διοργανώσεις.

Μήτρογλου, το πιο γρήγορο πιστόλι

Η προσφορά του περιορίζεται αποκλειστικά στα τέρματα που έχει πετύχει και συνήθως όταν οι συμπαίκτες του αδυνατούν να τον τροφοδοτήσουν, ο ίδιος "χάνεται" στον αγωνιστικό χώρο καθώς το να συνεισφέρει στους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού δεν είναι το... φόρτε του.

Πιθανότατα η απουσία του από τον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ δεν θα είχε τόση σημασία αν πίσω από τον Μήτρογλου υπήρχε έτοιμη λύση. Δεν υπάρχει όμως και το γεγονός πως ο Έλληνας διεθνής στράικερ θα είναι απλός θεατής του αγώνα, "πονάει" τον Ολυμπιακό.

Πολύ περισσότερο από την στιγμή που ο Περέιρα έχει παροπλισμένο τον Χόρχε Μπενίτες, εκτός αποστολής τον Δημήτρη Διαμαντάκο και ο Φράνκο Χάρα που θα βρεθεί στην ενδεκάδα δεν έχει πείσει ακόμη πως μπορεί να ηγηθεί της γραμμής κρούσης των "ερυθρολεύκων".

Παρόμοια είναι τα δεδομένα όσον αφορά την απουσία του Ομάρ Ελαμπντελαουί. Ο Νορβηγός διεθνής μπακ είναι παίκτης που μπορεί να επιτεθεί στην πλευρά και να δημιουργήσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα, έστω και αν επί των ημερών Περέιρα αγωνίζεται με... χαλινάρια όπως και ο Μαζουακού από αριστερά.

Χωρίς Μήτρογλου, Ομάρ και Σαντάνα στο ΟΑΚΑ

Ο Σαλίνο που θα κληθεί να τον αντικαταστήσει έχει αγωνιστεί λίγες φορές φέτος και εξαιτίας της απώλειας ρυθμού, θα είναι δύσκολο να εμφανιστεί 100% έτοιμος στο ΟΑΚΑ. Ο Μίτσελ τον είχε βασικό και αναντικατάστατο πέρσι, όμως φέτος τον υπολόγιζε ως συμπληρωματικό παίκτη. Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε με την έλευση του Περέιρα.

Ο Βραζιλιάνος μπακ ενδεχομένως θα δώσει περισσότερες λύσεις ανασταλτικά σε σχέση με τον Ελαμπντελαουί, ωστόσο σίγουρα δεν έχει τις ίδιες επιθετικές αρετές με τον Νορβηγό διεθνή, σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός ψάχνει τουλάχιστον ένα γκολ και συνεισφορά στο επιθετικό κομμάτι από τον οποιονδήποτε παίκτη του.

Θα συζητηθούν οι επιλογές του Περέιρα

Σε κάθε περίπτωση, είτε θετικά, είτε αρνητικά, οι επιλογές του Βίτορ Περέιρα θα συζητηθούν αρκετά, ανάλογα φυσικά με την έκβαση του προημιτελικού. Θα διατηρήσει τον -βασικό στα ματς του Κυπέλλου- Μέγκιερι κάτω από τα γκολπόστ ή θα βάλει τον Ρομπέρτο;

Θα ξεκινήσει Φορτούνη και Ντομίνγκες στην ίδια ενδεκάδα ή θα προτιμήσει ξανά τον αναποτελεσματικό -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- Αφελάι;

Πόσο σοφή απόφαση είναι να πάρει στην αποστολή τον προερχόμενο από τρίμηνη απουσία Μποτία και να αφήσει εκτός τον Σαντάνα; Ο Ισπανός δεδομένα δεν ταιριάζει στους βραχύσωμους και ταχείς κυνηγούς της ΑΕΚ, ενώ δεν έχει ούτε λεπτό συμμετοχής από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.

Vote: Ο δικός σας Ολυμπιακός

Ο Βραζιλιάνος σίγουρα έχει προβληματίσει, αλλά είναι σαφώς πιο γρήγορος από τον Μποτία και έχει παιχνίδια στα πόδια του. Ο Αυλωνίτης που έμεινε εκτός αποστολής θα ήταν λιγότερο χρήσιμος σε σχέση με τον Μποτία την δεδομένη χρονική περίοδο; Σε μια διπλή ανάγνωση πάντως, αυτός ο αποκλεισμός του Σαντάνα μοιάζει με ξεκάθαρο μήνυμα από την πλευρά του Περέιρα όσον αφορά το μέλλον του 29χρονου στόπερ στον Πειραιά.

Ακόμη και αν ο Περέιρα προτιμήσει τον Μιλιβόγεβιτς για παρτενέρ του Σιόβα, τα ερωτηματικά παραμένουν.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως ο Χάρα έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα για την θέση του σέντερ φορ. Αφενός ο Αργεντίνος δεν είναι κλασικός επιθετικός -ούτε για τέτοιος αποκτήθηκε- αφετέρου δεν έχει δείξει κάτι περισσότερο από τον Μπενίτες όσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί.

Ο Παραγουανός με την έκρηξη και την δύναμη του θα μπορούσε μα προβληματίσει τους στόπερ της ΑΕΚ, ο Χάρα είναι σαφέστατα περισσότερο τεχνίτης αλλά δεν του αρέσουν ιδιαίτερα οι επαφές.

Και σε ένα ματς που θα πέφτουν κορμιά, είναι δύσκολο να αποδειχθεί καταλυτικός ένας τέτοιος παίκτης. Στο ποδόσφαιρο βεβαίως όλα γίνονται, αλλά πριν από ένα παιχνίδι σκέφτεσαι με βάση τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στην παραπάνω εξίσωση δεν βάζουμε τον Διαμαντάκο, καθώς δεν έχει συμπεριληφθεί στην αποστολή.

Τακτική, τακτική, τακτική

Αυτό είναι το κλειδί για την επικράτηση του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, σύμφωνα με τα όσα ζητούσε επιτακτικά ο Βίτορ Περέιρα από τους παίκτες του στην προπόνηση της Τρίτης (10/3).

Ο τρόπος που θα λειτουργήσει συνολικά η ομάδα του τόσο στο αμυντικό, όσο και στο επιθετικό κομμάτι, θα καθορίσει εν πολλοίς την τύχη του Ολυμπιακού στον επαναληπτικό προημιτελικό με την ΑΕΚ.

Ο Πορτογάλος έχει εντοπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός ανασταλτικά, γεγονός που επιτρέπει στους αντιπάλους να βγάζουν φάσεις μέσα στην περιοχή και εκεί έδωσε ιδιαίτερο βάρος, όπως και στην σωστή μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση.

Οι περισσότερες εντολές/παρατηρήσεις του Περέιρα είχαν αποδέκτες τους αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές, καθώς ο 47χρονος τεχνικός πιστεύει πως το μηδέν παθητικό θα σημάνει πρόκριση για τον Ολυμπιακό.

Όταν ήρθε η ώρα για το δίτερμα, εκεί οι "ερυθρόλευκοι" έδωσαν περισσότερο βάρος στην επιθετική τους ανάπτυξη και το πλάνο που θα χρησιμοποιήσουν στο ΟΑΚΑ για να φτάσουν στο γκολ. Φυσικά οι στημένες φάσεις και το πως θα πρέπει να λειτουργούν οι παίκτες του σε κόρνερ και φάουλ, δεν έλειψαν από το πρόγραμμα του Περέιρα.

Όσον αφορά τα πλάνα ενδεκάδας; Μέγκιερι και Ρομπέρτο έχουν από 50% πιθανότητες να καθίσουν κάτω από τα γκολπόστ. Δεξιά στην άμυνα θα είναι ο Σαλίνο και αριστερά ο Μαζουακού. Παρτενέρ του Σιόβα στις θέσεις των στόπερ θα είναι ένας εκ των Μιλιβόγεβιτς ή Μποτία.

Κασάμι και Μανιάτης θα καλύψουν τις θέσεις των μέσων του άξονα, με τον Ντομίνγκες σε ρόλο επιτελικού. Ο Ντοσεβί θα πάει στο δεξί άκρο της επίθεσης, Αφελάι και Φορτούνης διεκδικούν την θέση αριστερά, με τον Χάρα να αγωνίζεται ως κλασικός επιθετικός.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ