ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αυτός είναι ο Όσκαρ Γκαρσία

Αυτός είναι ο Όσκαρ Γκαρσία

Οι Ισπανοί επιμένουν ότι ο Όσκαρ Γκαρσία αναλαμβάνει άμεσα την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού αντί του Τάκη Λεμονή και το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ του 44χρονου Ισπανού προπονητή.

Αδειάζει η κλεψύδρα της παραμονής του Τάκη Λεμονή στον πάγκο του Ολυμπιακού και ο Όσκαρ Γκαρσία έρχεται για να αναλάβει άμεσα την τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών, όπως επιμένουν τα τελευταία 24ωρα οι Ισπανοί, οι οποίοι τονίζουν πως ο 44χρονος έρχεται στην Ελλάδα για να καθίσει στον "ερυθρόλευκο" πάγκο.

Από τον Ολυμπιακό εξακολουθούν να τηρούν σιγή ιχθύος, δεν έχουν διαψεύσει ότι πράγματι ο Γκαρσία είναι ο εκλεκτός του Βαγγέλη Μαρινάκη για την άκρη του πάγκου, ενώ σήμερα (1/1) δημοσιογράφος της "AS" μετέφερε την είδηση πως ο Ισπανός τεχνικός και ο Ολυμπιακός συμφώνησαν μετά από επαφές στην Βαρκελώνη και άμεσα θα είναι ο επόμενος προπόνητης της ομάδας.

"Ο Όσκαρ Γκαρσία θα γίνει σύντομα ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού και από την τρέχουσα σεζόν. Χθες συζήτησαν στη Βαρκελώνη. Σου εύχομαι καλή τύχη" , ανέφερε η ανάρτησή του.

Ποιος όμως είναι ο Όσκαρ Γκαρσία; Τι είναι αυτό που έκανε τον Ολυμπιακό να τον προσέξει, προκειμένου να συνεχίσει στο δεύτερο μισό της σεζόν και πιθανότατα να "χτίσει" την ομάδα του Πειραιά για την επόμενη αγωνιστική περίοδο αν επιβεβαιωθούν τα ισπανικά δημοσιεύματα; Το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ του 44χρονου κόουτς, ο οποίος το Νοέμβριο απολύθηκε από τη γαλλική Σεντ Ετιέν και βλέπει τους "ερυθρόλευκους" ως το μεγάλο στοίχημα για να επαναφέρει την καριέρα του στον δρόμο των επιτυχιών.

ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΟΪΦ

Γέννημα - θρέμμα Καταλανός, ο Γκαρσία γεννήθηκε στο Σαμπαντέλ και ως ποδοσφαιριστής ήταν μεσοεπιθετικός. Παιδί των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, έπαιξε μετέπειτα στην πρώτη ομάδα από το 1993 ως το 1999, έχοντας δοθεί μια σεζόν δανεικός στην Αλμπαθέτε (1994-95). Από εκεί και πέρα, έπαιξε μια σεζόν στη Βαλένθια, τέσσερις στην Εσπανιόλ και μια στη Γέιδα, στην οποία και σταμάτησε την καριέρα του το 2005. Συνολικά, μέτρησε στην Ισπανία 274 εμφανίσεις και σημείωσε 57 γκολ, ενώ ήταν διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της "furja roja".

Στην Μπαρτσελόνα ως παίκτης δούλεψε τόσο με τον Γιόχαν Κρόιφ όσο και τον Λουίς Φαν Χάαλ, ενώ η προπονητική του διαδρομή ξεκίνησε από την εθνική Καταλωνίας. Ήταν μέλος του προπονητικού τιμ και ο ίδιος έχει πει πως Γιόχαν Κρόιφ και οι ιδέες του τον επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στην προπονητική φιλοσοφία του. Ο Ισπανός κόουτς κάθισε δίπλα στον Ολλανδό στην εθνική Καταλωνίας και ήταν λογικό να επηρεαστεί από τον "Ιπτάμενο Ολλανδό".

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ, ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

Από το 2010 ως το 2012 εργάστηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, ενώ τη σεζόν 2012-13 βρέθηκε στο Ισραήλ και ανέλαβε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ως πρώτος προπονητής, οδηγώντας την μάλιστα στην κατάκτηση του τίτλου, όντας μόλις 39 ετών. Ο ίδιος παραιτήθηκε στο τέλος της σεζόν, οι άνθρωποι της Μακάμπι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ήταν ανένδοτος.

Την σεζόν 2013-14, αποφάσισε να πάει στο Νησί και δούλεψε στην αγγλική Μπράιτον. Η ομάδα του ηττήθηκε στα ημιτελικά των playoffs και υπέβαλλε την παραίτηση του στη διοίκηση, η οποία έγινε αποδεκτή, πριν επιστρέψει για λίγο στη Μακάμπι, από την οποία έφυγε έπειτα από ένα τρίμηνο λόγω της πολιτικής κατάστασης στο Ισραήλ.

Όταν αποχώρησε ξανά από την ομάδα του λαού, μετακόμισε εκ νέου στην Αγγλία και ανέλαβε την Γουότφορντ για λίγους μήνες. Υπήρξε μάλιστα και σοβαρό περιστατικό υγείας, με τον Ισπανό κόουτς να μπαίνει στο νοσοκομείο ύστερα από δυσφορία και πόνους στο στήθος. Ευτυχώς, όλα κύλησαν καλά για τον ίδιο στο κομμάτι αυτό.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2015, μετακόμισε στην Αυστρία για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Σάλτσμπουργκ, με την οποία μάλιστα κατέκτησε δύο σερί νταμπλ. Αν μη τι άλλο, είναι σίγουρα η πιο επιτυχημένη παρουσία ως τώρα στην προπονητική καριέρα του και αυτή που που θα μνημονεύει περισσότερο.

Η Σεντ Ετιέν αποφάσισε το καλοκαίρι που μας πέρασε, να εμπιστευτεί τον Γκαρσία, υπογράφοντας μαζί του διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Εντούτοις, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά και μετά το 0-5 από τη Λιόν στο "Ζοφρουά Γκισάρ" το Νοέμβριο, λύθηκε το συμβόλαιό του κοινή συναινέσει, με τους "στεφανουά" να δίνουν μάχη αυτή την στιγμή για την παραμονή τους.

ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Από 'κει και πέρα, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο του Ολυμπιακού, είναι τι είδους ποδόσφαιρο παίζουν οι ομάδες του Γκαρσία. Εφόσον αναφέρθηκε πως οι επιρροές του προέρχονται από τον Κρόιφ, ο οποίος επηρέασε τη σκέψη και τη φιλοσοφία του, ο 44χρονος Ισπανός προπονητής έχει μια προτίμηση στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Ίσως και λόγω της δικής του θέσης (έπαιζε μεσοεπιθετικός), θέλει να βλέπει τις ομάδες του να παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Αρκετές φορές παίζει με δυο επιθετικούς σε 4-4-2, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε αγώνα, στον αντίπαλο και στο βαθμό δυσκολίας της εκάστοτε αναμέτρησης, ενώ δουλεύει και το 4-3-3. Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, αυτή είναι η φιλοσοφία του και ίσως αυτό να αρέσει και στους ανθρώπους του Ολυμπιακού, γι' αυτό και τον επιλέγουν για την άκρη του πάγκου.

"Είμαι εμμονικός με την επίθεση, μου αρέσει να βλέπω την ομάδα μου να παίζει επιθετικά και θέλω οι παίκτες μου να έχουν την μπάλα στα πόδια τους όσο γίνεται περισσότερο. Αν μια ομάδα έχει κατοχή, τότε μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει. Αυτό έχω στο μυαλό μου, αυτή είναι η σκέψη μου για το ποδόσφαιρο", έχει μπει στο παρελθόν ο Γκαρσία. Μένει να φανεί και στο χορτάρι...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ