ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δεν θα έρθει μόνος του ο Μάρκο Σίλβα

Δεν θα έρθει μόνος του ο Μάρκο Σίλβα

Αλλαγές στα μεταγραφικά μπορεί να φέρει η ενδεχόμενη πρόσληψη του Μάρκο Σίλβα, με βάση την αγωνιστική φιλοσοφία του Πορτογάλου. Οι ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες και τι μπορεί να φέρει μαζί του.

Από την Κυριακή (14/6) το βράδυ ο Μάρκο Σίλβα είναι ο βασικός υποψήφιος για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού.

Ο Πορτογάλος έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με τους "ερυθρόλευκους" και στο χέρι της ομάδας του μεγάλου λιμανιού είναι δώσει το τελικό "οκ" για την έναρξη της συνεργασίας με την πλευρά του 38χρονου τεχνικού.

Αν λάβει κανείς υπόψιν τις ομάδες και το ποδόσφαιρο που παρουσίασε ο Μάρκο Σίλβα σε Εστορίλ και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, καταλήγει αβίαστα σε ένα συμπέρασμα.

Ότι εφόσον είναι αυτός που θα πάρει την εντολή της διοίκησης να χτίσει τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν, τα μέχρι στιγμής μεταγραφικά πλάνα θα διαφοροποιηθούν, τουλάχιστον ως ένα βαθμό.

Τρέχουν και στον... πάγκο

Η διαρκής κίνηση χωρίς την μπάλα ήταν ένα χαρακτηριστικό αγωνιστικό γνώρισμα της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας την περσινή σεζόν. Στοιχείο που φυσικά απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, έκρηξη στα πρώτα μέτρα, οξυδέρκεια μα κυρίως... διάθεση.

Δεν συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο ο Μάρκο Σίλβα και δύσκολα θα προτιμήσει παίκτες για την βασική του ενδεκάδα, εφόσον δεν είναι συμβατοί στο συγκεκριμένο κομμάτι της τακτικής. Στα θέλω του Πορτογάλου δεν χωράει το "αμυντικός - κόβει", "μέσος - πασάρει", "επιθετικός - σκοράρει". Όλοι πρέπει να προσφέρουν σε περισσότερους τομείς του ενός.

Για παράδειγμα, με βάση την λογική που έδειξε στον πάγκο της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, αν ο Σίλβα είχε το δίλημμα "Ζόνατας ή Μπερμπάτοφ", θα επέλεγε τον 26χρονο Βραζιλιάνο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ερχόμενος στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να αλλάξει ορισμένα από τα προπονητικά πιστεύω του, αν θεωρήσει ότι κάτι διαφορετικό ταιριάζει στους Πειραιώτες.

Όπως και να 'χει, το δεδομένο είναι ότι -αν και συμπατριώτες- ο Μάρκο Σίλβα σύμφωνα με τους Πορτογάλους δεν έχει πολλά κοινά σημεία με τον Βίτορ Περέιρα (ή τον Λεονάρντο Ζαρντίμ) και ψάχνει ένα πιο aggresive παιχνίδι με περισσότερα επιθετικά στοιχεία και διαφορετική προσέγγιση στον αγωνιστικό χώρο.

Θέλει νέους και δεν διστάζει να τους δώσει ευκαιρίες

Κατά καιρούς το συγκεκριμένο στοιχείο έχει συνοδέψει αρκετούς προπονητές στο Λιμάνι. Αλλά όταν έφτανε η ώρα της κρίσης, ελάχιστοι τολμούσαν. Σωστά. Λίγο η πίεση της νίκης, η... λαχτάρα για 4-5άρες κάθε αγωνιστική, η ανυπομονησία διοίκησης και κόσμου για "εδώ και τώρα αποτελέσματα", απέτρεπε τους προπονητές από το να εμπιστευθούν νεαρούς και ακόμη πιο πολύ, παιδιά των Ακαδημιών.

Πίεση πάντως βρήκε ο Μάρκο Σίλβα πηγαίνοντας στα "λιοντάρια της Λισσαβώνας". Και από την στιγμή που δεν είδε και ιδιαίτερο... φως στις μεταγραφές, δεν δίστασε να ρίξει στη μάχη παίκτες όπως τον 21χρονο στόπερ Τομπίας Φιγκεϊρέδο (20 ματς, 3 γκολ), τον συνομήλικο του εξτρέμ Κάρλος Μανέ (41 ματς, 9 γκολ, 6 ασίστ), αλλά και τους Ουάλισον, Ζοάο Μάριο.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από την στιγμή που ο 38χρονος Πορτογάλος αναλάβει τον Ολυμπιακό, παίκτες όπως οι Κολοβός, Γιαννιώτας, Φορτούνης μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο (ο Φορτούνης βέβαια προέρχεται ήδη από μια σχετικά γεμάτη σεζόν), ή και κάποιοι από τους Βούρο, Βέργο, Λάτσι, Ενέν (δεν ενεργοποίησε την οψιόν η Έβερτον), Διαμαντάκο (φέτος ήταν στο ρόστερ αλλά χρησιμοποιήθηκε λίγο) που προέρχονται από τις Ακαδημίες (πλην του Βέλγου) να πάρουν τις ευκαιρίες τους.

Τι μπορεί να φέρει μαζί του

Στην περίπτωση που ο Μάρκο Σίλβα πάρει το χρίσμα στον Πειραιά, είναι λογικό να κάνει και τις δικές του μεταγραφικές εισηγήσεις. Και στην λογική ότι όλοι οι προπονητές πάντα θέλουν να πάρουν μαζί τους παίκτες με τους οποίους έχουν συνεργαστεί καλά και γνωρίζονται, τότε είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να ζητήσει ο 38χρονος προπονητής κάποιον ποδοσφαιριστή με τον οποίο συνεργάστηκε φέτος στην Σπόρτινγκ.

Για παράδειγμα θα μπορούσε να απασχολήσει ο Αντρέ Μαρτίν Καρίγιο, ο Περουβιανός ακραίος κυνηγός με τα 7 γκολ και τις 18 (!) ασίστ σε 46 παιχνίδια. Φυσικά και πρόκειται για πολύ ακριβή περίπτωση, ωστόσο το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το 2016 και αν δεν δεχθεί να το ανανεώσει, τότε η Σπόρτινγκ δεν έχει άλλη λύση από το να τον πουλήσει.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Ντιέγκο Καπέλ, μόνο που είναι πολύ πιο εύκολη περίπτωση αφού είχε βασικά συμπληρωματικό ρόλο στα πλάνα του Μάρκο Σίλβα. Ο 27χρονος Ισπανός εξτρέμ είχε συνολικά 27 συμμετοχές φέτος (1 γκολ, 3 ασίστ) αλλά ούτε ένα 90λεπτο, ερχόμενος συνήθως από τον πάγκο.

Μια ρεαλιστική περίπτωση θα ήταν και ο Έβερτον, ο 26χρονος Βραζιλιάνος στόπερ, που έπαιξε δανεικός από τον Γενάρη στα "λιοντάρια της Λισσαβώνας" (11 παιχνίδια, 2 γκολ), προερχόμενος από την Ανζί.

Όπως και να 'χει, ο Μάρκο Σίλβα έχει φροντίσει ήδη να ενημερωθεί για αρκετά ζητήματα που αφορούν γενικότερα την ομάδα του Ολυμπιακού (το ρόστερ και όχι μόνο), με σκοπό να έχει μια σφαιρική ιδέα για τις συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αν και όταν του γίνει το νεύμα από το Λιμάνι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ