ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Εννέα άγνωστες ιστορίες για τον Εμενίκε

Nigeria's Emmanuel Emenike fires in a shot on goal during the group F World Cup soccer match between Nigeria and Bosnia at the Arena Pantanal in Cuiaba, Brazil, Saturday, June 21, 2014. (AP Photo/Dolores Ochoa)
Nigeria's Emmanuel Emenike fires in a shot on goal during the group F World Cup soccer match between Nigeria and Bosnia at the Arena Pantanal in Cuiaba, Brazil, Saturday, June 21, 2014. (AP Photo/Dolores Ochoa) AP

Στα 30 του, ο Εμάνουελ Εμενίκε έχει δει το όνομά του δίπλα σε τρόπαια, σε μεταγραφικά σενάρια, σε υποθέσεις "στημένων", σε εφημερίδες για ηλικία και για τσακωμούς με προπονητές. Το Sport24.gr παρουσιάζει τη ζωή του.

Ο Εμάνουελ Εμενίκε απέκτησε το προσωνύμιο Ρασίντ Γεκινί, όταν άρχισε να σημειώνει τα πρώτα τέρματά του με τη φανέλα της εθνικής Νιγηρίας, οδηγώντας την στην κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ο Ολυμπιακός ψάχνει ασφαλώς καλύτερη συγκομιδή σε σχέση με τον αρχισκόρερ των "σούπερ αετών" που είχε φέρει στην Ελλάδα το 1994.

Ο πρώην επιθετικός της Φενέρμπαχτσε προέρχεται από δύο κακές σεζόν, που συνδυάστηκαν με επεισόδια εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Σταμάτησε από την εθνική ομάδα σε ηλικία 28 ετών, προσπαθούσε να αποδεσμευτεί από τον τουρκικό σύλλογο από το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο η πορεία του δείχνει έναν ποδοσφαιριστή με ικανότητες που υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Η ιστορία του θυμίζει αυτήν αρκετών ποδοσφαιριστών που άρχισαν να αγωνίζονται στην πατρίδα τους και κάποια στιγμή που ανακάλυψαν ομάδες από την Ευρώπη. Φτωχικές καταβολές, βήματα αργά αλλά σταθερά, αμφιβολίες για την ηλικία. Μόνο που στην περίπτωση του Εμενίκε, το βιογραφικό του εκτός από γκολ, περιλαμβάνει και ανακρίσεις για υπόθεση στημένων αγώνων με τη Φενέρμπαχτσε, επίθεση σε φιλάθλους ως αντίδραση σε ρατσιστική συμπεριφορά, αποβολή από αγώνα για μίμηση κίνησης... τοξικομανούς, αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο εν ώρα αγώνα λόγω αποδοκιμασίας από την κερκίδα.

Η πορεία του εντός κι εκτός γηπέδων είναι πληθωρική, όπως και η προσωπικότητά του, αφού ποτέ δεν φοβήθηκε να πει τη γνώμη του, έστω κι αν τον έφερε σε χρόνια κόντρα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό. Στα 30 του, προσπαθεί να αξιοποιήσει τα τελευταία καλά χρόνια της ποδοσφαιρικής ζωής του, κάτι που δεν πέτυχε στους δανεισμούς του στην Αλ Αΐν και στη Γουέστ Χαμ.

Ο Ολυμπιακός του έδωσε την ευκαιρία και το Sport24.gr παρουσιάζει το lifestory του.

Nigeria's Emmanuel Emenike walks off the pitch with an Argentina jersey during the group F World Cup soccer match between Nigeria and Argentina at the Estadio Beira-Rio in Porto Alegre, Brazil, Wednesday, June 25, 2014. (AP Photo/Martin Meissner)
Nigeria's Emmanuel Emenike walks off the pitch with an Argentina jersey during the group F World Cup soccer match between Nigeria and Argentina at the Estadio Beira-Rio in Porto Alegre, Brazil, Wednesday, June 25, 2014. (AP Photo/Martin Meissner) AP

ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ 1,5 ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Γεννημένος στην πόλη Οτουότσα κοντά στον Νίγηρα ποταμό, στα νότια της Νιγηρίας, μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Για να πάει και να γυρίσει στην προπόνηση της (κρατικής) Ντέλτα Φορς περπατούσε 1,5 ώρα, ωστόσο δεν τον ενοχλούσε. Αποδέχθηκε ακόμα και το ότι δεν έπαιρνε χρήματα όσο ο σύλλογος ήταν ερασιτεχνικός και στη δεύτερη κατηγορία. Εξάλλου, αγωνιζόταν στο γήπεδο που έφερε το όνομα του μεγαλύτερου μέσου στην ιστορία της χώρας, του Τζέι Τζέι Οκότσα.

Έναν χρόνο μετά από την αποχώρησή του, αν και κρατικός, ο σύλλογος διαλύθηκε λόγω των οικονομικών προβλημάτων, με συνέπεια να εμφανιστεί ένας άλλος σύλλογος, οι Ρεντ Τάιγκερς, που διεκδικούσαν μερίδιο από τα τροφεία του, υποστηρίζοντας ότι ο παίκτης έπαιξε εκεί και ότι τα δικαιούται από τη στιγμή που δεν υπήρχε πλέον Ντέλτα Φορς (η οποία επανασυστάθηκε λίγο αργότερα).

Ο πρώτος μισθός ήρθε τον Ιανουάριο του 2008, όταν σε ηλικία 20 ετών μετακόμισε στη Νότια Αφρική για να παίξει στους Μπλακ Έισις της δεύτερης κατηγορίας. Τον Μάιο του 2008 υπέγραψε στην Κέιπ Τάουν της ίδιας κατηγορίας, η οποία το καλοκαίρι του 2009 τον δάνεισε για έναν χρόνο στην τουρκική Καράμπιουκσπορ, επίσης στη δεύτερη κατηγορία.

ΕΣΚΙΣΕ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ "ΤΟΥΡΚΟΣ"

Στην Τουρκία, ο Εμενίκε κατάφερε να ξεδιπλώσει το επιθετικό ταλέντο του και με 16 γκολ σε 28 αγώνες πρωταθλήματος την πρώτη σεζόν, να οδηγήσει την ομάδα του σε άνοδο στη Süper Lig και να πάρει τον τίτλο του κορυφαίου ξένου παίκτη της κατηγορίας. Μετά από προσφορά 300.000 ευρώ στην Κέιπ Τάουν, ο Εμενίκε έγινε οριστικά παίκτης της τουρκικής ομάδας, υπογράφοντας συμβόλαιο τριών ετών.

Η νέα σεζόν ήταν εξίσου καλή, παρά το ανεβασμένο επίπεδο. Ο Νιγηριανός φορ, παρότι αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών, σκόραρε 14 φορές σε 23 αγώνες και πλέον είχε γίνει ατραξιόν για μεγαλύτερους συλλόγους.

Ο αντίκτυπός του ήταν τόσο ισχυρός, που η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία εξέτασε το ενδεχόμενο να του προσφέρει την υπηκοότητα για να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα. Ο -τότε- ομοσπονδιακός τεχνικός της Νιγηρίας, όμως, Σάμσον Σιάσια, κατάφερε να τον πείσει να μην αλλάξει διαβατήριο και σύντομα πήρε τις ευκαιρίες του.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΨΕΥΔΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η παρουσία του Εμενίκε στη γειτονική χώρα προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τη ζωή του. Κάποιο εξ αυτών, της εφημερίδας "Haber Turk", ισχυριζόταν ότι ο φορ της Καράμπιουκσπορ ήταν 31 ετών και όχι 24, όπως αναγραφόταν στο διαβατήριό του.

"Αυτή η μοχθηρή κατηγορία δεν θα περάσει ατιμώρητη. Αισθάνομαι πολύ άσχημα για την κατάσταση και το ίδιο ο ατζέντης μου και ο πρόεδρος του συλλόγου μου. Είναι ηίδια χώρα όπου ένας δημοσιογράφος έγραψε ότι ήρθα στην Τουρκία με βάρκα, ενώ ένας άλλος ότι πεινούσα. Αυτήν τη φορά το παρατράβηξαν", τόνισε ο Εμενίκε στο "BBC Sport".

"Οι αναφορές από διάφορες τουρκικές εφημερίδες είναι εντελώς ψευδείς. Είναι τελείως απογοητευτικό ότι τέτοια πράγματα μπορούν να συμβαίνουν. Νομικές διαδικασίες έχουν αρχίσει ήδη, αφού αυτό το άρθρο δεν είναι μόνο παραπλανητικό, αλλά είναι και κακεντρεχές", είχε δηλώσει μεταξύ άλλων στο ίδιο μέσο ο ατζέντης του, Ερντέμ Κονιάρ.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ "ΣΤΗΣΙΜΟ", ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ... ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Ο Εμενίκε ήταν ένα από τα πιο "καυτά" ονόματα που κυκλοφορούσαν στο τουρκικό ποδόσφαιρο στο τέλος της σεζόν 2010-2011, με 30 γκολ σε 51 αγώνες, και γι' αυτό, η Φενέρμπαχτσε φέρεται να τον προσέγγισε πριν από αγώνα με την Καράμπιουκσπορ, ώστε να έχει μειωμένη απόδοση. Το ίδιο είχε συμβεί με τον Σεζέρ Εζτούρκ της Εσκισεχίρσπορ, διαμηνύοντάς τους "θα σας αποκτήσουμε με μεταγραφή, μην τα δώσετε όλα εναντίον μας".

Ο Εμενίκε όντως δεν αγωνίστηκε στον αγώνα κόντρα στη Φενέρμπαχτσε που διεκδικούσε το πρωτάθλημα, αλλά ούτε στα τελευταία τρία παιχνίδια πρωταθλήματος, λόγω τραυματισμού. Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Μπουλέντ Αταμάν ισχυρίστηκε ότι ο Εμενίκε δεν είχε κάποιο τραυματισμό και δεν έπαιξε επειδή θα έπαιρνε μεταγραφή για τη Φενέρμπαχτσε.

Η Φενέρμπαχτσε άπλωσε 9.000.000 ευρώ στο τραπέζι και τον έκανε δικό της στα τέλη Μαΐου, ωστόσο έναν μήνα μετά από τη μεταγραφή ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο στημένων αγώνων στη γειτονική χώρα. Ο Εμενίκε κατηγορήθηκε κι αυτός για εμπλοκή και πέρασε μία μέρα στο αστυνομικό τμήμα καταθέτοντας όσα γνώριζε για το ζήτημα. Το 2013, πάντως, ο Εμενίκε αθωώθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων.

Ο σύλλογος τιμωρήθηκε και έμεινε εκτός Ευρώπης, ωστόσο βρήκε τη λύση στο θέμα με τον Εμενίκε: τον πούλησε στην Σπαρτάκ Μόσχας για 10.000.000 ευρώ δύο μήνες μετά από την αγορά του και χωρίς να παίξει σε επίσημο παιχνίδι!

ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Η πορεία του στη ρωσική ομάδα άρχισε με ιδανικό τρόπο. Το πρώτο τέρμα του στη Μόσχα ήρθε στο ντέρμπι με την ΤΣΣΚΑ (2-2) στις 28 Αυγούστου κι ενώ είχε μπει αλλαγή έξι λεπτά νωρίτερα. Γρήγορα βρήκε κοινή ποδοσφαιρική γλώσσα επικοινωνίας με τον Αρτιόμ Τζιούμπα και παρά τα σκαμπανεβάσματα, ολοκλήρωσε τη χρονιά με 13 τέρματα σε 22 αγώνες πρωταθλήματος. Χαρακτηριστική η περίοδος μεταξύ 16 και 29 Οκτωβρίου, όταν στον αγώνα με τη Ρούμπιν δέχθηκε δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε ένα τέταρτο (ήττα με 3-0), έχασε τον επόμενο αγώνα και στην επιστροφή του απέναντι στην Λοκομοτίβ σημείωσε χατ τρικ (νίκη με 3-0)!

Spartak Moscow's Emmanuel Emenike reacts during a Champions League soccer match group G against FC Barcelona at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, Sept. 19, 2012. (AP Photo/Manu Fernandez)
Spartak Moscow's Emmanuel Emenike reacts during a Champions League soccer match group G against FC Barcelona at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, Sept. 19, 2012. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Το όνομά του άρχισε να εμπλέκεται σε μεταγραφικά σενάρια με τη Λίβερπουλ και γι' αυτό αναπροσάρμοσε το συμβόλαιό του, τοποθετώντας ρήτρα αποδέσμευσης ύψους 42.000.000 δολαρίων. Η σεζόν 2012-2013, όμως, δεν άρχισε καλά για τον Εμενίκε, αφού δεν μπορούσε να βγάλει 90λεπτο και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και τους δύο κάπως σοβαρούς τραυματισμούς του, σημείωσε μόλις πέντε τέρματα. Το πιο σημαντικό τέρμα του, όμως, ήταν αυτό στα πλέι οφ του Champions League που έστειλε την ομάδα του στη φάση των ομίλων, απέναντι στη... Φενέρμπαχτσε! Στους ομίλους σημείωσε άλλα δύο τέρματα, στην εντός έδρας ήττα με 3-2 από τη Σέλτικ.

Η σεζόν 2013-2014 άρχισε με τρία γκολ σε τέσσερις αγώνες και τη Σπαρτάκ στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι Ρώσοι βρήκαν την ευκαιρία να παραχωρήσουν τον παίκτη και από τη στιγμή που είχε "καθαρίσει" από την υπόθεση των στημένων, η Φενέρμπαχτσε βρήκε την ευκαιρία να τον πάρει πίσω, δίνοντας 13.000.000 ευρώ και προσφέροντας τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 2.400.000 ευρώ στον παίκτη. Αποχωρώντας, ο Εμενίκε αποθέωσε τον τεχνικό του στη Μόσχα, Βαλερί Καρπίν, και τόνισε ότι πάντοτε ήθελε να φορέσει τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε.

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ... ΕΝΕΣΗ ΗΡΩΙΝΗΣ

Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, την οποία δεν κρύβει πίσω από ταπεινοφροσύνη. Ο εξωστρεφής χαρακτήρας του διαφαίνεται σε πολλές εκφάνσεις της ποδοσφαιρικής καθημερινότητας. Σε μία εξ αυτών, η αντίδρασή του παραλίγο να του κοστίσει ακριβά. Ήταν Μάρτιος του 2012, όταν στο εκτός έδρας ντέρμπι με αντίπαλο την Ντινάμο, στο οποίο είχε ανοίξει το σκορ κι η ομάδα του νίκησε με 3-1, φίλαθλοι των γηπεδούχων του επιτέθηκαν με ρατσιστικές εκφράσεις.

Ο Εμενίκε αντέδρασε με προσβλητική χειρονομία, με συνέπεια τιμωρηθεί με 17.000 δολάρια πρόστιμο. "Αποφασίσαμε ότι ήταν μία κατάλληλη ποινή", δήλωσε ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ρωσικής ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Βασίλιεβ. "Συμφωνώ ότι ο Εμενίκε έκανε κάτι που δεν έπρεπε να κάνει, αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική της ομοσπονδίας, που δεν τιμώρησε τους φιλάθλους της Ντινάμο", απάντησε ο Καρπίν.

Δύο μήνες αργότερα, μετά από γκολ απέναντι στη Ζενίτ, που σημείωσε, άρχισε να πανηγυρίζει χτυπώντας τις φλέβες στο χέρι του, όπως συνηθίζεται από τοξικομανείς πριν κάνουν ένεση ηρωίνης ή άλλων ναρκωτικών. Ο διαιτητής αντιλήφθηκε την κίνηση, τη θεώρησε προσβλητική προς τους φίλους των γηπεδούχων και του έδειξε κόκκινη κάρτα, προς έκπληξη συμπαικτών και αντιπάλων. "Απλά χτύπησα το χέρι μου, όπως, για παράδειγμα, έκανε ο Σαμουέλ Ετό στον τελικό του Champions League. Αμέσως μετά από το γκολ, εάν δείτε, έτρεξα προς την κερκίδα των φιλάθλων της Σπαρτάκ", δήλωσε μετά από τον αγώνα ο Εμενίκε, ο οποίος εξήγησε ότι η χειρονομία αυτή σημαίνει "ευχαριστώ τους γονείς μου για το αίμα που μου έδωσαν". Ο Καρπίν, από την πλευρά του, αρνήθηκε να υπογράψει το φύλλο αγώνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Εμενίκε βρέθηκε ξανά να πρωταγωνιστεί σε μία περίεργη κατάσταση κατά τη διάρκεια αγώνα. Στο ντέρμπι με αντίπαλο την Μπεσίκτας και πριν τελειώσει το 1ο ημίχρονο, αποδοκιμάστηκε έντονα από τους φίλους της Φενέρμπαχτσε μετά από μία απώλεια μπάλας. Η αντίδρασή του ήταν να απευθυνθεί προς τον πάγκο, να διαμαρτυρηθεί και στη συνέχεια να βγάλει τη φανέλα και να ζητήσει αλλαγή. Συμπαίκτες και πάγκος κατάφεραν να τον μεταπείσουν και να ολοκληρώσει κανονικά το ημίχρονο και να γίνει τότε αλλαγή.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ

Η σεζόν 2013-2014 ήταν μαγική για τον Εμενίκε. Στην κορυφή της επίθεσης του Ερσούν Γιανάλ, έχοντας στα δεξιά του τον Ντιρκ Κάιτ και στα αριστερά του τον Μουσά Σο, αξιοποίησε στο έπακρο την απουσία ευρωπαϊκών αγώνων του συλλόγου μετά από τον αποκλεισμό λόγω τιμωρίας και κατάφερε να οδηγήσει τον σύλλογο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από την 5η αγωνιστική κι έπειτα, η Φενέρμπαχτσε δεν έχασε την πρωτοπορία και εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος. Ο Εμενίκε σημείωσε 12 τέρματα και έβγαλε 9 ασίστ σε 28 παιχνίδια πρωταθλήματος, σε μία από τις πιο μεστές χρονιές της καριέρας του, που τον έφεραν στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο του κορυφαίου Αφρικανού του 2013.

Τη νέα σεζόν ο Γιανάλ αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τη διοίκηση, δύο μήνες αφότου είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο. Η γραμμή κρούσης έμεινε ίδια, ενώ στο 4-2-3-1 προστέθηκε ο Βραζιλιάνος Ντιέγκο πίσω από τον Εμενίκε. Παρότι στη διάρκεια της σεζόν εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν με μεταγραφές σε Τότεναμ, Άρσεναλ και Γιουβέντους έναντι 20.000.000 ευρώ, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά για την ομάδα του Ισμαΐλ Καρτάλ. Η Γαλατάσαραϊ στέφθηκε πρωταθλήτρια, ενώ ο Εμενίκε περιορίστηκε σε 4 γκολ και 4 ασίστ σε 27 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Το κλίμα στην ομάδα είχε χαλάσει, η έλευση του Ρόμπιν φαν Πέρσι ουσιαστικά έμοιαζε να εκτοπίζει τον Εμενίκε από την ενδεκάδα και γι' αυτό έψαχνε ομάδα για να πάρει μεταγραφή.

Fenerbahce's Robin van Persie greets his substitute Emmanuel Emenike during the Group A Europa League soccer match between Feyenoord and Fenerbahce at De Kuip stadium in Rotterdam, Thursday, Dec. 8, 2016. (AP Photo/Peter Dejong)
Fenerbahce's Robin van Persie greets his substitute Emmanuel Emenike during the Group A Europa League soccer match between Feyenoord and Fenerbahce at De Kuip stadium in Rotterdam, Thursday, Dec. 8, 2016. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Η Φενέρμπαχτσε είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει τον Κώστα Μήτρογλου από τον Ολυμπιακό και μεταξύ άλλων προσέφερε ως αντάλλαγμα τον Νιγηριανό επιθετικό. Είχε προταθεί, όμως, ακόμα και ως μεμονωμένη μεταγραφή, χωρίς να προχωρήσει η υπόθεσή του. Εν τέλει, η λύση δόθηκε με δανεισμό ενός έτους στην Αλ Αΐν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο ο δανεισμός του ακυρώθηκε μετά από έξι μήνες και επτά γκολ σε έντεκα αγώνες πρωταθλήματος. Δεν επέστρεψε στην Τουρκία, αλλά συνέχισε δανεικός, αυτήν τη φορά στη Γουέστ Χαμ. Αγωνίστηκε μόλις σε πέντε παιχνίδια βασικός και άλλα οκτώ ως αλλαγή και σε σύνολο 508 λεπτών δεν κατάφερε να σκοράρει στην Premier League. Στο κύπελλο, πάντως, σημείωσε δύο γκολ στην εκτός έδρας νίκη επί της Μπλάκμπερν.

Τη φετινή σεζόν, ο Ντικ Άντφοκαατ προτίμησε τον Μουσά Σο για την κορυφή της επίθεσης. Από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι τις 29 Απριλίου δεν αγωνίστηκε ούτε σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, τους πρώτους τρεις μήνες λόγω επιλογής του Ολλανδού τεχνικού τους τελευταίους δύο λόγω τραυματισμών. Το φινάλε της χρονιάς τον βρήκε με 2 γκολ και 4 ασίστ σε 16 αγώνες και εκτός πλάνων για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΤΣΑΚΩΜΟΙ ΜΕ ΚΕΣΙ

Κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική τον Ιανουάριο του 2011, σε φιλικό με αντίπαλο τη Σιέρα Λεόνε, ωστόσο τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. Στη δεύτερη συμμετοχή του, σε φιλικό με αντίπαλο την Αργεντινή, σημείωσε το "παρθενικό" τέρμα του, διαμορφώνοντας το 4-0, σε μία αναμέτρηση που υπήρξαν φήμες για στήσιμο.

Οι εμφανίσεις του στη Σπαρτάκ τον έφεραν στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής στις αρχές του 2013. Σημείωσε τέσσερα τέρματα και οδήγησε τους "σούπερ αετούς" στην κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά από το 1994. Αν και έχασε τον τελικό λόγω τραυματισμού στον μηρό, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μαζί με τον Μουμπάρακ Γουακάσο της Γκάνας και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης.

Nigeria's Emmanuel Emenike holds the trophy after they defeated Burkina Faso in the final to win the African Cup of Nations at the Soccer City Stadium in Johannesburg, South Africa, Sunday, Feb. 10, 2013. (AP Photo/Armando Franca)
Nigeria's Emmanuel Emenike holds the trophy after they defeated Burkina Faso in the final to win the African Cup of Nations at the Soccer City Stadium in Johannesburg, South Africa, Sunday, Feb. 10, 2013. (AP Photo/Armando Franca) AP

Τον Μάρτιο του 2013 έμεινε εκτός αποστολής της Νιγηρίας για αγώνα προκριματικών του Μουντιάλ 2014. Ο Εμενίκε αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού στον μηρό, ωστόσο διαμαρτυρήθηκε έντονα, θεωρώντας ότι ο προπονητής Στέφεν Κέσι και η ομοσπονδία τον αγνοούσαν. "Δεν περιμένω ντάντεμα σαν μωρό, αλλά αποκτάς το συναίσθημα ότι μερικοί άνθρωποι νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Ο προπονητής με απογοήτευσε για να είμαι ειλικρινής. Ποτέ δεν ασχολήθηκε να με τσεκάρει από τον τραυματισμό μου στη Νότια Αφρική. Μόνο ένα τηλεφώνημα χρειάζεται. Ακόμα και οι Νιγηριανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πληροφορηθούν την κατάσταση της υγείας μου. Είναι κρίμα και ένδειξη αδιαφορίας από μέρους τους", τόνισε στο "BBC Sport".

Μετά από τέσσερις μήνες και απουσία από το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, κλήθηκε ξανά στην εθνική σε φιλικό τουρνουά, αλλά δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού. Η επανεμφάνισή του απέναντι στο Μαλάουι συνδυάστηκε με γκολ και νίκη που οδήγησε τη Νιγηρία στην τελευταία προκριματική φάση. Τον Οκτώβριο του 2013 σημείωσε δύο γκολ στην εκτός έδρας νίκη επί της Αιθιοπίας που ουσιαστικά έστειλε την πατρίδα του στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Εμενίκε δεν έχασε λεπτό, αλλά περιορίστηκε σε δύο ασίστ και δεν σκόραρε σε τέσσερις αγώνες. Τον Οκτώβριο του 2014 κατηγορήθηκε από τον Κέσι ότι έφτασε στην αποστολή της ομάδας την τελευταία στιγμή πριν από αγώνα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών 2015 και ότι δημιουργούσε προβλήματα σε συμπαίκτες του.

Nigeria's head coach Stephen Keshi, right, talks with player Emmanuel Emenike as he sits on the bench while his teammates train, during a pre-match training session for Nigeria's national soccer team, at Soccer City Stadium in Johannesburg, South Africa, Saturday, Feb. 9, 2013. Nigeria will face Burkina Faso Sunday, Feb. 10, at Soccer City in the African Cup of Nations tournament final. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
Nigeria's head coach Stephen Keshi, right, talks with player Emmanuel Emenike as he sits on the bench while his teammates train, during a pre-match training session for Nigeria's national soccer team, at Soccer City Stadium in Johannesburg, South Africa, Saturday, Feb. 9, 2013. Nigeria will face Burkina Faso Sunday, Feb. 10, at Soccer City in the African Cup of Nations tournament final. (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP

"Υπάρχουν πράγματα που δεν περιμένεις από τον προπονητή σου", απάντησε ο Εμενίκε στο "BBC Sport". "Εάν υπάρχει πρόβλημα, ως παίκτης το μόνο που θέλεις είναι να το μάθεις απευθείας από εκείνον και όχι από τα ΜΜΕ. Είναι κάτι που εκείνος μας έμαθε. Αισθάνομαι τιμή να αγωνίζομαι με τη Νιγηρία και σέβομαι τον προπονητή σαν τον πατέρα μου. Τα δίνω όλα για την ομάδα, επειδή είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια κάθε φορά που βρισκόμαστε μαζί. Αλλά το να λέει ότι δημιουργώ πρόβλημα στην ομάδα και ότι οι συμπαίκτες μου είναι δυσαρεστημένοι μαζί μου είναι λυπηρό και απαράδεκτο".

Μετά από τρία φιλικά το 2015 χωρίς γκολ, αποφάσισε να ανακοινώσει στις 20 Οκτωβρίου 2015 το τέλος της καριέρας του με το εθνόσημο στο στήθος, μετά από 9 γκολ σε 37 αγώνες. "Τέλος η καριέρα στου αετούς. Μετά από πέντε σπουδαία χρόνια, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έβαλα τελεία στη διεθνή καριέρα μου, για χάρη της εθνικής ειρήνης", έγραψε μεταξύ άλλων στο instagram του.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Εμενίκε δεν συναντά για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική καριέρα του κάτι ελληνικό. Η αρχή έγινε στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όταν Ελλάδα και Νιγηρία συναντήθηκαν σε φιλικό στη Φιλαδέλφεια. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 0-0, με την Εθνική ομάδα να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες και τον Εμενίκε να μένει "ήσυχος" στα 77 λεπτά που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Εννέα άγνωστες ιστορίες για τον Εμενίκε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δύο μήνες αργότερα, σε μία άλλη προετοιμασία, αυτήν της Φενέρμπαχτσε, τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό στο "Σουκρού Σαράτσογλου". Ο Εμενίκε αγωνίστηκε για 84 λεπτά και σε πολλά χρονικά σημεία έκανε άνω κάτω την άμυνα των "ερυθρολεύκων", έστω κι αν δεν σκόραρε στη νίκη των Τούρκων με 2-1.

Δύο καλοκαίρια αργότερα, σε ακόμα μία φιλική αναμέτρηση προετοιμασίας, η τουρκική ομάδα υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό. Ο Εμενίκε αγωνίστηκε για 68 λεπτά, μέχρι να γίνει αλλαγή από τον Μίροσλαβ Στοχ, και με την ταχύτητά του αναστάτωσε ακόμα μία ελληνική άμυνα. Αυτήν τη φορά σκόραρε κιόλας στη νίκη με 2-1, σε ένα τέρμα που "ξάπλωσε" τον Λουκ Στιλ και τον Ίβαν Ιβάνοφ.

Photo credits: AP Photo/Dolores Ochoa

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ