ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Απολογήθηκε ο Ολυμπιακός, τη Δευτέρα η απόφαση

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στην απολογία τους για τα επεισόδια μετά τη λήξη του ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Φάληρο (4/2), οι Πειραιώτες κατηγόρησαν την αστυνομία για αναίτια επίθεση. Καταθέτουν και υπόμνημα οι "ερυθρόλευκοι", τη Δευτέρα (12/2) η απόφαση.

Λίγοι μετά τις 15:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (8/2) ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης του Ολυμπιακού, για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα μετά τη λήξη του ντέρμπι με την ΑΕΚ (4/2) στο "Γ. Καραϊσκάκης", ανάμεσα σε οπαδούς των Πειραιωτών και την αστυνομία.

"Καλούμαστε για τρία διαφορετικά περιστατικά. Το πρώτο, για την φωτοβολίδα ευθείας βολής που σαφέστατα έπεσε στο γήπεδο. Αλλά με δύο επισημάνσεις. Δεν επηρεάστηκε το ματς, ούτε τραυματίστηκε κανένας ποδοσφαιριστής ή αξιωματούχος. Έπεσε δυο-τρία μέτρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά δεν κινδύνευε κανείς. Δεν υπήρξε ούτε καν προσωρινή διακοπή.

Πέφτει σε χρονικό σημείο που πετυχαίνει γκολ η ΑΕΚ και ήδη υπάρχει διακοπή, εξαιτίας των πανηγυρισμών. Ζητάμε την επιείκεια σας και το μικρότερο προβλεπόμενο πρόστιμο. Να μεταβληθεί η κατηγορία και να υπάρχει στην περίπτωση "Α" (σ.σ. ο Ολυμπιακός κλήθηκε και με το άρθρο 15 παρ.4 περ. β ) γιατί δεν έγινε διακοπή αγώνα" , τόνισε στο άνοιγμα της εκδίκασης ο δικηγόρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αργύρης Λίβας και συνέχισε για τα πανό που κάηκαν:

"Στα ντέρμπι που υπάρχει αντιπαλότητα συνηθίζεται οι οπαδοί να προμηθεύονται ή να κατασκευάζουν πανό της αντίπαλης ομάδας, να τα κρεμάνε ανάποδα και όλη αυτή η διαδικασία γίνεται για πικάρισμα των αντιπάλων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η συγκεκριμένη ενέργεια, η φωτιά όντως άναψε άλλα δεν έγινε κάποια περαιτέρω ενέργεια και δεν κινδύνεψε κανείς.

Το ματς δεν ξεκίνησε για δύο - τρία λεπτά, όχι πέντε που λέει η έκθεση... φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί άναμμα πυρσών. Κατά την άποψη μου δεν εντάσσεται στο άρθρο 15 και πρέπει να μείνει ατιμώρητη η ομάδα. Αμέσως όλοι οι άνθρωποι της ομάδας έτρεξαν για να μην δημιουργηθεί κάτι περαιτέρω".

SUPERLEAGUE / ÐÅÉÈÁÑ×ÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÅÉÈÁÑ×ÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σχετικά με τα επεισόδια στο τέλος του αγώνα, για τα οποία ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει και την ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών, ο κ. Λίβας επεσήμανε:

"Όπως είναι διατυπωμένη η κλήση είναι η μισή αλήθεια... Το περιστατικό γίνεται με τη λήξη του αγώνα. Οι διαιτητές, οι αξιωματούχοι του αγώνα, οι αντίπαλοι, είναι σημαντικό πως αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ούτε ένα πλαστικό μπουκάλι δεν έπεσε. Αποχωρούν οι παίκτες της ΑΕΚ και οι διαιτητές χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Σημειωτέον ότι ο Ολυμπιακός κέρδιζε 1-0 μέχρι το 88' και στις καθυστερήσεις δέχεται δεύτερο γκολ, το τονίζω για τις αντιδράσεις των παικτών της ΑΕΚ. Δεν το κατακρίνω, αλλά ήταν έντονοι πανηγυρισμοί με χειρονομίες, μπήκαν μέσα στο γήπεδο.

Μετά το τέλος του αγώνα εισέρχονται στον αγωνιστικό 4-5 άτομα, που έχουν διαπίστευση της ΠΑΕ Ολυμπιακός ως παρατεταγμένοι μπροστά από τη Θύρα 7, πάνε μέχρι το κέντρο του γηπέδου και φωνάζουν στους παίκτες μας για την ήττα. Εκείνη την στιγμή οι ομάδες της αστυνομίας εισέρχονται μέσα στο γήπεδο και πάνε στο κέντρο.

Εκείνη την ώρα αρχίζει μια έντονη διαμάχη από την αστυνομία, έσπρωχναν τα συγκεκριμένα άτομα που είχαν μπει ειρηνικότατα. Δεν μπήκαν απλά να παραταχθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας, άρχισε έντονη διαμάχη και τους απώθησαν βίαια.

Εκείνη τη στιγμή από τη θύρα 4-5 υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για τα ΑΜΕΑ, το παιχνίδι είχε τελειώσει και έπρεπε να αποχωρήσουν. Από εκεί μπήκαν 20-30 άτομα χωρίς να κάνουν τίποτα αρχικά κατά της αστυνομίας. Και η αστυνομία αναίτια έκανε χρήση δακρυγόνων. Αυτό εξόργισε τους δικούς μας φιλάθλους και υπήρχε μεγάλη ένταση.

Δεν υπήρχε καμία φθορά στο γήπεδο. Θα σας φέρουμε βεβαίωση. Δεν έχει το γήπεδο κανένα σπασμένο κάθισμα ή πάγκο. Ζητάμε να μεταβληθεί η κατηγορία μας και να υπαχθεί στην περίπτωση "Α".

ΔΟΥΡΕΚΑΣ: "ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ"

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο Κυριάκος Δουρέκας:

"Ήμουν εκπρόσωπος της ομάδας στον πάγκο. Μετά το γκολ της ΑΕΚ έπεσε μια φωτοβολίδα απέναντι από τους πάγκους και δεν κινδύνευσε κανείς. Δεν έγινε διακοπή".

Ο διαιτητής έχει γράψει για διακοπή όμως;
"Δεν ξέρω γιατί έγραψε ο διαιτητής για διακοπή".

Για το κάψιμο των πανό τι ξέρετε;
"Πριν την έναρξη του αγώνα είχαν κρεμαστεί πανό στο πέταλο και πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους, τους έβαλαν φωτιά. Χωρίς όμως να συμβεί κάτι παραπάνω".

Τι έγινε στο τέλος του αγώνα;
"Έφυγα από τον πάγκο ένα-δυο λεπτά πριν τελειώσει το ματς και πήγα στη φυσούνα. Είδα την ομάδα της ΑΕΚ να έχει αποχωρήσει, όπως και οι διαιτητές. Είχαν μείνει τρεις ποδοσφαιριστές και κάποιοι σεκιούριτι δικοί μας διαμαρτύρονταν για το αποτέλεσμα. Όχι επιθετικά. Εκείνη τη στιγμή κάποιοι αστυνομικοί τους έσπρωξαν, με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν.

Οι σεκιούριτι είναι γνωστοί, δεν υπήρχε λόγος... μπήκαν 20-25 άτομα, έπεσαν κάποια καπνογόνα, έριξαν δακρυγόνα οι αστυνομικοί, εξαγριώθηκαν και οι υπόλοιποι και έγινε αυτό που έγινε", υποστήριξε αρχικά και ρωτήθηκε από τον κ. Καποδίστρια για την έκθεση της αστυνομίας, σχετικά με τις διαφημιστικές πινακίδες που φέρονται να χρησιμοποίησαν όσοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο:

"Οι διαφημιστικές πινακίδες είναι ηλεκτρονικές, δεν γίνεται να τις πάρουν. Όλη η ιστορία κράτησε 10 - 15 λεπτά (σε εκείνο το σημείο ο Κώστας Καραπαπάς που ήταν επίσης στην αίθουσα διευκρίνισε ότι η ένταση οπαδών - αστυνομίας κράτησε ελάχιστα). Μετά τα δακρυγόνα έφυγαν οι οπαδοί. Εγώ μιλάω για όλη την ένταση από την αρχή μέχρι το τέλος".

SUPERLEAGUE / ÐÅÉÈÁÑ×ÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÅÉÈÁÑ×ÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Εν συνεχεία ο δικαστής ρώτησε αν υπάρχει οπτικό υλικό και ο Αργύρης Λίβας απάντησε πως "όχι, μόνο η NOVA έχει το υλικό".

Ο Κυριάκος Δουρέκας τόνισε σε εκείνο το σημείο, μετά από σχετική ερώτηση πως "και χθες (σ.σ. στη ρεβάνς Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ) μπήκαν φίλαθλοι για να πανηγυρίσουν. Εγώ είδα στο Καραϊσκάκη την αστυνομία να προκαλεί. Δεν θα είχε συμβεί το παραμικρό. Δεν υπήρξε απειλητική διάθεση προς τους παίκτες μας, γνωρίζονται. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ δεν κινδύνεψαν, μας έδωσαν συγχαρητήρια, όπως τους δώσαμε και εμείς εχθές. Στη φυσούνα δεν συνέβη τίποτα. Και δεν υπήρξε καμία φθορά στο γήπεδο".

ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: "ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ"

Ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευάγγελος Μπαταγιάννης επεσήμανε τα εξής:

"Θα μιλήσω και σαν αυτόπτης μάρτυς και με την ιδιότητα μου σαν νομικός. Δεν θυμάμαι πόσο καιρό έχει να έρθει ο Ολυμπιακός κατηγορούμενος για τέτοια υπόθεση και αυτό οφείλεται στην διοίκηση και τις ενέργειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν θα γινόταν τίποτα αν δεν επιχειρούσε η αστυνομία. Όταν έχει κατασταλτικό ρόλο η αστυνομία όλοι αντιδρούν. Όταν δεν έχει όμως ακόμα και όταν γίνονται παραβιάσεις και δεν τους πειράζει όταν σπάει μια πόρτα και παρακολουθούν όλοι μαζί τα παιχνίδια δεν συμβαίνει κάτι.

Χωρίς να υπάρχει λόγος που φέτος όλη τη χρόνια ο Ολυμπιακός επιχειρεί να τιθασεύσει τους φιλάθλους αναίτια, χωρίς τη παραμικρή αιτία παρενέβη η αστυνομία. Πρέπει να το λάβετε υπόψιν".

Ο Ολυμπιακός έχει προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (9/2) να καταθέσει υπόμνημα, ενώ ο κ. Καποδίστριας ενημέρωσε τους Πειραιώτες ότι η απόφαση του θα βγει την Δευτέρα (12/2), λόγω φόρτου εργασίας.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Απολογείται ο Ολυμπιακός για τα επεισόδια!
Ολυμπιακός: "Δεν υπάρχει κράτος δικαίου"
Το επίσημο κατηγορητήριο για τον Ολυμπιακό
Τρεις δικογραφίες για το Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Κίνδυνος ενόψει Παναθηναϊκού και αφαίρεσης τριών βαθμών για τον Ολυμπιακό
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ