ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έκλεισε ο Μαρκάνο

Έκλεισε ο Μαρκάνο
Μαρκάνο και Βαλβέρδε σε συνέντευξη Τύπου της Βιγιαρεάλ (16-12-2009)

Ο Ιβάν Μαρκάνο, όπως αναμενόταν, έκλεισε στον Ολυμπιακό και το απόγευμα έρχεται Ελλάδα. Ο 23χρονoς φθάνει στο "Ελ. Βενιζέλος" στις (17:30).

To νέο απόκτημα του Ολυμπιακού θα περάσει το απόγευμα από ιατρικές εξετάσεις και αργότερα θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακού Γιάννης Βρέτζος, βρέθηκε στην Ισπανία για να διαπραγματευτεί την μεταγραφή και παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Οσασούνα, ο Μαρκάνο συμφώνησε τελικά να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Ο Ισπανός αμυντικός θα αγωνιστεί στους "ερυθρόλευκους" ως δανεικός από την Βιγιαρεάλ για ένα χρόνο, ενώ στο συμβόλαιο που θα υπογράψει θα υπάρχει και η σχετική οψιόν αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της μεταγραφής θα φτάσει κοντά στο 1.000.000 ευρώ, ενώ το κασέ του ποδοσφαιριστή στα 900 χιλιάρικα.

Το χρονικό της μεταγραφής

Διαβάστε στο Sport24.gr το χρονικό της νέας μεταγραφής του Ολυμπιακού. Φήμες και δημοσιεύματα από τη Ναβάρα της Ισπανίας μιλούσαν για εμπόδια στη μεταγραφή του Μαρκάνο λόγω εμπλοκής της Οσασούνα, η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική.

Ο Ολυμπιακός εδώ και μερικές εβδομάδες είχε βάλει στο στόχαστρό του τον Ιβάν Μαρκάνο και η μεταγραφή ολοκληρώθηκε τελικά με δανεισμό ενός έτους.

Ποια είναι η πραγματικότητα στην υπόθεση της μεταγραφής του αμυντικού της Βιγιαρεάλ και κατά πόσο αποτέλεσε η ομάδα της Ναβάρας κίνδυνο για τους "ερυθρόλευκους";

Τα δεδομένα

Είναι αλήθεια ότι η Οσασούνα είχε εκδηλώσει τις τελευταίες μέρες ενδιαφέρον για τον Ιβάν Μαρκάνο, έναν παίκτη που ο Βαλβέρδε επιθυμούσε να εντάξει στο δυναμικό του Ολυμπιακού. Επίσης είναι αλήθεια ότι η ομάδα της Ναβάρας γνώριζε το ενδιαφέρον της Βιγιαρεάλ για τον Χαβιέρ Καμούνιας. Ο μεσοεπιθετικός είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Γκαρίδο στη μεταγραφική περίοδο που διανύουμε.

Άλλο ένα δεδομένο είναι ότι η Βιγιαρεάλ πρόσφερε 1.5 εκατομμύριο ευρώ για την απόκτηση του Καμούνιας, ποσό που δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της Οσασούνα, η οποία ζητούσε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο περισσότερο για να παραχωρήσει τον παίκτη. Είναι γνωστό ακόμα ότι η Οσασούνα είχε προτείνει στη Βιγιαρεάλ, αντί για επιπλέον χρήματα, να της δοθεί ως αντάλλαγμα δανεικός για ένα χρόνο ο Μαρκάνο, κάτι στο οποίο συμφωνούσε και ο προπονητής των "ροχίγιος", Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Το ενδιαφέρον

Ας δούμε ποιες ήταν οι ομάδες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα για τον Μαρκάνο. Πρόκειται για τον Ολυμπιακό και την Οσασούνα. Ας προσθέσουμε και την Χετάφε, από την οποία η Βιγιαρεάλ περίμενε κάποια κίνηση για ανανέωση του δανεισμού. Γνωρίζοντας ότι η Χετάφε μέχρι χθες δεν είχε ζητήσει κάτι τέτοιο, είχαμε αποκλείσει αυτή την πιθανότητα, αφού έμοιαζε περισσότερο ως ευσεβής πόθος της διοίκησης του "κίτρινου υποβρύχιου", παρά ως ρεαλιστική υπόθεση.

Έκλεισε ο Μαρκάνο
Ρουμπέν Κάστρο και Μαρκάνο διεκδικούν τη μπάλα (Κύπελλο Ισπανίας, Μπέτις - Χετάφε, 2010-11)

Ρουμπέν Κάστρο και Μαρκάνο διεκδικούν τη μπάλα (Κύπελλο Ισπανίας, Μπέτις - Χετάφε, 2010-11)

Ήταν λογικό η Βιγιαρεάλ να επιθυμεί όσο το δυνατόν περισσότερους "παίκτες" στο τραπέζι, όμως η πραγματικότητα έλεγε ότι για τον Μαρκάνο ενδιαφέρονταν μόνο ο Ολυμπιακός και η Οσασούνα. Ποιο ήταν το κοινό στοιχείο στην υπόθεση; Τα τέσσερα πρόσωπα – "κλειδιά", δηλαδή ο Βαλβέρδε, ο Μαρκάνο, ο Καμούνιας και ο Μεντιλίμπαρ, έχουν όλοι τους τον ίδιο μάνατζερ, τον Ινιάκι Ιμπάνιεθ. Πράγμα που αυτόματα απλοποίησε τα πράγματα. Ή τουλάχιστον τα ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό.

Ο ρόλος του Ιμπάνιεθ

Και αυτός που είχε αναλάβει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ισπανία, ήταν ο ίδιος ο Ιμπάνιεθ. Ο οποίος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους της Παμπλόνα ότι "ο Μαρκάνο βρίσκεται μακριά από την Οσασούνα και πως η ίδια η πιθανή διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της Ναβάρας βρίσκεται ακόμα μακρύτερα". Ποιος ήταν ο κυριότερος λόγος που ανάγκασε τον μάνατζερ να πει κάτι τέτοιο; Μα φυσικά ο ίδιος ο Ιβάν, που πολύ απλά δεν ήθελε να πάει στην Οσασούνα.

Μπορεί η πορεία των "ροχίγιος" να ήταν πολύ καλή την περασμένη σεζόν, όμως οι φιλοδοξίες του Μαρκάνο ζητούσαν κάτι περισσότερο. Ήδη έχει κάνει ένα "πισωγύρισμα" στην καριέρα του, αφού από τη Βιγιαρεάλ βρέθηκε στη Χετάφε, ομάδα μικρότερης δυναμικής, που φέτος σώθηκε την τελευταία αγωνιστική, σε αντίθεση με το "κίτρινο υποβρύχιο" που τερμάτισε τέταρτο και θα αγωνιστεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα υπέρ και τα κατά

Από τη στιγμή που ο Μαρκάνο θα δινόταν ξανά δανεικός – αφού δύσκολα θα βρισκόταν σύλλογος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Βιγιαρεάλ για αγορά – τόσο ο ίδιος, όσο και ο μάνατζέρ του, ήθελαν να κρατήσουν ψηλά την αξία του, έχοντας στο μυαλό τους το επόμενο καλοκαίρι. Και ο Ολυμπιακός, πρωτίστως λόγω του Τσάμπιονς Λιγκ και δευτερευόντως λόγω των εγχώριων τίτλων που διεκδικεί κάθε χρόνο, ήταν μια σαφώς ασφαλέστερη προοπτική. Η συμμετοχή στην Πριμέρα Ντιβισιόν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν αποτέλεσε ικανό δέλεαρ για τον παίκτη, όταν η μοναδική του επιλογή ήταν η Οσασούνα.

Έκλεισε ο Μαρκάνο
Εναέρια μονομαχία Μαρκάνο και Νεγρέδο (Χετάφε - Σεβίγια, 16-4-2011)

Εναέρια μονομαχία Μαρκάνο και Νεγρέδο (Χετάφε - Σεβίγια, 16-4-2011)

Αντίθετα, η σίγουρη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ελλάδα και η παρουσία του Βαλβέρδε (αλλά και τόσων ισπανόφωνων παικτών στην ομάδα), έγειραν τη ζυγαριά προς την "ερυθρόλευκη" μεριά. Το παράδειγμα του Φουστέρ είναι χαρακτηριστικό. Και ο Μαρκάνο που έχει συνεχή επαφή με τον πρώην συμπαίκτη του στη Βιγιαρεάλ, είδε πώς μέσα σε ένα χρόνο η φήμη και η αξία του φίλου του εκτινάχθηκαν στα ύψη. Αφού λοιπόν συνέβαιναν όλα αυτά, τι τρέναρε τις όποιες εξελίξεις;

Τα εμπόδια

Πρώτον ο Ρόσι. Η Βιγιαρεάλ αυτόν τον καιρό είχε "μυαλό"μόνο για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Μπαρτσελόνα για την πώληση του επιθετικού της και ο πρόεδρος Ροτζ ήταν δοσμένος 24 ώρες το 24ωρο σε αυτό το θέμα. Ελάχιστα τον απασχολούσε το πού θα δώσει δανεικό τον Μαρκάνο. Και δεύτερον, η επιμονή του Γκαρίδο για την απόκτηση του Καμούνιας. Είναι λογικό ότι Ροτζ ήθελε πρώτα να δει αν θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Ρόσι, ώστε να ξέρει τι χρήματα θα έχει η ομάδα στη διάθεσή της για μεταγραφές. Για αυτό δεν είχε αποφασίσει πού θα δώσει τον Μαρκάνο, αφού ίσως τον χρειαζόταν ως αντάλλαγμα.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Βιγιαρεάλ γνώριζε πολύ καλά από τον Ιμπάνιεθ ότι ο Μαρκάνο δεν είχε ενθουσιαστεί ιδιαίτερα από την προοπτική της Οσασούνα. Παρεμπιπτόντως, στην Παμπλόνα είχαν έτοιμη την εναλλακτική λύση στην περίπτωση που δεν αποκτούσαν τον Μαρκάνο. Πρόκειται για τον Αγιόθε Ντίαθ, αριστερό μπακ της Μαγιόρκα, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τους "νησιώτες" και με τον οποίο έχει ήδη έρθει σε επαφή η Οσασούνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά σίγουροι ήταν στη Ναβάρα για την εξέλιξη της υπόθεσης με τον Μαρκάνο.

Το πάνω χέρι

Κλειδί στην όλη υπόθεση αποτέλεσε το ότι ο Ιμπάνιεθ κατάφερε να απεμπλακεί ο Μαρκάνο από την υπόθεση Καμούνιας, οπότε ο Ολυμπιακός που είχε συνεχώς το πάνω χέρι σε αυτή την υπόθεση, μπόρεσε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη μεταγραφή. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα, αφού ο Ιμπάνιεθ δεν χρειάστηκε να μιλήσει (ή να αντιμετωπίσει συγκρουόμενα συμφέροντα) με άλλους μάνατζερ, αφού όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην υπόθεση εκπροσωπούνται από τον ίδιο.

Και από τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι ο Γκαρίδο δεν υπολόγιζε τον παίκτη καθόλου για τη νέα σεζόν, όλα (μα όλα) ήταν υπέρ του Ολυμπιακού που σε καμία στιγμή δεν ανησύχησε για την έκβαση της υπόθεσης. Έτσι λοιπόν, ο δανεισμός για ένα χρόνο είναι πλέον πραγματικότητα και ο Ερνέστο Βαλβέρδε πρόσθεσε ένα ακόμα κομμάτι στο "ερυθρόλευκο παζλ" της περιόδου 2011-12.

Βίντεο: Η επίσημη παρουσίαση του Μαρκάνο από τη Βιγιαρεάλ (4-7-2009)

Βίντεο: Ο Μαρκάνο ως τερματοφύλακας (!) μετά την αποβολή του Τόνιο Μαρτίνεθ (Χετάφε - Ράθινγκ, 16-3-2008)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ