ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Απόβαση στην Αγγλία, πράξη 13η

Απόβαση στην Αγγλία, πράξη 13η
INTIME SPORTS

12 φορές έχει επισκεφθεί το Νησί ο Ολυμπιακός και μετράει ισάριθμες ήττες, με μόλις 3 τέρματα ενεργητικό. Οι νύχτες που οι Πειραιώτες έμοιαζαν χαμένοι από χέρι και αυτές που άγγιξαν το σπάσιμο της παράδοσης. (video)

Το βράδυ της Τρίτης (29/9, 21:45) ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Άρσεναλ στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions league. Και η παράδοση κάθε άλλο παρά στέκεται σύμμαχος στο πλευρό των παικτών του Μάρκο Σίλβα.

Οι Πειραιώτες έχουν επισκεφθεί το Νησί 12 φορές, από το 1965 μέχρι και τον επαναληπτικό με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την φάση των "16" τον Μάρτιο του 2014, αλλά πάντα έχουν επιστρέψει με άδεια χέρια στην βάση τους. Ισάριθμες ήττες μετράει ο Ολυμπιακός με απολογισμό τερμάτων μόλις 3 υπέρ και 37 κατά.

Το Sport24.grθυμάται το πώς δημιουργήθηκε αυτή η αρνητική παράδοση. Από τις πρώτες επισκέψεις στο Λονδίνο μέχρι το συγκλονιστικό παιχνίδι του Άνφιλντ και από τις φοβερές εμφανίσεις των Ελευθερόπουλου, Νικοπολίδη, το καταπληκτικό ματς στο Emirates από την ομάδα του Βαλβέρδε, έως και την ήττα - αποκλεισμό από στο "Old Trafford" στην τελευταία -χρονικά- επίσκεψη των "ερυθρολεύκων" στην Αγγλία.

"Σφυριά" και "σπιρούνια"

Ο Ολυμπιακός επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Νησί τον Νοέμβρη του μακρινού 1965 για την διοργάνωση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Γουέστ Χαμ. Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν στο Λονδίνο με σκορ 4-0, ενώ η ρεβάνς με τα "σφυριά" στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ολοκληρώθηκε με 2-2.

Η δεύτερη φορά που ο Ολυμπιακός πήγε στο Λονδίνο ήταν το ίδιο σκληρή με την πρώτη. Ένα ακόμη ανεπιτυχές αποτέλεσμα, με την Τότεναμ αυτή τη φορά να κερδίζει με σκορ 4-0 τους "ερυθρόλευκους", τον Οκτώβρη του 1972 για το Κύπελλο UEFA. Στον επαναληπτικό του Φαλήρου οι Πειραιώτες έφτασαν σε μια νίκη γοήτρου με 1-0.

Απόβαση στην Αγγλία, πράξη 13η

Το επόμενο ραντεβού του Ολυμπιακού επί αγγλικού εδάφους θα αργήσει κάμποσα χρόνια. Συγκεκριμένα θα πρέπει να φτάσουμε στον Δεκέμβρη του 2000. Οι Πειραιώτες για το Κύπελλο UEFA θα παραχωρήσουν 2-2 (64' & 90' Αλεξανδρής - 38' Μπάρμπι, 66' Τζέραρντ) στο ΟΑΚΑ (23/11/2000) στην Λίβερπουλ και στο "Anfield" οι "κόκκινοι" θα επικρατήσουν σχετικά εύκολα με σκορ 2-0 (29' Χέσκεϊ, 60' Μπάρμπι).

Αποτέλεσμα για... 79 λεπτά

Θα ακολουθήσουν δύο κολλητές επισκέψεις στο "Old Trafford". Τον Οκτώβρη του 2001, για την φάση των ομίλων του Champions League, ο Ολυμπιακός μάχεται και αντιστέκεται σθεναρά απέναντι στους αστέρες των "κόκκινων διαβόλων", με τον Ελευθερόπουλο να παίζει με κομμένο τένοντα αλλά να κάνει ασύλληπτη εμφάνιση και να πιάνει πέναλτι του Φαν Νιστελρόι.

Μέχρι το 79ο λεπτό το ματς είναι στο 0-0 αλλά σε εκείνο σημείο θα αναλάβει δράση ο "δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο". Ο Σόλσκιερ θα βάλει μπροστά στο σκορ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θα ακολουθήσουν τα τέρματα των Γκιγκς (88') και Φαν Νιστελρόι (89') για το τελικό 3-0.

Η δεύτερη παρουσία του Ολυμπιακού στο "Old Trafford" έγινε την αμέσως επόμενη χρονιά και ήταν μια τυπική διαδικασία για τους γηπεδούχους. Οι "κόκκινοι διάβολοι" πήραν νωρίς το προβάδισμα (19' Γκιγκς, 26' Βερόν), για να έρθει μια εντελώς ανόητη αποβολή του Ζε Ελίας ένα λεπτό πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου να κρίνει οριστικά τον αγώνα. Στην επανάληψη οι Γκιγκς (66'), Σόλσκιερ (76') απλά διαμόρφωσαν το τελικό 4-0.

Το δράμα του "Anfield"

Σεζόν 2003 - 2004. Τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League, ο Ολυμπιακός προηγείται στο "Anfield" της Λίβερπουλ μετά από 45 λεπτά αγώνα, χάρη στο τέρμα του Ριβάλντο από το 26', το οποίο ήταν και το πρώτο για τους "ερυθρόλευκους" επί αγγλικού εδάφους.

Η πρόκριση μοιάζει πιο κοντά από ποτέ για την Ολυμπιακό, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, καθώς έχει και το αβαντάζ των δύο τερμάτων (είχε κερδίσει και 1-0 στον πρώτο γύρο στο Φάληρο). "Ούτε τώρα..." θα μπορούσε να είναι ο τίλος στο τέλος του αγώνα.

Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι ασκούν αφόρητη πίεση στον Ολυμπιακό, που οπισθοχωρεί και από ένα σημείο και μετά παίζει μόνο άμυνα. Στο 47' Ο Πονγκόλ ισοφαρίζει, στο 80' ο Μέλορ βάζει μπροστά την Λίβερπουλ που πλέον επιτίθεται μανιασμένα για το γκολ της πρόκρισης. Στο 87' ο Στίβεν Τζέραρντ σκοράρει (3-1) και οι "reds" παίρνουν την πρόκριση, για να φτάσουν μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου στον συγκλονιστικότερο τελικό της ιστορίας του θεσμού, αυτόν της Πόλης.

Ο Ολυμπιακός κατακτά την 3η θέση στον όμιλο και συνεχίζει στο UEFA, όπου συναντά την Νιούκαστλ στην φάση των "16". Ήττα με 3-1 στο "Γ. Καραϊσκάκης" (ο Ισπανός Ιμπάνιεθ άφησε με 9 παίκτες τον Ολυμπιακό, στο 12' αποβλήθηκε ο Γεωργάτος και στο 44' ο Κωστούλας), διαδικαστικού χαρακτήρα η ρεβάνς, κακή εμφάνιση και ήττα με 4-0 (18' Ντάιερ, 45', 70' Σίρερ, 54' Μπόγιερ) για τους Πειραιώτες.

Αξεπέραστο εμπόδιο η Τσέλσι

Οι "μπλε" του Λονδίνου ήταν η επόμενη ομάδα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι "ερυθρόλευκοι". Σεζόν 2004/2005 και για τους "16" του Champions League και η αναμέτρηση του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ολοκληρώνεται στο 0-0.

Στον επαναληπτικό όμως του "Stamford Bridge" οι Πειραιώτες δεν έχουν αντιστάσεις και οι Λονδρέζοι, χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, παίρνουν τη νίκη - πρόκριση με σκορ 3-0 (5' Μπάλακ, 26' Λάμπαρντ, 48' Καλού).

Ο... Superman Νικοπολίδης δεν έφτανε

Οι τρεις επόμενες επισκέψεις του Ολυμπιακού στην Αγγλία ήταν απέναντι στον ίδιο αντίπαλο και το ίδιο γήπεδο. Σεπτέμβρης του 2009 και η Άρσεναλ περιμένει τους Πειραιώτες με άγριες διαθέσεις. Τα "κανόνια" των γηπεδούχων οπλίζουν από το ξεκίνημα, βομβαρδίζουν την περιοχή του Ολυμπιακού αλλά ο Νικοπολίδης βρίσκεται σε μια από τις κορυφαίες βραδιές της καριέρας του, κάνοντας με διαφορά το καλύτερο ευρωπαϊκό του παιχνίδι.

Αλλά ο πολύπειρος Έλληνας γκολκίπερ δεν έφτανε από μόνος του και από την στιγμή που δεν βρήκε συμπαραστάτες, "λύγισε" μοιραία στο τέλος (78' Φαν Πέρσι, 86' Αρσάβιν).

Απολαυστικός αλλά ξανά ηττημένος

Το 2011 το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό ξεκινά με τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις, καθώς πολύ νωρίς βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-0 (8' Τσέιμπερλεν, 20' Σάντος) και όλα δείχνουν ότι η νύχτα θα είναι δύσκολη. Και πράγματι ήταν. Για την Άρσεναλ!

Οι Πειραιώτες θα πάρουν μπρος και θα κάνουν ένα εκπληκτικό ματς στο "Emirates", μειώνοντας αρχικά με τον Φουστέρ σε 2-1 και ακολούθως κυριαρχώντας στον αγωνιστικό χώρο! Ο Ολυμπιακός χάνει ευκαιρίες, έχει δοκάρι με τον Τοροσίδη, ολοκληρώνει το παιχνίδι με περισσότερες τελικές (!) μέσα στο "Emirates" (10-15) και περισσότερα χιλιόμετρα (112,2 - 115,2) αλλά τελικά δεν θα αποφύγει μια ακόμη ήττα στο Νησί.

Στο κόλπο μέχρι το τέλος αλλά δίχως αποτέλεσμα

Τρίτη σερί επίσκεψη του Ολυμπιακού στο "Emirates" την σεζόν 201-13 όταν υπό την καθοδήγηση του Λεονάρντο Ζαρντίμ, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Άρσεναλ για τους ομίλους του Champions League. Το τέρμα του Ζερβινιό, ισοφάρισε στο καλύτερο δυνατό χρονικό σημείο (45'+1) ένας πρώην "ερυθρόλευκος" και νυν παίκτης της Μπενφίκα, ο Κώστας Μήτρογλου.

Ο Πόντολσκι στο 56' έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους "κανονιέρηδες" και ο Ολυμπιακός ήταν στο κυνήγι του αποτελέσματος μέχρι και το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Ράμσεϊ έβαλε τους τίτλους τέλους στην αναμέτρηση.

Απαγορευτικό από Φαν Πέρσι

Μάρτιος του 2014 και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην φάση των "16" του Champions League. Οι Πειραιώτες με τέρματα των Ντομίνγκες και Κάμπελ επικρατούν μέσα σε παραλήρημα με σκορ 2-0 στο Φάληρο και πάνε στις 19 του μήνα στην Αγγλία να υπερασπιστούν το προβάδισμα τους.

Λογαριάζουν δίχως τον Φαν Πέρσι και την δυναμική του "Old Trafford" αλλά το αξεπέραστο εμπόδιο ήταν μάλλον ο Ντε Χέα. Ο Ισπανός με εκπληκτική διπλή επέμβαση στην εκπνοή του πρώτου μέρους, σε προσπάθειες των Φουστέρ, Ντομίνγκες θα κρατήσει το μηδέν στην εστία του και θα αφήσει τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε από το 25ο λεπτό.

Τρία συνολικά τέρματα (25', 45+1', 51') θα σκοράρει ο Ολλανδός φορ για το τελικό 3-0 των "κόκκινων διαβόλων", που θα στείλει τον Ολυμπιακό σπίτι του και την Μάντσεστερ Γ. στους "8" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Συνοπτικά οι αγώνες στην Αγγλία (0-0-12, 3-37 γκολ)

19/03/14 CHL Μάντσεστερ Γ. - Ολυμπιακός 3-0

03/10/12 CHL Άρσεναλ - Ολυμπιακός 3-1

28/09/11 CHL Αρσεναλ - Ολυμπιακός 2-1

29/09/09 CHL Αρσεναλ - Ολυμπιακός 2-0

05/03/08 CHL Τσέλσι - Ολυμπιακός 3-0

16/03/05 UCUP Νιούκαστλ - Ολυμπιακός 4-0

08/12/04 CHL Λίβερπουλ - Ολυμπιακός 3-1

01/10/02 CHL Μάντσεστερ Γ. - Ολυμπιακός 4-0

23/10/01 CHL Μάντσεστερ Γ. - Ολυμπιακός 3-0

07/12/00 UCUP Λίβερπουλ - Ολυμπιακός 2-0

25/10/72 UCUP Τότεναμ - Ολυμπιακός 4-0

24/11/65 CCUP Γουέστ Χαμ - Ολυμπιακός 4-0

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ